UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Laukakmeņu mūris
Autors: aaaa ()
Datums: 27/03/2019 05:35

Sveiciens! Doma ir uzmūrēt ugunskura vietu no laukakmeņiem-brīvi stāvošu, nedaudz ieliektu sienu apmēram 1.5m augstumā ar ugunskura vietu vienā sienas pusē. Kā to tehniski labāk izdarīt? Viens variants- betonēta pēda sienas platumā, tad mūris, otrs variants-armēta betona siena uz pēdas, kuru apmūrē ar akmeņiem no abām pusēm. Cik platu to sienu iesakāt mūrēt, ar ko mūrēt, armatūru likt? Paldies.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: kkk ()
Datums: 27/03/2019 09:12

Es teiktu, ka viss atkarīgs no pieejamā/iecerētā materiāla un pieļaujamā sienas biezuma. Ja mūrē no neskaldītiem akmeņiem vai pašrocīgi skaldītiem (neesot baigam profam - pārsvarā vienkārši pārplēstiem uz pusēm), tad pirmais variants, jo betona sienai vienkārši nepietiek vietas. Ja nopērk noteikta biezuma plēstus, tad vienkāršāk apmūrēt betona sienu. Esmu gan apmūrējis sienu gan mūrējis brīvstāvošu - apmūrējot šur tur sienā saurbu caurumus un iedzinu armatūras stieņus, šuvēs nekādas drātis nepinu, sienas augstums gan bija kādi 80cm, problēmas nav novērotas. Mūrējot atbalsta sienu ~40cm biezumā no plēstiem akmeņiem biezumā 7-10cm, zb to vidu pildīt, daudz foršāk būtu ja būtu iebetonēta 15cm bieza siena, ko apmūrēt - gan vertikāli vieglāk ķert (īpaši ja vēl slīpumu kautkādu grib), ja precīzi iebetonē to sienu, gan tieši mūrējot mazāk dubļus jājauc. Tas pats ar kāpnēm - vispirms iebetonēju betona pamatni un tad tikai apmūrēju. (ap)mūrējot ar plāksnēm jāskatās kā nobeigt, ja negribās lai izskatās pēc sienas, kam uzliktas plāksnes, vajag pielasīt stūra akmeņus.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: aaaa ()
Datums: 27/03/2019 21:25

Doma ir mūrēt no parastiem laukakmeņiem ap 20-30cm diametrā. Sienai nav jāizskatās perfekti - drīzāk tāds akmeņu krāvums. Domāju to betona sienu vidū kādus 15cm platu, tad akmeņi abās pusēs. To betonu vidū tikai un vienīgi ar domu, ka tā tā siena un arī viss mūris būtu stabilāka pret plaisāšanu utml. Cik dziļi rakt pēdu?

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: v_t ()
Datums: 28/03/2019 08:05

2 X 30 + 15 = 75 cm.
sanāk gandrīz ordeņa pils mūris.
un kā vēl ar pašu akmeņu mūrēšanu betona sienai no abām pusēm.
prātīgāk būtu iebetonēt pamatus un uz tiem mūrēt to sienu, uz pusi plānāku.
ieliekta siena ir daudz drošāka pret gāšanos.
mūrēšanas procesā var laist iekšā armatūru.

Re: Laukakmeņu mūris
Datums: 28/03/2019 20:48

Alternatīva ir arī gabioni, kuri pat neprofesionālim sanāks labi, savukārt, ja mūris nepatiks varēs smuki noņemt, Ar tiem uzmūrētajiem ir visādi redzēti - pārsvarā ne pārāk labi. Baigā masa tam akemņu mūrim un attiecīgi ļoti pamatīgs pamats vajadzīgs un galvenais, ka prasās pēc profesionāļa darba, lai tas izskatītos pieņemami. Bet kopumā ņemot man šitājās mūrētajās sēdētavās napatīk, baigi dveš aukstumu kaut kā tie akmeņi, sevišķi pavasaros.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: andrz ()
Datums: 29/03/2019 10:21

Pie gabioniem neieteiktu kurināt ugunskuru - stieples ātri sāks korodēt var arī deformēties.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: Harijs13 ()
Datums: 29/03/2019 10:29

Siltāka apmetne sanāk ar koka norobežojumu, lētāk, ātrāk un pietiekami ilglaicīgi, līdz plāni varbūt mainītos. Akmens krāvums lietderīgāk ir nogāzes stiprināšanai. Uguns ielokā tad tur jākurina krietni ilgi, lai mūris iesiltu un sāktu arī muguru sildīt.

Re: Laukakmeņu mūris
Datums: 29/03/2019 11:38

Nu ja runā par pozitīvo pieredzi, tad man vislabāk ir paticis tādas sēdētavas ,kur ir mūžzaļie krūmiņi kociņi izveidoti kā žodziņš. Tur var nolikt kādu lielāku laukakmeni vai vaidot kā akmensdārzu. Dzīvžogi veido labu vidi kad uzpūš dūms ne tajā virzienā, tad viņš iziet cauri krūmiem. Visādas blīvās sienas to nedara un tāpēc dažreiz tie dūmi velk atpakaļ un sēdies kur gribi dūmi nāk virsū. Tai pat laikā aizvēju rada labu.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: Nils777 ()
Datums: 31/03/2019 23:57

Sveiki, griežos ar līdzīgu tēmu.
Gribu uzmuret akmens mūri 50 cm platumā un 10 metru garumā. Augstums aptuveni 40-60 cm. Cik. Nopietnus pamatus vajadzētu? Mūra funkcija būs būt kā terasei...iztaisnojot zemes gabalu horizontāli. Viena puse tiks pieberta ar zemi līdz augšai. Doma līdzīgi kā krastu nostiprināšanai ar gabioniem, bet te būs tikai dekoratīva funkcija. Vai šis nostrādās? 60 cm bedre. 10cm smilts, 10 cm šķembas un atlikušos 40 cm akmeni + betons. Pēc tam lēnām uz augšu mūrēt.

Re: Laukakmeņu mūris
Autors: kkk ()
Datums: 01/04/2019 11:51

Nils777, tāds mūris pats par sevi ir pamati :). Liela daļa vecās laukakmeņu ēkas ir mūrētas tā - tranšejā akmeņi+saskalotas smiltis, kādi 10cm no planējuma līmeņa sākts mūrēt. Ja nu par visām varēm gribas kautko noarmēt, tad vari tranšeju aizpildīt ar akmeņiem un saskalot ar smiltīm līdz kādiem 20cm zem planējuma, tad tranšejā sagāz 15cm dubļus + stiegras un uzreiz sāc pirmo akmeņu rindu svaigā javā.

Ja šī siena darbojas kā atbalsta siena, tad būvkonstruktori noteikti gribētu, lai tiek iebetonēta betona siena līdz sasalšanas dziļumam - lai grunts sienu neapgāž un neaizstumj, nu un tad vari no vienas puses apmūrēt ar akmeņiem. Ja pa augšējo malu nav paredzēts braukāt ar tehniku, es man liekas ar šo neaizrautos un paļautos, ka 50x60cm akmeņu klucis nekur neaizmuks.

Cits jautājums ir par tranšejas dziļumu - te lomu spēlē grunts sastāvs un piesātinājums ar ūdeni - respektīvi kūkumošanās riski.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  ********  **     ** 
 **     **  **        **     **  **    **  ***   *** 
 **     **  **        **     **      **    **** **** 
 **     **  ******    **     **     **     ** *** ** 
 **     **  **         **   **     **      **     ** 
 **     **  **          ** **      **      **     ** 
  *******   ********     ***       **      **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727