UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Skaidbetona māja
Autors: Arnis (80.232.243.---)
Datums: 15/01/2013 21:07

Labdien.

Vēlējos pakonsultēties pie zinošākiem cilvēkiem. Tā nu dzīvē ir iegrozījies, ka manā īpašumā nonākusi māja, kas būvēta, kā jau nosaukumā minēts, no skaidbetona. To, ka šis materiāls nav nekas pārāk labs jau biju dzirdējis iepriekš.

Šodien, mērot vecos logus, lai zinātu pasūtīt jaunos, norāvu nost palodzi un tad arī atklājās interesantas lietas. Apmetums no iekšpuses liekas daudz maz stingrs, taču tas, kas darās zem tā, mani uztrauc aiz neziņas. Respketīvi, mājas ārsienas ir ļoti drūpošas. Izkaļot nelielu gabalu no sienas, paņemot to rokās, var bez īpašām pūlēm to sadurpināt. Tāpat, ar parastu spico kaltu bez īpašas piepūles, ir sajūta, ka varētu pat izkalties līdz ārai.

Mājai kaut kādi 30 gadi. 2 stāvi, 160m2. Nesošā siena esot no ķieģeļiem, pats gan to pārbaudījis vēl neesmu.

Komentāri?

Re: Skaidbetona māja
Autors: ints45 (87.110.148.---)
Datums: 15/01/2013 22:14

Satraukumam nav pamata. Modernajam gāzbetonam arī ar kaltiņu bez piepūles tiksi cauri. Profesors Biršs kādā raidījumā teica, ka skaidbetonam ir ļoti grūti kaut ko pielipināt, tāpēc parasts apmetums no tā krīt nost lieliem gabaliem. Man ir saimniecības ēka no monolītā skaidbetona un es to esmu apmetis ar biezpienu. Zem biezpiena Sakret līmjava ar iestrādātu stiklašķiedras sietu. Brīnišķīgi turas. Protams, skaidbetons pirms līmjavas jāgruntē. Lietoju tikai Sakret materiālus un viņu mājaslapā norādīto lietu kārtību līdz pēdējam sīkumam.

Vienīgi nesapratu, kas bija domāts ar "Nesošā siena esot no ķieģeļiem". Nesošā starpsiena ir no ķieģeļiem?

Re: Skaidbetona māja
Autors: zsv (81.198.49.---)
Datums: 15/01/2013 22:38

Nav problēmu. Man arī māja 50 gadi. Sienas no skaidbetona. Ir krustā majai mūrētas ķieģeļu sienas, bet tās ir iekšējās nesošās. Ārējās no skaidbetona apm 30 cm, kas ar gaisa spraugu apšūts ar silikāta ķieģeļiem.
Priekšrocības:
daudz maz silta
viegli mazas lietas pieskrūvēt ar garām skrūvēm
ja samirkst, tad arī labi izžūst

Trūkumi:
Nevar neko nopietnu piestiprināt
Ja plaisas, tad labošana ir dziļa, nepietiek no virsas aizsmērēt.

Apdare un špaktelēšana iekšpusē nav īpaša problēma. Mūsdienu materiāli ir apveltīti ar lieliskām tiksotropām īpašībām un labu adheziju, tā kā līp visur kur vajag un arī kur nemaz neprasās. Protams virsmai skaidbetonam jabūt nostiprinātai ar kādu gruntējošu sastāvu, no putekļainas virsmas jebkas nokritīs.

Ar karkasa riģipša konstrukcijām gan piesardzīgi. Sevišķi mitrās telpās jāpadomā par pienācīgu tvaika izolāciju un šuvju hermetiskumu.

Sevišķi jau ja mainīsiet logus, tad montāžas šūves iekšējai kārtai ir īpaši svarīa nozīme. Ja pa spraugu iepūtīs, tad visa istaba aiz riģipša būs auksta!

