UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: ints45 ()
Datums: 01/08/2008 16:59

Vēlos padalīties pieredzē kādu guvu būvējot savu māju ar Aeroc EcoTerm 375mm blokiem.
Pagājušajā gadā tika uzbūvēti betona monolītie ar laukakmeņiem pildīta(25% no tilpuma) pamati 30 cm biezumā, kas no ārpuses nosiltināti ar 50mm Dobeles zilo putuplastu. Horizontālajai hidroizolācijai pamatus divas reizes nogruntēju ar Hidroizolu G, tad nosmērēju ar mastiku Hidroizols L un pa virsu uzrullēju Delta DPC vienu kārtu.
Pirmo bloku kārtu liku uz mūrjavas (Sakret cementa java) pārējās līmēju izmantojot Aeroc līmes kasti. Līmēju ar Sakret precīzo gāzbetona līmi GSM. Armēšanai izmantoju Murfor 190mm un stūra elementus. Armēju virs pirmās un virs katras ceturtās kārtas. Ar Aeroc mūrēju tikai ārsienas, nesošo iekšsienu mūrēju no 3Mpa 250mm Fibo blokiem. Kopējais Aeroc mūra laukums 175 kv.m. Līmi nopirku pēc Aeroc mājaslapā norādītā daudzuma, bet man palika pāri 500 kg līmes, jeb 23 % no nopirktā daudzuma. Blokus es nopirku 2007.gada novembrī, man atveda igauņu – tos ar vienu taisno galu un divām vertikālām gropēm otrā galā. Mūrēšanas beigās bloku pietrūka, bet šoreiz atveda LV taisītus ar gropēm un roku vietām abos galos.
Līmi jaucu ar rokas mikseri 60ltr apaļā plastmasas traukā, no kura līmi lēju 10ltr plastmasas spainī un no tā kastē. Jāatzīmē, ka visus betonus sajaucu ar šo mikseri, betonmaisītāju neizmantoju. Lielo spaini ir vēlams nosegt ar kādu vāku, iepriekš ar ķelli no malām nokasot līmes paliekas. Man bija cukurmaisa auduma vāks. Līmi taisīju tādu, lai no miksera galvas tā samērā viegli pati tek ārā. Velkot līmes kasti, pa rokai vajag turēt taisno špakteles lāpstiņu ar kuru var pastumt līmi nost no kastes malām, neļaujot kastei aizaugt. Kasti katru vakaru mazgāju ar augstspiediena strūklu, bet vienalga tā sāka nedaudz aizaugt. Nenovērtēti darbietilpīgs darba veids izrādījās abu vertikālo rievu piepildīšana ar līmi. Tam izmantoju no biezas plēves izgatavotu kulināra garnējamai tūtei līdzīgu aparātu. Katrā caurumā līmes piepildīšana jāveic kādas 4-5 reizes. Būtībā viens cilvēks nodarbojās tikai ar šo uzdevumu. Mūrējot ar LV blokiem šāds darba veids izpaliek, bet es būtu piepildījis to caurumu kas izveidojas rokturu vietā ar smalkāko keramzītu. Tajā caurumā daudz līmes iekrīt. Varbūt kļūdos, bet igauņu bloki izlikās precīzāki, latviešu bloki bija vairāk jāslīpē. Rīvdēļa abrazīvā spēja palika nemainīga, vienīgi vakaros jāizmazgā no līmes. Zāģēšanai izmantoju gāzbetona zāģi ar parastiem zobiem. Izlietoju divus zāģus. Zāģim nenodilst zoba asums, bet zobu sāni, tāpēc samazinās ceļš un zāģis sāk sprūst. Ja ir instruments un zināšanas, tad izliecot zobus, zāģēšanas vieglums atjaunojas pilnā apmērā. Zāģēšana ir process, kurš visvairāk aizkavē līmēšanu. Man ārsienās ir divas durvis, 16 logi, 8 gab 90gr leņķu stūru, un 4 gab. 135gr leņķu stūru. Zāģēšana prasīja apmēram tikpat laika cik pati mūrēšana. Tika iegādāts arī Aeroc leņķis zāģēšanai, bet tas izrādījās šķībs.
Pārsedzes veidoju no U blokiem. Te jāatzīmē, ka šie bloki salīdzinoši ir ļoti nevienādi pēc izmēriem. Logu pārsegumu rinda ir arī rinda uz kuras balstās pārsegumi, tāpēc šo U bloku rindu veidoju visu pārsegumus nesošo sienu garumā. To U bloku iekšējos sānos, kas sanāk virs logu un durvju caurumiem, iesaku iedzīt pa kādai naglai, lai sāni sasaistās ar betonu. Man daži sāni pēc betonēšanas pārplīsa un nokrita, nācās līmēt atpakaļ. Ņemiet vērā, ka staigājot virs logu un durvju caurumiem, drīkst kāpt tikai uz betona daļu nevis gāzbetona, jo var sanākt smagi nokrist. U bloki ir ļoti trausli, atliekt nedaudz piesist un sāns ir nost. Pārsegumiem liku 6 gab. 14 mm armatūru divās rindās ar 50cm pārlaidumu abos galos. Atzīšos, armatūra izvēlēta “uz aci” aptaujājot citu pieredzi. Blokus virs logiem liku uz 5cm plankas, kura galos atstutēta ar četriem mietiem pret loga apakšu. Betonēšanai izmantoju Sakret betonu BE.
Vislielākais čakars bija ar rindu kurā ir izvietotas koka pārsegumu brusas. Viens pats čakarējos ar šo kādas trīs dienas, jo katra brusa jāiezāģē blokā. Un tā 50 reizes.
Brusu galus betona joslā stiprināju pēc Aeroc piedāvātā varianta ar diviem leņķiem sānos un skrūvi pa vidu. Virs pārsegumiem vēl četras kārtas bloku, tad mūrlata. Urbu 3cm diametra caurumus 40cm garumā ik metram un ar to pašu līmi līmēju 12 mm vītņstieni ar uzgriezni kā enkuru apakšā. Jātzīmē, ka zem pēdējās bloku kārtas arī bija Murfor armējums. Vēl plānoju stūra spāres ar ķēdi vai trosi atsiet pie pārsegumiem.
Vēl par daudz diskutēto Aeroc un gāzbetonu segšanu pret lietu. Nesaskatu tam jēgu, ja būvdarbi notiek vasarā. Man salija kādas 6reizes, bet apmēram pēc 6 stundām vizuālu pazīmju salijušajiem mūriem bija zudušas. Es svēru blokus, kas izņemti tikko neatvērtas pakas. Svars bija 27kg. Pēc ražotāja norādītā tilpumsvara 375kg/kub.m. tam būt jāsver 17kg, tātad vienā blokā ir 10ltr lieka ūdens. Karstā un saulainās dienās 10min pirms līmēšanas kārtējo rindu laistīju ar lejkannu, lai nomazgātu rīvēšanas putekļus un samitrinātu blokus, citādi līmes ūdens momentā ieraujas blokā. Ir vajadzīgs neliels laika moments starp laistīšanu un līmēšanu, lai bloki ir mitri nevis slapji. Netaisos māju pabeigt ne šogad ne nākošgad, vismaz gadu žāvēšu ārsienas, neveicot apdari ne no iekšas, ne no āras.
Tātad, kopā ņemot 28 darba dienās tika sazāģēts un salīmēts augstāk minētais Aeroca daudzums, uzmūrētas nesošās Fibo bloku stapsienas(6 paletes), piecas monolītās durvju pārsedzes, divi skursteņi (16 un 11 ķieģeļi uz rindu), koka pārsegumi, krēsli un spāres(jumtam 9 plaknes). Strādātāji – viens meistars, viens vīrs spēka gados(es) un vēl viens vai divi palīgi pensiju gados. Nodedzināju 25 kW elektrības. Taisnība ir arī tas, ka bloku pakas nav vēlams lieki pārkraut, jo katrā pārkraušanā tiek dauzīti stūri. Jāskatās, lai paleti noliek patiešām līdzenā vietā, nevis uz kāda kurmju rakuma vai saknes, jo paka izšķiebjas un stūri lūzt!

