UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: bonits (159.148.19.---)
Datums: 17/07/2018 16:12

Sveicināti,

Tad nu ir plāns par mājas būvniecību, šobrīd tas gan ir tikai tādā vispārīgā formā. Doma ir par neliela izmēra vienstāva māju robežās no kādiem 90-120m2. Šobrīd mēģinu saprast kas un kā varētu tikt darīts. Situācija tāda, ka man pašam ir savācami aptuveni 50 tūkstoši EUR, vēl no radinieki bez procentiem varētu aizņemties kādus 20 tūkstošus, kopā tātad kādi 70 tūkstoši (ņemot vērā, ka ir jau jūlija vidus, līdz ar to, ja tiešām tieku līdz būvniecībai, tas tāpat būtu nākamais gads, līdz ar to gan jau nedaudz vairāk būs). Tagad tā sāku skatīties, ka ar 70 tūkstošiem jau būtu varētu tikt līdz mājai ar ārējo apdari (zeme arī pagaidām vēl nav), bet nu bez nekā iekšā. Tātad pirmkārt vai šāda realizācija ir reāla, pieņemot, ka zeme ir kādi 15-20k, tad mājai savi 50-55 paliek. Varu iztikt ar standarta projektiem, lai izmaksas neaiziet kosmosā. Nezināmais paliek komunikācijas - ir elektrība pievilkta vai nav; ūdens, kanalizācija - pilsētas vai pašam spice jātaisa + kanalizācijai vajadzīgais.

Pieņemot, ka tiekam līdz šādai stadijai, ko par šādu brīdi saka banka? Vai ar iesāktu māju var paņemt hipotekāro kredītu, lai sataisītu visus iekšdarbus, ieliktu apkures sistēmu utml.? Vai viņi grib ielaisties tikai tad, ja no pirmās dienas jau viss ir caur viņiem darīts? Ļoti labi apzinos, ka māja ar pelēko apdari ne tuvu nav pabeigta un maksā visticamāk vēl tik pat cik to būdu līdz tādai stadijai uzsliet. Ir pazīstams viens kvalitatīvs meistars (bet palēns darbu veicējs), kas tad pārāk nesteidzoties iekšu varētu sataisīt. Taisīt iekšu tīri pa saviem līdzekļiem visticamāk būtu vāks un ievākšanās pēc daudziem gadiem...

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: skrachs (78.84.77.---)
Datums: 17/07/2018 19:36

Nopērc pa priekšu zemi un tad domā tālāk. No zemes arī daudz nianses būs atkarīgas.

Ja palicis nedaudz, tad varbūt nav jēga ņemt hipotekāro, bet gan kādu cita veida kredītu. Hipotekārajam būs jāieķīlā pati māja, māja jāreģistrē kā jaunbūve un citi papildu izdevumi. Kā arī noteiktā laikā jānodod ekspluatācijā.
Vienkāršāk un varbūt arī lētāk būs patēriņa kredīts.

[www.3dvirtuves.lv]

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: specs (212.3.198.---)
Datums: 17/07/2018 22:18

Nu kā var gvelzt tādas muļķības? Nav brīnums, ka mums tādi vēlēšanu rezultāti utt, ņemot vērā tautu masu stulbumu!

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 17/07/2018 22:53

No sākuma paskaties jau gatavas mājas pierīgas reģionā. Nopirksi pa kādi 40K un lēnā garā pārlīmēsi tapetes un būsi bez raizēm.
[www.ss.com]
Nopērc, dzīvo, pēc 10 gadiem neko nedarot šim īpašuma vērtība būs 80K. Pa ietaupītajiem 15K no saviem 50K vari nopirkt auto jaunu.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 17/07/2018 22:55

Ja tu pirksi tagad zemi un būvēsi, tad tu 50% no saviem sūri grūti pelnītajiem eur atdosi cilvēkiem, kuri īpaši to nav baigi pelnījuši sūrā darbā. ;) Nu tas tā, protams atkarīgs no vietas, bet lielum lielā skaitā gadījumu greenfield ir pie mums overpriced.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: Janis parastais (46.109.131.---)
Datums: 17/07/2018 23:53

