UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Apkure.
Autors: Lielais43 (87.110.241.---)
Datums: 02/02/2009 11:48

Gribētu pastāstīt par savu problēmu, ka arī dzirdēt citu iespējamo risinājuma viedokli.
Atjaunoju senču māju un nolīgu "kruto meisteru" Normundu krāšnu pārmūrēšanai. Tā nu sanāca, ka viss darbs un nauda aizgāja pa d... . 5 cuku krāsns kurtuvē vairāk par 3 30 cm garām pagalēm nevar dabūt iekšā, un lai cukmūris uzsiltu, visa diena jāpavada bāžot iekšā skaliņus... Tas nu tā.
Un tagad jautājums- radās doma iegādāties čuguna krāsniņu, dūmvadu ievadīt kurtuves caurumā un paliekošās spraugas aizūrēt. Tjipa- čugunka sildīs divas istabas (15 un 18 m2) un kaut kāds mabums būs arī no mūrīša. Ja jau tas siltums no dūmvada ies caur cukām, tad tak kaut kam tur jābūt :)
Kādas ir Jūsu domas par šādu risinājumu? Jau iepriekš pateicos par atsaucību.
P.S. Un nevajag mani aplikt, neesmu celtnieks vai siltumtehniķis:)))

Re: Apkure.
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 02/02/2009 12:18

Ne visu sapratu:
1) Normunda mūrējums jau izžuvis?
2) Cik telpu, kur atrodas "5 cuku krāsns" un kur mūrītis, un ko ar ko apsilda šobrīd un ar ko plānots turpmāk?
3) Esi drošs, ka krāsns konstrukcija atļaus aizmūrēt "paliekošās spraugas"?
Vispār kurtuves izmēram jābūt sabalansētam ar siltumu uzkrājošo krāsns daļu ("cukām"). Regulāri papildinot mazu, toties uz pilnu klapi kurināmu kurtuvīti izlietosi mazāk malkas nekā veselu klēpi uzreiz iegāžot lielā un ātri visu aizlaižot skurstenī vai, vēl sliktāk, kvēpinot ar nepietiekamu gaisa padevi...

Re: Apkure.
Autors: Lielais43 (87.110.241.---)
Datums: 02/02/2009 12:55

Paldies, centīšos paskaidrot. Krāsns parodija tika uzmeisterota pirms 2 gadiem, un paldies Dievam, tā atrodas mājas neapdzīvojamā galā. Tā nu kad sabrauc viesi kuri jāizgulda, izmantojam elektriskos sildītājus. Bija paredzēts, ka mūrītis apsildīs divas istabas- 15 un 18m2 kā arī vannas istabu( ~9m2) un tualeti~ 5m2. Arī tur tagad ikdienā darbojas "pūtēji"
Domāju, ka novietojot čugunku pie mūrīša, izņemot jau tā šūpojošās kurtuves durtiņas un ievadot pusmetrīgu dūmvadu apmēram 20 līdz 30 cm ar šamuta ķieģeļiem izliktajā kurtuvē vilkme būs, un arī mūrītim kas tiks. Vai paliekošās spraugas izdosies aizmūrēt vēl nezinu, bet domāju, ka varēs. Līdz šim, lai iegūtu siltu mūrīti, dienā nācās izkurināt pusi tačkas ar malku, tas jau nav normāli. Tad nu meklējam risinājumus... :)

Re: Apkure.
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 02/02/2009 13:27

Ja ir doma mēģināt apiet oriģinālās krāsns cukas, aiz kurām vēl mūrītis pieslēgts virknē, vai obligāti vajag jaunu čuguna krāsniņu? Varbūt var pārmūrēt esošo?
Ja lēni čunčināmās čugunkrāsniņas spēj saraudināt pat tieši pieslēgtu ķieģeļu skursteni, vai ir cerības uz pietiekamu atgāzu temperatūru vēl arī aiz mūrīša?

Re: Apkure.
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 02/02/2009 14:02

Viss jau ir atkarīgs no tā, kā čugunku kurina. Ja kvēpina skaidu briketes n-tās stundas, tad tur ne tikai skursteni var saraudināt - vienubrīd jau bija tāda mode - visis salika Jotulus un svilināja ar nekādu gaisa pieplūdi. Rezultātā aizķepināts skurstenis un liela šmuce. Ja to pašu čugunku kurina ar normālu liesmu un normālu gaisa padevi, tā ne ar ko neatšķiras no parastas krāsns - tieši otrādi - atgāzu temperatūra būs vēl augstāka. Man šito kaimiņš praktizē - parastu čugunku kurina tā ka rūc. Viņš saka, kamēr kurās, vakarā uz kādām pāris stundām ir forši silts - pat karsts (viņam gan ir ss apkure, bet katru vakaru redzu kuramies krāsniņu). Esot omulībai.

Re: Apkure.
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 02/02/2009 14:25

Pareizi jau ir, bleķa krāsniņu var kurināt ar kārtīgu liesmu un tad dūmus var laist rierī. Cita lieta, vai konkretā situācijā tas derēs. Krāsns tomēr ir "daudz smagāka" un uguni vajag kurināt kurtuvē. Piecas cukas arī priekš bleķa krāsniņas būs par daudz. Var jau būt, ka krāsns nav nemaz tik slikta, vienkāršī tā neder konkrētajiem apstākļiem. Krāsns jākurina katru dienu, tad tā labi sasilst un ilgi tur siltumu. Naivi cerēt no krāsns ātru siltumu. Reali dzīvē ir tā, ja majā, kur krāsns nav kurinata kadu nedēļu, sakurina teiksim vakara, tad pirmais siltums paradās tikai uz rīta pusi, bet māja sak sasilt tikai otra dienā.Krāsnij ir ļoti liela siltuma inerce.

Re: Apkure.
Autors: Lielais43 (87.110.241.---)
Datums: 02/02/2009 15:47

Cik saprotu, tad jautājums ir vai dūma siltums pie skursteņa nebūs tik zems , ka veidotos darvas slānis. Man liekas, ka visa vaina ir nepareizi izbūvētajā kurtuvē, tā ir veidota L veidā.(jau mēnesi pēc kurināšanas kurtuvē nez no kurienes parādījās šamuta ķieģelis) Krāsns durtiņas atrodas 10 cm virs grīdas līmeņa, un pelnu lūkas kā tādas nav. Tas esot "Vidzemes variants" ( Tā lepni par savu garadarbu paziņoja Norča.)
Mūrītis tiešām tur siltumu, bet tikai tādā gadījumā ja visu dienu ik pa 30-45 min krāsni baro ar nelielām pagalītēm. Bija jau doma pārbūvēt krāsni, bet žēl remonta kas tika izveikts pagājušajā vasarā, kā arī... ja nu atkal tiek uz šādu Normundu, kurš izstieptiem pirkstiem liela savu darbu rādot svešu krāšņu bildes un lieloties ka tās ir viņa. Tad nu meklējam vienkāršāko un daudz maz sakarīgu variantu...

Re: Apkure.
Autors: Baro (---.dialup.triatel.lv)
Datums: 02/02/2009 18:51

Vai tas tavs Norča nav no Jūrmalas?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **     **  **     **   *******   **     ** 
       **  **     **  ***   ***  **     **  **     ** 
       **  **     **  **** ****         **  **     ** 
       **  **     **  ** *** **   *******   **     ** 
 **    **   **   **   **     **         **   **   **  
 **    **    ** **    **     **  **     **    ** **   
  ******      ***     **     **   *******      ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727