UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kādu māju celt?
Autors: Takiro (84.209.248.---)
Datums: 10/08/2018 12:27

Sveicināti!

Ir vēlme celt māju, bet nav saprašana kādu māju celt. SIP paneļu, karkasa, somu māju, mūra?

Padoms šajā jautājumā no gudrākiem un pieredzējušākiem noderētu.

Pagaidām velk uz SIP. Atrast sakarīgu info latviski nereāli. Krievu forumos domas dalās uz pusēm. Saka, ka māja pelēs, nevēdināsies utt.

Kāda bija Jūsu izvēle ceļot savu sapņu māju?

Paldies

Re: Kādu māju celt?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/08/2018 13:47

Te objektīvu patiesību neatradīsi, tik aizsāksi nebaidzamu malienu par to cik optimāli ir m2 un vai vienstāvs, mansards, vai divstāvs.

Objektīvisms uz šo brīdi ir redzams mūsu ainavā. Es redzu, ka 80% jaunbūves ir bloki, tad 15% ir karkass un pārējais ir pārējais. Nu tā šobrīd cilvēki vērtē izvēles.

Re: Kādu māju celt?
Autors: specs (212.3.198.---)
Datums: 10/08/2018 15:37

Un arī otrreizējā tirgū ne-mūra māju likviditāte ir stipri zemāka!

Re: Kādu māju celt?
Autors: Elza (46.109.172.---)
Datums: 10/08/2018 23:21

Man ir nācies padzīvot vecā ķieģeļu mājā (bija mitruma smaka, kas man bija traucējoša), un bloku mājā, kas aplikta ar ķieģeļiem (par šo varu teikt tikai to labāko). Esmu pabijusi arī jaunā, tikko uzceltā guļbūvē, bet tai man traucēja koka smarža. Pieļauju, ka ar laiku tā izvēdinās.

Bet koka karkasa māju es vispār neizskatītu kā šķiru. Iemesls - nelikvīda otrreizējā tirgū, turklāt tās cena Latvijā īpaši neatšķiras no mūra mājas. Skandināvijā koka karkasa mājas ir populāras, jo tās var uzbūvēt stipri lētāk nekā mūra mājas sakarā ar milzīgajām darbaspēka izmaksām (būvējot karkasnieci celtnieki ir jānodarbina stipri īsāku periodu, tādējādi arī viņiem samaksātā summa ir krietni zemāka nekā būvējot mūra namu)

Re: Kādu māju celt?
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 10/08/2018 23:27

Lūk šito nesaprotu kā mūra mājas uzmūrēšana Latvijā var būt vienā cenā ar karkasnieces celšanu. Mūrēšana tak ir ilgs process. Uzprasiet binary. Karkasu kaut vai pats vari sanaglot. Un pavisam cits būvniecības temps.

Re: Kādu māju celt?
Autors: agrais (92.49.18.---)
Datums: 11/08/2018 07:36

Elza Wrote:
-------------------------------------------------------
> Man ir nācies padzīvot vecā ķieģeļu mājā
> (bija mitruma smaka, kas man bija traucējoša),
> un bloku mājā, kas aplikta ar ķieģeļiem (par
> šo varu teikt tikai to labāko). Esmu pabijusi
> arī jaunā, tikko uzceltā guļbūvē, bet tai
> man traucēja koka smarža. Pieļauju, ka ar laiku
> tā izvēdinās.
>
> Bet koka karkasa māju es vispār neizskatītu kā
> šķiru. Iemesls - nelikvīda otrreizējā tirgū,
> turklāt tās cena Latvijā īpaši neatšķiras
> no mūra mājas. Skandināvijā koka karkasa
> mājas ir populāras, jo tās var uzbūvēt stipri
> lētāk nekā mūra mājas sakarā ar milzīgajām
> darbaspēka izmaksām (būvējot karkasnieci
> celtnieki ir jānodarbina stipri īsāku periodu,
> tādējādi arī viņiem samaksātā summa ir
> krietni zemāka nekā būvējot mūra namu)

Tas ka vecā kieģeļu majā ir jutams mitrums vai pelejuma smaka nebūt nenorada uz to ka mūra maja slikta. Varbūt tur pa gridam mitrums nak, varbūt pamatu hidroizolacija beigusies varbūt vel kads iemesls...Tas pats var būt gan bloku majā gan karkasniecē...