Bēdu mēs nezinātu, ja varētu pa 40pakām iegādāties māju, pārlīmēt tapetes un dzīvoties kā niere taukos.. bet par tādu naudu var dabūt tikai bomžatņiku ar sauso ateju dārzā ...
Vērtība arī neaugs... nav iemeslu lai augtu..cilvēki paliek mazāk, pieprasījums tikai samazinās. Tiem kam ir,būs nauda, tiem neinteresēs šitās vecās padlaiku skaidbetona būcenes..

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 18/07/2018 00:04

Nu kā rēķina. Konkrētajā īpašumā zemes vērtība ir 10K garantēti. Tā būda lai arī pakropla ir 27K vērta un tur var kaut ko iespēt. 10 min sasniedzamas labas kvalitātes ērtības - skola, bērnudārzs, veikali, ģimenes ārsts. Mārupē tādu extru nav.
Cilvēku skaits - Ādaži, Babīte, Mārupe, Ķekava, Ozolnieki, Iecava - faktiski pierīga iedzīvotāji pieaug no 1% līdz 5% gadā, īpašuma vērtība tam seko. Paskati pēdējo piecgai cenās īašumiem. Ādažos vispār x2 - sērivjveida objektos gan zemai, gan mājām. Cilvēki novērtē sociālo infrastruktūru un relatīvu Rīgas tuvumu.
Tālāk no Rīgas un nacionālajām pilsētām, jā, skaits samazinās.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: bonits (159.148.19.---)
Datums: 18/07/2018 08:10

Nu pirkt lietotu ir koks ar 2 galiem. Protams, ka par jaunu sanāk pārmaksāt - projekti, papīri utt., bet no otras puses pērkot lietotu atkal vesela kaudze ar zemūdens akmeņiem. Māja, kas celta teiksim 2008.gadā - tur var būt pamatīgas kvalitātes problēmas, vējš svilpos, daudz jāmaksā par apkurināšanu, nav siltinājuma (vai tas ir nepietiekamā apmērā) utt. Vari teiksim nopirkt māju un attapties, ka apkures katls pēc gada jāmaina utt. Nu un, protams, nemaz nerunājot par to, ka nezini, kas notiek aiz reģipša apdares... Lietotas mājas, kurām tikai tapetes jāpārlīmē tāpat nebūs lētas. Par 40k labu māju nopirksi tikai reģionos, kur līdz tuvākajai normāla izmēra pilsētai ir 50+km, līdz Rīgai 100-200km.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: bonits (159.148.19.---)
Datums: 18/07/2018 08:28

skrachs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nopērc pa priekšu zemi un tad domā tālāk. No
> zemes arī daudz nianses būs atkarīgas.
>
> Ja palicis nedaudz, tad varbūt nav jēga ņemt
> hipotekāro, bet gan kādu cita veida kredītu.
> Hipotekārajam būs jāieķīlā pati māja, māja
> jāreģistrē kā jaunbūve un citi papildu
> izdevumi. Kā arī noteiktā laikā jānodod
> ekspluatācijā.
> Vienkāršāk un varbūt arī lētāk būs
> patēriņa kredīts.


Paldies! Jā, tieši to arī biju domājis, vai tas process nepaliek būtiski sarežģītāks, turklāt banka jau noteikti gribēs striktu ekspluatācijas nodošanas grafiku. Ēku ar nepabeigtu iekšējo apdari jau nevarēs nodot ekspluatācijā taču? Kā bankas skatās uz situāciju, kad teiksim iekšdarbus veic daļēji pats vai pazīstams meistars, kur parasti jau nebūs līgumi utml. Vienīgie čekie būs par būvmateriāliem un par darbu jau tīri, kā vienojas...