Par logu motažas vietu arī der padomāt, logu izvietojuma pret sienas šķersgriezumu ir liela nozīme vēlakajam komfortam istabā. Gudri izsakoties loga izvietojums sienas dziļumā maina izotermu izvietojumu. Princips ir - logam jāpozicionējas iespējami pret siltinājumu. Tādēļ jau arī ir logu montāža iznesta no sienas tieši siltinājumā. Jūsu situācijā jāizvērtē vai loga atrašanās vecajā vietā, pieņemu vecais logs vismaz 100mm biezs, tiks mainīts ar jaunu 70-85mm biezu? Izvērtēt izvietojumu!!!
Rūpīgu montāžu!!! Labus logus!!!
[www.slideshare.net]

Re: Skaidbetona māja
Autors: Arnis (85.158.72.---)
Datums: 16/01/2013 12:13

Trakākais ir tas, ka neko tā īsti nevar nostiprināt tajā skaidbetonā. Apmetumā urbis iet iekšā grūtāk nekā pašā skaidbetonā. Nezinu pat kā būs ar logu nostiprināšanu. Droši vien, ka būs jāizmanto ļoti gari dībeļi + skrūves, lai būtu labs stiprinājums.

Sabrukt tur nekas nevar laika gaitā? Māji no ārpuses vietām sienas ir saplaisājušas, arī iekšpusē ir plaisas sienās, griestos. Plaisas gan varētu būt dēļ tā, ka pirms 5 gadiem tur blakus atjaunoja ielu ar visām kanalizācijām (kādi 10m no mājas) un pēc tam ar "drebilku" drebināja tā, ka visa māja līgojās.

Re: Skaidbetona māja
Autors: kamis (62.63.179.---)
Datums: 16/01/2013 12:20

Savai mājai logus mainot sienās dzinu koka tapas un pie tām skrūvēju loga stiprinājumus, jo skaidbetonā caurumi wnk aizbira līdz ar to dībeli iedzīt normāli nevarēja

Re: Skaidbetona māja
Autors: Arnis (85.158.72.---)
Datums: 05/02/2013 11:06

Vēl viens jautājums sakarā ar skaidbetonu. Ko darīt ar vecajām iekštelpu sienām? Viņas ir šķības un greizas, daudz viet apmetums pats gāžas jau nost lieliem gabaliem. Uzticēt kādam tās iztaisnot jeb pašam nokasīt veco apmetumu un iedot kādam pa jaunam apmest?

Re: Skaidbetona māja
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.226.141.---)
Datums: 05/02/2013 22:56

Skaidbetona sienās logi var tikt ielīmēti uz putām, galvenai radīt to sēžas vietu, sagatavo skaidbetona masu : 1d.grants:2d.koka skaidas:1d. dolomītkaļķis iejauc 5% rapša- ūdens eļļas emulsijā un tad kad ailes iztīrītas no veciem logiem, apakšējā daļā uz sagatavotās skaidbetona masas uzliec mitrumdrošo 16mm saplāksni izmantojot līmeņrādi, lai telpā logu apakšas būtu vienā līmenī. Uz saplākšņa vari likt jaunos logus, kas iestiprināmi uz montāžas putām. Tad ailes apmetamas izmantojot sietu apmetumā. Tādejādi, kamēr jaunais apmetums tev netiks nodauzīts, diezin vai logus izdosies izkustināt.
Starpsienas... tās diezin vai ir skaidbetona... visticamāk koka karkass vai nu 2*25mm krusteniski dēļi vai stāvkarkass vainagos. Veco apmetumu var nokalt vienkārši... vienīgi paliks skaliņu režģis ar kura noņemšanu liels piņķeris... tādejādi, ja ja sienām krīt nost vairāk kā 30% no laukuma, tad rauj nost, ja mazāk... tad var pielīmēt stiklašķiedras sietu un sienu tepēt.

Re: Skaidbetona māja
Autors: LauriX (85.10.211.---)
Datums: 28/07/2015 21:52

Kā labāk apmest skaidbetona māju, jo pagaidām siltināt netaisos. Logus ieliku plastikāta un viena vietā ieliku airoks blokus kurus vajadzētu apmest kaut vai pagaidām.

