UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Atkāpšanās no projekta
Autors: Neprofesionalis (78.84.100.---)
Datums: 07/09/2012 21:24

Labdien!
Kaut kādas izmaiņas un jaunas domas notiek katras būvniecības laikā. Gribu jautāt- cik lielas atkāpes no projekta ir pieļaujamas? Un ar ko tas draud? Piemēram, ja man projekts ir ar sienām, kas paredzētas no gāzbetona, bet es uzlieku keramzītbetona blokus, vai par to var sodīt? Vai kādam ir bijusi pieredze? Varbūt atkāpes tiek klasificētas kā būtiskas vai nebūtiskas vai arī visas atkāpes ir jāsaskaņo ar arhitektu vai būvinženieri.
Pateikšos par katru atbildi!

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 08/09/2012 12:43

Psc, nu gan tauta iebaidīta, uzreiz sarunu sāk par sodiem :(

Ja mainītas vien konstrukcijas, tad problēmas var būt vien tad, kad kautkas apkritīs, nogrūs, sagrūs. Tas par privātmāju, kur nestrādā legāla firma ar slēpto darbu aktiem un oficiāli nozīmētiem būvuzraugu un autoruzraugiem (arhitekts un inženieris).

Ja mainījušies objekta izmēri, fasādes, telpu plānojums, tad jātaisa projekta izmaiņas un jāsaskaņo vietējā būvvaldē. Izmaiņas parasti taisa projekta autors, bet var uzdot (nolīgt) jebkuram citam.

Ja par to domātu laicīgi, tad ļoti daudz kas risināms autoruzraudzības kārtībā.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.252.199.---)
Datums: 08/09/2012 17:39

jtdesign..am (---.9darzi.lv)
Pēc maniem novērojumiem, ja pasūtītājs nav profesionālis, kas gadu gadiem strādā ar divdimensiju attēliem, kuras domātas telpiskām izpildījumam... tad praksē gandrīz vienmēr, pie nosacījuma ka pasūtītājs pats ir būvnieks, teorētiskajā projektā rodas vai tiek ienestas izmaiņas. Un cik esmu saskāries praksē.. tas ir loģiski, jo ne vienmēr arhitekts grib izzīmēt vai izzīmē visas detaļas.
Pēc maniem uzskatiem - projekts nedrīkst būt dogma vai aksioma, bet kalpo tikai kā teorija mērķa sasniegšanai.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 08/09/2012 21:27

Ne par dogmām stāsts, lieta var būt daudz nopietnāka (stāv tāds cīniņš drīz priekšā), atbilstība mainīgajiem būvnormatīviem var izrādīties "liktenīga".

Pirmais - ja plānojums projektā un inventarizācijas uzmērījumā pirms nodošanas nesakritīs (sienu nobīdes, dažu sienu pazušana, citu uzrašanās, būtiskas ailu nobīdes,pazušanas, uzrašanās), tad nevarēs nodot ekspluatācijā. Tas pats par būtiskām fasāžu (izmēri, ailas, jumts) izmaiņām.

Prakse dažādās Latvijas būvvaldēs atšķiras, tāpēc vēlams vienmēr risināt jautājumus konkrēti.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: aaaa (46.109.15.---)
Datums: 08/09/2012 22:07

Pirmkārt jau pabeigtai mājai pateikt no kā tā ir celta ir neiespējami, līdz ar to piesieties nevar nu nekādi. Izmaiņas/kasīšanās attiecība ir atkarīga tikai un vienīgi no būvvaldes. Zinu cilvēku, kas projektētās nišas vietā piepildīja nišu ar iebūvējamu skapi un dabūja pārtaisīt projektu, jo būvvalde kolosāli uzēdās. Man par vairākiem metriem nobīdītu sienu neteica pilnīgi neko, es vēl pats uzprasījos, bet teica, iekštelpu pielietojumam nemainoties un kopējai platībai arī ne, viņiem esot pilnīgi vienalga.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: alise34 (---.warlock.lv)
Datums: 08/09/2012 22:12

" ja plānojums projektā un inventarizācijas uzmērījumā pirms nodošanas nesakritīs (sienu nobīdes, dažu sienu pazušana, citu uzrašanās, būtiskas ailu nobīdes,pazušanas, uzrašanās), tad nevarēs nodot ekspluatācijā."

