UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: sevi (62.85.41.---)
Datums: 03/08/2018 21:11

Sveiki,

esmu pašā pirmssākuma stadijā jaunas mājas buvniecībā - ideju skicēšana (laukos). Lokāli notiek diskusijas, kur to labāk novietot. Ideālais novietojums būtu +/- vecās koka mājas vietā ( >120 gadi, bij liela divstāvīga ar terasēm pirmajā un otrajā stāvā, uUlmaņlaiku vēsture, plāša veranda, akmens/cementa pamati daļēji izdzīvojuši 18x10m), kura ir sen sabrukusi un jau 70% tās virspamatu pārpalikumi manuāli aizvākti un utilizēti.

Jautājums par tēmu, kāds ir vispārējs tautas viedoklis tam, ka būvē kautko jaunu vecā vietā? tjipa tur visāda vecā aura, kautkādi aizspriedumi, konspirācijas teorijas... :-| es un sieva ir daļēji pret to, līdzīgs viedoklis dzirdēts no cilvēkiem no malas, arī tiem, kuri paši būvējās.. Mums ir doma pavirzīt māju nost sānis, tā lai "veco" vietu skar tik kādi max 1/3 platības jaunās. muksim īpaši prom no vietas, kur vecās mājas viens stūris ar jumtu sapuva visātrāk(!!!vistiešākā nozīmē) Sievasmātei aizdomas, ka dēļ āderes. Apkārt simgadīgu liepu aleja un ozoli/kļavas 2-3m apkārtmērā.

ir kādi tiešām vērā ņemami viedokli?

paldies ieprieķš!

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Niks (neīstais) (80.89.74.---)
Datums: 03/08/2018 22:15

Man nebūtu aizspriedumu pret jaunās mājas būvniecību uz vecās ēkas pamatiem. Un tieši tā es arī darītu, ja vien uz jaunās mājas būvniecības laiku man būtu kur pārvākties. Man tādas opcijas nebija, tāpēc jauno māju nācās celt citā vietā.
Manuprāt senos laikos cilvēki zināja, kā pareizi novietot ēku ņemot vērā debespuses, un uguns un ūdens āderu novietojumu. Arī viss pagalma iekārtojums simtgadu laikā ir tā harmoniski parasti izveidojies ap dzīvojamo ēku. Un to varētu turpināt.
Protams var dzīvi sākt no jauna, un būvēt jaunā vietā, ja jaunās ēkas novietojums ainaviski iekļaujas konkrētā zemes gabalā. Šādā gadījumā nebūtu arī gemorojs ar pamatu siltināšanu (ej nu tos pamatos esošos akmeņus normāli nosiltini)

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Skribants (77.219.14.---)
Datums: 03/08/2018 22:34

Kāpēc visi domā, ka kādreiz bija celtnieki godprātīgi, krāpnieku un daiļrunātāju nebija un saimnieki bija labi informēti par visu to labāko būvniecībā, materiālos un paņēmienos?

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 03/08/2018 22:54

Stūris mājai nopuva, jo jumtu sievasmāte nepieskatīja kā nākas, bija caurums lejasgalā gan jau un tad jau viss notiek raiti un ātri - nevis dēļ āderes.

Ja pamati normāli tad neredzu baigo jēgu kaut kur virzīties nost, jo nobīde nozīmē visu to gabalu uzrakt un vecos pamats izvākt pilnībā (kas faktiski ir lielāks darbs kā būvēties pilnīgi jaunā vietā). Tātad vai nu atstāt vai likvidēt visu.

Ja 18x10 šķiet par lielu, tad var sašaurināt ar vienu jaunu joslu un veco pamatu izmantot kā mega terases pamatu - DR, R virzienā.

Ozoli un kļavas pārāk tuvu namam nav baigi super, kā jau visi lielie koki. Koki, jo īpaši lapu - ir baigi labā štelle mazliet ar distanci - ziemā ēna minimāla un saule silda namu un pagalmu, vasarā pavēnis. Automātiska regulācija. Bet nu attālums ap 15-20 m, tuvāk koki rada problēmas - krīt, birsta lapas, nevēdinās, pārāk tumšs.

