UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 5 no 9
Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: specs (80.89.76.---)
Datums: 06/08/2018 13:40

Egle Wrote:
-------------------------------------------------------
> Dzīvojamā istaba 33m2
> Virtuve 8,10m2
> Guļamistaba 17,25m2 (ar garderobi)
> Bērnistabas 9,50m2 un 12,45m2
> Sanmezgls 6,15 m2
> Vējtveris 4,35m2
> Gaitenis 6,10m2
> Saimniecības telpa 3.85m2
> Kopa 100,70m2
>
> Dažbrīd liekas, ka varētu būt par maz 100m2 un
> tad sāku domāt, ko tad vajag lielāku? Ir doma
> palielināt virtuvi un dzīvojamo istabu.

Kā reiz virtuves un dzīvojamās istabas kvm ir ok! Ko bērns var iesākt 9.5kvm? Ielieciet gultu, mikroplauktu, mikroskapi, mikro rakstāmgaldu un divas lego rotaļlietas - jums paliks brīvs ne vairāk kā 2kvm grīdas laukums, kur jūsu bērnam spēlēties un tikties ar draugiem :) Un kur glabāsies viņa mugursoma un, ja viss slikti, basketbola bumba?

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: ETT (85.254.147.---)
Datums: 06/08/2018 14:31

Nu ko var ņemties? Katram savas vajadzības, katram savas iespējas, kaut gan vienas, gan otras ir tīri subjektīvas :) Ir man paziņu vidū gluži pretēji stāsti. Vieni uzcēla milzeni, bērni aizgāja prom savā dzīvē, pienāca pensija, nespēja tukšo māju pavilkt. Pārdot nedz gribēja, nedz varēja, pie bērniem arī pārcelties nespēja - tiem jau pašiem bērnu un mazbērnu pilnas mājas. Labi, ka viens dēls ar visu ģimeni tomēr sadomāja pārvākties atpakaļ uz lielo māju, bet savējo ekskluzīvā vietā pārdot. Bet pat tagad tā māja esot bišķi pa lielu, jo jaunākās paaudzes atkal aizspurdz.
Otra ģimene savulaik no divistabu dzīvokļa samainījās uz mājiņu ar vienu istabu, virtuvīti un sauso tualeti pagalmā. Pārbūvēja, piebūvēja, paplašinājās gan uz sāniem, gan augšu, papildus iegādājās mājiņu laukos vecumdienām. Domāja, uzcels malkas šķūni ar garāžu, bet sanāca pašiem un viesiem māja, jo veco jau pārņēmusi jaunatne :)

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: Statnis (90.139.62.---)
Datums: 06/08/2018 14:40