Protams, visiem gribas, lai būtu maksimāli maz kredīts vai ideālā gadījumā vispār bez, bet 2-3 gadus dzīvot būvlaukumā (vai katru vakaru un brīvdienu skriet uz būvlaukumu) ar tā īsti negribas tomēr.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: binary (90.139.218.---)
Datums: 18/07/2018 08:55

Čekus bankai nevajag (pagaidām). Pats būvēsi vai nē - tur tu vari ietaupīt, bet tāmē tāpat darba izmaksām jābūt iekļāutām, t.i., kredītā jāiekļauj pilnas darba izmaksas, kas atbilst tirgum, nevis "čomu būšanai". Nu un pārāk zemas kvadrātmetra izmaksas banka arī varētu nepieņemt - ja māja uz 120 m2, tad tāmei, šķiet, jābūt uz kādiem 100'000, no kā ~puse būs darba izmaksas.

Uz banku vari tāpat aiziet parunāties. Vismaz man par konsultācijām nauda nav prasīta. Tad arī būs skaidrāks, ko viņi prasa, ko neprasa, cik lielu kredītu ar saviem ienākumiem un savu ģimenes stāvokli vari paņemt utt (lai gan ar to "cik lielu kredītu" arī ir tāda 50/50 situācija - konsultācijā viss var izskatīties cerīgi, bet kad pienāk laiks ņemt kredītu, tad var atteikt).

Laiks skrien dikti ātri. Ja rīt nesāksi meklēt zemi un kārtot papīrus, tad nākamgad vari arī nesākt būvniecību :) Šur tur pašam nebūs laika visu uzreiz nokārtot, šur tur citi negribēs strādāt kā nākas - katra tāda "pauze" var ievilkties uz mēnešiem.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: specs (90.139.83.---)
Datums: 18/07/2018 09:01

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> No sākuma paskaties jau gatavas mājas pierīgas
> reģionā. Nopirksi pa kādi 40K un lēnā garā
> pārlīmēsi tapetes un būsi bez raizēm.
> [www.ss.com]
> -residences/bauska-and-reg/iecavas-nov/moljc.html
> Nopērc, dzīvo, pēc 10 gadiem neko nedarot šim
> īpašuma vērtība būs 80K. Pa ietaupītajiem
> 15K no saviem 50K vari nopirkt auto jaunu.

Vēl viens stāstnieks nespēj salasīt, ka tiek tirgota pusmāja...

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: asdf (213.226.141.---)
Datums: 18/07/2018 09:35

No kurienes tādas izmaksas? Man te kaimiņš karkaseni uzcēla pa 20K. Otrs ceļ gāzbetona, ari nesanāks stipri vairāk. ASV karkasenēm standarta cena ir 200 usd/m2 Nu labi, mums jau te teju viss ir 2 dargāks, bet nu ja 70K jau ir un vēl cilvēks cepās kur dabūt kredītu. Nu nezinu, nezinu. Zelta podus no AbuDabi esi ieplānojis?

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 18/07/2018 09:55

Nestāsti pasakas. Man tuvs radinieks ceļ karkasnieci. Izmaksas pie 100t, un tas pie tā, ka pats iekšā celtniecības biznesā. Gribētu to tava kaimiņa karkaseni redzēt - ieliec bildi. Iekšpuse un ārpuse.
P.S. Bez tam ASV stiepjas no Floridas līdz Aļaskai. Tur izmaksas reģionos stipri atšķiras

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: bonits (159.148.19.---)
Datums: 18/07/2018 10:46

Nu labi, teiksim Floridā uzcelt koka karkaseni tiešām varētu būt lēti, jo viņiem tur siltumizolācija minimāla, logus viņiem arī nevajag trīsstiklu, galvenais, lai ventilācija strādā un kondiška ir. Ja nu ziemas laikā pavēsi, tad ieslēdz elektrisko sildītāju varbūt. Ne velti redzam ziņās - kad uznāk tropiskā vētra, tur no mājas paliek pāri tikai dēļu kaudze.

