UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Artanis (83.99.161.---)
Datums: 12/02/2019 23:19

Labdien!
Ir dārzs pie Jelgavas, 1100m2. Daudzus gadus bijis slikti apkopts, diezgan nelīdzens profils (savi +/- 7cm augstumā ar lāzeru pavirši pastaigājot), gar vienu dārza malu iet neliels grāvis.

Beidzot ir drusku iekrājies brīvo līdzekļu, laika un gribēšanas sakopt īpašumu - tā kā ir vēlme kādreizējās aizaugušās kartupeļu un puķu dobes pārvērst par kaut cik sakarīgu mauriņu, gribētos saprast labāko rīcības secību:

* Cik saprotu, laikam jāsāk ar to, ka vajadzētu pacelt un nolīdzināt zemes līmeni, vai ne?
* Cik lasu forumos, nevaru īsti saprast - vai nepieciešams noņemt virskārtu un klāt ģeotekstilu/granti, vai vienkārši pietiktu atvest dažas kravas ar melnzemi, noīrēt šķūri lai to visu noblietē?
* Kā nostiprināt grāvsmalu, lai tā zeme nesāk šļūkt tur iekšā?

Vai tas viss ir pietiekami sarežģīti, lai pašam ar to neķēpātos un nolīgtu profesionāļus? Varbūt kāds gluži vienkārši var ieteikt kādu uzņēmumu vai privāto brigādi Jelgavā vai rajonā, kas to visu varētu par saprātīgām naudām izdarīt no A līdz Z?

Jau iepriekš liels paldies par atbildēm!

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 13/02/2019 07:46

Uzart un nokultivēt. Nevajag sarežģīt vienkāršas lietas.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Artanis (83.99.161.---)
Datums: 13/02/2019 08:13

Nu ja varētu tikt cauri ar to, būtu ideāli. Tikai jautājums - kā parūpēties, lai izlīdzinātu profilu (gribētos, lai zālājs ir kaut cik gluds un to var normāli pļaut)? Vai zāli var sēt uzreiz pēc kultivēšanas - nebūs tā, ka pēc pāris nedēļām topošā zālāja vidū sāks spraukties kādas no vecajām tulpēm vai zirņiem? :)

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: arre (195.13.229.---)
Datums: 13/02/2019 09:29

Izklausās aizdomīgi, cilvēks dārzā taisās audzēt gludu zālīti. Kāds prieks no dārza tādā gadījumā?
Bet atgriežoties pie tēmas, zemes līmeni celt būtu nepieciešams, ja ir kāda dziļāka doma kādēļ tas darāms (Piemēram, lai ierīkotu drenāžu un nosusinātu to placi). Jo tas nemaz nav tik lēts un vienkāršs pasākums. Ja vajag vienkārši nolīdzināt, tad pavasarī tajā vietā jāpierunā traktors ar frēzi, pirms tam novācot visus traucēkļus drazas un akmeņu izskatā. Pēc tam jāsarīko ģimenes un draugu talka ar grābekļiem un lāpstām, lai nolīdzinātu. Ar 1100m2 tiks galā arī pilsētnieki, ja šņabi daudz neliesi. Tad iesēsi zāli.
P.S. tulpes un zirņi kuj tev tur sprauksies. Sprauksies usnes un pienenes - būs jāravē, ja nepatīk. Ko domāji - angļu mauriņu iegūt viena pavasara laikā?

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Artanis (78.84.96.---)
Datums: 13/02/2019 09:54

>>arre
Lieta tur, ka senčiem vairs nav tie gadi, lai spētu pa dobēm ložņāt un tomātus audzēt - kā teicu, pēdējos gados dārzs sācis aizaugt, jo nevienam nav spēka par to rūpēties tā, kā agrāk. Vienojāmies, ka vismaz uz vecumdienām palīdzēšu sakopt īpašumu lai ir kaut cik normāls zālājs, kur ierīkot pāris puķu dobes un nolikt lapeni, lai vismaz var aizbraukt vasarā pasēdēt un atpūsties.

Par tēmu runājot - ok, domu sapratu, pirms kaut ko vest un bērt vienkārši aizbraukt ar dažiem kolēģiem uz brīvdienu talku, izrakt pāris lielākos krūmus, novākt akmeņus, un tad no ss.lv dabūt kādu ar traktoru, lai to visu placi apkārt mājai uzar.

Jautājums - cik ilgu laiku pēc aršanas jāgaida lai kultivētu? Vai priekš kultivācijas labāk arī samaksāt kādam, kas atbrauc ar traktoriņu, jebšu labāk par 200Eur nopirkt Depo mazo benzīna kultivatoru un pašam pasvīst vienas brīvdienas?

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: arre (195.13.229.---)
Datums: 13/02/2019 10:10

Ja tur jau ilgstoši bijis mazdārziņš, zemei jābūt ielabotai un neredzu jēgu art. Tavai platībai un vajadzībai jābrauc virsū uzreiz ar frēzi. Vajag noķert īsto momentu pavasarī, kas augsne nav slapja, bet velēna vēl nav saaugusi. Parasti kādas aprīļa beigas. Par 200 euro vari dabūt parodiju, nevis frēzi. tā ka meklē kurš reģionā sniedz tādus pakalpojumus.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Artanis (78.84.96.---)
Datums: 13/02/2019 10:41

>>arre
Tiešām liels Tev paldies par ieteikumiem. Izķemmēšu ss'u, pameklēšu kādu turienes vietējo ar nepieciešamo tehniku un saprašanu, kā arī sagatavošu visu līdz tam.