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Pt (213.226.141.---)
Datums: 04/08/2018 00:18

Cik nācies runāt ar cilvēkiem ārpus LV, nekad neviens neko nesaprot kad piemin āderes. Tad nu lielais jautājums - vai nu mēs esam pasaules naba, vai arī kaut kas no otra gala...
Ticībai ir liels spēks, ja tici ka nevajag vecā vietā, tad necel. Citādi visi būs vainīgi.
Racionāli domājot - jāskatās kādi tie pamati ir vai tas ir kas izmantojams. Ja ir, tad kāpēc neizmantot? Bet vai tas atbilst mūsdienu prasībām un vēlmēm? Un viņš turēs to, ko tiksies būvēt virsū? To var pateikt tikai kāds inženieris.

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 04/08/2018 00:44

Atkarībā ar ko runā ārpus LV. Rietumos vispār ir šaura specializācija modē un cilvēki ārpus savas specializācijas neko nezin. Tā kā tas nav rādītājs.

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: sevi (84.237.197.---)
Datums: 04/08/2018 03:22

Super, paldies par pirmajām atsauksmēm! Tieši šovakar senči pielaboja, ka vecā māja bij vismaz 160 g. vecumā. Ir arī kautkādi papīri un apkārtnes attīstības projekts!!! ir iespaidīgi! Un galvenais, bij noticis arī viens vēsturisks notikums tajos senos laikos, kura dēļ sanāca riktīgi pakasīt pauri, nu tā, ne pa jokam, ar izbolītām acīm... Ulmaņlaiki + Vidzeme :-O Vai ir iespēja no pagasta dabūt kādu bonusu par to??? :O

Ja pa tēmu. Pēc atbildēm, pārsteidza tas, ka nav nemaz tik slikti būvēties vecā vietā. Laikam ir nevajadzīgi aizspriedumi no mūsu pašu puses. Bet juška diktē savu - tomēr gribam bīdīt jauno māju max nost no vecās vietas. Un vecos pamatus neizmantot vispār... Visu veco uzrakt & nostumpt prom un aizbērt, ar klusu cerību uzrauties uz apslēpto mantu no pagājušā gadsimta :-| sigh... un mēs gribam pagrabstāvu!

Bet ja nopietni, tad tgad plāns ir tāds:
1. pasūtīt buldozeru un traktoru , kas vecās mājas virtu, gružus un pamatus aiztumj prom. izrauj virkni vecu koku stumbrus..akmeņus.. nolīdzina visu un sagatavo būvlauukumu +/- viss tiek aiztumts ~100m prom uz zemespleķi un bedrē, kur šobrīd mums aug īsti džungļi un neko nevar saprast, kas tur notiek..noteikti muma tur mīt..tagad īsti neizmantotā zeme, trimers raud to visu ieraugot.
2. kad +/- līdzens, tad ņemt nost traucējošos lielos kokus no potenciālā būvlaukuma, šķībie..ieliekušies..pāraugušie un zibens skartie pussķeltie (ozols)...uz malku, vai uz materiāliem
3. pasūtīt ģeoloģisko izpēti, kas par grunti un vajadzēs atrast vietu spicei tehniskajam ūdenim un mājas vajadzībāmm.. tiek apsvērts arī dziļurbums, ja viss būs slikti. Ir šōbrīd loti laba aka dzeramajam ūdenim, ko butu jāpatīra. plus ir kapitāli aizaudzis dīķis 40m no mājas vietas 0.18 ha. plāns ir nolaist ūdeni pa nullēm, visas dūņas izsmelt un ekskavēt, ziemu pasasaldēt un pavasaru palos piepildīt. miljards mazās sīkās karūsiņas laidīsim blakus sīkupītē vai par velti atdošu zandartu un līdaku ķērājiem uz dzīvo! ar zaļajām vardēm nezinu ko iesākt
4. noskaidrot āderes, ūdens un varbūt arī uguns āderu krustpunktus, kamēr tēma ir aktuāla salasoties visādus forumus un senas grāmatas.. mērķis: atras mājas novietojuma vietu
5. turpināt strādāt pie mājas skices projekta un caurstrādāšanu ar visas famīlijas locekļiem..sketchup un cīņa par kvadrātmetriem un kopējo budžetu!
6. zvans arhitektam???
7. to be continued

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Hmm (213.180.113.---)
Datums: 04/08/2018 08:19

>Cik nācies runāt ar cilvēkiem ārpus LV, nekad neviens neko nesaprot kad piemin āderes
Pameklē Ernst Hartmann un Manfred Curry.
Ja par ūdeni u.c. pazemes dārgumiem, tad pilnīgi visur ir šāda "specialitāte", krievu val. - Лозоходство, ang. - Dowsing.