Mana gadījumā šoseja ir vismaz kādi 500m, savukārt tuvākais grantinieks līdzīgā attālumā, pa kuru brauc dažas mašīnas dienā, ja neskaita paša piebraucamo ceļu. Un ok, ja pieņemam, ka logus mazgājam 3x divos gados, nu arī nav mirstamā kaite, tiešām. Putekļi, protams, ir visur, galu galā, paši pārvēršanamies par putekļiem, bet arī tam ir ierīces, kas palīdz, kā arī godīgi varu pateikt, ka dēļ tā nekad nesamazinātu vēlamo mājas platību. Pie tam, nezinu kā nu kur, bet pat Rīgā gandrīz pietiktu, ja divreiz nedēļā visu noslauka, kur nu vēl lauku apvidū.
Par virtuvi jau diezgan detalizēti aprakstīju, ka 5m virsma ir knapi puse no reāli vēlamās un to dubultojot, saglabājot ergonomiku, "trīsstūra likumu" virtuves iekārtojumā, izmēri ir daudz lielāki, bet loģiski, ka tas atkarīgs no ģimenes paradumiem attiecībā uz gatavošanu. Tomēr nevienam nevajadzētu apgalvot, ka 3m2 virtuvei ir gana un tur var ne tikai maizītes uzsmērēt, bet arī kādu kūku uzcept, utt., nerunājot par ierīču skaitu un to glabāšanas iespējām... Par ēdamistabu laikam aizmirstam, pie minimālā plānojuma tas, acīmredzot, nav aktuāli.
Pārējie plašuma argumenti - ja mansards ir izbūvēts apdzīvojams, tad tā ir klāt platība, tāpat kā iestiklota terase! Jā, varbūt stikli "siltāki" vai kaut kur nedaudz arī vate, bet tas tuvojās mājas platībai. Pagalms, dīķis, mežs ir forši, bet tas neatceļ sajūtu iekštelpās un arī neatceļ mūsu klimatu, kas nozīmē, ka gana ilgu laiku gadā ir tumšs jau dienas otrajā pusē, par vakariem nerunājot un arī laiks ne katru dienu ļauj skriet pa pļavu, utt., utt., bet dzīvot ar apziņu,nekā gadā būs daži mēneši, kuros būs forši un pārējo laiku pavadīt gaidot šos brīžus, man nešķiet ideāli.
Par dzīvojamo istabu - TV nevar būt par tālu, var būt tikai par mazu! Un, kad tas kļūst par dārgu, jāņem projektors... ;) Un jā, ja nav laba vieta, tad kājas var atsist arī pret jebkuru citu mēbeli, ne tikai skapīti un minētie "dekoratīvie" objekti, protams, uzkrās putekļus, bet ir jābūt zināmam kompromisam starp interjeru un putekļiem, nevis visu turēt apklātu ar krāsotāju plēvi, lai nav jāslauka, bet var tikai plēvi nomainīt!
Tini, salīdzinājums ar padlaiku dzīvokļiem ir lielisks, bet diemžēl norāda, ka tas, acīmredzot, ir starta punkts, pret kuru pārējais jau ir liels un tā ir tā problēma, manā uztverē. Mēs esam pieraduši pie mazām telpām un viss, kas lielāks, šķiet par daudz! Vajadzētu būt otrādi - pierast pie plašuma un tad vērtēt, kur tomēr var ieekonomēt!
Egle, apdomā iemeslus, kāpēc un uz kurieni notinies un, ja varētu dzīvot praktiski savā dzīvoklī, ja negribas, pat vecākus gandrīz nesatiekot, vai joprojām rautos prom tikpat ļoti. Kā arī, pašai gribētos izaugt mazāk kā 10m2...??? Un lai vai kā, tie vienalga ir vismaz 18 gadi! Reizēm pēc bērnu aiziešanas paliek mazāks laiks ko dzīvot, nekā laiks kopā ar viņiem, bet mūsu mentalitāte, diemžēl, liek domāt par nāves gadiem, nevis esošo brīdi...
Ja plāno varbūt arī 3 bērnus, tad divi sanmezgli obligāti, varbūt ieplāno kabinetu, ko vajadzības gadījumā var veltīt kādam bērnam?
Cenas ziņā, atkarība, ko tajos 20m2 dari, cena var atšķirties no 5k līdz 20k, vai tie ir m2 telpas vidū palielinot plašumu un komfortu, vai tas ir mājas spa. Rupji rēķinot nebūs vairāk par 250/300 €/m2, ja tā ir vnk dzīvojamās telpas vidus daļa, kur nolikt galdu.
Joprojām nemainu savas domas, ka mājā ir jājūt kaut nedaudz brīvības, nevis viss plānojums ir kā tetris starp mēbelēm un savus iepriekšminētos izmērus īsti neredzu, kur samazināt, ja vien nav uzstādījums "vairāk par padlaiku dzīvokli", bet ne kapeiku vairāk kā funkcionāli vajag! Ko dos kaimiņu neesamība, ja bērni skatoties TV būs traucēklis guļamistabā vai arī mūziku var ieslēgt tikai vienā vienā vietā un visa māja klausās to pašu. Vajag cilvēkam savu individuālo brīvību, nerēķinoties visu laiku ar apkārtējiem, kas ir neizbēgami pie šauriem plānojumiem! Ideja, ka visi visu laiku sēž viesistabā ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc bērni bēg no mājām, jo pieriebsies tie krievu seriāli un ķiploku smarža, bet tētis ir TV pults pavēlnieks un mamma gatavo metra attālumā... Jā, tas ir normāli, ka bērnam ir savs mūzikas centrs, savs dators, nav vislaik jāliek austiņas un ir arī savs TV, kur skatīties, ko grib, nevis gadu desmitus visi sēž blakus uz vidēja izmēra dīvāna, ar pakausi virtuvē, paralēli cerot, ka kāds cits nav tikko konkrēti sabojājis mikroklimatu tualetē, jo gribas čurāt, bet tur sēž ciemos atbraukušais opis...