Re: Skaidbetona māja
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (85.10.211.---)
Datums: 29/07/2015 08:16

Mūsdienu logu aplodu dziļums (biezums) līdz 85mm, kamēr agrāk futerlogos 160...200mm biezi. Mazais biezums, ja logus pozicionē skaidbetona ārsienas ārējā plaknē, rada caursalšanas problēmu riskus. Tie ir - koka palodzes trupe un iekšējās ailes daļas izsalšana - veidojas sēņotne. Tapēc, ja logi neatrodas sienas vidū, bet ārpusē - ie būtu jānosedz ar 250...350mm platām siltumizolācijas strēmelēm 50mm biezumā, kur uzlaidums loga rāmi vismaz 2/3 no tā platuma.
Skaidbetona apmetums. Iepriekš senči samitrināja gāzbetona virsmu un to gruntēja ar cementa pienu. Tad tam ('pienam") apvelkoties uzmeta klasisku (kaļķis 1:3 grants d.) gaisa kaļķa apmetumu. Fasādes apmetuma būtībai jābūt spējai cauri laist ūdens tvaika mitrumu līdzīgi sienas masai. Ja apmetums ( taika caurlaidības ziņā) būs vājāks - piem. cementa apmetums, tad tas var radīt problēmas - apmetums kritīs nost, jo aiz tā ziemas aukstajā laikā kondensēsies un sasals ūdens tvaiks.
Mūsdienu skatījumā skaidbetonu gruntē ar dziļumgrunti ( cementa piena vietā) un klasiskam gaisa kaļķa apmetuma sastāvam var klāt piejaukt kartupeļu cietes klīsteri un šķipsniņu vara vitriola. Apmetums jebkurā gadījumā ir jāmet slāņos ne biezākos par 20...30mm un kārtiņai jāļauj apžūt - nedaudz sarukt un tikai tad turpināt . Tātad 50mm bedrei nepieciešami vismaz trīs piegājieni tās savilkšanai ar plakni.
Apmetumas veicams mākoņainā miklā dienā, bez liela vēja. Apmetuma vietu vislabāk nosegt - piesegt ar plēves vai palaga nojumi.

Re: Skaidbetona māja
Autors: Agrita (85.10.211.---)
Datums: 27/02/2017 19:26

Labdien! Vēlos lūgt padomu! Mums ir 50 gadu veca 1,5 stāvu skaidbetona māja un vēlamies to pārkrāsot.Mājas otrā stāva daļa starp jumta malām ir no koka dēļiem, skaliņiem un apmesta.Lūdzu nosauciet vajadzīgos materiālus un to pielietojumu pareizā secībā. Esam dzirdējuši par ķirmja klājumu.

Re: Skaidbetona māja
Autors: Edy (83.136.136.---)
Datums: 19/10/2018 11:03

Labdien, man arī īpašumā 60.gados celta skaidbetona 1.stāvu māja ar skursteni vidū, aukstajiem bēniņiem, jumts četrās plaknēs, bez pagraba, varbūt kāds no speciālistiem var pakomentēt par siltināšanu.
Pamati diezgan sekli ~ 70cm, horizontālā pamatu daļa ~4 - 6cm zem esošā zemes līmeņa (cokola daļa kā tādas nav, pie zemes līmeņa sākas mājas sienas), sienas skaidbetona, apmestas (laikam ar saucamo biezpienu, nekas nedrūp turas labi bet vietām ir saplaisājis), logus nomainīju pret PVC rehau geneo ar lentam gan ārpusē, gan iekšpusē, izvietojot ārsienas līmenī, paredzēts tālāk siltināt ar 10cm vati, kā labāk veikt iekšējo loga aiļu apdari (siltināt ar vati vai putuplastu). Iekštelpās lielākā telpu daļa izbūvēta reģipša sienas uz karkasa,plēve un vate, griesti arī reģipsis, plēve, karkass.

Re: Skaidbetona māja
Autors: Viesturs77. (80.232.201.---)
Datums: 19/10/2018 15:02

Tur sākuma jāparēķina, vai vispār ir jēga no ta visa pasākuma jo $ aizes diezgan, rezultātā mok kādu eur ietaupīsi uz apkuri.

Ziemā mājā nav omulīgi? Aukstie bēniņi ir siltināti?

Paņem noma termo kameru un paskaties, kur lielākie zudumi.

Protams ja māja no ārpuses izskatas neglīti, tad varbūt ir jēga apvienot siltināšanu ar dekoratīvo apmetumu.