Jā gan, bet var taču veikt izmaiņas projektā. Pie tam ne visas izmaiņas ir jāskaņo būvvaldē - obligāti ir jāskaņo fasāžu u.c. eksterjera elementu izmaiņas, neatceros, kas vēl, savukārt, nebūtiskās izmaiņas tikai ieniedz būvvaldē informatīvi. Ar arhitektu gan laikam jābūt saskaņotam.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Solo (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 11:55

Sveicināti! Pašlaika notiek majas būvniecība un esmu nolēmis nojumi automašīnai nedaudz pagarināt un vienā galā jumtu palaist platāk lai nosedz arī sētas izeju. Vai šīs izmiņas ir būtiskas un var nepieņemt ekspluatācijā bez izmaiņām projektā un visām saskaņošanām?

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: he (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 12:11

domāju, ka tāds risks teorētiski pastāv, jo mainās laukumi (kā nu tur viņus dažādus gudri sauc), ko invetarizācijas laikā meitene vai puisis mērīs un uzrādīs ēkas inventarizācijas lietā. Veidosies kaut kādas atšķirības ar projektā redzamajiem laukumiem. Varbūt arī attālumi līdz zemes gabala robežām mainās un kaut ko pārkāpj (ir noteikti minimālie attālumi), kas būs redzams topogrāfijā, ko taisīsi uz nodošanu ekspluatācijā.
Praktiski, laikam drošāk konsultēties ar konkrēto būvvaldi par konkrētāk izmaiņām - cik tas ir būtiski, un kāda birokrātija draud vai nedraud.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Solo (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 12:30

Būvvalde drošvien teiks, ka obligāti jataisa izmiņas projektā un viss jāsaskaņo:) Pašam jau šīs izmaiņas neliekas tik būtiskas, lai visu ietu skaņot. Drīzāk jācer, ka pie nodošanas šie nepieies tik birokrātiski un akceptēs. Ja nu kas, tad pēc tam būs jānovērš šīs izmaiņas...

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Cezars (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 12:53

Jautājums zinošiem. Vai ja kautko neizbūvē, piemēram pie mājas nojumi mašīnai, tas arī ir jāsaskaņo.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Ronalds_ (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 16:29

Starpsienu (un arī ārsienu) materiālu izmaiņas nekur nav jāsaskaņo! Komisija kas nāks māju pieņemt ekspluatācijā neurbsies sienās un nepārbaudīs materiālu!

Ja ir izmaiņas telpu plānojumā, logu izvietojumā, vienu vārdu sakot tajā kas ir redzams, tad vajag arhitekta uzraudzību, jeb jāsamaksā arhitektam lai viņš pārzīmē projektu atbilstoši tam kas ir dabā un problēmu nebūs!

PS, Šī ir pierasta lieta, nepazīstu nevienu cilvēku, kas būtu uzbūvējis māju 100% atbilstoši sākotnējam projektam!

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: igaunis (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 16:36

Sveiki,

Es ari vēlētos pievienoties šai diskusijai. Kā piemēram ir ar dziļurbuma nodošanu ekspluatācija pie mājas nodošanas? Vai pieņemšanas komisijai var piemēram iestāstīt ka tā ir spice nevis dziļurbums?

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: nu tā (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 19:31

Ar konsultēšanos būvvaldē arī ir interesanti. Sākot mājas nodošanas procesu, pakonsultējos - būvinspektors teica, ka viņu neinteresē iekšsienas, iekšējo durvju ailes utml. Tāpēc, taisot izmaiņas projektā, pat neiedomājāmies palūgt arhitektam pārzīmēt tās sīkās izmaiņas, kas bija iekštelpās (to būtu bijis viegli izdarīt pie viena).

Bet uz komisijas ierašanās brīdi jau bija cits būvinspektors, un viņš paziņoja, ka jātaisa projekta izmaiņas par tiem sīkumiem. Kaut kā jau beigās vienojāmies - iestāstot, ka iepriekšējais to neprasīja, bet aukstas kājas man bija.

Par mājas ārējiem izmēriem - Rīgā nobīde drīkst būt 5 cm! Runā, ka līdz 10 cm vēl pieverot acis. Tas bija pirms gada, nezinu, vai tagad ir kas mainījies. Un izmēru izmaiņas automātiski nozīmē ģenplāna izmaiņas un kaimiņu skaņojumus, ja tādi ir bijuši.

Kopumā tas bija murgs. :)

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: mja (178.16.22.---)
Datums: 27/11/2014 21:23

man komisija šovasar sastāvēja no vesela viena būvinspektora, kurš mājā knapi vējtverī iegāja :) Tā, ka tas stipri atkarīgs no vietas. Tiesa nezinu, kas mainīsies sakarā ar jaunajiem likumiem, kas tikko stājās spēkā cik saprotu

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Ronalds_ (178.16.22.---)
Datums: 28/11/2014 07:39

"Jautājums zinošiem. Vai ja kautko neizbūvē, piemēram pie mājas nojumi mašīnai, tas arī ir jāsaskaņo."