P.S. binary, ja ar tiem konjakiem un viskijiem tik traki, jāmaina draugus vai kolēģus... :D

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: daudzjautajumi (195.13.215.---)
Datums: 06/08/2018 14:42

nodefinējam kas ir leila māja un tad turpinam pļutku :)

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: Statnis (90.139.62.---)
Datums: 06/08/2018 15:48

Spriežot pēc divās nometnēs esošajiem, pieņemu, ka par robežu šajā tēmā var uzskatīt 160m2. Manā uztverē, līdz 140 ir maza, 140 - 240 vidēja un tad jau vairāk varētu saukt par tiešām lielu...

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: qwe (158.255.56.---)
Datums: 06/08/2018 15:59

120 līdz 140m2 ir optimāls 2 cilvēkiem +2 bērni.
Viss kas ir virs - paredzēts čukčām, kuri nevar atvadīties no saviem radiem, draugiem un bērnus pie krūts liek arī 20 gadu vecumā. Protams ir pamatā vairums ar mazvērtības kompleksiem, tāpēc normālu 1 stāvu māju šodien vairs nevar nopirkt. Tos lielos betona klučus nevienam nevajag.
Jāņem taču vērā, ka bērni aizies un ko tad darīs lielā būdā, kur tu pensionārs labi ja izmantosi no tiem 300m2 tikai 40m2.
Egles aprēķins ir šķībs dēļ saimniecības telpas lieluma. Tā ir jātaisa vismaz 20m2, kurā iekšā var iemest apkuri, ja gāzes katls vai siltumsūknis, veļeni, žāvētāju, saldētavu, veļas gludināmo dēli izmantot. Kā arī visas nevajadzīgās ikdienā mantas salikt. Vēl var arī iekārtot vietu priekš velo. Un bērnam patiešām 9m2 būs par maz. 12m2 var salikt visu nepieciešamo, neaizrauties ar iebūvējamiem skapjiem un arī vieta uz grīdas paliks. Pie tam šodien labāk ir paredzēt vietu mēbelēm transformātoriem, kur vietu vēl mazāk nepieciešams. Tas ir laika jautājums līdz mūsu tirgū sāks kopēt ārzemniekus. Es līdzīgu nopirku mazo galdiņu, kuru var transformēt par ēdamgaldu līdz 10 cilvēkiem [www.stalai-transformeriai.lt]

atis777
Par koka karkasu 2x ieteiktu padomāt. Vatei jāizmanto hidro izolācija - plēve. Pielaist kļūdas iespēja, zinot latviešu neprofesionālos būvniekus ir neadekvāti liela gan būvējot, gan izveidoties dzīves laikā. Tajā pat laikā SIP paneļu māja ir tieši tāda paša termosa tipa māja. Toties kļūdas pielaist ir niecīga iespēja. Kā arī uz izmaksām ir lētākā un ātrākā būve. Pamatus 1 dienas laikā no dzelzbetona pāļiem iedzen. 170m2 gan nevarēs iekļaut 80k, bet 140m2 varbūt arī izdosies līdz pelēkai apdarei ar pilniem āra darbiem. Galvenais nečakarēties ar 2 stāviem. Tik pat jau netaisīsi aizvērto kāpņu telpu un viss siltums būs otrajā stāvā, kur tieši guļamistabām to mazāk vajag.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: specs (80.89.76.---)
Datums: 06/08/2018 16:00

Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Spriežot pēc divās nometnēs esošajiem,
> pieņemu, ka par robežu šajā tēmā var
> uzskatīt 160m2. Manā uztverē, līdz 140 ir
> maza, 140 - 240 vidēja un tad jau vairāk varētu
> saukt par tiešām lielu...