Re: Kādu māju celt?
Autors: ints45 (46.109.118.---)
Datums: 11/08/2018 08:43

Mūrēšana no blokiem nav ilgs process. Trijatā tas neprasīs ilgāk kā karkasa taisīšana uz vietas

Re: Kādu māju celt?
Autors: binary (94.186.103.---)
Datums: 11/08/2018 14:16

Tinis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Lūk šito nesaprotu kā mūra mājas
> uzmūrēšana Latvijā var būt vienā cenā ar
> karkasnieces celšanu. Mūrēšana tak ir ilgs
> process. Uzprasiet binary. Karkasu kaut vai pats
> vari sanaglot. Un pavisam cits būvniecības
> temps.

binary kādā blogā lasīja, ka kāds pašdarbnieks 2 dienās (Jāņos) salīmēja kaut kādus 16 kubus, strādājot vienatnē (https://kirsuparks.com/2016/06/28/janu-darbi-16-kubi-aeroc/). Ja binary prastu tādos tempos līmēt, tad binary ārsienas būtu gatavas nedēļas laikā, iekšsienas - vēl 2-3 dienās. Cita lieta, binary tā neprot - binary prot salīmēt 3 kubus 8 stundās, pats nesot blokus (sakrauti ārpus mājas), ar lāpstu jaucot līmi utt. Un vēl binary katru rindu rīvē pa 2-3 stundām, reizēm ilgāk.

binary trūkst pieredzes, tāpat arī binary ir visai piekasīgs milimetriem, kad pats strādā - negribas tak, lai kaut kādas lažas dēļ aizietu plaisas, bet kādas lažas drīkst pieļaut un kādas labāk nē - to binary nezina. Papildus tam visam binary tipiski strādā vienatnē pa 3-6 stundām dienā dienas karstākajā laikā (zinām tak, ka pēdējās nedēļās >30°C nav nekas neparasts), pārējo laiku veltot bērniem un mājas darbiem. Piemēram, zāles pļaušana vien ir pasākums uz 1-2 dienām (un to IR jādara, to NEDRĪKST atlikt), turklāt šodien tas beidzās ar plaisu pannā - tagad mācos metināt, nekad agrāk to nebiju darījis.

Es gan nezinu, cik ilgi top karkasnieces, bet gāzbetona līmēšana ir visai ātrs process, ja to dara lietpratēji (vispirms uzsvars uz vārdu "dara", pēc tam uz "lietpratēji"). Uz kopējā darba izmaksu fona gāzbetona līmēšana sastāda salīdzinoši nelielu daļu.

Par FIBO nezinu. Ir lasīts viedoklis, ka lēnāk, bet cik tur tās taisnības - nav ne jausmas.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 11/08/2018 14:17, labojis binary.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 11/08/2018 14:46

Ārsienu karkasu var sanaglot dienas laikā. Protams 100 m2 vienstāvu mājai. Pēc tam saliek spāres un jumtu. Tas visām mājām (mūra vai koka) ir apmēram vienāds. Pēc tam zem jumta jebkuros laikapstākļos var likt vati un apšūt sienas. Ar gāzbetonu un keramzītbetonu tāds fokuss nesanāks. Līdz jumtam būs nedēļām vai mēnešiem jācīnās.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 11/08/2018 15:04

katru rindu rīvē pa 2-3 stundām
------------
Īsti neredzu šitam pasākumam jēgu.Es gan gāzbetonu esmu mūrējis tikai ar mūrjavu, po starinke. Savelk striķus un mūrē, pieregulējot rindas augstumu un līmeni ar šuvju biezumiem.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Aldiss (77.219.4.---)
Datums: 11/08/2018 15:53

