UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: yo ()
Datums: 15/03/2013 09:41

Labdien.
vasarā būs jāsāk būvēt "saimniecības" ēka 15x6m.no tā 2 vaļējas vietas mašinām , saimn.nodalījums un malkas šķunis.vertik. brusas 150x150,vainags 150x150.,jumta spāres 150x50x 4m,jumta slīpums 25 gr.,jumta segums betona dakstiņs-jumta platība ap 120m2.
galvenais jautājums ir par pamatiem?????
protams ,ka lentveida pamatiem ir pilniga bezjēga- ja nu vienigi nav kur naudu likt, bet doma ir veidot stabveida, bet tik kādus??
zeme ir mālaina.
1.variants.=izurbt caurumu ar urbi 250mm vai 200mm ,ko var iznomāt nomās apm.50 lvl, un salej betonu,armaturu un mazos laukakmeņus,virpusē uztaisa kastīti - limenim .
vienīgais ,kas man liekas pašam kā nesaprotami ir - vai tie netiks cilāti,bet ne jau no apakšas jo dziļums būs 1200mm, bet gan no sāniem - jo ielejot putru zemes caurumā visi sāni ir poraini un tam it kā ir saķere?
2. variants=izurb to pašu caurumu un ieliek santehnikas cauruli 200 mm,apkārt saber smilti- sanāk 50mm .bet šis trubas ir dārgas 3m=17lvl.sanāk uz 20 stabiņiem 170lvl.+ smilts.
vai ir kāds lētāks materiāls-veidnis?
šis protams ir it kā drošāks variants nekā 1 - itkā jo nezinu - bet dārgāks.
3.variants=izrok bedri saskrūvē kasti ,apber riņķi smilti un salej putru - bet rakšana ta nejēdzīga ,kā arī materiāls arī ko maksā.

principā galvenais jautājums ,ka skataties uz 1 variantu,vai tas turēs to krunku un nacilās ,kā arī nelauzīs uz pusēm, un varbūt pietiek ar 200mm urbi?

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 15/03/2013 10:35

Pamatu staba pēdu taisi gan lielāku par 20 cm, varbūt pat roc ar lāpstu. Ja māls, tad līdz sasaluma dziļumam. Pēc tam sagatavo un bedres dibenā iedur armatūru, kam augšā piemetināts resns vītņstieņa gabals, nolīmeņo. Tad no ruberoīda vai biezas plēves taisi konisku tūti - apakšā pa visu izrakto, augšā kādus 10 cm diametrā, apsien. Tad pa tievo galu saļeckā iekšā betonu. Kad sacietējis, tūti noņem, aizber ar smiltīm un virsū taisi stabus, kam krinšteinu "iegremdē" galā, lai ūdens tek garām.
[failiem.lv]

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: yo ()
Datums: 15/03/2013 12:46

Sapratu domu.vienīgi man liekas neizturīgs tas veids ka stabu tur "vītņstienis",kam protams plus ir ka vari nedaudz palīmeņot,bet?
par konisko pamatu,jā cik atceros ieli stabi bija veidoti koniski,lai gadījumā ja veidojas spiediens ,zeme "slīd'" garām.
diametrs domāju tad šajā gadījumā apakšā butu ok 250 mm?
vienīgais variants tad tūtu beidot no ruberoīda ,kas tiešām ir ciets - bet kā jau minēju liekas tas konuss 100mm(protams to var palielināt) ,bet vairāk tā brusas stiprināšana uz stieņa?
jo ēkai jumts sanāk ne tas vieglākais.
bet tad saki ka mans variants Nr 1. ir apšaubāms?