Atbalstu domu gājienu!

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: Egle (84.209.248.---)
Datums: 06/08/2018 16:07

Nu nevar 100 m2 māju salidzinat ar padlaiku dzīvokli. Pirmais variants tāpat ir 1000x labāks uz skaista 4ha zemesgabala meža vidū, nekā dzīvoklis, kur no visām debespusēm pirž kaimiņi un podjezdu piemīž viņu kaķi.

Es un visi mani draugi uzaugām 2 vai trīsistabu dzīvokļos, dalot istabu ar māsu vai brāli. Ne brīdi neesmu iedomājusies pārmest saviem vecākiem, ka man, lūk, nebija 15kvm istaba ar savu tv, mūzikas centru un ko tik vēl.

Statni, varbūt tev bij ok līdz 25 dirnēt uz vecāku kakla :)


Vai šeit ir kāds, kurš tiešām dzīvo 100kvm mājā ar 2 bērniem un var pateikt, ka tas ir galīgi garām?

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 16:13

Labie argumenti - 120-140 optimāli, uzreiz pārlecam uz 300, itkā pa starpu nekā nebūtu un pensionārs redz izmantos tikai 40... Tad jau arī 120m2 māja ir 3x par lielu un visiem būtu jādzīvo 40m2 būdās, jo redz pienāks pensija un vispār sieva varbūt nomirs pirmā un vispār nebūs kas putekļus slauka, utt. Vai tiešām tik grūti aptvert, ka ir iespēja dzīvot prasībām un vēlmēm atbilstošā mājoklī un nomainīt to, ja nepieciešams?

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: daudzjautajumi (195.13.215.---)
Datums: 06/08/2018 16:27

jauns pavērsiens, katlutelpā veļu gludināt :D
visiem labi zināmais G.Timrots dzīvo tipveida modulenē ar sievu un 3 bērniem, kkas ap 100kvm uz aci un tik pat liela saimniecības māja pretīm kurā ir pirts utt :)
100kvm dzīvoklis 4cilv ģimenei ir pašpietiekamai dzīvošanai, ar nosacījumu, ka ideāla skaņas izolācija :))

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: binary (83.177.130.---)
Datums: 06/08/2018 16:37

Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Par dzīvojamo istabu - TV nevar būt par tālu,
> var būt tikai par mazu!

Kļūdies. TV nevar būt par mazu, tas var būt par lielu. Un tas *var* būt par tālu. Kā saka, "been there, done that" :)


Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> (..) ir jābūt zināmam kompromisam
> starp interjeru un putekļiem, nevis visu turēt
> apklātu ar krāsotāju plēvi, lai nav jāslauka,
> bet var tikai plēvi nomainīt!
> (..)
> Joprojām nemainu savas domas, ka mājā ir
> jājūt kaut nedaudz brīvības, nevis viss
> plānojums ir kā tetris starp mēbelēm (..)

O jā, mājoklī jābūt brīvībai. Brīvībai no visa hlama, kas ikdienā ir visapkārt - spožām gaismiņām uz katra stūra un visur citur, milzīgiem ekrāniem, interjera "fiņķikļuškām" utt :D


Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ko dos kaimiņu neesamība, ja
> bērni skatoties TV būs traucēklis guļamistabā
> vai arī mūziku var ieslēgt tikai vienā vienā
> vietā un visa māja klausās to pašu.

Zini, arhitekts man reiz teica - mājas plānojums ļoti ietekmē ģimenes dzīvi. Ierīko kāpnes vienā virzienā - un būs ģimene. Ierīko otrā virzienā - un būs "o, jā, čau, nezināju, ka esi mājās; un uz redzi, netraucē man". Pārāk liels plašums un izolācija vairāk veicina to otro modeli.


Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jā, tas ir normāli, ka bērnam ir savs mūzikas
> centrs, savs dators, nav vislaik jāliek austiņas
> un ir arī savs TV, kur skatīties, ko grib, nevis
> gadu desmitus visi sēž blakus uz vidēja izmēra
> dīvāna, ar pakausi virtuvē, (..)

