UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: amaks (85.10.211.---)
Datums: 01/01/2017 18:13

Sveiki,
Iesākumā jāsaka, paldies par šo forumu, daudz jauna var uzzināt.

Plānoju būvēt māju, zeme ir, elektrība ir, atliek tikai sīkums, mājas būvēšana :)

Tagad skatos pamatu variantus, lai arī man ir laba zeme (20-30cm melnzeme un tad lejā smuka grantsmilts, kuru viens celtnieks teica, ka var mierīgi izmantot pat javai, cementam) un salasījos Novika grāmatā par pamatiem, ka var pat šādā gruntī pietiek ar betona bloku pamatiem, vai pēda+ Fibo, tomēr gribu kārtīgus pamatus- betona ielietos. Tā nu sāku domāt par veidņošanu, gan pazīstami cilvēki, gan arī kaimiņš ir vienkārši izrakuši tranšeju, ielikuši armatūru un ielējuši betonu- zemes veidņi un miers.. Tā, kā man māja paredzēta 1.5st, mansarda ar koka starpstāvu, metāla jumtu un 30cm Roclite blokiem, tad arī apsveru šādu ideju. Un radās arī ideja betonēšanas laikā iestrādāt arī putuplastu, t.i. izrakt tranšeju, ielkikt veidņus, kur ārmala ir 5 vai 10cm puķiks, tad distanceri (plastikas trubas vai koka līstītes uz līmes un otrā pusē OSB. to visu pagarināt virs zemes jau ar normāliem koka veidņiem. Ielikt armatūru un tad, kad liesim betonu, tad OSB izvilkt ārā. (OSB vairāk domāts, lai nebūtu zemes nogruvumi, kamēr taisītu pamatus.)

pamati 1.2m dziļumā un 30cm platumā, bet pamatu pēdas, jo grunts loti laba esot.

Bildē tas būtu šādi:
[bildites.lv]
[bildites.lv]


Protams smiltis līdz ar putuplastu tiks nolīdzinātas, lai betons to nesaplēstu + putuplasts būs piestiprināts lejā ar līsti savā starpā un augšā, lai nešķobās.

Jautājums.

Vai putuplasts pielips pie betona ( skatos, ka tehnoloģija ir līme+ dībeļi) un vai mana ideja nav kaķim zem astes, jo teorētiski, pirms putuplasta pielikšanas betons ir jānopiķo ar ūdens necaurlaidīgu mastiku un betons nafig to putuplastu saplēsīs.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: kkk (85.10.211.---)
Datums: 01/01/2017 21:12

Pirmkārt, konkrētajai gruntij piemērotākos/iespējamos pamatu risinājumus norādīs būvkonstruktors, nevis "viens celtieks" vai kaimiņš. Varbūt ir jēga plātņveida pamatiem, īpaši ja var turpat uz vietas normālu uzberamo materiālu dabūt.

Par pārējo - nekas labs tur nesanāks - betons izlocīs un izspaidīs puķiku pret tranšejas sienu nelīdzenumiem nekādas līstes un puķika sastiprināšana savā starpā neizturēs betona spiedienu. Var puķiku ievietot pilna augstuma veidnī, bet jēga ir apšaubāma - klasiska pamatu sienas siltināšana puķiku līmējot noteikti sanāk lētāk, jo čakars mazāks.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: v_t (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 11:18

protams, ka iznāks.
jāpiedomā pie puķika atbalstīšanas. piemēram piebērt grunti.
tas arī daudz efektīvāk nekā pēc tam urbties betonā un dībeļot.
lai sienās no pamatiem netiktu mitrums, veido horizontālo hidroizolāciju.
ja laba grunts un zemi gruntsūdeņi, tad būtu lietderīgi izskatīt iespēju būvēt pagrabu.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: nkn (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 14:32

Iznāks un daudz lētāk! Es tieši šādā veidā ielēju pamatus. Mazliet rūpīgāk jāpieiet rakšanai un bedres malu līdzināšanai. Lēju 2 kārtās: 1.kārtā pēdas tiesu, lai mazliet pieķer arī puķiku (necels vēlāk kā pludiņu uz augšu) un 2.kārtā nostiprināju pamatu virszemes daļu ar veidņiem un betons līdz augšai. Puķiks gan bija ar rievām (1,2m) turās labi. Neaizmirsti par komunikāciju izvadiem.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: amaks (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 17:37

Sveiki,

Protams, ka virs betona būs laba hidroizolācija, lai gāzbetons nemirkst un arī siltināšu ar 15cm vati, putuplastu domāju ņemt ekstrudēto, lai izturīgāks un ar rievām, tāpat grīdai 10cm likt. visu kā pēc pēdējām modes tendencēm, bet nevajadzīgi pārmaksājot, piemēram, sākumā gribēju 20cm grīdām, 375 aeroc + 20cm sienām un 50 cm mansardam un griestiem, bet paspēlējoties ar izmaksām un kalkulatoriem secināju, ka tas ir pilnīgi lieki no izmaksas/ieguvums pozīcijas un pietiks 300 roclite+150 vate sienām, 300 vate mansardam un 350-400 jumta daļai un iestrādāt kārtīgi labus 3 pakešu logus un durvis.