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 15/03/2013 13:31

Tavs variants Nr 1 ir tas pats manējais, tikai pamats nav konisks (vai trapecveida ar platāku apakšu).
Par skrūves diametru - man šķūnis ar statņiem 15x15 cm stāv uz (ja nemaldos) 24 mm (un tas ir vītnes ārējais diametrs, stienim atliek labi ja 20) vītņstieņiem. Gatavie tāda veida stiprinājumi, ko var nopirkt būvmateriālu lielveikalos, vispār ir ar smieklīgi mazām vītnēm (var jau būt, ka domāti suņubūdām). Reāli lieto kautko ap 20:
[failiem.lv]
Par pēdas diametru - neesmu būvinženieris, tie mēdz rēķināt, kāda grunts un kā nojumi slogo. Divās iepriekšējās ziemās mēdza gadīties pat metru bieza sniega kārta.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: andisk26 ()
Datums: 15/03/2013 15:06

Pagājušo gadu taisiju arī saimniecības ēku, arī bija doma par zemes urbi, tikai zemē akmeņi daudz nācās ar rokām un lāpstu, par veidņiem, izmantoju latvijas finierī nopēkamos atgriezumus, piemeklē kādus vajag lai nav jāzāģē un jāčakarējās, tik saskrūvē kopā un gatavs. Savā starpā stabiņus nolīmeņoju ar sentēvu ūdens trubiņas metodi, iznāca perfekti, pašam pat neticējās. Pa ziemu nekas nav izcilājies viss ok.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: aaaa ()
Datums: 15/03/2013 21:47

Es šķūni taisīju pēc svensonu receptes. Skat te:
[failiem.lv]
Caurules lētākās esot cinkotās ventilācijas, pameklē. Vairāk par 200mm nevajag. Statņiem 150x150 pilnīgi lieki, 50x100 vai 50x150 max. Stiprināšana pie pamatu stabiem tikai urbjot cauri un ar bultskrūvi pie enkurdzelžiem.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: yo ()
Datums: 17/03/2013 10:16

aaa.
paldies par failiem.
ok ,es izurbšos ar 200mm urmi,bet bez caurules pa tiešo zemē betonu var gāzt?tas ir tas ko iepriekš jautāju par zemes"porām"kas var cilāt no sāniem.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: AndrisL ()
Datums: 17/03/2013 10:56

Izmantojot ruberoīda gabalu satin cilindru un ievieto to izurbtajā caurumā. Tā tev būs veidnis ar 1m augstumu, un ar grunti nekas nesajauksies. Zemē ievietoto ruberoīda cilindru ugstumu pieregulē pēc nepieciešamā pamatu stabu augstuma.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: aaaa ()
Datums: 17/03/2013 12:07

Pa tiešo zemē Tev sals viņus 100% izcilās, jo virsma būs skabargaina, ar nelīdzenumiem, aiz kā ledum aizķerties. Es tomēr raku ar lāpstu, nu ne gluži 1m, varbūt kādus 80cm, jo man tīra jūras smilts, tik dziļi nesasalst un darīju kā zīmējumā - bedres apakšā iegāzu betona pļurru, tajā iedūru armatūras stieni, kad sacietēja, liku uz izveidotās "pēdas" 160mm kanalizācijas trubu (galus visām trubām nolīdzina gar striķi, ko novelk ar ūdenslīmeņa palīdzību) un lēju iekšā. Trubas iepriekš jānostiprina pieberot zemi no sāniem. Dažas pietrūka, stūros, tur taisīju 20x20cm veidņus no dēļiem. Kad pļura salieta, liku enkurdzelzi šķidrā masā, pie kā ar bultskrūvēm beigās skrūvēju klāt vainagsiju. Oranžos trubu galus līdz zemei ar fleksi pārzāģē un noņem, bet var arī atstāt, ja dizains netraucē. Betona stabiņš sanāk pavisam gluds. Ļoti svarīgi kārtīgi ar kādu stabu piestampāt zemi ap ielietajiem stabiņiem pa kārtām, lai tie nesveras uz sāniem. Svensoni lej kartona caurulēs, kas maksā kapeikas, bet pie mums tādas neviens netirgo - izmeklējos ne pa jokam, varbūt tagad kaut kur ir un ir vērts pameklēt, tas bija pirms vairākiem gadiem.

Re: Stabveida pamati saimniecibas ekai
Autors: khe ()
Datums: 17/03/2013 17:34


Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **  **        ********  **     ** 
 **     **  **  **  **  **           **     **     ** 
 **     **  **  **  **  **           **     **     ** 
 **     **  **  **  **  **           **     **     ** 
 **     **  **  **  **  **           **     **     ** 
 **     **  **  **  **  **           **     **     ** 
  *******    ***  ***   ********     **      *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727