UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Šķūņa pārbūve
Autors: arre ()
Datums: 05/10/2017 15:51

Manā īpašumā ir viena kroplīga būve - malkas/krāmu šķūnis. Uzbūvēts no zemē ieraktiem (liela diametra) impregnētiem telefona stabiem - 5X8 metri platībā. Apšūts ar azbesta plāksnēm. Augšējais vainags un pārseguma sijas no saskrūvētām 15X15 cm koka sijām. Apakšējā vainaga un grīdas nav - plika zeme. Būvēts pirms gadiem 25-30.
Malkas šķūnis un nojume tiks būvēts citā vietā, bet esošā kropļa vietā vajadzētu iekārtot darbnīcu. Gribu ēku pārbūvēt, nevis nojaukt, jo vainaga un jumta konstrukcija uzbūvēta pamatīgi un nav vispār necik bojāta, jumts nav tecējis. Vajadzētu norakt zemes virskārtu - uzliet betona grīdu vai uzlikt bruģi, mainīt sienu apšuvumu, bet bažīgu dara tie ieraktie stabi. Uz aci skatot, no tiem palicis ne vairāk kā 50% atlikums pazemes daļā, pārējais nopuvis (noteku un drenāžas nav bijis). Domājams, ka grīdas uzlikšana situāciju ar tiem neuzlabos. Manas bažas pamatotas vai nē? varbūt kāda cita ideja ko darīt?

Re: Šķūņa pārbūve
Datums: 05/10/2017 15:58

Var jau pakāpeniski tos stabus aizvietot ar jauniem balstiem uz atbilstoša pamata. Ieliek stabveida pamatu, piepaceļ jumta vainagu, izņem veco stabu un paliek zem slodzes jauno balstu. Tā ir viegla būve.

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: GG ()
Datums: 05/10/2017 15:59

Manuprāt vienīgais variants - uzliet normālu pamatu lentu seklajā variantā. Kaut kad šitā glābām vien drauga šķūni - pieskrūvē brusu, paceļ ar domkratiem nedaudz, puvušo nozāģē, nedaudz ierok, ielej gabalu betona, pagaida, uzklāj ruberoīdu, nolaiž atpakaļ. Čakars pamatīgs, taisāms daudzos piegājienos.

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: GG ()
Datums: 05/10/2017 16:02

Viļņa ieteikums ar jauniem stabiem ar labs - jauno stabu vienkārši uzliek blakus.

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: arre ()
Datums: 05/10/2017 16:32

Njā, Izklausās pēc gemoroja jebkurā gadījumā. Bet Viļņa domu gājiens uzrunāja vairāk. Šobrīd ēkas stabilitāti nodrošina ieraktie stabi. Izdevīgāk izliekas stabus nemainīt, bet pakāpeniski tos nozāģēt līdz ar zemi un uzstutēt uz stabveida betona pamata. Pakāpeniski uzlikt stabiem atgāžņus, kas dos stabilitāti. Lentveda pamati, kaut arī seklie, man izklausās pēc perebora.

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: GG ()
Datums: 05/10/2017 16:42

Piekrītu - lentu nevajag. Pēc pirmā posta sapratu ka tas ir kas līdzīgs baļķu stāvbūvei, bet tad sapratu ka tie baļķi ir tikai kolonnas. Varu iedrošināt - mēs pārvācām šķūni kas bija kādu trešdaļu lielāks par 5x8 :) Jau pagājuši kādi 11 gadi, nav sabrucis.

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: arre ()
Datums: 05/10/2017 16:47

Paldies par morālu atbalstu:)

Re: Šķūņa pārbūve
Autors: ETT ()
Datums: 05/10/2017 20:42

Krievu laikos, kad sakarnieki paši vairs ar stabu impregnēšanu nenodarbojās, bet no malas piegādātie bija impregnēti švaki, bet vēlme tomēr bija , lai gaisvadu līnijas bez lieliem ieguldījumiem vēl kalpotu ilgi un zemē nepūtu, pielietoja šādu metodi - tieši blakus esošam stabam ieraka betona balstu. Ar 3-4mm cinkoto drāti divos līmeņos vairākās kārtās aptina, ar lauznīti satinot kārtas savā starpā apsaitējumu nospriegoja, bet staba posmu no zemes un kādus 20-30cm uz augšu izzāģēja. Tādejādi pūšanas posms vietā, kur tiek klāt gan gaiss, gan zemes mitrums tika likvidēts, un tālākā mitruma iekļūšana stabā novērsta...
Elektriķi gan savas līnijas tagad rekonsturē nomainot stabus ar betona balstiem pret viscaur koka. Vai nu labāk impregnē, vai tarifs par mazu, lai betonu papildus pirktu :)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********  ********   ********    ******  
  **  **   **        **     **  **     **  **    ** 
   ****    **        **     **  **     **  **       
    **     ******    ********   ********   **       
    **     **        **     **  **     **  **       
    **     **        **     **  **     **  **    ** 
    **     ********  ********   ********    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727