Šeit vairāk jautājums par putuplasta iestrādi lejot betonu, jo zemes veidnis ir sens un labs risinājums, bet par cik lejot zemē sienas būs nelīdzenas izdomāju, ka jāliek iekšā puķiks. Vēl šo variantu ar arhitektu-būvuzraugu nebiju izrunājis, jo visi parasti saka, roc nost, ņem Peri veidņus pa 700-1000eur, mocies ar tiem un būs gera, vai mēnesi pavadi lai taisītu no OSB, bet esmu par resursu lietderīgu izmantošanu...
mēle arī niezēja kādam uzprasīt, lai galīgi arhitekta priekšā nenotizlotos :)

komunikāciju izvadi arī būs, tie jau izdomāti, izplānots jau viss ir, jāgaida tik projekts un vasara.

Pagrabu negribu, neredzu jēgas no tā, jo nevajadzīgi palielina mājas izmaksas un visādiem štruntiem man būs vieta saimniecības ēkā, kur plānoju arī glabāt kartupeļus un ievārījuma burkas, ja nu vecumā uznāks kāre pēc pagraba, tad saimniecības ēkai malā piecelšu 2x1m piebūvīti saimniecības ēkai, jā to veica Build Art saimniecības ēkai Jelgavā.


vai bunkuru tad veidošu atomkara gadījumā.

Paldies par atbildēm.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: kkk (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 19:12

Vēljoprojām uzskatu, ka ja tiks izmantots transportbetons, kur visa masa tiek ielieta veidnī praktiski vienlaicīgi, iestrādes laikā vairs neko labot nebūs iespējams un spiediens uz veidni ir nežēlīgs, tranšejā ielikto puķiku izspaidīs kur vien iespējams, betons satecēs puķika šuvēs - vārdu sakot kvalitatīvu rezultātu garantēt nav iespējams. Vai arī - ir, bet izmaksas pārsniegs klasisku risinājumu ar veidņiem (nomu).

Un vispār - vispirms noskaidro, vai ar 30cm lentu bez pēdas pietiks. Tikko jātaisa platāka pēda, visa zemes veidņa ideja pajūk vai arī zemē jāsagāž nevajadzīgs betona daudzums. Pamatu siena šādai ēkai varētu mierīgi būt 250mm bieza. Un arī sienai mierīgi var izmantot 250mm bloku.

Vēl - 10cm puķika grīdā šķiet nemaz neatbilst spēkā esošajam LBN, tā ka tā doma par 20cm grīdā bija pareiza :).

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 21:59

Teorētiski ir iespējams protams ieliet tranšejā par vienu malu izmantojot putuplastu un otro - osb, bet dzīvē sanāks baigi neprecīzi. Nenoraksi tu tik precīzi, lai zemē ieliktais putuplasts būtu akurāts turpinājums virszemes daļai (cokolam), kura vairs nedrīkst būt +-5 cm. Tie kuri ielējuši pamatus ar tiem nomātajiem veidņiem - ideāli, pārējie visi varianti būs švakāki. Ar tiem veidņiem viss sanāk superprecīzi un stabili. Un tev ir jāklausa šejienieši, kuri saka, ka betonu nevar novaldīt visādās līstīšu sistēmās. Kad lej vienā piegājienā, tad visi pašdarinājumi jūk un ļogās un pamati ir labākajā gadījumā šķībi, sliktākajā - d darbs un materiāls.

Bet par pašu principu, ka putuplastu ieliek veidnim iekšpusē ir laba lieta. Putuplasts ļoti labi pielīmējas pie betona - vienkārši ideāli. Ar līmi tā nenolīmēsi. Es sev vienai ēkai šādi izdarīju, super.