Varu vērot, kas notiek blakus zemes gabalos, kur tiek būvētas rindu mājas pārdošanai.
Vienā gabalā būvēja somu dvīņu māju.
2016.gada rudenī no Fibo blokiem samūrēja pamatus, 2017. gada pavasarī atveda gatavas sienas, tās pastāvēja kādas 3 nedēļas būvlaukumā, tad 3 nedēļu laikā sastutēja māju, kādu mēnesi vai ilgāk lika dakstiņu jumtu, tad mēnesi ar otu pindzelēja ārsienu dēlīšus pelēkā krāsā(no rūpnīcas tie ir krāsoti balti), ziemā kaut ko darījās pa iekštelpām, šajā pavasarī uzlika žogu un tagad ir izlikta izkārtne pārdod.
Blakus somu mājas zemes gabalā šī gada 4.maijā traktors sāka rakt pamatus divām gāzbetona divstāvu dvīņu mājām.
7. maijā ielēja pamatus, šķiet, nepagāja ne nedēļa (!) un sāka būvēt sienas. Uz līgo svētkiem mājas bija jau zem jumta,ar nokrāsotām ārsienām un ar ieliktiem logiem. Jūlijā betonēja grīdas, taisīja terasi, pievilka kanalizāciju, gāzi,ūdensvadu.
3 cilvēki (ja neskaita trakoristu zemes darbiem un celtņa vadītāju blokiem un pārsegumiem) uzceļ divas dvīņu mājas 3 mēnešos...

Re: Kādu māju celt?
Autors: Kludzins (81.163.72.---)
Datums: 11/08/2018 16:28

Takiro Wrote:
-------------------------------------------------------
> Sveicināti!
>
> Ir vēlme celt māju, bet nav saprašana kādu
> māju celt. SIP paneļu, karkasa, somu māju,
> mūra?
>
> Padoms šajā jautājumā no gudrākiem un
> pieredzējušākiem noderētu.
>
> Pagaidām velk uz SIP. Atrast sakarīgu info
> latviski nereāli. Krievu forumos domas dalās uz
> pusēm. Saka, ka māja pelēs, nevēdināsies
> utt.
>
> Kāda bija Jūsu izvēle ceļot savu sapņu
> māju?
>
> Paldies

Pats sev no paliekošiem veidņiem uzbūvēju. Darbs atvieglojas, jo nav jāparcilā n-tie kg, vai jāsauc ceļamkrāni uz karkasiem.

Igauņu - termoplokk.
Dobeles panelis arī ražo bet tur nedaudz sarežģītāka tehnoloģija priekš amatiera.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Kludzins (81.163.72.---)
Datums: 11/08/2018 16:30

... un plus nav būtiski kādi laikapstākļi, +30 vai lietus mēnesi no vietas.

Re: Kādu māju celt?
Autors: hvz (158.255.56.---)
Datums: 14/08/2018 15:12

Katram savi mīnusi un savi plusi.
Mitruma daudzuma sajūta pareizi uzbūvētā un nostāvējušā telpā nav vērā ņemams rādītājs visu tipu būvēm. Tur problēma ir tikai un vienīgi nepareizi izbūvētā ventilācijā. Šodien ļoti daudzi ceļ mūra mājas un ventilāciju iegriež viņai neparedzētās vietās, jo redz logi svīstot. Iedomājušies, ka šodien celta mūra māja būs tik pat caurpūsta kā komunisma būves. Faktiski neviena māja, ievērojot pat mazos būvnormatīvus, vairāk neskaitās elpojoša, lai ko kurš cenšas iestāstīt. Bez ventilācijas uz visām telpām neiztikt.
Ja ir nauda, tad labāk ir mūris. Protams celšanas ilgums ir atbilstoši ne tāds, kādu bieži norāda un dabā redzēts. Ja runājam par pierīgas purvu zemi - pamati ir jānostādina vienu ziemu(runa par lentveida, kādi ir 99%tos). Pēc tam sienas ar jumtu otru ziemu. Un tad pavasarī apmetums, kurš jāizkaltē līdz rudenim. Izlīdzinošās kārtas nākošai vasarai, tad arī māja būs daudz maz iesēdusies savā vietā. Faktiski pēdējais kosmētiskais slānis jāuzliek ceturtajā vai piektajā gadā, kad mikroplaisas ir aiztaisītas. Šodien notiek pretēji. Rudenī lentveida pamatus un pavasarī jau mauc aukšā un vasarā nodod. Pēc 2 gadiem brīnās, ka visa ēka ir mikroplaisās. Otrs mīnuss - ja pats neceļ, tad sadārdzinājums ir neadekvāts uz šo brīdi. Kaut gan paziņa visu būvēja pats un 140m2 neizdevās lētāk par 70k€. Vienīgais ko šobrīd nav pabeidzis ir siets Būtu būvējusi brigāde, būtu stabīli 120k€.
Koka karkasa nekad nav bijis kā variants, tāpēc par to es nemaz neizteikšos un iesaku arī neizskatīt kā variantu. Tad līmēto baļķu guļbūve, bet nav lētāka par mūri.
Pats lētākais un ātrākais šobrīd ir SIP. Pamati vienā dienā, jo tiek dzīti līdz 5,5m dzīļumā pāļi, nevis lentveida liešana. 1-stāva kaste ar jumtu pusotrā nedēļā. Pusotrā mēnesī ar pelēko apdari. Ja labi viss rit, tad vienas vasaras laikā var jau ievākties. Mīnusi - skaņas izolācija ir sliktāka kā mūrim. Māja var neizdzīvot līdz 2100 gadam. Bet vai tevi tas uztrauc? Pārējais ir +/- līdzīgi. Nu SIP ir noteikti siltāka, bet jāparedz nepārtraukts apkures veids, jo sienas neakumulē. Mūrim gan arī vairums uzmet virsū reģipsi nevis apmetumu un viss sienas akumulācijas efekts nolaists SIP paneļa līmenī.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Jampadracis (neīstais) (159.148.94.---)
Datums: 14/08/2018 16:24

