UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Aziris (155.56.68.---)
Datums: 06/06/2017 15:42

Sveiki,

Vai varētu palūgt pieredzējušos zāģētājus(pat ne galdniekus) padalīties pieredzē, cik ilgi būtu jākalpo labas kvalitātes universālajam zāģim pirms to jāasina (grūtāk griež, dedzina koku).

Esmu kokapstrādes hobijist kas spēris pirmos soļus kopā ar "lielajām mašīnām" un mani mazliet noķēra šoks ka labas firmas (Freud 48z 305mm, cietmetāla zobi utt) universālā zāģripa kļuva manāmi neasa jau pēc 1 vidēja izmēra projekta koksnes sazāģēšanas, vai tas ir normāli vai arī esmu kaut kā pats samocījis ripu?

Tādad mazliet tuvāk par procesa detaļām :
minētā ripa grieza visu kā sviestu tikko kā no kastes izņemta.
Zāģis ar kādiem 2.5kw jaudu, tādad ne pats stiprākais.
Zāģējamie materiāli - bērzs 27mm un 35mm pataisno no gatera(neapzāģi, itkā labi žāvēti).
Taisīju 2-stāvu gultiņu, apstrādāju kādus 12-15 dēļus garumā pa 3m, protams tika mēģināta arī garenzāģēšana, bet kad pie tās tā vairāk ķēros, ripa jau labi neņēma un zāģis stājās, mocīja koku nu mašīnu. Paņēmu speciālo garenzāģēšanas ripu - griež riktīgi labāk.
Varbūt kādas smiltis mazliet tika klāt, bet dēļus tīrīju, caur dubļiem negriezu.

Vai šāds darba apjoms tiešām ir viss ko cienījamas firmas ripa var panest līdz tā jāasina ?

Turklāt nodilums bija tāds, ka ar dimanta vīlītu atbalstītu pret ķīlīti uz galda nevarēju "pieķert zobus", nesu asināt uz servisu.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 06/06/2017 17:06

Nav tas normāli - zāģripai ir jāvar krietni vairāk griezt.
Iemesli nodilšanai protams var būt smiltis, bet nu jautājums kas tie par dēļiem ar smiltīm :)

Es gan drīzāk domāju, ka īstais iemesls ir ripas pārkaršana, jo ja tā notiek, tad ripu var ļoti, ļoti ātri piebeigt. Ripa var pārkarst visādu iemeslu dēļ:
- pārāk šaurs ceļš priekš konkrētā materiāla,
- ķīļa nelietošana garenzāģēšanā,
- pārāk ātra padeve,
- ripas apaugšana (tas gan biežāk ir novērojams skujeņiem, bet arī lapkokiem tā mēdz gadīties).

Parasti jau to pārkaršanu var tā kā pamanīt un tad jāskata ko darīt - vai nu cita ripa, vai ķīlis vai pamazgāšana ar terpentīnu kad apaugumi parādās. Ripa noteikti nevar būt karsta procesā.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 06/06/2017 17:14

Vēl arī nopietnas problēmas var izraisīt pats darbgalds, ja tam piemēram ir sāna atdure šķība pret ripu, tad visu laiku materiāls tiek pieķīlēts un reizēm var dabūt arī smuku atsitienu, ja šķībums ir uz sašaurināšanos.
Arī darbs ar propelleriem var radīt problēmu.
Tas viss kaut kā jājūt, jo iemesli tik tiešām var būt gana daudz.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Arm (77.219.9.---)
Datums: 06/06/2017 18:31

Man cietkausejuma ripa kalpo vairākus gadus. Daži zobi pat aplauzti, bet griež. Es gan ar galdniecību nenodarbojos, vairāk tādi rupjāki buvniecības darbi, kas neprasa precizitāti.

Neņem cietkausējuma ripu, bet parasto, ko vari uzzināt.

Vēl var mēģināt cietkausejuma ripu asināt ar lenķa slīpmašīnu un dimanta disku.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Arm (77.219.9.---)
Datums: 06/06/2017 18:33

Bija domāts
>
> Neņem cietkausējuma ripu, bet parasto, ko vari
> uzasināt.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Pašdarbnieks (46.109.131.---)
Datums: 06/06/2017 23:24

Nezinu kā ir ar cirkuļarkas ripu asināšanu kantoros, bet ķēdi motorzāğim uz kantori otreiz nenesīšu asināt. Netur asumu,uz šmirğeļa viņi atlaidina tēraudu.
Bērzs protams ir cietāks pa skujenieku, bet es ar savu bez problēmām maucu 3m colenes pa garumu uz pusi. Gurst parasti ja planka ir biezāka par zāğa gājien

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 07/06/2017 10:31

Asmeni bez cietkausējuma mūsdienās nav nopietni lietot. Vienīgais izņēmums varētu būt malkas zāģēšanai, kur nevajag lielu precizitāti un ir daudz smilšu, bet arī malkai tāpat plaši izmanto cietkausējumu,
Pašam asināt cietkausējumu nav reāli bez īpaša darbgalda. Pirmkārt tie putekļi no cietkausējuma asināšanas ir ļoti kaitīgi veselībai, otrkārt šķībi greizi asināta ripa nav galdniecības pasākums, treškārt katrs brutālais asinājums noņem cietkausējuma resursu un ceļš paliek šaurāks, līdz to nevar vairs izmantot. Darbnīcās asināšanu veic precīzi, bet arī tur ceļš katru reizi sašaurinās līdz ripas resurss beidzas. Bet lai vai kā - saprātīgi lietotas ripas resurss ir pietiekami liels.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 07/06/2017 10:35