Ā, vēl ātri pēdējais jautājums - ko labāk ar to grāvmalu darīt? It kā pašlaik tur nekāda erozija vai noslīdējumi nav, bet sirdsmiera labad gribētos drusku nostiprināt - kā to efektīvāk un saprātīgās naudās izdarīt?

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 13/02/2019 10:48

Tā ir, vislabāk nolīdzināt ar kādu nebūt tehniku aprīlī kad zeme pietiekami mīksta, bet vairs negrimst dubļos. Tur visādi manuprāt varianti iespējami, ir kas ar frēzi ņemas, ir redzēti bobcati, ir kultivatori, diski un šļūce. Daudz varianti. Art nav nepieciešams, izņemot, ja vēlies pilnībā mainīt zāliena sugu. Ja to gribi darīt, tad uzaršana gan būtu vajadzīga.

Otrs jautājums ko darīsi ar iegūto laukumu, regulāri pļausi defaulta mauriņu visā platībā, ar ko? Kur turēsi pļaujamo, ja gabals nepieguļ saimniecības ēkai, vai būs tik daudz laiks, lai drillētu mauriņu. Ja tā nav pilsētvide, tad ir iespējas iegūt glītu pļavas zālienu, kuru pļauj reti. Es neesmu mauriņa piekritējs lielās platībās, uzskatu to par šī laikmeta domāšanas aprobežotību un lieku resursu tērēšanu. ;)

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 13/02/2019 10:50

Grāvi atstāj mierā, nekas tur nenotiks, vienkārši ļauj augt tur zālei un neizpļauj to tā, ka ka vasarā viss tur izdeg. Protams ir arī zāliena mix, kas tieši paredzēts grāvmalām, bet tas strādā svaigi izraktiem grāvjiem.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: pašdarbnieks (195.13.247.---)
Datums: 13/02/2019 10:53

Nomā paņem to frēzi un miers. Ramirentā piektdienas vakarā paņem un primdienas rītā atdod. Jāmaksā pa vienu dienu. Pirkt vienreizējam pasākumam galīgi neizdevīgi.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: pašdarbnieks (195.13.247.---)
Datums: 13/02/2019 11:03

Sējot mauriņu zemes virskārtai ir jābūt irdenai, pēc tam sēkla ir jāierušina un tad vēl vajag arī pieblietēt ar kādu veltni to visu pasākumu.
Es vēl saskāros ar to, ka man putni izēda atsevišķus laukumus ar sēklu, pēc tam nācās piesēt jau vasarā.
Garlaicīgi nav, ir ko noņemties.:)

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 13/02/2019 12:23

Artanis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nu ja varētu tikt cauri ar to, būtu ideāli.
> Tikai jautājums - kā parūpēties, lai
> izlīdzinātu profilu (gribētos, lai zālājs ir
> kaut cik gluds un to var normāli pļaut)? Vai
> zāli var sēt uzreiz pēc kultivēšanas - nebūs
> tā, ka pēc pāris nedēļām topošā zālāja
> vidū sāks spraukties kādas no vecajām tulpēm
> vai zirņiem? :)
------------
Ja nepietiek ar kultivatora līdzinājumu, tad ir vēl ecēšas un šļūce. Tagad ir visādi minitraktoriņi arī. Neuzartu būs visai problemātiski nolīdzināt. Frēze nelīdzina, bet kapā, irdina zemi. Neuzartu velēnu (pļavu) arī irdina visai sūdīgi. Arumu, sevišķi mālainās augsnēs, nedrīkst pārkaltēt pirms kultivēšanas. Kultivators nespēs sadrupināt sakaltušos "ķieģeļus". Pārmitra augsne arī nedrups, bet būs kā plastilīns. Vienkārš tests augsnes "gatavības" pārbaudei - paņem zemes piku un nomet no krūšu augstuma pret cietu virsmu (asfalts, betons), ja izjūk, tad var kultivēt. Ja kā pļecka, tad zeme par mitru. Ja neizjūk, bet ir kā buližņiks, tad pārkaltēta - jāgaida lietus.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Aldiss (81.198.169.---)
Datums: 13/02/2019 13:30

Nezinu vai uz šo gadījumu attiecas, bet lielākā daļa Jelgavas apkārtes mazdārziņu atrodas zemā un plakanā vietā, parasti kaimiņi sacenšas, kurš par kuru uztaisīs augstāku mazdārziņu un kuram dārzs būs sauss. Ja ir problēmas ir ar pavasara paliem vai rudens lietavu peļķēm, tad zemes līmeņa pacelšana nav slikta doma. Tad gluži vienalga, kas ir apakšā. Ber zemi pa virsu un līdzina, veidojot nelielu slīpumu grāvi, kaimiņu (!) vai tālāko stūri.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Artanis (78.84.96.---)
Datums: 14/02/2019 16:05

Paldies visiem par atbildēm!
Nākošajā nedēļā apzvanīšu sludinājumus, kur puiši Jelgavas pusē piedāvā frēzēšanu un kultivēšanu, un tad plānosim uz aprīļa vidu/beigām darbus.

Re: Zemes līmeņa pacelšana?
Autors: Kordelija (81.193.156.---)
Datums: 21/05/2019 21:59

Vai izdevās atrast kas Jelgavas pusē veic frēzēšanu un kultivēšanu? Ka ar darbu kvalitāti un cenu?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  **     **  **     **  **    ** 
 **     **   **   **   **     **  **     **   **  **  
 **     **    ** **    **     **  **     **    ****   
 **     **     ***     **     **  **     **     **    
 **     **    ** **     **   **    **   **      **    
 **     **   **   **     ** **      ** **       **    
  *******   **     **     ***        ***        **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727