Mans subjektīvais viedoklis par karkasa/mūra mājām.

Pasaulē cilvēki, kuri māk kautko radīt, paliek mazāk un lietotāji vairāk. Tapēc arī karkasa māju tirgus izplešās - Tu nopērc gatavu, ar garantijas talonu no rūpnīcas!

Mūra mājai nav garantijas talona, vajadzīgi meistari - mums Latvijā vēl tādi ir, tapēc rūpnieciskie ražojumi nav tik populāri. Bet nu, redzam tendenci. Lai kā te vecās skolas piekritēji spļaudītos, tie karkasi paliks vairāk. Tā, ka gaumes lietu pircēja izvēlē nosakiet Jūs, būvētāji ;)

Re: Kādu māju celt?
Autors: Niks (neīstais) (212.3.194.---)
Datums: 14/08/2018 18:25

Līdzīgi kā stāstā par auto, kur nav tāda labākā auto, katram ir savi plusi un mīnusi, tā arī stāstā par māju nav labākā varianta, katram mājas veidam ir savi plusi un mīnusi. Pie tam negribu piekrist arī tam, ka vot saka, ka skandināvijā ceļ koka mājas un tas ir forši, viņi jau gudrāki par mums un zina ko dara. Manuprāt katrā valstī (reģionā) ir sava celtniecības tradīcijas un pieejamie izejmateriāli, kas arī tad nosaka kā tur tiek būvēts.
Lai arī man ļoti patīk koks, pats es uzbūvēju no gāzbetona, sākumā gribēju koka un no keramzīta blokiem. Taču ņemot vērā to, ka ar mūrēšana man nepadodas, tad arī šī iemesla dēļ paliku pie gāzbetona mūra, kuru protams ir daudz vieglāk salīmēt, nekā samūrēt keramzīta bloku.
Sākumā biju domājis būvēt koka karkasu, taču ņemot vērā to, ka Latvijā ir diezgan grūti atrast labu, pareizi sagatavotu kokmateriālu, no šīs domas atteicos. Turklāt tā kā man ir malkas apkure, tad arī mūra tilpummasa atstāj labu iespaidu uz temperatūras konstantumu.
Ja būvētu koka māju, tad tikai no rūpnieciski sagatavotiem paneļiem, ko objektā saliek uz vietas.
Piekrītu hvz teiktajam, ka 140m2 māju, pa lielam būvējot pašam var iekļauties 70 000EUR

Re: Kādu māju celt?
Autors: hvz (95.68.100.---)
Datums: 14/08/2018 23:05

Koka karkass ir patiesībā dzīvošana plēvē. Tā pat kā rūpnieciski izgatavota pīrāga panelim, tā pat arī uz vietas uzstieptai plēvei būs ļoti liels kļūmju procents. Tādos uzņēmumos, kur dod garantiju un var noticēt tam, ka kaķis maisā patiešam ir kaķis, nevis sabērtas koka skaidas, koka karkass maksā tik pat cik mūris, tad kāda jēga izvēlēties ne tik monolītu māju par to pašu cenu? Tajā vietā uzceļ SIP un būs daudz stingrāka uz ļodzīšanos un tieši ar tādu pašu mikroklimatu. Tikai kļūmes iespējamības praktiski tur nav, jo salaidumu vietas ļoti elementāras.