Vēl starp citu esmu novērojis, ka ripas ātrāk nolietojas uz tiem lētajiem skārda darbgaldiem, kur ir pastiprināta vibrācija, dēļ tā ka nav masa darbgaldam. Ripa un materiāls vibrē un attiecīgi veicina karšanu un nodilšanu. Lēto galdu problēma ir sīku neprecizitāšu kļūdu summa - dažam tas ir izteiktāk, citiem mazāk.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Aziris (155.56.68.---)
Datums: 08/06/2017 20:12

Galds ir 2 soļus labāks par sūdīgu (ap 200kg būs, tā ka masas problēma nez vai.
Bet tiešām bija mērens ķīlis uz sašaurināšanos, kādi 0.3mm uz aci.
To novērsu pat ar nelielu uzviju, tagad ir par kādiem 0.05mm uz otru pusi, būs jāskata kā precīzāk piedzīt, sliedi ir kaut kā jāķīlē lai paralēlo atbalstu regulētu.

Laikam to Freud disku būšu sulīgāk sabojājis, vai arī servisā asinājums nav korekts (itkā visas kantes labi asas un taisnas) bet collīgu koku(mēģināju bērzu, osi, ozolu, kļavu), gareniski mokas ņemt, pilnīgi sajūta ka JĀSTUM ripā iekšā lai ņemtu :(, šķērsām daudz maz sakarīgi zāģē, 65mm ozola galda kājas ar nelielu piepūli bet gludi nogriež.

Ja ripa būtu bijusi sakarsēta, tās ir beigas, vai arī asināšana novērš problēmu?
Zobi nav zili.

Nez, citi jau saka ka garenzāģēšanai vajag lielāku jaudu vai speciālo ripu (tāda man ir un zāģē sakarīgāk) 2.2kw priekš ripas ar taisniem zobiem(mazs stūru noapaļojums) un 1 colla jebkura koka garengriežšanā - nevar būt ka tas ir par daudz prasīts?
ir mehāniski piedzīts aizzāģis, kas netiek likts lietā pie šiem kokiem, bet noteitkit noēd tāpat kādus % jaudas.

Re: Zāģripas asināšanas pārsteidzošais biežums
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 08/06/2017 21:12

Tev svarīgākais ir saprast vai dedzina vai nē - ja uz koka griezuma vietas kaut kur parādās brūnums no karstuma, tad skaidrs, ka nav pareizs process un ripas atgriezīsies pastiprināti. Tad arī jāmeklē īstais cēlonis. Tas ir primais un svarīgākais uzdevums. Pēc smaržas jau to dūmiņu var just.

Karstums ripu protams var sabojāt neatgriezeniski, ja finālā pati ripa sametas. Zobus kā tādus tas tik ļoti neietekmē, lai nevarētu asināt, taču kā jau teicu ar katru asināšanas reizi ceļš kļūs šaurāks un ne visus materiālus varēs zāģēt. Ir materiāli, kuri lauj strādāt ar šaurāku ceļu, bet ir tādu, kuriem vajag platāku ceļu. Parasti jau tie kuri asina ripas vairāk vai mazāk tomēr pārzin savu uzdevumu, bet protams nevar arī izslēgt to ka kāds to nemāk darīt - parasti skata kāds asinājums ir bijis agrāk un tādu pat arī veido tālāk.

Un tomēr arī jāsaprot, kam tā ripa ir bijusi paredzēta. Ir specifiskākas ripas ar stāvākiem zobiem, kas paredzētas tīrākam zāģējumam un vairāk šķērzāģēšanai, skaidenei, laminātam utt. Bet kopumā parastās tik tiešām universālās ripas ir ar salīdzinoši lēzenu zobu un palielu ceļu un tām ar garenzāģēšanu nav problēmas.

1colla nav daudz prasīts. Man ir arī lētā gala zāģis ar visparastāko universālo un diezgan mazjaudīgs. Nedomāju, ka viņam ir vairāk par 2.2kw, drīzāk 1.5 pie 1 fāzes. Bet nu tomēr atšķiras arī mīkstie koki no cietajām sugām - ozols, osis, kļava. Tie tik raiti protams neskries kā egle un priede. Lai nu kā es pietiekami daudz sagriežu un ar silšanu ripai uz tā galda noteikti nav problēmas. Tā pasmagāk viņš man grieza gobu, katrā ziņā grūtāk kā ozolu vai osi. Tā ka koka suga arī ietekmē. Starp citu bērzs arī nav no vieglākajiem materiāliem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **  **    **  **     **   ******  
 **    **   **  **   **   **   **     **  **    ** 
 **          ****    **  **    **     **  **       
 **           **     *****     *********  **       
 **           **     **  **    **     **  **       
 **    **     **     **   **   **     **  **    ** 
  ******      **     **    **  **     **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727