Vispār normālāk būtu, ja bērnam būtu sava darbnīca, kur attīstīt radošumu, "taisnot rokas", attīstīt domāšanu pareizajā virzienā, nevis visas iespējas nedarīt neko citu kā vien patērēt mediju sniegto drazu (mūzikas centrs, TV, internets utt utjp).
Bet nu pa lielam to visu atrisina atsevišķa bērnistaba.


Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> P.S. binary, ja ar tiem konjakiem un viskijiem tik
> traki, jāmaina draugus vai kolēģus... :D

Nav jau traki - man, par laimi, pudeles nedāvina.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: Statnis (90.139.62.---)
Datums: 06/08/2018 16:39

Hmm... Izrādās, ka atšķirīgi standarti ir čukčām.. ok... Par pārējiem tekstiem vispār čau! Pareizi, vajag tak tos vecākus un brāļus/māsas, mest nafig ārā no dzīves un pat neredzēt!!! Ok, reizi gadā piezvanīt apsveikt, bet ļoti apdomāt, uz kuriem svētkiem, telefona zvani arī tak dārgi, vai ne?! Arī bērnus - priekš kam atbalstīt, palīdzēt, vismaz līdz augstākajai izglītībai aizvest, lai tie maitas paši tiek galā, uztaisījām un gatavs! Mūsu vecvecāki izdzīvoja koncentrācijas nometnēs, kāpēc lai bērni netiktu galā, vārguļi tādi! Par tālākiem radiem nerunājot - vispār liekēži uz pases rēķina... Pie tam, tās pretīgās paražas, taisīt balles vai aicināt ciemiņus arī pārāk vecmodīgi. Ārzemju standarti iedod tev video zvanu, tad arī priecājies un katrs mājās ēd savas vakariņas uz saviem žurnālgaldiņiem pie TV, ar tualetes durvīm blakus virtuves virsmai. Loģiski, ka vēlme negulēt ar galvu pie tualetes poda aiz sienas, vai vēlēties katram savu normāla izmēra telpu ir mazvērtības kompleksu paraugs, jo tikai lielākie pašpietiekamie ir tik kruti, ka vispār mājas nevajag un bez problēmām savāc naudu no garāmgājējiem. Nemaz nerunājot par mājas labiekārtošanu, virtuves iekārtām, utt. - tas tak vispār nožēlojams līmenis cilvēkiem, kas nav sapratuši, ka doktordesa iet klāt visam un cenšas sevi apliecināt, gatavojot ēdienu, nevis pusfabrikātus, kā ārzemēs tagad pieņemts. Reāli žēl paliek tos aprobežotos indivīdus, pasauli nav redzējuši!
Un loģiski, ka no 30 līdz 60 gadiem var saspiesties, kāda problēma, bet galvenais, ka pēdējos dzīves gadus nebūs jātīra plaukti, lūk augstākā loģikas pilotāža un skats ilgtermiņā ar pareģa spējām.
Pats par sevi saprotams, ka iebūvētie skapji, kur nu vēl garderobes ir vispār kompleksaino kapitālistu izgudrojums, taču visu padlaiku gadus bija skaidu kaudžu mēbeles gar visām sienām un neviens nenomira un, ja labi izdomāja, pat gultas veļu kopā ar konserviem varēja ietīt, ietaupot vēl 0,01m2 plauktu platības. Un galdu var arī vispār nelikt - plāksni pie sienas un pieliekamas kājas pastumt zem dīvāna! Ja vajag, var salikt un ir galds... Jā, krēslu gan nav visiem un arī īsti apiet tam galdam apkārt, nevienu nenoslīcinot zupas šķīvī, lāgā nevar, bet tas tāpēc, ka esam tādi vecmodīgi. Japānā visi sēž uz grīdas un nav ko vazāties apkārt, kamēr ēd!!!
Un, kā bez SIP - izdarīt kvalitatīvi, finansiāli pamatoti un ekonomiski visizdevīgāk, to nē... Tā ārzemēs vairs nedara! Tagad visur putjiku, līmējam, iespraužam, ieberam, da vienalga, galvenais, ka ātri un reklāmā teica, ka ideāli. Kabeļi, trubas, ventilācija - idiotu ķeršana. Tak noliek visu virs sienām un ideāli redz, kur sāk degt vecie alumīnija kabeļi, jo ies nu tērēt tādu naudu par vadiem, kas pagalmā mētājas. Pa to ietaupīto naudu tak sanāk vēl apkure uz 5 gadiem!!!

