UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Ceļš-māls-foto
Autors: zhuks ()
Datums: 30/04/2017 08:33

[failiem.lv]

Ceļa slīpums minimāls, bet ar vieglo šobrīd iebraukt nav iespējams- māls un milzīgs slapjums.
Šī brīža domu gājiens- divi nelieli grāvīši katrā ceļa pusē, iekš tiem pa 50mm drenāžas caurulei ietīta ģeotekstilā ar novadi grāvī, pa virsu smiltis ~15cm visa ceļa platumā, tad ģeotekstils un šķembas~15cm.
Jautājums par māls/smilts saskari – vai arī šeit nevajag ielikt ģeotīklu? Pašam jau liekas, ka nevar tās smiltis iespiesties tajā mālā un auduma naudu labāk šķembās likt. Vienīgi vai ūdens neaizskalos smiltis no grāvīšiem?- vai pareizāk jau nebūtu šķembas tīklā ietītas iekš drenāžu grāvīšiem liktas un tikai tad smiltis un šķembas?
Kādi ieteikumi, lai pa šo ceļu varētu piegādāt arī bumbieris betonu sausajā laikā, bet pavasarī/rudenī vieglais viegli braukt?

Re: Ceļš-māls-foto
Datums: 30/04/2017 09:33

Diezgan skarbi izskatās. Galvenā problēma ir tāda, ka tev ceļa profils ir pilnīgi pretējs tam kādam tam vajadzētu būt. Ideālā variantā ceļš atrodas virs reljefa - tev ceļš konkrētajā posmā ir grāvja dibens.
Ja ir plāns arī par ziemu, tad ir diezgan liela varbūtība, ka šādu posmu aizvelk ciet līdz malām vēja un sausā sniega situācijā.

Drenāža visticamāk reāli tev nestrādās tad kad to vajag. Rudenī smilts mitra, sasalst un caurulē ūdens nonāk tikai tad, kad ir izgājis mega rūgums pavasarī, resp, kad jau nosūcies. Visā pārējā laikā grunts uzvedas tieši tāpat kā bez caurules.

Ja nav saprātīgi rakt visu to pasākumu ciet (kas tā arī izskatās), tad es laikam darītu tā, ka abas nogāzes noraktu uz kādi 2-3 metri uz katru pusi ar turpinājumu grāvītī, tā lai grāvītis izveidojas kādi 50-70 cm no ceļa virskārtas. Visu pasākumu uzreiz apsēt ar grāvju malu stiprinošo zālienu. Dimensijas jārēķina atbilstoši vēlamajam ceļa platumam. Pašam ceļam jau laikam ir jāriskē uz tā māla jāliek atbilstošas slodzes ģeotekstils. Es gan neliktu vairs smilti, bet dotu priekšroku rupjam būvgruzim, kuri pabeidz ar smaldzināto betona būvgruzi vai arī šķembu ar labu losandželosas koeficientu. :)

Re: Ceļš-māls-foto
Datums: 30/04/2017 09:41

Cik garš ir tev šis ceļš?

Re: Ceļš-māls-foto
Autors: zhuks ()
Datums: 30/04/2017 09:50

Tā arī ir- viss pret ceļa izbūves labākajiem priekšrakstiem :-( .
Un ziemā aizputina ciet diezgan- doma ir augšpusē abās pusēs izbūvēt sētu/nožogojumu ar dēļiem horizontāli, lai lauž vēju un neveido sniega sanesumus.
Par nogāžu norakšana doma laba- bet to tikai tad, kad jau būšu ceļu izbūvējis, iespējams, pat jau sācis apdzīvot to vietu. Kaut gan tādā veidā varētu lielu ūdens daudzumu laicīgāk novadīt uz grāvi, tātad mazāk mitruma līdz pašam ceļam tiktu. :-)
Būvgružus šobrīd nav izdevies atrast, bet vēl ir laiks- varbūt kādu atrodu.
Virskārtā gribētos jau šķembas 0/50mm - tās veido kolosālu ceļa virskārtu, bet arī cena tik pat pamatīga.
Vēl jau radās arī tāda doma- tad normālu min N9 neausto ģeotīklu un šķembas pa virsu, tie paši ~15-20cm?
Lieta tāda, ka no abu pušu nogāzēm pamatīgi nāk ūdens ārā, ne gluži tekošs, bet uz ceļa daļas jau ir manāmi daudz. Ja tie grāvīši būtu nedaudz dziļāki, teiksim ~50cm no ceļa virsmas, tad jau tik traki nevajadzētu aizsalt, ka funkciju vairs nepilda kritiskajos brīžos?

Re: Ceļš-māls-foto
Autors: zhuks ()
Datums: 30/04/2017 09:51

Līdz uzkalniņa augšai ~50m

Re: Ceļš-māls-foto
Autors: Kludzins ()
Datums: 30/04/2017 09:55

Grāvja teknes atzīmei ir jābūt vismaz 20-30cm zem ceļa drenējošā slāņa (smilts).
Standarta variantā - 30-40cm smilts + 20cm grants. Bez šķembas var iztikt.
Ja līdzekļi atļauj var ģeotekstilu izlikt pirms bern smilti, ja augsti grunstūdeņi.

