UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Laipa dīķim
Autors: Girco ()
Datums: 30/07/2018 11:37

Labdien,
Atkal aktualizējies jautājums par laipas izbūvi dīķi- pamatā peldēšanās vajadzībām.
Dīķis ar pamatīgām ūdens līmeņa svārstībām gada laikā- līdz kādiem 1,5m.
Šobrīd ir doma ņemt mazo 220l pontonu (ar koniskajām malām- lai nečakarētos ar laipas vilkšanu ārā un laišanu ūdenī- tobiš pa ziemu atstājama iesalusi ledū), tam virsū dēļu klāju pontona izmērā (~0,8x1,2m); tālāk ~0,8, platu laipu ~4-4,5m garumā, nu un apmēram augstākā ūdens līmeņa augstumā platformiņu krastā.
Laipa protams ar eņģēm abos galos.
Tad nu daži jautājumi:
Materiāls- dziļi impregnēta priede/ egle jeb tomēr labāk lapegle? (karkasam un dekingam) Vai varētu rēķināties, ka dziļi impregnētais izvilks kādus 10-15 gadus?;
Peldošā daļa- vai ar vienu mazo pontonu nebūs par īsu? Celtspējas ziņā jau itkā priekš viena rumpja būtu jāpietiek, vairāk arī nav vajadzības. Jeb likt 2 pontonus un tad attiecīgi peldošā daļa sanāks ~1,6x1,2m.
Protams, gribētos jau kaut ko vienkāršāku un izmaksu ziņā draudzīgāku, bet laikam variants ar plastmasas kannām ziemu varētu nepārdzīvot.
Varbūt ir kāda labāka ideja- kā tādu pasākumu veidot- galvenie uzstādījumi ir lai no dīķa nav jālien ārā pa dubļiem (tobiš var pa trepītēm iekāpt/ izkāpt) un lai nebūtu jāstaigā pa noglumējušiem pakāpieniem, kas ir visu laiku zem ūdens. Pie kam stacionārus pakāpienus gan jau ka ledus pavasarī līmenim ceļoties cels ārā...

Re: Laipa dīķim
Autors: kkk ()
Datums: 30/07/2018 12:09

Neaizmirsti, ka pontonam ir jānes savs klājs, kāpnītes, vismaz puse laipas un tad tam vēl pa virsu tas rumpis. Es teiktu, ka ar vienu būs par maz, svārstības būs ļoti lielas, bet minimālajam uzstādījumam gan jau kalpos - ja laipa nebūs pārāk smaga, tad zem ūdens neies. Man ir tāda laipiņa ar vienu pontonu apakšā, bet pie tās vēl laukumiņš uz 4 pontoniem. Zem laipas vienu nācās pabāzt, citādi laipas svars sašķieba laukumiņu un nebija forši.

Re: Laipa dīķim
Autors: ree ()
Datums: 30/07/2018 14:44

Ja izmaksu ziņā draudzīgaku, tad pontonu vieta ņem 200Lmucas, kuras var nopirkt pa 3 eur/gab.
Stabila platforma sanāk ja ir vismaz 4 mucas/pontoni, kuri ir pietiekami tālu cits no cita. var taisīt ari ar 2, bet tad laipas kontrukcijai jābūt tādai, kas ņeļauj visam sasvērties uz sāniem (ir tikai viens brīvās kustēšanās virziens - uz augšu un leju).

Re: Laipa dīķim
Autors: Rx ()
Datums: 30/07/2018 17:59

Makšķerējot Lielupē, redzu tādu konstrukciju: Laipa, ko virs ūdens notur tukšas mucas. Bet laipas klāju, lai tas nebīdītos šurpu turpu horizontāli, ierobežo gruntī iesistas caurules ar brīvām , pie laipas piestiprinātām skavām. Tās ļauj laipai cilāties, tā sekot jebkuram ūdens līmenim. Neesmu laipai bijis klāt ziemā, bet gadu no gada laipa ir.....

Re: Laipa dīķim
Autors: ETT ()
Datums: 31/07/2018 14:43

Dažus gadus atpakaļ veicu aptauju šādu platformu - laipu ražotājiem. Kā vislētākais variants pašai platformai tika piedāvāts variants ar resnajām kanalizācijas dubultsienu caurulēm, kurām gali aizkausēti ar vākiem. Atkarībā no vajadzīgās celtspējas tika piedāvāts konstrukcijā ievietoto cauruļu skaits. Rāmis no leņķdzelžiem, grīda pēc vajadzības, parasti - terases dēļi. Gandrīz visiem variantiem pirmais laipas posms virs iespējamā augstākā līmeņa un balstās uz jau ūdenī veidotas konstrukcijas - gruntī skrūvētiem savienotiem pāļiem vai arī konstrukcijas, kas nostiprināta ar smagumiem, piemēram, ar betona bluķiem. Pēc tam seko laipas kustīgā daļa, un tad vajadzīgā izmēra platforma ar visiem pribambasiem - trepēm, margām, laivu āķiem, utt.. Tas tā - iedvesmai :)
Par koku runājot. Pārzāģējot daudz un dažādus impregnētus kokmateriālus, tas dziļumipregnējuma dziļums ir ļoti dažāds, reizēm pat jāsaka, ka sekls. Tāpēc papildus impregnējumam pats materiāls arī var izrādīties svarīgs.

Re: Laipa dīķim
Autors: Girco ()
Datums: 31/07/2018 19:09

Paldies par komentāriem. Dažas piebildes:
Pats jau arī šaubos vai ar vienu 220l pontonu pietiks- laikam jau tomēr prasās 2 tādus.
Vēl jau gan atradu arī 400 litrīgu ~0,8x2m, vienīgi tam ir taisnās malas- ražotājs jau gan stāsta, ka varot atstāt iesalt...
Mucas nederēs, gribas to pasākumu maksimāli zemu virs ūdens līmeņa. (ja nu vienīgi būtu mucas ~0,3m diametrā)
Tos no resnajām dubultsienu caurulēm manīju, tkai baidos ka tas arī varētu sanākt paaugstu virs ūdens līmeņa. Nu un cena arī laikam diži draudzīgāka nesanāk.
Vēl jau ir manīts ka izmanto parastās ārējās kanalizācijas caurules, paskaitīju- ar jau nekas lētāks nesanāks- pie kam ej nu sazini- kas ar to oranžo trubu pēc 5 gadiem saulē notiek.
Un par dziļi impregnēto taisnība- pie mums viņš mēdz būt tāds dikti žēlīgs, tāpēc jau arī tā kā domāju par lapegli.

Re: Laipa dīķim
Autors: SerViss ()
Datums: 31/07/2018 20:57

Girco Wrote:
-------------------------------------------------------
.............................
> Mucas nederēs, gribas to pasākumu maksimāli
> zemu virs ūdens līmeņa. (ja nu vienīgi būtu
> mucas ~0,3m diametrā....................
........................................
Jebkuru mucu ar balastu (šķembām) var nolīmeņot vēlamajā dziļumā ar centimetra precizitāti.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********  **     **  ********   **    ** 
 **     **     **     **     **  **     **  **   **  
 **     **     **     **     **  **     **  **  **   
 **     **     **     **     **  ********   *****    
 **     **     **      **   **   **     **  **  **   
 **     **     **       ** **    **     **  **   **  
 ********      **        ***     ********   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727