UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Skursteņa apdare
Autors: Amatieris9 (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 06:33

Labdien!
Ir uzbūvēti divi keramiskie moduļdūmvadi. Viens virs jumta iziet 70 cm, otrs apm 2 metri. Kādu apdari izvēlēties dūmvadiem virsjumta daļā, šķiet, ka atstāt bez apdares tos nebūtu labi...

Re: Skursteņa apdare
Autors: Niks (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 08:09

Gaumes jautājums. Es vienkārši apmetu un nokrāsoju jumta krāsā.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Pavels.O (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 08:23

Atstāt neapmestu nav laba doma, stipra lietus laikā skurstenis tek (piesūcas ar ūdeni) caur keramiskiem blokiem un šuvēm.
Var apmest ar jebko, krāsot vai līmēt klinkerus.
Sev darīju sekojoši, augstums virs jumta ~ 1,2 m, uzlīmēju 2 cm putuplastu (var cieto vati, virsjumta daļā skurstenis neuzkarst līdz tādai t, lai kaut kas sāktu notikt), noarmēju ar sietu, nogāju 2 x ar līmi, kad taisīšu fasādi noiešu pa virsu ar dekoru. Būs vienā krāsā ar fasādi. Darbs aizņēma ap 2 stundām.
Putuplasta 2 cm kante iet pāri metāla jumta pieslēgumam, nekur iekšā ūdens netek, stāv otro sezonu, bet ir kurināts tikai 3 reizes.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 15:42

Atceraties vienu - pie klasiskām nostādnēm piieturoties - dūmeņa virsjumta posma toni vēlams nepiedzīt jumta seguma tonim (lai gan tā bieži vien dara), jo :
a) dūmenis Nav Jumta Sastāvdaļa, bet vairāk mājas telpām - sienām piederošs elements - un vizuāli patstāvīgs elements - Pavarda Simbols - nosacīti vertikālā dominante - kuram līdz ar to vēlams tonāli atšķirties no jumta seguma - izdalīties no tā un drīzāk būt līdzīgam vai pat vienādam ar ārsienām.
b) pat jumta dzega (pārkares apakša un vēja dēļi - malas) - kas ir jumta sastāvdaļa - kā telpisks elements ir ar savu nozīmi - robežškirtne starp mājas korpusu (ārsienām) un jumta masu - un to vēlams krāsot atšķirīgā no jumta seguma - parasti gaišākā tonī...
c) izņēmumi neviļus sanāk - kad sarkano ķieģeļu dūmenis un sarkans jumts ( un varbūt arī ar sarkano ķieģeli apliktas ārsienas) - kas it kā pat loģiski
d) zināmu pieskaņošanos var realizēt - jumta seguma (skārda) tonī - dūmeņa cepure - jumtiņš...

Tāpēc moduļbloku dūmeņa apmestu virsjumta posmu - ieteicams krāsot ārsienu tonī, bet apliekot ar klinkerflīzēm - tās ņemt gaišākā - dzeltenīgi brūngani pelēcīgā tonī - vai tamlīdzīgi - izejot no pieejamā flīžu toņu klāsta...kaut kā tā...

Re: Skursteņa apdare
Autors: Pavels.O (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 18:21

tā erī sanāks, tumši brūns jumts, gaišas sienas un dūmenis (Crème brûlée)

Re: Skursteņa apdare
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 18:30

Es pieturējos pie klasiskām vērtībām - apmests keramzītbloku skurstenis, tad balta silikātgrunts un balta silikātkrāsa. Balts skurstenis piestāv jebkuram jumta segumam un jebkurai fasādei. Un tā kā silikātkrāsa ķīmiski reaģē ar cementu, tad nekādu lobīšanos un pārkrāsošanu nesagaidu nu vismaz gadus 50.

Re: Skursteņa apdare
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 20:18

Tikai dūmeņiem ar iespēju apkures ierīču dūmiem saskarties ar dūmeņu iekšējo karamisko čaulu ( bez metāla) jāatceras tas, ka notiek dūmgāzu atdzišana un dūmeņa galvas materiāls piesaista kondensātu - dūmenis taču jātīra. Un kondensātā esošajam ūdenim ir jāizgaro - tapēc ar dūmeņa ārējās apdares kārtas izmantošanu jābūt uzmanīgam. Manuprāt izmantojami tādi materiāli un krāsas, kas cauri laiž ūdens tvaikus.
aaaa kgam ... kuru celtniecības periodu varam piedēvēt klasikai. Lai arī romāncements bija pazīstams senajā Romā ... plašu izplatību tas sāka iegūt 20.gds vidū. Līdz tam laikam klasika bija kaļķa javas apmetums un baltkaļķa krāsa. Silikātkrāsas manuprāt vēl jaunākas par cementu... un vai tās visas cauri laiž mitrumu?