Latvijā karkaseni pa 20k? Līdz kādai stadijai (iekšā kaut kas ir, vai tikai sienas un pagaidu jumts)? Cik mazu? Ar kādu siltinājumu? Logi ir? Kādi pamati (ir redzēts, ka tādas vasaras namiņus bez maz vai uz koka stabiem saliek pa lēto)? Nu ok, ja tas kaimiņš VISU pats dara (būvbedri rok pats ar lāpstu) un izmaksas tik cik materiāli + piegāde, tad vēl varbūt. Kaut kādu mazu vasarnīcu vēl ticu, ka varētu uzbūvēt, bet vai ziemas māju???

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: rere (213.226.141.---)
Datums: 18/07/2018 11:02

Pret lētajam cenam parasti sāk sprauslot tie, kuri būve dārgi un cenšas potenciālajiem pasūtītājiem pierādīt, ka "dārgi tas ir labi".

Te būs alternativa un noteikti ne tā labāka, vienkārši pirmā, ko man sekunžu laikā meklētājs izmeta, ja pameklē rūpīgāk, droši, ka varēs vēl labakus variantus atrast:

[ekonami.lv]

arre Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nestāsti pasakas. Man tuvs radinieks ceļ
> karkasnieci. Izmaksas pie 100t, un tas pie tā, ka
> pats iekšā celtniecības biznesā. Gribētu to
> tava kaimiņa karkaseni redzēt - ieliec bildi.
> Iekšpuse un ārpuse.
> P.S. Bez tam ASV stiepjas no Floridas līdz
> Aļaskai. Tur izmaksas reģionos stipri atšķiras

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 18/07/2018 11:11

Lasīt vajag līdz galam - ne tikai virsrakstus.

No ekonami.lv mājaslapas:

Kas ir iekļauts ražotāja komplekta mājas cenā?

Ārsienu un iekšsienu mājas karkass
Jumta konstrukcija (spāru sistēma), bez jumta seguma (uzstādās atsevišķi)
Logi un durvis PVC
Tehniskais projekts

Ražotāja komplekta mājas cenā neietilpst:

Pamati
Inženiertīkli
Iekšējā apdare
Santehnika

Arhitektūras projekts
Mājas karkasa transportēšanas izdevumi
Uzstādīšanas darbi

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: daudzjautajumi (195.13.215.---)
Datums: 18/07/2018 12:34

nu čoms ceļ karkaseni, siltinājums 35cm laikam, tagad mājai ieksā reģipsī estrihs vietā, fasāde gatava izmaksas apm 300 eur/kvm, protams, 100kvm mājai noteikt, ka būs dārgāka kvm izmaksa. pats nedara neko, bet organizē darbus un materiālus gādā pats visus.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: bonits (159.148.19.---)
Datums: 18/07/2018 13:05

Nu jā, rekur tajā pašā piemērā ar "ekonami" parādās īpatnības: 1) cenas tur ir bez PVN. Tātad, ja ņem teiksim 111 m2 māju, tad visu pirms tiem ~19k eur ir jāpieskaita aptuveni 4k eur PVN. 2) Tad vēl visas tās lietas, ko arre uzskaitīja, kas nemaz neiekļaujas tajā cenā, lai nonāktu vispār līdz "pelēkajai" apdarei tur tāpat tie 400+ eur/m2 jau sanāks. Sataisi vēl iekšdarbus, tad jau tur arī sanāks beigās cipars, kāds jau te daudzās diskusijās ir minēts mājai līdz atslēgai.

Re: Mājas būvniecība, paša līdzekļi, kredīta piesaiste?
Autors: Jonass (213.226.141.---)
Datums: 12/12/2018 18:46

Labas un kvalitatīvas guļbūves iesaku no [www.filwud.com]



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **  **     **  **    **  **     ** 
 **     **  ***   ***  **     **  **   **   ***   *** 
 **     **  **** ****  **     **  **  **    **** **** 
 ********   ** *** **  *********  *****     ** *** ** 
 **         **     **  **     **  **  **    **     ** 
 **         **     **  **     **  **   **   **     ** 
 **         **     **  **     **  **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727