UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Seklu pamatu siltināšana
Autors: arbu ()
Datums: 25/04/2019 18:37

Sveiki!

Varbūt kāds speciālists var padalīties, kā pareizi nosiltināt pamatus manā gadījumā un pakomentēt izvēlēto risinājumu.
Māja celta 70. gados, 10 x 10 m, 2 stāvi.
Pamatu kopējais dziļums ir 60 cm, diezgan nelīdzenu ārmalu - līdz 1.5 cm, pamatu apakšā kārtīgs Zemgales māls. Problēma tā, ka plaisā mājas ārsienas, pieņemu, ka pamati par seklu un māja ziemā tiek pacelta uz augšu,bet pavasarī nolaista lejā, katrs mājas stūris savā laikā. Un tā katru gadu.

Pēc šī foruma un krievvalodīgā forumhouse.ru lasīšanas sapratu, ka neatliek nekas cits kā no ārpuses siltināt pamatus ar ekstrudētā putupolistirola (Technonicol XPS Carbon) 100 mm biezām loksnēm : vertikāli pamatu visā 60 cm dziļumā un horizontāli 100-120 cm platumā no pamata apmēram 40 cm dziļumā. Par cik nav pieredzes šādu plākšņu līmēšanā, nav skaidrs, vai būs iespējams plāksnes vienlaidus pielīmēt pie nelīdzenā pamata, izmantojot montāžas putu līmi.
Otrs jautājums. Cik liels būtu laika patēriņš 2 pieredzējušiem celtniekiem mājas vienas 10m sienas siltināšanā pēc iepriekšminētās shēmas, ieskaitot arī 40 cm zemes slāņa norakšanu metra platumā? Un cik šāds darbs varētu izmaksāt?

Paldies.

Re: Seklu pamatu siltināšana
Autors: Janissss ()
Datums: 25/04/2019 22:29

Līmē droši to puķiku klat. Es gan neraktos dziļak zem pamatiem ja tie sekli. bet turpinatu likt puķiku uz saniem. (Tā kā L burtu) un padomā par hidroizolāciju.

Re: Seklu pamatu siltināšana
Datums: 26/04/2019 12:28

Es neesmu pārliecināts, ka siltināšana novērsīs pamatu kustību, jo tie acīmredzot nav monolīti un kustās vai varbūt arī jau beiguši savu kustību. Vai ir kādas indikācijas, ka kustības arī šobrīd notiek? To varētu pārbaudīt aizsmērējot plaisas un vērojot kad tās atkal parādās. Ja tik tiešām tas notiek sala laikā, tad iespējams siltināšanu L veidā varētu veikt, ja nē, tad varbūt nekas arī nav jādara. Ja kustības notiek arī periodos, kad nav sals, tad jādomā, ka konstruktīvi to pasākumu risināt (tad jau uzlīmētais putuplasts būs traucēklis). Es ieteiktu vienu gadu veikt monitoringu plaisām, tad būs patiešām skaidrība par to kādi procesi notiek un ko darīt.

Re: Seklu pamatu siltināšana
Autors: jtdesign ()
Datums: 26/04/2019 14:18

Jānovērš, cik nu iespējams, grunts kūkumošanu. Rakt pa mazam gabaliņam (max 2 m šādai mājai ieteiktu) pamatus vaļā (zem pamatu apakšas līmeņa var rakt, bet šādā kolhoza variantā noteikti nevajag), likt vertikālo putuplastu, piebērt ar granti (max bez māla daļiņām), tad horizontālo putuplastu ap 60 cm un pa virsu augsni un zālīti (te var arī šķembas un betona/bruģa apmali). Tranšeju gar pamatiem tik platu, lai nav problēmas darboties, no 50 cm. Rakšana prātīgāk visu ar rokām, pēdējos slāņus noteikti., pat ja pa virsu ar miniekskavatoriņu.

Re: Seklu pamatu siltināšana
Autors: arbu ()
Datums: 26/04/2019 18:34

Monitorings plaisām jau tiek veikts vairākus gadus, tās ir smalkas, nepaplašinās, tik palielinās to skaits un pārsvarā dienvidu fasādē. Izvietojums - atiet no logu aiļu stūriem, gluži kā zīmējumos, zem kuriem paskaidrots - "izbūvēti zemi pamati" vai "zemes kūkumošanas sekas". Protams, jārok ar rokām un maziem gabaliem, tik tā pamatu ārmala rada bažas. Trīs sienu pamatu ārmalu ģeometrija staigā līdz 1.5 cm, ko varētu aizpildīt ar putām (?), bet ceturtā jau ir vienkārši krimināla. Pamatu veidnis 3m garumā izlaidis 5 cm "vēderu" un pamats pieņēmis attiecīgu formu. Par cik kaut ko nokalt vai piebetonēt klāt nav jēgas, tad laikam nāksies izlīdzināt ar siltinājumu - normālajā daļā 10 cm, bet pie "vēdera" 5 cm. Jo apakšējās horizontālās loksnes jāsaliek vienā līnijā, nevis jāsamet kā pagadās. :)
Šo pamatu nelīdzenumu sakarā atradu vienu komentāru, ko rakstījis būvinženieris Ivars Brinkmanis:
"Un kapēc jūs visi domājat, ka putuplastu zem zemes daļas pie pamatiem vajag līmēt vai mehāniski stiprināt? Izstāstiet man muļķim, kāda spēka rezultātā plātnes no pamatiem atdalīsies?
Pie nelīdzeniem pamatiem taču neko nevajag līdzināt... augšējai līdzenai virspamata daļai putuplastu var mehāniski piestiprināt, bet zem zemes pie izraktas tranšejas pieliek putuplastu pēc auklas un sienas daļā starp ēkas pamatiem un putuplastu ieber vai pakāpeniski ieskalo smiltis... te domāts, ka sākotnēji putuplasts tiek nostiprināts tā apakšējai daļai ~15..20cm augstumā pieberot neorganisko grunti. Tranšejas aizbēršana taču jebkurā gadījumā jāveic pa 20..30cm slāņiem ar pieblīvēšanu ... vai nu ūdens vai vibrobliete un tad nelīdzenajā starpā starp ēku un pamatiem var iebērt grunti."
Ja tas nav rakstīts ar ironiju, tad jau laikam tiešām vertikālo putupolistirola plāksni apakšā un sānos pielīmē ar putu līmi, lielākos tukšumus aizber ar smiltīm, augšu aiztaisa ar putām un pēc horizontālās plāksnes novietošanas tranšeju piepilda ar grunti.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******   **    **  **    **  ******** 
 **        **     **  ***   **  ***   **  **       
 **        **     **  ****  **  ****  **  **       
 ******     ********  ** ** **  ** ** **  ******   
 **               **  **  ****  **  ****  **       
 **        **     **  **   ***  **   ***  **       
 ********   *******   **    **  **    **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727