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: aaaa ()
Datums: 01/08/2008 17:49

Nezinu, man zaagjeeja ar fleksi un lielo disku - griezh varda tiesha nozime ka sviestu. Bloks ir uz pusem sekundes. Puteklji gan saja procesa izdalas vienkarshi vajpratigi.

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: spk ()
Datums: 02/08/2008 09:56

Paņemot nomā Aeroc stacionāro zāģi, šķiet, ap 20 Ls, pa pāris dienām var izzāģēt U blokus no parastajiem.
Nezinu kā tur ar to lielo laika patēriņu zāģēšanai, bet pie manām sienām ir 1-3 zāģēti bloki uz sienas rindu. Līmētāji (nesauksim viņus par mūrniekiem :)) zāģēja ar rokas zāģi lieliem zobiem, un tas bija ātri un precīzi, moš bija iemanījušies, visādā ziņā nekādu īpašo laiku nepatērēja.
Varbūt līme pa biezu, ja problēmas iepildīt vertikālajās rievās. Uz biezas līmes nav vērts tos blokus līmēt, tad jau sanāk mūrēšana, un to daudz vienkāršāk veikt ar javu. Savukārt šķidru līmi tajās rievās vnk salej, nekādu kulināriju nav jāpiemēro :)

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: kantoris ()
Datums: 02/08/2008 19:43

kaut kur lasīju, ka vertikālām šuvēm līmēšana nav nepieciešama....