Daudzi arī ir lējuši vienkārši tranšejā, senos laikos tā vien arī darīja. Mūsdienu dzīvojamām ēkām tomēr jātaisa precīzi - dzīvojamā māja nav saimniecības ēka vai šķūnītis vai lauku būdele. Kā noliesi pamatus tāda būs arī ēka - ja ķep ļep pamati, tad tici man arī pārējais aizies tāda pat kvalitātē.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 22:13

Jā, un vēl par osb. To iekšmalas osb tu ārā nedabūsi, jo izcelt-izvilkt no zemes veidņa nebūs iespējams, turklāt kaut kā tev viņš ir jāsašuj garenvirzienā savādāk arī tur būs ļuri ļuri. Vienīgais veids osb izglābt būtu viņu izklāt ar plēvi un tad izrokot visu iekšpusi pamatiem tad arī dabūtu kaut kā ārā. Bet tas viss neizklausās diez ko saprātīgi. Parēķini labāk cik tev izmaksās tie saliekamie veidņi, varbūt finālā tas būs tikpat cik ņemties ar osb - bet pats galvenais laiks un precizitāte.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: KristapsD (85.10.211.---)
Datums: 02/01/2017 22:58

Es lēju pamatus zemes veidnī ar transportbetonu un lērumu laukakmeņu. Tranšeja 30cm plata un apakšā neliels paplatinājums, varētu būt 36-40cm. Virszemes daļu pēc tam veidņoju un arī transportbetons. Siltināšu cokola augšu ar loksnēm horizontāli ~60cm un pēc tam varbūt ar kritumu prom no pamatiem vēl zemē ierakšu, bet diez vai. Grīdā gan saliku 20cm.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: racejs (85.10.211.---)
Datums: 25/02/2017 10:39

Man bija līdzīga situācija, negribējās ņemt dārgos nomas veidņus, bet izmantot materiālus otreizēji. Traktors izraka pamata tranšeju, izmantoju nivelieri, lai dabūtu visu to pasākumu kontrolētā dziļumā. Blietēts šķembu, grants spilvens utt. Tranšejas ārējo malu liku no OSB 18mm, iekšēji malu atstāju kā zemes veidni, tik virspamatam izmantoju veidņus. Šāda izvēle bija, jo gribēju veidņu ārmalā ievietot zilo 5cm putoplastu, liet betonu pa taisno tranšejā, tad augšpusē likt veidņus- negribējās, jo jāsiltina tāpat virspamats un zem zemes sasaluma daļa, savi 30-40 cm. pēc tam skaldīt un līdzināt pamatus, dībeļot, līmēt putoplastu likās laika izšķiešana. Zināju ka OSB betona spiedienā plīst, tapēc ārējo tranšejas bedri piemetu ciet ar granti, lai betons neizspiež veidni, virspamatā stiprināju ar stutēm un vītņstieņiem. Pirms vītņstieņiem ieliku ārējā malā putoplastu, piestiprināju ar skrūvēm caur OSB, viss sanāca smuki un ideāli. Ar virspamata stiprināšanu čakars ir mežonīgs un laika patēriņs vēl lielāks, bet tādā ziņā, laiks man netrūka tādiem darbiem, lielākoties, visu izdarīju viens pats, tik dažu dienu palīdzot otram cilvēkam. Lejot transportbetonu, viss kas bija zem zemes izturēja godam, neviens Osb nepārplīsa, arī virspamatā OSb izturēja, zilais putoplasts nekur nepeld un negrozās, pilnīgākās muļķības, kur gan tas var aizpeldēt, ja betona spiediens piespiež to pie veidņa. Tik virspamatam neizmantoju vibrovāli, tas tam plānajam 0sb bija pa daudz, sāka krakšķēt. Rezumē- OSB izturēja, tik vienā vietā iekšējo veidni pacēla uz augšu, bet tas bija dēļ pašu pieļautās kļūdas, ja nebūtu salikti vītņstieņi, tad tur viss izjuktu, tas gan. Ņemot nost veidņus, Osb nāca nost viegli, visi kas bija ārējā malā bija veseli un gatavi otreizējai izmantošanai. Putoplasts kā pielīmēts, vēl labāk kā līmējot tos, viss smuki un līdzeni.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Pašdarbnieks (85.10.211.---)
Datums: 27/02/2017 18:40

Es saprotu, kāpēc pie fasādes dībeļo klāt loknes, bet kāpēc tas būtu jādara zem zemes?
Ja grunts atļauj tad protams zemes veidnis. Pie nomas veidņu cenas droši pierēķini vēl zemes darbu izmaksas- jau principā būvbedres izrakšana, atpakaļ piepildīšana, blietēšana, laistīšanās utt.. un nomas veidņu esamība vēl nenozīmē super taisnus pamatus.. tāpat sienas ir ar vēderiem un staigā pa vertikāli..

