UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6
Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: Alvisss ()
Datums: 06/02/2013 10:37

Sveiki. Vasarā taisos lauku mājā mainīt jumta segumu. Patreiz ir bardaks. Māja celta 1930.gadā, tad jumta seguma pīrāgs (visticamāk) bija - spāres, latojums, lubiņi (tādi plāni, zāģēti dēlīši likti perpendikulāri latām), plānas latas un pa virsu kvadrātveida šīfera plāksnītes liktas rombiņos. Kaut kad ir veikts pusremonts un puse mājai ir norautas tās loksnītes un vietā uzsistas sīfera loksnes. Domāju visu raut nost līdz spārēm. Bēniņi neapdzīvoti.
1) Segums. Tā kā māja atrodas kalnā, kur tuvumā bieži ir spēris zibens, mamma kategoriski iebilst pret metāla segumu, tāpēc izvēle kritusi uz bezazbesta krāsoto šīferi. Kas labāks Eternit (lietuva) vai Cembrit (polija, ar apzāģētiem stūriem)??? Nedaudz dārgāks ir Cembrits.
2) Orientējošā cena ir 4.5lvl par liederīgo kvadātmetru. Varbūt varat ieteikt kādus citus, labus segumus šādā cenu amplitūdā?!
3) patreiz bēniņi ir neapdzīvoti, bet ir doma, ka nākotnē tos varētu remontēt un apdzīvot. Vai ir jāliek jumta plēve????

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: khe ()
Datums: 06/02/2013 11:00

Vai tik nav tā, ka labi sazemēts metāla jumts ir drošākais veids kā zibeni novadīt zemē?

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: Alvisss ()
Datums: 06/02/2013 12:12

Labi, tad papildus jautājums - cik apmēram izmaksā metāla jumta pīrāgs (materiāli) un vai tas salīdzinoši ir dārgāks par šīfera jumta pīrāgu?
Un cik galu galā maksā normāls metāla jumts m2? Visur uzrāda tikai starta cenu, bet, cik saprotu, līdz labākam nepieciešami vēl kaut kādi parklājumi, bet tam jau cita cena.

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: AndrisL ()
Datums: 06/02/2013 12:37

Papildus skārda m2 cenai, jāskaita klāt:
metāla vēja dēļi,
metāla kore,
difūzijas membrāna (ja plāno siltināt 2 stāvu ievietojot siltinājumu starp spārēm, lai apdzīvotu), ja neapdzīvosi, pietiek ar pretkondesāta plēvi;
Difūzijas mebrānas piespiedējlatas (vēdināšanas latas);
100x25mm dēļi skārda montāžai.
Sanāk tā:
[gimenesmaja.blogspot.com]

Andris.

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: pamats topošais ()
Datums: 06/02/2013 13:21

Iesaku apsvērt betona dakstiņu. Es pats uzliku, esmu ļoti apmierināts! kad ir akcija, tad var paņemt pa ļoti simpātisku cenu (ap 3,5ls kvm). Viegli uzklāt, skaists. Nesakarst tik traki un ir kluss. Sadārdzina papildus štrunti - pakāpieni, vēdināšanas lūkas, blīvētāji, kores, malas utt, bet lielāko daļu no tā var mest nost!
Parasti visi satraucas par svaru, bet tas ir lieki - svars 45kg/kvm, cilvēks ar svaru - vismaz 80 kg uz 2 pēdām ;) Šīfera jumts jau arī ir tuvu dakstiņa svaram, bet neviens par to nekliedz un nesatraucas ;)
Kas man nepatīk dažos segumos, t.sk., metāla - jumts faktiski ir vienos caurumos un tās skrūvju vietas ar laiku sāks laist cauri. Nezinu kā ar eternit, vai tur ir labāks risinājums?

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: khe ()
Datums: 06/02/2013 13:56

Vai kāds agrāk daudz satraucās par naglu caurumiem šīfera jumtā? Betona dakstiņi,protams, ir vislabākais no minētajiem, tik mazliet jāmāk uzlikt. No bezazbesta šīferiem patīk Gotika, jo pa gablu līdzinās dakstiņam - solis 46(laikam)cm. Zem visiem segumiem šodien liek plēves - tās pasargā no ieputināšanas, vēja iepūsta lietus(arī pa naglu caurumiem).