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 04/08/2018 13:03

Nu jā, mūsdienu latvieša maksimālā programma par maksimālo cenu.

Vienu es nesaprotu, kamdēļ, katram vajag savu projektu mājai??? WTF. Tajos pašos romantiskajos ulmaņlaikos vairums ēku bija tipveida projekti. Tipveida projektos viss ir tomēr ir pārdomāts un iespēja, ka paša projektētais būs sū...āk ir manuprāt diezgan droši. Pēc tam stāvi un brīnies - ne vizuālās proporcijas gaumīgas ne iekštelpas racionālas. Bet nu katrs jau par sevi vienmēr ir pārliecnāts.

Man dzīves pieredze ir tāda, ka pilnīgi visu mājās ir vērts standartizēt un pēc iespējas mazāk custom risnājumi. Specrisinājumi vienmēr, vienmēr, vienmēr, vienmēr, vienmēr sagadā lielas problēmas, lai gan sākotnēji mazliet atgādina kaut ko radošās domāšanas. :P

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: ETT (95.68.124.---)
Datums: 04/08/2018 13:50

Redzu - domas šaudās kā dunduri ap svīstošu zirgu :) No sākuma vecā vieta ideāls variants. Nepaiet ne 'puse nakts, kad jau visu nost un citā vietā :) Liec nu divas lapas blakus un sāc skaitīt mīnusus un plusus katram no variantiem. Un ieteicams to darīt tomēr vairāk par sešām stundām :) Pajautā par plusiem un mīnusiem arī citiem potenciālajiem iesaistītajiem ļaužiem. Arī mēs te no malas varam par kaut kādām idejām pastrōidēties, piemērams, par pagrabstāva lietderību laukos, ja teritorija atļauj kvalitatīvāku kartupeļu un alus glabātuvi novietot kur citur :)

Re: Jaunā māja vecās vietā: par vai pret
Autors: sevi (78.84.179.---)
Datums: 05/08/2018 23:39

Idejas mainās, jo TO daru visu 1reiz, un apkārtējie vislaik dušī ar jaunām idejām un argumentiemm....:-l tāpēc apsveru arī atvērt blogu mājas būvniecības procesam(līdzīgi, kā es sekoju daudziem citiem māju būvn. progcesiem.. piem. ģimenes māja, kiršu parks, manamāja., utt.. tur ir nenovērtējama info!), bet nevaru saņemties uz to, jo: 1. blogu darītu vispār pirmoreiz..., 2. baidos, ka man vnk pietrūks laiks salādēt tekstus un bildes.. 3. Objekts atrodas 120km no manas patstāvīgās uzturēšanas vietas (lauki!!!), tāpēc sāku apmācīt sievasmāti bilžu uzņemšanas mākslā no telefona :-/ vnk viņa uzturas blakus objektam. Pats varu tur ierasties uz weekediem :( moška var paņemt kādu dienu savu darbainstrumentu līdz...esmu esmu ITišniks ar :D Blogs interesē, jo JŪSU visu viedoklis un komentāri ir visvērtīgākie un pa tēmu!!! tikai tā iemesla dēļ, viss process iekustējās..:8

-par pagrabstāvu..jā, mums jau ir laukos pagrabs no veciem laikiem. funkciju pilda 90%, bet mēs gribam vieglo varientu zem mājas jaunās.. kur konservus, zaptes utt glabāt, lai ziemā regulāri nav jādeso 100 metri uz veco pagrabu.!plus es ar saviem 195 katru reizi muguru pakausinodauzu tur kāpelēdams.. jānoliecas līdz ceļiem lai tur pārvietotos.. :-(

- gribu pagrabstāvu izdalīt uz pusēm. otra daļa aiziet tehniskajai telpai, ar apkures katliem, ūdens akomulātoru, ūdens mezgliem utt..BET, nevaru vēl saprast cik pagrabstāva izbūve var izmaksāt... ģeoloģijas slēdziena vēl nav.

-ir kautiņš vēl par daļēji apdzīvotiem bēniņiem...



-



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **         ********   **     **  **     ** 
  **   **   **    **   **     **  ***   ***  ***   *** 
   ** **    **    **   **     **  **** ****  **** **** 
    ***     **    **   ********   ** *** **  ** *** ** 
   ** **    *********  **     **  **     **  **     ** 
  **   **         **   **     **  **     **  **     ** 
 **     **        **   ********   **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727