Visa ceļa pamatā ir kārtīgi grāvji - Ceļš sākas no grāvja tā teikt.

Re: Ceļš-māls-foto
Autors: zhuks ()
Datums: 30/04/2017 10:24

Ziemā - [failiem.lv]

Līdz 30cm grāvja teknes atzīmei būs ko rakt :-(

Tādu kārtu ~60cm tur nav iespējams uzbērt, jo tad nevarēs iebraukt lielā slīpuma dēļ. Norakt nost nevar, jo ir "plāna" grants kārta virs lielā grāvja(iebrauktuves) caurtekas. Bet kalnā augšup braucot un augšā gan var un vajadzēs ņemt nost melnzemi- tā tur jau sāk parādīties.

Jau sāk pamazām noskaidroties labāks risinājums- ieplānotos grāvīšus aizstāt ar pamatīgāku grāvi katrā ceļa pusē, tad arī jāpalēzina stāvās nogāzes abās ceļa pusēs, šķembas aizstāt ar granti.

Re: Ceļš-māls-foto
Datums: 30/04/2017 10:26

Ja neraksi nost nogāzes tagad, tad tev nepietiek vieta grāvjiem abās pusēs, bet bez grāvjiem tev būs zemē nomesta nauda. Rakšanas darbi nav tās lielākās izmaksas. Tavā gadījumā ekskavators un promvedējs visticamāk, bet ir variācijas - multifunkcionālais ar grābjamo kausu vizināt uz kādu ieplaku, vai atmest uz lauka un izlīdzināt.

Sniega dēļus var arī aizvietot ar plastmasas acaino ruļļu žogu varbūt, bet nav tik vienkārši, ka saliksi žogu pa malām un būs rezultāts. Līdzenā laukā sniega valni veido atkāpjoties 25-30 m no aizargājamās vietas, kalna augšā jāeksperimentē - nav pateicīgākā vieta.

Austais un neaustais ģeotekstils - arī variācijas. Tavā gadījumā vajag tādu, kurš neļauj sajaukties, bet pats galvenais neļauj veidoties risām mālā atbilstoši slodzēm un slāņu biezumiem. To būtu pie speciālistiem jānoskaidro. Man bija austais polipropilēns - detaļas vairs neatminu.

0-50 šķemba ir forši, bet 0-50 betona gruži būs labāki. Rēķini, ka sliktas šķembas ar laiku pārvēšas dolomīta miltos, kuri nedrenējas, jo smalkāka frakcija jo ātrāk. Smalkā frakcija tikai virsu lai nolīdzinātu. Apakšā rupjā ir labākā.

Re: Ceļš-māls-foto
Datums: 30/04/2017 10:32

Ziemas bilde vēl ir ļoti ok, tās vispār nav problēmas. Problēma ir tad, kad tev sniegs ir līdz ar vaļņu mugurām, t.i. 1-1.5m dziļumā. ;) Tādas šausmas var izveidoties tad, kad ārā sals, sasnieg smalks sniegs un pāri laukiem skrien vējš un dzenā sniegu, kurš saguļ visādās ieplakās un aiz visiem šķēršļiem. Tādos laikapstākļos nepiemērotu reljefu nav reāli uzturēt, jo tūliņ pēc izstumšanas visu aizvelk ciet un parasti vēl vairāk kā pirms tīrīšanas. Aktuāli tas ir lielajos līdzenumos. Dažreiz ir tā, ka lauki pliki no sniega, bet uz ceļa sniega guba.

Re: Ceļš-māls-foto
Autors: Kludzins ()
Datums: 30/04/2017 10:32

zhuks Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ziemā - [failiem.lv]
>
> Līdz 30cm grāvja teknes atzīmei būs ko rakt
> :-(
>
> Tādu kārtu ~60cm tur nav iespējams uzbērt, jo
> tad nevarēs iebraukt lielā slīpuma dēļ.
> Norakt nost nevar, jo ir "plāna" grants kārta
> virs lielā grāvja(iebrauktuves) caurtekas. Bet
> kalnā augšup braucot un augšā gan var un
> vajadzēs ņemt nost melnzemi- tā tur jau sāk
> parādīties.
>
> Jau sāk pamazām noskaidroties labāks
> risinājums- ieplānotos grāvīšus aizstāt ar
> pamatīgāku grāvi katrā ceļa pusē, tad arī
> jāpalēzina stāvās nogāzes abās ceļa pusēs,
> šķembas aizstāt ar granti.

Saucamo garenprofilu var pielabot, ja kalna galu noņem un grunti izmanto klātnes veidošanai zemāk. Bet nu ja ir caurtekas esošas, tad piekrītu var būt sarežģītāk ar līmeņiem.
Kā granti iesaku frakciju 0/32s ko plaši izmanto lauku ceļu un meža ceļu būvniecībā.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **    **  ********   ********  ******** 
 **    **  **   **   **     **  **        **    ** 
 **        **  **    **     **  **            **   
 **        *****     ********   ******       **    
 **        **  **    **     **  **          **     
 **    **  **   **   **     **  **          **     
  ******   **    **  ********   ********    **     

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727