Protams - projektam jāatbilst 100% tā kā tas ir dabā! Arī iekšsienas un durvju ailes! "nu tā" paveicās! Bet varēja arī uzlikt sodu par nelikumīgu būvniecību....

Par urbumiem - sipce laikam drīkstēja būt, tur neko saskaņot nevajag. Neesmu dzirdējis ka kādam būtu mēģināts urbuma dziļumu mērīt. Tātad urbumus = spice un miers!

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Vienstāvs (178.16.22.---)
Datums: 28/11/2014 09:31

Pēc līdzšinējās kārtības iekšsienas mērīja inventarizatori, kuru papīriem bija jābūt jau gataviem, pirms nāk būvinspektors ar kompāniju!

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: jūrnieks (178.16.22.---)
Datums: 30/11/2014 01:36

Cezars Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jautājums zinošiem. Vai ja kautko neizbūvē,
> piemēram pie mājas nojumi mašīnai, tas arī ir
> jāsaskaņo.

Visam, kas saistīts ar ēkas ārējo fasādi un teritoriju, ir jāatbilst projektam. Manā gadījumā ārpusē šis tas tika pārbūvēts, nāca klāt vai vispār nebija. Tādas būtiskas izmaiņas kopā salasījās kādas 10. Fasādes krāsas maiņa, jumta segums, nepaguvu ne bruģi, ne terasi izbūvēt utt. Uzjautāju būvvaldē un tā arī teica, ka nāksies taisīt Izmaiņu projektu, jo pārāk daudz izmaiņu vai neesamību. Nu un ja jau taisīju Izmaiņu projektu, tad saliku arī visas mazās izmaiņas, kas attiecās uz ēkas iekštelpām. Lai jau tad viss kā pēc papīra. Izmaiņu projekts izmaksāja 300 eur, bet bruģim un terasei joprojām krāju.. :)

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: Cezars (178.16.22.---)
Datums: 30/11/2014 11:08

Es nesaprotu, ja tās būvvaldes, tā kasās pie katra sīkuma, tad priekškam nodot ēku. Galu galā pēc nodošanas nodoklis krietni lielāks, nekā apdrošināšana plus būvatļaujas pagarināšana. Kautkāds stulbums.

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: DsKs (178.16.22.---)
Datums: 30/11/2014 12:47

Cezars,daudziem bankas uzspiez nodot cik esmu dzirdejis,ja ir kreditsaistibas ... tiesi mana gadijuma,kad buveju par tiri par saviem lidzekliem tas protams ir diskutejams ... jaunaja buvatlauja nodosanas termins majai ir tagad uzlikts 2021 gads

Re: Atkāpšanās no projekta
Autors: jtdesign (178.16.22.---)
Datums: 30/11/2014 13:35

Ja indivīds nepieder pie tiem, kas par visu vari grib nolinčot dajebkādus arhitektus, inženierus un būvniekus (masu mediji gan nenogurstoši pūlas, lai šādu "neapzinīgo" kļūtu aizvien mazāk), tad neizpratne par būvvalžu piekasīgumu saprotama, kaut likums ir likums. Pārējiem - ko gribējāt, to dabūjāt un šie vēl ir tikai ziediņi, ja vien pēkšņi nenāks saprāta vilnis pār pasauli.

Par tēmu - pirms nodošanas ekspluatācijā šodien nepieciešama objekta kadastrālā (inventarizācijas) un ģeodēziskā (horizontālā un vertikālā) uzmērīšana. Tur tad arī parādīsies visas iespējamās un neticamās atkāpes no projekta. Tālāk atliek vien novērst (projekta izmaiņas) un objektu varēs mierīgu sirdi nodot.

Par spicēm - dziļurbumu bez projekta un pārējās papīru ķīpas var uztaisīt tikai nelegāli, tāpēc par tāda esamību prātīgāk ir klusēt (likumpaklausība šais platuma grādos ir vēl ilgi mācāma lieta). Toties spice ir ierasta lieta un nekāda papildu dokumentācija netiek pieprasīta.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **         **      **  ********  **    ** 
 **        **    **   **  **  **     **     **   **  
 **        **    **   **  **  **     **     **  **   
 ******    **    **   **  **  **     **     *****    
 **        *********  **  **  **     **     **  **   
 **              **   **  **  **     **     **   **  
 ********        **    ***  ***      **     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727