Re: Skursteņa apdare
Autors: aaaa (178.16.22.---)
Datums: 06/06/2014 21:29

Lūgums nejaukt silikona krāsas ar silikātkrāsām. Silikātkrāsa ir absolūti tvaikcaurlaidīga un, izrādās, tās noturība ir mērāma simtos gadu. Arī ar modernumu tā neizceļas, jo tika sākta lietot apmēram tad pat, kad cements - pirms vismaz 100 gadiem.
[en.wikipedia.org]

Re: Skursteņa apdare
Autors: Praktiķis (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 01:31

Piekrītu Pavels.O teiktajam. Praksē pārbaudīts variants- ne tikai jaunu skursteņu apdarē,bet ari vecu, apmestu skursteņu gadījumā. Fasādes siets +līme un var aizmirst par apmetuma plaisāšanu un lobīšanos.Ja kurina ar malku,vai nedod dievs ar akmeņoglēm-jāpārkrāso gan samērā bieži,jo nevar nepiekrist Zodčija teiktajam,ka skurstenim tomēr ir liels dekoratīvs efekts. Bieži vien proporcionāls un atbilstošā tonī nokrāsots,tas atdzīvina un izceļ monotono jumtu un reizē pat visu mājas kopskatu.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 01:55

Nu par to dūmeņa sienu tvaika caurlaidību - funktieris ne uz to pusi....
Ja nemaldos Keramiskā vai ņeržas čaulas pamatideja - nelaist cauri skābi saturošos sodrējus - tātad arī mitrumu...
Tā daļa kas neizplūst ārā kopā ar dūmiem - notek savācējos - ja kas arī izgaro - tad pa cukas galu - ļoti nedaudz - un nekādi citi procesi...
Varētu būt nozīme elpošanai - jo silta dūmeņa keramzīta vai ķieģeļu korpusā virsjumta un auksto bēniņu daļā - tāpat kā ārsienās - ziemā nulles punktā kondensēsies gaisa mitrums ... lai tas tiek uz āru - cik nu atļauj ķieģeļa vai keramzītbetona - kā materiāla elpotspēja (tvaika pretestības faktors)...

P.S.Posms virs jumta - tā ir Dūmeņa virsjumta daļa. Galva - ir paplatinātā un no augšas noslīpinātā - dz/bet. plātne - vai ķieģeļu izmūrējums ar javas kārtas augšas apdari - pašā dūmeņa galā.
Cepure - ir cepure....uzjumtenis...

Klasika ir nevis iekš materiāla - bet iekš toņa - tas ir tas, ko aaaa piemin - un nevar nepiekrist - pavērojiet paši kā tas izskatās - 1.variants - sienas apmetumā - ēdelveisa (gandrīz baltā) tonī - un tāpat dūmenis - kas "spīd" pa gabalu un 2. variants - gaišas sienas un tumši brūns dūmenis - kas "pazūd" uz jumta seguma līdzīga toņa - vai vēl papildus "ēdās" ar seguma toni - jo nav identisks - bet tuvu stāvošs - cītīgi "pieskaņots....

Un vēl klasika - ir attieksme pret šo pa gabalu redzamo - un cilvēka mājokli iezīmējošo pavarda simbolu - vai mēs viņu notušējam vai tomēr izceļam - pasvītrojot tā nozīmi - un izrādot cieņu savam mājoklim !!! .....
Modernie dizaini ir cita opera...uz priekšu kam tīk atšķirties - vai citādi ir savdabīga un pamatota motivācija vizuālās estētikas plāksnē - varbūt tad klasiskās vērtības arī jāignorē - svarīgi lai tas notiktu apzināti un ar konkrētu nodomu !

Re: Skursteņa apdare
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2014 09:42

Nu par to krāsojumu salikumu - klasika- varētu piekrist... Taču es domāju, ka bieži vien tas, ko mēs saucam par tradicionālo ( klasisko) būvniecību ir ar dziļu loģiku vērsts uz ekspluatācijas īpašību uzlabošanu. Ēku balsināšana manuprāt mūsu klimatiskajos apstākļos ( ņemot vērā, ka elektriskais apgaismojums parādījās tikai ar "Iljiča" spuldzīti) bija ļoti būtisks faktors un balsināšana ar kaļķi nodrošināja arī sanitāriju. Mūsdienās ēkas jau vairāk ir mode - ieraugu ekvatoram domātu ēku - 'O' tāda nav kaimiņam un uz priekšu?

Re: Skursteņa apdare
Autors: Zodčijs (178.16.22.---)
Datums: 11/06/2014 00:30

Ivar ...ekspluatācijas - tehniskā racionalitāte - rente - protams ir no svara.....
Bet ir citas lietas....ko mums visiem noteikti ir saistošas - bez kā dzīve nav dzīve....piem. : kāpēc ir patīkami - ka istabā tikšķķ sienas pulkstenis - tehniski taču tas ir traucējoši.....