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: aac (85.10.211.---)
Datums: 05/03/2017 11:20

Labdien, nevaru neiespraukties šajā tēmā.Arī taisos būvēt,saimnieciskā kārtā ar iespejami mazākiem izdevumiem.Man jau būvbedre ir izstumta, tranšejas variants neiznāk.Būs pēda un uz tās pārējais pamats.Domāju pamatam no ārpuses veidņi no dēļiem 30mm x 100mmm,putuplasts 5 cm ekstrudētais.No iekšpuses OSB-3 ar plēvi un dēļi.Pa vidu distanceri ar vītņstieņiem 8mm, domāju pietiks.Stiegrojums pēdā 4 x 10 mm, pamata augšā tas pats.Ja pēdu liešu vienā rāvienā, tad pamatu 3-4 piegājienos (lai neizspiež).Dēļus un OSB pēc tam izmantošu jumtam un kur vajag.
Zem pēdas šķembas nelikšu, neredzu jēgu, jo transportbetonā jau tās ir un lejot nosēžas .Vēl domāju pamata biezumu 30cm vai 25cm.Man jau liekas ka 25 būtu OK.Māja būs no , domāju, Ytong 300, vai 370 un siltināšu ar putiku 150mm vai 100mm, uz ķemmes.Vate kaut kā nepatīk.Domāju ko ar dībeļošanu, jo katrs dībelis ir aukstuma tiltiņš.Šī māja būsmeitai jo pieredze ir būvējot savu pirms 12 gadiem.Daudz ko šodien darītu citādāk.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Mx (85.10.211.---)
Datums: 05/03/2017 17:34

Un ko tauta saka par variantu ar lietu pēdu un tad mūrēt no dobajiem betona blokiem?
It kā varētu būt dārgāk, bet ja rēķina ka nevajag veidņus- ne īrēt ne taisīt un betonu arī vajag krietni mazāk, to var uzjaukt ari pats. Katri rindai liek stiegru horizontāli, kā arī ir pa blokam vertikāli. Kādi varētu būt trūkumi? Laika ziņā samūrēt varētu būt tas pats, kas taisīt veidņus, saliet, pēc tam tos ņemt nost utt (īpaši ja veidņus pārliek uz augšu vairākos piegājienos).. pie tam, nevajadzēs gaidīt līdz nocietinās betons. Virspamata daļā vēl varētu pāriet uz pilnajiem keramzīta blokiem, lai siltāk.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Mx (85.10.211.---)
Datums: 05/03/2017 18:33

interesants hibrīdrisinājums- dobie bloki + veidņi. Var ieekonomēt uz blokiem, tai pat laikā iegūt precīzākus izmērus (īpaši stūrus). +darbs ar vienkāršiem koka veidņiem. Ļoti laba doma, manuprāt. [gimenesmaja.blogspot.com] tiešā bilde:
[2.bp.blogspot.com]

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: nokijs (85.10.211.---)
Datums: 06/03/2017 09:33

Tikpat labi var, ja slodze atļauj un nav ūber augsti gruntsūdeņi, liet betona pēdu un pārējos pamatus mūrēt no Fibo blokiem.
Vismaz es savai mājai izvēlējos šādu risinājumu un nekādu problēmu. Tik pareizi jāsagatavo pēdas pamatne, jāielej pēda un jāmūrē.

[failiem.lv]

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: Argh (85.10.211.---)
Datums: 06/03/2017 11:15

fibo-plus? un iekšā armējums + betons?
Ir tak jau speciāli pamatu bloku, nedaudz dārgāki, bet tie ļauj normāli noārmēt + ieliet vairāk betona.

Jā, ir dārgāk, bet izpaliek veidņu noma, var veidot ļoti sarežģītas formas, jo blokiem pusapaļas malas.

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: NaurisL (85.10.211.---)
Datums: 29/03/2017 01:08

Liet kaut ko zemē šķiet absolūts mazohisms. Turklāt "celtnieks teica - javā izmantojamā" gruntī viss bruks nost. Jārok normāla būvbedre, vai vismaz pietiekoši plata tranšeja, un miers.

Es izdarīju šādi - 18mm OSB, 12mm vītņstieņi, distanceri, 100*150mm šķērskoki:



Rezultāts šāds:

Re: Lentveida pamati, ar tranšejas izrakšans metodi.
Autors: NaurisL (85.10.211.---)
Datums: 29/03/2017 01:28

[Labots] Šķērskoki 100*50



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******    **    **  **     **  **     **   ******   
 **    **   **   **   **     **  **     **  **    **  
 **         **  **    **     **  **     **  **        
 **   ****  *****     **     **  *********  **   **** 
 **    **   **  **     **   **   **     **  **    **  
 **    **   **   **     ** **    **     **  **    **  
  ******    **    **     ***     **     **   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727