UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Mājas sadalīšana
Autors: Odinee (85.10.211.---)
Datums: 17/11/2016 15:58

Kāda ir pareizā secība dalot māju?
Ir sen celta divstāvu vai pusotra stāva māja Rīgā,pirmajā stāvā dzīvo ģiemene,otrais jau gadus 20 stāv tukš,tagad ir sadomājuši iet tur dzīvot otri tiešie mantinieki,ir mutiska vienošanās,vienam otrs stāvs,otram pirmais.
Ieeja protams ir viena.Vai no sākuma ir jāizbūvē otram stāvam ieeja un tad jādala vai var neizbūvēt un sadalīt no sākuma,būvēt pēc tam.
Ģimene no pirmā stāva protams negrib lai caur viņu telpu staigā otrā stāva ģimene.
Ceru ka izteicos skaidri.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 17/11/2016 20:46

Civillikuma 1067.pants nosaka: „Īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.
Ja lieta pieder vairākām personām tādā kārtā, ka katrai no tām ir sava noteikta reāla daļa, tad tas nav kopīpašums šā panta izpratnē; šajā gadījumā katra daļa atzīstama par patstāvīgu veselu un par katra atsevišķa dalībnieka patstāvīgu īpašuma tiesības priekšmetu.
Tādām vairāku personu īpašuma tiesībām uz vienu un to pašu lietu, pēc kurām tā piederētu katrai no viņām visā tās visumā, nav likumīga spēka.”
Ja starp kopīpašniekiem ir noteikta nekustamā īpašuma lietošanas kārtība, tad katrs no kopīpašniekiem drīkst lietot viņa lietošanā esošo īpašuma daļu
Ja starp kopīpašniekiem nav noteikta lietošanas kārtība, tas ir, nav noteikts, kuru tieši nekustamā īpašuma daļu katrs no kopīpašniekiem lieto, tad ierobežot lietošanu nedrīkst.

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Mājas sadalīšana
Autors: maris.builds.house (85.10.211.---)
Datums: 18/11/2016 09:23

sākumā izveido pašrakstītu lietošanas karību, kuru paraksta abi kopīpašnieki. Paraksti ir likumīgi, ja bail var apstiprināt pie notāra. Šis dokumnets var būt par pamatu tālākām darbībām vai reālai sadalei. Tas palīdzēs vēlāk izvairīties no domstarpībām. Jo vairāk aprakstīsiet jo lābāk. Klāt pievieno kādu shēmu, vai arī turpmākās rīcības ar atsevišķas ieejas veidošanu. Ieeju plāno noteikti atsevišķi!!!!

Re: Mājas sadalīšana
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 18/11/2016 12:48

Aprakstītajā gadījumā fiziska sadalīšana nav iespējama (ja būtu, būtu jādala arī zemi, kas var atkal nostrādāt kā ierobežojošs faktors).

Divi varianti:
1. Kā jau augstāk iesaka, vienošanās par kopīpašuma lietošanu, ko ieraksta zemesgrāmatā.
2. Sadala māju 2 dzīvokļos un katram savs, zemei atkal noderēs vienošanās par lietošanu ar attiecīgu ierakstu ZG.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: Odinee (85.10.211.---)
Datums: 18/11/2016 19:00

Zeme arī,tāpat kā māja ir mutiski sadalīta.

Liekas neloģiski ka nesadalot māju ir domāts celt otram stāvam to atsevišķo ieeju,loģiski būtu sadalīt un tad katrs ar savu daļu dara ko grib un kā grib,tik vai var sadalīt māju ja nav otras ieejas tā ka vienam ir pirmais stāvs,otram otrais,katram ar savu ieeju.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 19/11/2016 11:05

Ieeja un kāpnes kopīpašums, tālāk katram savs dzīvoklis. Tieši tāpat kā purčika daudzstāvenē, tikai mērogi drusku citi.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: Odinee (85.10.211.---)
Datums: 19/11/2016 11:41

:)

Šajā gadījumā tas neder jo trepes ir pirmajam stāvam pa vidu,respektīvi sanāk staigāt cauri pirmā stāva ģimenes telpai.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 20/11/2016 11:14

Tā ir tehniska detaļa, kas nemaina principu. Atliek esošās kāpnes nojaukt un izbūvēt jaunas. Varētu būt diezgan nopietna ēkas pārbūve, lai visi priecīgi.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: vārds (85.10.211.---)
Datums: 21/11/2016 09:33

šoreiz tas vairs nelīdzēs, bet ieteikums turpmāk visiem citiem - nekad nedaliet savu viengabala nekustamo īpašumu domājamās daļās. Ja gribas atstāt kādam mantojumu, tad, ja citādi nevar, māju pārdod un naudu dala uz pusēm. Var pārdot kādam no potenciālajiem mantiniekiem, ja tas izsaka tādu vēlmi. Vai vienkārši atdod vienam no mantiniekiem un viss. Tā būs visiem daudz labāk, nekā domājamās daļas.
Katrai ģimenei ir savas dzīves prioritātes un savs uzskats par turpmāko dzīvi. Daudzdzīvokļu mājās šīs problēmas kaut cik mēģina regulēt apsaimniekotājs, bet vienģimenes tas ļoti bieži pārvēršas par kašķi radu starpā uz desmitiem gadu.

Re: Mājas sadalīšana
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/11/2016 01:11

Vēlams vienošanās noformēt rakstiski un reģistrēt ZG. Tāpat censties atrunāt iespējamās pārbūves saskaņošanas kārtību un izdevumu apmaksas principus. Šis pasākums ir cieši saistīts ar abu ģimeņu maksātspēju. Var aizčāpot pie 2-3 juristiem, tie nebūs tie lielākie izdevumi, labi paklausīties ko šie saka un pašiem palasīt/apdomāt piesauktos likumus. Būs mazāk vilšanos un pārpratumu. Maris.. pārējie to jau pieminēja.
Nav nesadalāmu un nepārbūvējamu lietu. Ja ir nauda. Maksi variantā - jauns otrais stāvs, jaunas komunikācijas vecajam un jaunajam - kabatā jāatrod 30k-40k naudiņu. Jāvicina pirkstus un viss notiks. Varbūt k būs jāpiestiķē, bet tas jau būs tīrais sīkums... Naudiņu mazāk, tad trepes pa ārpusi. Pārējais pa vecam, cik nu var. Naudiņas vajadzēs 5-7-8k, jo gan jau būs kaudze neparedzētu sīkumu jāsapērk un kādam jāsakrāmē pa vietām.
Tas viss lētāk nekā ekvivalentas platības dzīvoklis Rīgā. Arī autiņš nebūs jāatstāj uz trotuāra vai apstādījumos. Bērniem un ciemiņiem kur pakustēties. Kaudze plusu un arī mīnusu. Neņemiet kredītu, pēc 5-10 gadiem daudz kas var mainīties. Jūs varat radīt milzīgas problēmas otrai ģimenei, tas nebūs godīgi.
Ja vēlme uz kredītiem, tad pārdodiet savu daļu 1. stāvam un pērciet dzīvokli. Tā jūs iegāzīsiet tikai sevi.
Lai izdodas.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  **     **  **        **     ** 
 ***   **  **        **     **  **         **   **  
 ****  **  **        **     **  **          ** **   
 ** ** **  ******    **     **  **           ***    
 **  ****  **         **   **   **          ** **   
 **   ***  **          ** **    **         **   **  
 **    **  **           ***     ********  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727