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: bros ()
Datums: 02/08/2008 20:51

Bloku vaig griest otradi un nekadu caurumu nebus,ari nest otradi ir ertak.

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: Baja ()
Datums: 26/10/2010 23:18

Paldies, super raksts.

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: na ()
Datums: 27/10/2010 09:03

...........Vislielākais čakars bija ar rindu kurā ir izvietotas koka pārsegumu brusas. Viens pats čakarējos ar šo kādas trīs dienas, jo katra brusa jāiezāģē blokā. Un tā 50 reizes. .........

Sijas vajag likt ar soli, starp kuru var ielikt gatavu bloku... sija protams ir jāaptin ar ruberoīdu! sijas augstumu pieņem ... nu parasti ap 200 līdzīgi kā blokam, tātad tehnoloģiska čakara samazinās.

Protams jāpārdomā ēkas ģenerālie izmēri (attiecībā uz ārsienām), lai nav jāzāģē bloki... bet nu to laikam var precīzi apdomāt praktiķis, kas saprot kā ir ar pielaidumu šuvēt u.t.t. it kā teorētiski jau vajadzētu sarēķināties... piem Keratermam, ja nemaldos solis bij 125 mm...

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: ruukiitis ()
Datums: 27/10/2010 17:45

2 vārdos.
Laba pieredze.
nedaudz vairāk vārdos - mūrēja 2 alhakoliķi.
2 nedēļas strādāja, tad bija albas diena un tad viņiem nebija ļauts palikt objektā 2-3 nedēļas.
tādā veidā 3 piegājiemos viss tapa uzmūrēts, kopā ja atmiņa neviļ 2 pilnas mašīnas dubultmašīnas vai 35 kubi kluču vai 24 paletes.
Līme palika pāri daudz.
Milzīgajā aprakstā, ir kļūdas. (kā pareizi rakstīja neko nekur nevajag griest iekšā, lai sijas uzliktu).
Uz kopējā fona tika sabojāti 1-2 kubi materiāli (atgriezumi, nodrupuši stūri utt).
Tagad saskaros ar Aeroc problēmu "rukums". diemžēl laikam tai nav atrisinājuma....

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: Guchii ()
Datums: 26/10/2012 09:54

Interesants raksts. Man ir jautājums par mūrlatas piestiprināšanu pie gāzbetona. Pedējo rinu mūrēju no U veida blokiem, tajos liku 4*12mm armatūru. Pazīstams meistars teica, ka neesot nepieciešamu mūrlatu piesiet pie pēdējās rindas. Man gan par to ir pamatīgas šaubas. Rezultātā nekādus štirus vai skrūves uz kā uzsēdināt mūrlatu neesmu iebetonējis. Kā man tagad viss pareizāk rīkoties lai 'mūrlatu piesaistītu pie monolītā lējuma??????????? Lauku mājai esmu piebūvējis piebūvi. Māja ir guļbūves. Piebūves izmēri ir 3*6m. 3m ir no mājas sienas (gara) un seši metri gar māju (plata).
Jau iepriekš paldies par sniegto informāciju.

Re: Mana pieredze ar Aeroc 375
Autors: DsKs ()
Datums: 26/10/2012 10:00

es armeju katru treso rindu,plus pedeja bija U bloks kura ik pa kadiem 80 cm likam 12mm vitnstienus,kuri pec tam tika iebetoneti,tad urba murlata caurumus un uzvera uz tiem stieniem,pec tam pievilka ( sakuma man likas apsaubas moments,ka murlata precizi saurbsies,bet puikas uznemas uz sevi,vispar parsteidza,cik atri un precizi izdarija )


Ja U bloka ir betona lejums,nav tacu problemas saurbt caurumus un iesedinat tajos metala dibelus uz kuriem pec tam uzsedinas murlatu

p.s.

par nenostiprinatu murlatu atmina nak paris gadus atpakal norauts jumts vienam ofisam

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  **    **  **     **  ******** 
 ***   **  **   **   ***   **  **     **  **       
 ****  **  **  **    ****  **  **     **  **       
 ** ** **  *****     ** ** **  **     **  ******   
 **  ****  **  **    **  ****  **     **  **       
 **   ***  **   **   **   ***  **     **  **       
 **    **  **    **  **    **   *******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727