UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
akas siltināšana
Autors: omonsky ()
Datums: 14/08/2012 10:42

Sveiki!
Pie mājas man ir aka ar 2 ar pus grodiem zem zemes un aptuveni pus grods ir ārā! esmu akai pieslēdzies ar trubu pa kuru sūknis sūknēs ūdeni uz māju.. Iekšā mājā vel neesmu dzīvojis tagat tik sāku, vienu mēnesi esmu nodzīvojis jau.. Iepriekš ziemā ievēroju ka ūdens akā sasalst... Pašlaik akas vāks ir šīvera loksne :D ziema tuvojas - vajadzētu savest kārtībā arī to..

Kādi ir ieteikumi un risinājumi kā nosiltināt? Vai arī grodu kurš ir virs zemes kautkā jāsiltina - protams ka vajag kautkādu vāku likt virsū.. ko un kā labāk??

Re: akas siltināšana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/08/2012 10:54

Tik seklai akai es gandrīz ieteiktu atteikties no virszemes groda (un iespējas smelt ar spaini), atstājot tikai siltinātu vāku pārdesmit cm virs zemes. No otras puses, ja ir tik sekla ražīga aka (avots), tam vajadzētu nest no zemes arī pietiekami siltuma, lai neaizsaltu.
Kautkad liku bildes, kā ap grodu ar iekšējo diametru 1m līmēju 2 cm ekstrudēto putuplastu.
Ja interesē, varu sameklēt un ielikt vēlrteiz.
Ilgtspējīgs akas vāks ir atsevišķs interesants jautājums:
a) jauns no koka reizi 10 gados;
b) no sintētiskiem materiāliem (tekstolīts, putuplasts).

Re: akas siltināšana
Autors: omonsky ()
Datums: 14/08/2012 11:28

no kādas bilde ko kāds ir darījis ar savu aku neatteiktos!! es domāju ka viņas salst ciet tādēļ ka vāks man ir vienkārša šifera loksne lai lapas un visāda draza nebirst iekšā! aka ir izrakta jau sen pirms vairāk kā 10 gadi noteikti!! tagat jau laikam būtu pa vēlu mēģināt to aku laist vel zemāk lai tas virsējais grods arī ieiet zemē, jo trubu esmu jau pieslēdzis un tas sagādās problēmas!! jārok vaļā, jāgriež truba nost, jāvienojas pa jaunam klāt un grodā paliek caurums!

Mjā par to vāku visādi domāju - vienkārši putoplastam no abām pusēm uzlikt finieri un uzlikt kā korķi, augšējo daļu vel var ar bleķi noklāt! Tas varētu strādāt, bet domāju vai to virsējo grodu arī nevajadzētu kautkā nosiltināt..

Re: akas siltināšana
Autors: aaaa ()
Datums: 14/08/2012 11:54

Trakākais jebkurai aizsalšanai ir nehermētiskums - pamēģini mājā ziemā pavērt logu kaut 1mm šķirbiņā - māja būs auksta kā ledusskapis pēc neilga laika. Jālikvidē aukstā āra gaisa nokļūšana akā. Tīri caur groda sienām nedomāju, ka iekļūst tik daudz aukstuma, lai sasaldētu aku. Tas gan neattiecas uz padeves cauruli - tās parasti ļoti smuki aizsalst nesiltinātās akās. Ja gribi hermētisku vāku, kas tik seklai akai, manuprāt, ir pilnīgi obligāts, tad jāliek kaut kāds mīksts materiāls vai nu uz paša vāka, vai uz akas groda aukšējās kantes, cietu vāku tu nekad hermētiski pie groda nepiespiedīsi. Vai nu jālīmē kaut kādas voiloka sloksnes, vai logu blīvgumijas vairākos slāņos, vai kas cits mīksts un atsperīgs - variantu te ir simtiem.

Re: akas siltināšana
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/08/2012 12:20

Voiloks nederēs, sals klāt un nevarēs atvērt. Varbūt var putu polietilēnu. Hermētisku vajag nevis vāka augšu, bet apakšu, jo ziemā mitrums nāk no turienes. Par finieri esmu gudrojis ne tikai akas vāka, bet pat pagraba durvju sakarā, diez vai ūdenī briestošs materiāls labi lips pie nebriestoša. Tad jau labāk ar epoksīdu līmēts tekstolīts, bet tas ir dārgs. Man ir doma virs groda iztaisīt pusapaļu sēnes galvu geodome veidā.

Re: akas siltināšana
Autors: aaaa ()
Datums: 14/08/2012 12:35

Nez nez, man kanalizācijas akai ir laminētā brūnā finiera vāks, tieši zemes līmenī, horizontāli nu tāda kā kaste uzmaukta virsū, apakšā ir īstais plastmasas vāks, bet zemāk par zemes līmeni, tāpēc nācās pacelt. Nu jau būs 5. gads, pavasarī guļ naturāli zem ūdens. Kad taisīju domāju - nu gadu, varbūt divus. Nu galīgi nekas - ne viņš mēģina briest, ne lobīties, pilnīgi nekas - ciets, skanošs, no puvuma nekur nav ne smakas (zāģētās malas 2x nosmērēju ar Erlitu). Tai pat laikā cits kaut kāds, ka mētājās kaudzē bija 2 gados pilnībā sadalījies šķēpelēs. Man domāt, tas labais ir Latvijas Finiera, laikam 22mm biezs. Tiešām ūdensizturīgs - tur galīgi nekas nav melots.