Atvainojos, nedaudz sacepos un jā, viss ir pārspīlēts, bet nu šādi teksti uzvelk, kur paštaisnums aizēno racionalitāti...

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 16:41

Es esmu dzīvojis 100m2 (vai ļoti tuvu tam) īrētā dzīvoklī ar 2 bērniem. Es nevaru teikt, ka tas bija "galīgi garām" vai ka tas sagādātu neciešamas mokas, bet dzīvot 200+m2 mājā protams ir daudz ērtāk. Jau minēju, ka augu 40m2 dzīvoklī un arī nevienam nepārmetu, jo tad (vismaz mani vecāki) dzīvoja kā varēja, nevis gribēja.

Trūkumi konkrētajā 100m2 dzīvoklī - atsevišķās istabas par mazu (~12m2), īsti kur glabāt mantas nav (īpaši ja ir visādi sportu utml inventāri). Atceros, matemātiski rēķinot ko vajag vairāk ņemot par pamatu dzīvokli, sanāca, ka vajadzētu māju ~160m2. Bet tad pievienojās visādas "iegribas" un iznāca pāri 200. Nenožēloju, un kad liksies par lielu, pārdošu :).

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: binary (83.177.130.---)
Datums: 06/08/2018 16:52

kkk Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nenožēloju, un kad liksies par lielu, pārdošu :).

Ar to pārdošanu ir viena problēma. Var pārdot māju, bet kaut kur tak ir jāpaliek. Nu ok, var arī nopirkt māju, bet nevajag aizmirst, ka "māja" un "mājas" ir dažādas lietas.

Man tagad ir grūti iedomāties, ka es gribētu kaut kur pārvākties, ja pēc būvniecības izrādīsies, ka "oh crap, ir par šauru". Labas vietas apkārt nemētājas. Bet jā - pie visa jau var pierast, arī pie jaunām "mājām" (jebšu - pie jauna jumta virs galvas)…

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 16:56

binary Wrote:
> Zini, arhitekts man reiz teica - mājas plānojums
> ļoti ietekmē ģimenes dzīvi. Ierīko kāpnes
> vienā virzienā - un būs ģimene. Ierīko otrā
> virzienā - un būs "o, jā, čau, nezināju, ka
> esi mājās; un uz redzi, netraucē man". Pārāk
> liels plašums un izolācija vairāk veicina to
> otro modeli.

Šitais jau gan ir totāls mīts, ko nezkāpēc patīk tiražēt atsevišķiem kadriem, tai skaitā arhitektiem. Ja arhitekts kautko apjēdz no mājokļa zonām un spēj to iestrādāt projektā, tad viņam šādi priekšstati neveidojas. Tas, ka mājokļa zonas ir izolētas ar komunikāciju (gaiteņu, kāpņu) starpniecību ir bonuss nevis trūkums. Ir "kopābūšanas" zona un zona, kas izmantojama vairāk individuāli. Un ja sieva no grib slēpties (vai atrast vienatni), nekāds kāpņu virziens neglābs, un arī nevajag.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: Statnis (90.139.62.---)
Datums: 06/08/2018 17:01