Re: Skaidbetona māja
Autors: JanexLV (78.84.235.---)
Datums: 28/06/2022 18:04

Labdien!! Pacelšu augšā vecu tēmu. Ir nonākusi īpašumā skaidbetona māja. Mājas apdare ir laikam tas saucamais biezpiens, ļoti plāna kārta. Vietām nodrupis, gribēt to vizuālo kaut kā atsvaidzināt. Ar ko var atsvaidzināt? Ko var likt virsū? Cik esmu lasījis tad vajag kaut ko elpojošu skaidbetonam, jo viņam ir jāelpo, tā ir? Tad jau sanāk, ka vati lipināt klāt nevar un pēc tam ar dekoratīvo apmetumu?

Re: Skaidbetona māja
Autors: N (80.89.77.---)
Datums: 12/01/2023 22:36

zsv rakstīja:
-------------------------------------------------------

> Ja plaisas, tad labošana ir dziļa, nepietiek no
> virsas aizsmērēt.

Skaidbetona mājas sienā ir viena plaisa, kas iziet cauri visam sienas biezumam. Plaisa nav gara, plaisas abi gali ir pieejami - viens beidzas sienas galā, otrs augšā.
Kā šādu plaisu visefektīvāk salabot?

Re: Skaidbetona māja
Autors: Jānis 224 (77.219.11.---)
Datums: 02/04/2024 07:02

Labdien. Varbūt kāds var palīdzēt par skaidbetona mājas restaurāciju? Māja veca daudz plaisu sienās izdrupis daudzās vietās apmetums ar gabaliem. Ir vērts tādu restaurēt vai jājauc nost?

Re: Skaidbetona māja
Autors: Zzz (46.109.81.---)
Datums: 02/04/2024 09:17

Izzaget horizontalu spraugu un ievietot uz betona javas 20 cm galos nolocitu armaturu. Sturos parlocitu armaturu. Izvietojums - pie pamatiem > sienas vidus tiesi zem logiem > jumta limenis 2.5 metri/otra stava sakums utt


*Skaidbetona mājas sienā ir viena plaisa, kas iziet cauri visam sienas biezumam. Plaisa nav gara, plaisas abi gali ir pieejami - viens beidzas sienas galā, otrs augšā.
Kā šādu plaisu visefektīvāk salabot?*

Re: Skaidbetona māja
Autors: Zzz (46.109.81.---)
Datums: 02/04/2024 15:18

^^^ Apkart visai ekai to darit. Armaturai jabut ar parlaidumu 40 cm

Re: Skaidbetona māja
Autors: N (80.233.170.---)
Datums: 02/04/2024 16:49

Paturpināšu par to savu vienu plaisu. Izrādās plaisa sienā ir vietā, kur no ķieģeļiem mūrēta konstrukcija satiekas ar skaidbetonu. No iekšpuses pirms gada vienkārši apmetu ieliekot sietu, nekādu plaisāšanu vairs neredz. No ārpuses, pirms labošu/siltināšu fasādi, saremontēšu.

Re: Skaidbetona māja
Autors: Jānis224 (77.219.11.---)
Datums: 02/04/2024 17:44

Labdien. Varbūt kāds var palīdzēt par skaidbetona mājas restaurāciju? Māja veca daudz plaisu sienās izdrupis daudzās vietās apmetums ar gabaliem. Ir vērts tādu restaurēt vai jājauc nost? Tiešām nav neviena, kas ar kautko tādu saskāries?

Re: Skaidbetona māja
Autors: N (80.89.77.---)
Datums: 02/04/2024 17:51

Jānis224 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Labdien. Varbūt kāds var palīdzēt par skaidbetona
> mājas restaurāciju? Māja veca daudz plaisu sienās
> izdrupis daudzās vietās apmetums ar gabaliem. Ir
> vērts tādu restaurēt vai jājauc nost? Tiešām nav
> neviena, kas ar kautko tādu saskāries?

Ieteiktu paplēst nost apmetumu pārliecināties, ka plaisas tiešām ir arī skaidbetonā, ne tikai apmetumā.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  ********    *******   ********        ** 
 **  **  **  **     **  **     **  **              ** 
 **  **  **  **     **         **  **              ** 
 **  **  **  ********    *******   ******          ** 
 **  **  **  **     **         **  **        **    ** 
 **  **  **  **     **  **     **  **        **    ** 
  ***  ***   ********    *******   ********   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727