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 06/02/2013 14:04

Piekrītu "..Iesaku apsvērt betona dakstiņu."
Vai tev mājai spāres nav apaļkoka... tad iepriekš pirms latojuma likšanas būtu vēlams uz tām uzlikt papildus antiseptizētas latas, lai vēlāk siltinot veidojas pietiekošs biezums siltinājumam.

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: Andrissss ()
Datums: 06/02/2013 14:34

Es gan domāju, ka ir jāsāk ar to, ka vajag apzināties savus līdzekļus - cik ir sakrāta nauda jumtam. Dakstiņi, protams, ka ir ļoti laba izvēle, bet cena viņiem (lai piedod tas, kurš raksta, ka var dabūt pa 3.5 Ls/m2) ir salīdzinoši vislielākā no visiem standarta jumtu segumiem. Jumta izmaksas vajag rēķināt kopā uz visu jumtu, Tu taču netaisies nopirkt rindu dakstiņus, bet visus pārējos elementus atmest, jo tie arī ir tie, kas pamatīgi sadārdzina dakstiņa jumtu. Arī jumta konstrukcija ir jābūvē nopietnāka priekš dakstiņiem, kas vēl papildus sadārdzina izmaksas.
Otrais solis varētu būt jau materiāla izvēle.
Dakstiņi ir labākā izvēle, bet arī metāla jumti nav peļami (vismas tie, kas ir no kvalitatītā gala, piemēram, Ruukki). Zinu, ka ir arī pieejami metāla jumti, kuriem skrūves uz jumta principā nav (tās ir apslēptas).
Arī bezazbesta šīferis ir pieņemams, bet man pašam ne visai. Atgādina padomju laikus, smagi, cena arī ir līdzvērtīga normālam metāla jumtam. Arī pabraukājot pa Eiropu var pārsvarā redzēt divu veidu jumtus, dakstiņu vai metāla.

Respektīvi, izsūti vairākiem tirgotājiem sava jumta izmērus, lai šie iedod piedāvājumu, tad arī var redzēt kurš no variantiem būs labākais...

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: Guchii ()
Datums: 06/02/2013 14:37

Sakiet, lūdzu, kāda izmēra latas jāliek klājot betona dakstiņus, ar kādu soli?
Kāda specifika jāievēro liekot betona dakstiņus (kādi knifi)?

Re: Mainu jumtu, daudz jautājumu
Autors: Alvisss ()
Datums: 06/02/2013 14:43

1) Ja pareizi saprotu, tad visi iesaka jebkurā gadījumā likt plēvi, vēlams - difūzijas membrānu?!
2) Nē, spāres nav apaļkoka, ir izzāgētas, ja atmiņa neviļ, tad izmērā 85*145mm un soli ~93cm.
3) Betona dakstiņus neesmu apsvēris, jo neesmu paŗliecina'ts, ka māja ko tādu turēs. Salīdzinot ar šiferi, tas ir svara pieaugums ~2x, bet sienas ir laika zoba ķertas zāģēu guļbaļķu, kas tā vietā ir nedaudz sašķiebušās (konstatēju, kad norāvu apšuvumu no iekšpuses, atklājās tāds neliels vilnis).
4) Cik saprotu, nevienam no klātesošajiem nav viedoklis par kvalitates atšķirībām starp Eternit un Cembrit?! Domāju ņemt krāsoto mazo loksni 1250/1150.

Iet uz lapu: 123456Nākošā
Pašreizējā: 1 no 6


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **     **  **     **  ********  
 ***   ***  **        ***   ***  **     **  **     ** 
 **** ****  **        **** ****  **     **  **     ** 
 ** *** **  ******    ** *** **  **     **  ********  
 **     **  **        **     **   **   **   **        
 **     **  **        **     **    ** **    **        
 **     **  ********  **     **     ***     **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727