Nu sorry - šovakar velk uz karojošo filozofiju - tikko pēc pusnedēļas grūtām apdomām - pasūtīju na......vienu klientu - bijušo kolēģu un paziņu dēliņu - ko nebiju spējīgs apmierināt būvprojekta skiču stadijā - jo jaunais priekšņieciņs - tā arī nebija spējīgs nodefinēt savas personīgās - ne jau ģimenes vēlmes - un bija nepārtraukti mainījis proj. uzdevumu - un kam pēc pusgada beidzot bija pielecis - ko es viņam klārēju sen iepriekš - un reāli traucēja citu plānveida darbu izpildi.....nu brīžam tā gadās....

Re: Skursteņa apdare
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (178.16.22.---)
Datums: 11/06/2014 07:49

Jā dziļāk (tālāk - plašāk) domājot pasaulē nav lietas, kurā neslēpjas racionālais. Kaut vai rotaļlietas - tās māca cilvēku, rotas - šad tad redzot ekstrasensu spējas, jāsāk domāt ka tik vienkārši ar tiem gredzeniem un brošām nav.

Tātad klasika, tā laikam būs, ka tā ļauj pietiekoši vienkārši izvairīties no problēmām - būs skaisti vai nebūs, jo tā taču klasika! Ienest ēkās kaut ko jaunu un noderīgu - tas brīžam pietiekoši sarežģīti. Un projektā nostāties gan personīgās izpratnes vietā, neaizmirstot, ka māja tomēr radāma cilvēku kopībiai no dzimšamas līdz nāvei... un ja tas tā nav - tad atpakaļ Diogena mucā.

Re: Skursteņa apdare
Autors: KristapsD (85.10.211.---)
Datums: 14/11/2015 21:56

Sveiki,
vai keramiskā skursteņa virsjumta daļas apmešanai der Sakret BAK armēšanas java jebšu ir kas speciaļi piemērots šim mērķim?
Kā arī - ja skārda jumta skursteņa piesleguma krāga ir līdz ar skursteni un teorētiskais apmetuma biezums ir 1 cm, vai ar to ir gana, lai lietusūdens gar skursteni netecētu zem jumta?

Re: Skursteņa apdare
Autors: Pavels.O (85.10.211.---)
Datums: 14/11/2015 22:19

Der Sakret BAK. Šogad BAKs ir nokrāsots, turas un izskatās labi.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 14/11/2015 22:53

1 cm ir gana, bet ar Baku tad ir jāvelk daudz reižu, kas nav baigi labi, tur gandrīz prasītos kāda resnāka apdare. Flīzes ar ķieģeļu imitāciju nemaz nebūtu zemē metams variants, jo izveidotu normālu pārkarīti un glīti izskatītos gan jau arī.
Es darīju identiskā situācijā tā, ka ar ripu iegriezu krāgai rievas, pieliku skārdu un ar silikonu nogāju pa virsu. Skārdus pats locīju pēc situācijas uz vietas. Nu tik tiešām ne grama ūdens neiet iekšā.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Praktiķis (85.10.211.---)
Datums: 15/11/2015 10:02

BAKs jāiestrādā ar sietu. Ja vajag dabūt 1cm biezumu,tad ,kā jau tika minēts ,jāvelk vairākas kārtas. Sietu vēlams atkārtoti ielikt priekšpēdējā kārtā. Ja netiek veidota nekāda cita dekoratīva apdare,tad uzvelkot pēdējo kārtu,tai neļauj pilnīgi nokalst,bet tikai apžūt. Šajā stadijā tas viegli pieslīpējams lai nebūtu redzamas nekādas BAKa uzklāšanas pārejas. Tālāk nogruntē un nokrāso. Šāds apmetums kalpos tik pat ilgi cik pats skurstenis.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Gena (85.10.211.---)
Datums: 17/11/2015 09:35

Savas mājas skursteņiem pasutīju pie skārdnieka "cepures", izskatās ļoti labi.

Re: Skursteņa apdare
Autors: binary (83.177.187.---)
Datums: 12/05/2017 22:32

Kā ar tiem gaišajiem skursteņiem ir - neapkvēp? Skurstenis domāts kamīnam.

Re: Skursteņa apdare
Autors: Vidzeme (46.230.136.---)
Datums: 13/05/2017 11:28

Sveiki visiem. Es arī drīzumā mājai gar ārsienu likšu Shiedel keramisko skursteni,augstum ap 8m. ir doma viņu kā nosiltināt un apmest ar kādu dekoratīvo. kas būtu no siltumizolācijas labs,ko varētu šeit izmantot? varb't ir kādi citi interesanti risinājumi? vnk ar vati un metālu apšut negribētos,tad pazūd viss skaistums



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **  ********   **    **  **     ** 
 **     **   **   **   **     **   **  **   **     ** 
 **     **    ** **    **     **    ****    **     ** 
 **     **     ***     **     **     **     ********* 
 **     **    ** **    **     **     **     **     ** 
 **     **   **   **   **     **     **     **     ** 
 ********   **     **  ********      **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727