Egle, ir dažāda loģika un arī audzināšana. Nevienam nesēžu uz kaklu, bet neviens mani nemeta ārā vai neiedomājās, ka pieaudzis cilvēks, kurš studē vai iesāk savu karjeru ir jāiegrūž kredītos vai jāieliek apziņa, ka viss nopelnītais jāiegulda īrē, lai jutos "liels"! Zini, vecākiem arī reizēm ir vieglāk, ja mājās ir jauni, spēcīgi cilvēki, kas var palīdzēt un ir normālas ģimenes, kur visi nemaz neraujas dzīvot vienatnē, jo spēj ne tikai sadzīvot, bet arī vietas pietiek, cik uziet. Nekādā gadījumā neviens ne par ko nevaino vecākus, bet jautājums bija par izvēli, nevis bada apstākļiem! Paskatāmies, kā Ķīnā dzīvo, arī visi pieraduši, bet ir jautājums par izvēli, vai dodot iespēju dzīvot 20m2 istabā, joprojām labāk gribēsi 10m2 telpu, jo liksies "mīlīgāk"??? Māju ceļam pēc vēlmēm, pielāgojot iespējām, nevis uzstādam kategoriska minimuma apjomu un pārējais ir bezkaunība...

binary, kļūdies, TV vai projektora ekrāna izmēru nosaka tikai attālums! Ir noteikts skata leņķis pēc diviem globāliem standartiem, ko var uzskatīt par optimālu skatīšanās kvalitāti. THX jau robežojas ar kino, bet nu izvēle starp abiem variantiem ir katra paša ziņā... Brīvību mājās rada platība un griesti vismaz 3m, savukārt, "gaismiņas, fiņķikļuškas un ekrāni" ir katra paša gaumes jautājums. Es nevarētu iedomāties dzīvot ar vienu vienīgu lampu istabas vidū, nerunājot par iespēju regulēt spilgtumu, utt... Un vienam 20" monitors ir par lielu, cits speciāli plāni māju, lai var optimālu izvietot projektoru, katram savs un katrs izbauda sev tuvo mākslu kā vēlas, bet tas nenozīmē, ka šādi tiek zaudēta brīvība kaut par mata tiesu. Tieši otrādi...
Arhitektam ir pilnīga taisnība, tikai te arī nepieciešams vidusceļš, jo bērni augs, arī pašam ar sievu mainīsies vēlmes un labākais plānojums sniedzot iespēju izvēlēties dzīves veidu. Manā skatījumā - pirmā stāva atvērts plānojums ar gana lielām guļamistabām istabām otrajā stāvā. Un dzīvojot ārpus pilsētas radošums būs ok un lielākā īpašumā vienmēr atradīsies, kur taisnotājs rokas, bet tāpēc nevajag bērnam atņemt mūziku vai datoru. Galvenais, lai ir pašam savs, nevis uz vienīgās audiosistēmas meita visu laiku griež Beyonce pa visu māju vai arī pie vienīgā datora kaujās, kuram tagad kārta, kamēr gribas pastrādāt... Arī konsoles ir forši, ja nav pie vienīgā TV, kad visi spiesti klausīties un skatīties tikai to, ko mazais spēlē. Jā, bez tā visa var, bet ja ir izvēle, kāpēc tas ir lieks!?

KKK, tieši tā - mājas celšana ir investīcija, kuru var kapitālizēt pēc vajadzības, tikai neaizmirsīsim, ka dzīves līmenis vidēji tomēr ceļas un tas, ka šobrīd liekas ok, pēc 20 gadiem izmērā būs tas pats, kas šobrīd padlaiku dzīvoklis. Vienmēr būs jaunie pāri bez bērniem, bet vienmēr būs arī lielas ģimenes, kurās viens otru neienīst un izbauda skaisto teritoriju, kuru daudz vieglāk uzturēt un kopt, ja ir vairāk darba rokas, bet nav nosacījums, ka visiem jādzīvo kā baznīcā svētdienas rītā, plecu pie plecu 24/7...

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 17:05

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
> Man tagad ir grūti iedomāties, ka es gribētu
> kaut kur pārvākties, ja pēc būvniecības
> izrādīsies, ka "oh crap, ir par šauru". Labas
> vietas apkārt nemētājas. Bet jā - pie visa jau
> var pierast, arī pie jaunām "mājām" (jebšu -
> pie jauna jumta virs galvas)…