Re: Kādu māju celt?
Autors: sq (78.84.130.---)
Datums: 15/08/2018 08:31

No kurienes tādi apgalvojumi?
- liels kļūmju procents
- maksā tikpat cik mūris
- stingrāk uz locīšanos
- kļūmes iespēja praktiski nav - šis ir vislabākais :)
man izklausās pēc deķa vilcēja, tradicionālā

Re: Kādu māju celt?
Autors: hvz (158.255.56.---)
Datums: 15/08/2018 09:15

Deķa vilcējs ir tas, kurš izvelk vārdus no konteksta, kas liek domāt, ka sapratis no visa teiktā ir labi ja 30%. Par ko arī es vēl šaubos.
- liels kļūmju procents - esmu būvgaldnieks, tā kā pārzinu konstrukciju līdz skrūvītei. Ja mārketings ir aizmālējis acis, tā jau ir cilvēka problēma. Pareizi uzcelts koka karkass stāvēs bez problēmām 100 gadus, bet koks nogurst, nosēžas ... nav tālu jāmeklē, kas notiks ar visiem mezgliem, pīrāgu šajā laika posmā, nerunājot nemaz par plēvi, kurai maksimālais kalpošanas laiks ir 20 gadi.
- maksā tikpat cik mūris - pats izpēti tirgu, lai man nav ar karoti mutē jāieliek.
- stingrāk uz locīšanos - nav jēgas kaut ko stāstīt cilvēkam, kurš neatšķir skrūvētu konstrukciju no monolīta bloka.

Re: Kādu māju celt?
Autors: Karkass (90.139.205.---)
Datums: 15/08/2018 10:52

Plēve kalpo 20 gadus...? Tādu apgalvojumu gan vēl nebiju pamanījis. Tam ir reāli pierādījumi vai pieredze ar šobrīd esošām 20 gadus vecām plēvēm, ko lika 90ajos vai vēl kas cits?
Jā, karkass nav tik monolīts, tur iebilst neko nevar, tikai neaizmirstam, kā arī tam ir priekšrocības, it īpaši attiecībā uz pamatu kustību. Neesmu pagaidām nevienu māju redzējis, kur logi "izspiesti", jo viss jumts vai otrais stāvs ir nosēdies par tālu! Arī pārsedzes varbūt nevajag taisīt 5m no 50*200mm, bet lietojot kopnes var panākt lieliski rezultātu. Ir liela loma arī materiālu izvēlē, jo sākotnēji ieliekot nepareizi žāvētu koksni vēlāk radīsies vairāk problēmas kā arī mūsdienās ceļot pēc dubultā karkasa tehnoloģijas plēvi ieklāt ir ne tikai vieglāk, bet arī drošāk, ņemot vērā, ka praktiski nav nekādas nepieciešamības tajā veidot jebkādus caurumus, ja normāls projekts. Līdz šim esmu redzējis gana daudz kļūdu bloku mājās, lai būtu skaidrs, ka viss ir atkarīgs KURŠ ceļ, nevis KO ceļ... Un vecā dziesma par dzīvi plēvē - ja pa sienām svilpo vējš, tad arī bloku māja ir uzbūvēts nepareizi! Savukārt, ja abas ir pēc iespējas hermētiskas, kāda atšķirība, kas vēderā, ja ventilācija noteikts mirkoklimatu un nekas cits... Ja atskaita plēves kalpošanas laiku, kas man ir jaunums un liekas visai subjektīvi, lai noteiktu vairāk, neredzu nekādas bloku priekšrocības, izņemot latviešos iemīcīto pasaku par siventiņiem...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  ********   **      **  ******** 
 **     **  **     **  **     **  **  **  **     **    
 **     **  **     **  **     **  **  **  **     **    
 *********  *********  **     **  **  **  **     **    
 **     **  **     **  **     **  **  **  **     **    
 **     **  **     **  **     **  **  **  **     **    
 **     **  **     **  ********    ***  ***      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727