Amerikā vidējais cilvēks dzīves laikā pārvācas >10x. Un pat nepārceļoties darba dēļ, pieeja, ka ir 3 mājas - viena (vai dzīvoklis) sākumā, tad otra bērnu audzināšanai un tad atkal mazāka vecumdienām, ir klasiska prakse. Tas pie mums ir mistiskais "dzimtas māju" sindroms, kaut arī sen tas tā vairs nedarbojas. Nu un tad mēģina te apvienot neiespējamo - māju tad, kad naudas un iespēju vēl nav, māju tad, kad ir bērnu bars, un māju pensijai. Nu tās ir dažādas lietas.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 17:11

Statnis Wrote:
-------------------------------------------------------
> kuru var kapitālizēt pēc vajadzības, tikai
> neaizmirsīsim, ka dzīves līmenis vidēji tomēr
> ceļas un tas, ka šobrīd liekas ok, pēc 20
> gadiem izmērā būs tas pats, kas šobrīd
> padlaiku dzīvoklis. Vienmēr būs jaunie pāri
> bez bērniem, bet vienmēr būs arī lielas
> ģimenes, kurās viens otru neienīst un izbauda
> skaisto teritoriju, kuru daudz vieglāk uzturēt
> un kopt, ja ir vairāk darba rokas, bet nav
> nosacījums, ka visiem jādzīvo kā baznīcā
> svētdienas rītā, plecu pie plecu 24/7...

Pilnīgi piekrītu un jau iepriekš rakstīju, ka ir jāizvairās uztaisīt sūdu, ko kapitalizēt būs nereāli. Un 9m2 istabas, virtuves viesistabā un visi šitie - "nafig to vajag, bez tā var iztikt" manā skatījumā ir tieši solis šajā virzienā.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: qwe (158.255.56.---)
Datums: 06/08/2018 17:20

Kāds vēl pavērsiens? Kopš gāzes katlus sāka izmantot privātmājās, tos augsti kungi masveidā sabāza Rīgas centra rajonu dzīvokļos, kur iepriekš bija malkas apkure un piedevām vēl virtuvē blakus gāzes plītij. Tu jauc divas atšķirīgas lietas. Gāzes katlam nav nepieciešama katlutelpa. Jeb skatāmies savādāk - tavas izpratnes līmenī arī katram elektrības vai eļļas radiatoram jāatrodas katlutelpā. :DDD

kkk
Kā tad! Būvēt platību, kuru jāaizbāž ar mēbelēm, jo citādi izskatīsies tukša? Lūk tavas vēlmes?
Ja tavas vēlmes tev saka, ka 30m2 telpa ir spiedoša un nomācoša, tad varbūt uzreiz atzīt, ka problēma ir galvā? Vai arī tu nejēdz iekārtot gudri un tāpēc tev vajag vismaz 100m2 ēdamzāli ar 5m augstiem griestiem, kur nāvessoda izpildīšanai iekārt 6m diametra lustru? Un fuajē, kur lai sameklētu mēteli, jāizmanto GPS? :))
Cilvēkam nevajag daudz un tas noteikti nav vairāk par 140m2. Un es teikšu kā ir - 140m2 jau ir liela. Protams arī šeit viss ir atkarīgs no plānojuma. Vairums to lielo ērmu ir pilnīgi neadekvāti izplānotas, tāpēc arī varbūt liekas, ka iekšā nekas nesanāk.
Fak... cilvēki 60m2 dzīvokļos dzīvo 2 pieaugušie un 2 bērni un nesūdzas. A te viens sagribējis apvienot 5 tādus dzīvokļus tikai priekš sevis. :DDD Nezinu ko tu pīpē, bet paķēris ir labi.

Re: Koka sastatņu privātmājas būvēšana
Autors: kkk (159.148.172.---)
Datums: 06/08/2018 17:30

qwe, tu taču esi debīls trollis un problēma galvā ir tev - nekur neesmu pieminējis tos murgus, ko tu centies man piedēvēt. Cilvēki ir dažādi un probēmas to pieņemt ir tieši tev.

Pašreizējā: 5 no 9


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******         **  **     **  **     **  **     ** 
 **    **        **   **   **   **     **   **   **  
 **              **    ** **    **     **    ** **   
 **              **     ***     **     **     ***    
 **        **    **    ** **    **     **    ** **   
 **    **  **    **   **   **   **     **   **   **  
  ******    ******   **     **   *******   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727