Re: akas siltināšana
Autors: Alvisss ()
Datums: 14/08/2012 13:50

Man ir līdzīga aka, tikai zem zemes līmenī ir 3 grodi, bet virszemes līmenī nepilns viens. Nu jau pārlaistas 2 ziemas. Pirmajā ziemā (aizpagājušā, kurā bija milzīgi mīnusi) pašā sākumā aizsala trubas akā virsūdens līmenī. Steigā tika veidots siltinājums - vāks uz groda, pāris vecās segas pāri, tad visam virsū izārdīju vienu siena rulonu (varbūt 2) un uzkrāvu kaudzītē virs un ap aku, ko apsedzu ar plēvi. Bez problēmām pārlaidu brago ziemu. Pagājušoziem ar rudenī ačohnijos, ka aka jāsiltina - šoreiz siltinājumam izmantoju putuplasta loksnes (biezumā ap 1.5-2cm, ņemtas no termokastēm, kur tās ir vāki) un iepakojuma plēvi. Akai ir dubultais spundēto grīdas dēļu vāks, tam pa virsu atkal uzmetu jau vecās segas.Tālāk ņēmu putuplasta loksnes liku pie groda un ar iepakojuma plēvi no ruļļa tinu klāt. Putulasts kādās 5-7kārtās un pusrullis plēves. Ziemu pārlaidu bez problēmām.
Šogad ceru uztaisīt patstāvīgo siltinājumu. Idejā ir ap aku apmēram 20-30cm attālumā sadzīt 6 mietus. 2 pa diognāli garāki par groda līmeni, pārējos 4 groda līmenī. Tad tos savienot savā starpā un apšūt ar dēlīšiem. Pa virsu uztaisīt divslīpa jumta principa vāku, kas atverams katra daļa uz savu pusi. Tukšumu starp grodu un dēļu apšuvumu piepidīšu ar kūdru. Tik neesmu izdomajis vai ko likt arī virs groda līmeņa, jo negribu to apbērt ar kūdru, bet, kad jātiek akā, tad jārok nost kūdra.
Nu tā kaut kā.

Re: akas siltināšana
Autors: omonsky ()
Datums: 14/08/2012 14:32

to Alvisss
citāts: "Aizsala trubas akā virsūdens līmenī."

Truba kas ņem no akas ūdenī pašā akā tev ieiet virs ūdens līmeni un tad aiziet uz leju?? Man principā truba ieiet zem ūdens līmeni, bet kad te vienu brīdi vasarā nokritās ūdens līmenis nedaudz truba spīdēja ārā - par to arī uztraucos, kad sākšu to visu sistēmu darbināt un ūdens līmenis akā tiks nosūknēts un truba būs virs ūdens līmeni! Kad neaizsalst ziemā :(
Nu par vāku laikam puslīdz skaidrs jādara laikam kā biju ieplānojis - jāņem 2 finiera loksnes un pa vidu jāliek puķiks, man te ir kautkāds 15 cm biezs - jātaisa no tiem sendvičš un jāmauc virsū kā korķi! Vienīgi domāju par pašu grodu kurš virs zemes vai ir reāla jēga viņu siltināt kautkā? kautvai ar to 2 cm biezo puķiku!? Un jā kā viņu pielikt? vai arī tāds plāns aplocīsies ap to grodu nesaplīstot un ar kautkādu perfliks pielīmēt??

Re: akas siltināšana
Autors: v_t ()
Datums: 14/08/2012 14:39

saprotamu apstākļu dēļ es izmantotu putu polietilēnu. ar 10 mm biezu loksni vairākās kārtās (5 - 10)aptītu grodu. apakšējo malu ielaižot zemē. apkārt būtu jāuzklapē kāda dekoratīva padarīšana, lai nelaistu klāt saules gaismu. vai kaut kas jāuztin. piemēram stikla šķiedras audums/tapete vai kāds bleķa gabals.
vāku var aprīkot ar piemēram 50 mm biezu loksni. var pat nestiprināt pie vāka, vienkārši piegriezt tā, lai iet iekšā grodā ar nelielu uzspīli un ir hermētisks.
labi tas, ka putu polietilēns neuzsūc ūdeni un nemaina savas izolācijas īpašības. pasargāts no uv starojuma kalpos pāris desmitus gadu.

Re: akas siltināšana
Autors: piča ()
Datums: 14/08/2012 14:49

nez - man akai, kam 1 grods virs zemes un 3 zem zemes ziemā vecais fāters bija uztaisījis dēļu vāku, ko iekar zemes limenī uz kociņiem un akai virsū uzliekās ču ču lielaks dēļu vāks. nekas ciet nesalst jau 20 gadus, arī tagad, kad grodu aku vairs tik pat kā neizmantojam.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   **      **  **     **  ********  
  **  **   **     **  **  **  **  **     **  **     ** 
   ****    **     **  **  **  **  **     **  **     ** 
    **     **     **  **  **  **  *********  **     ** 
    **     **     **  **  **  **  **     **  **     ** 
    **     **     **  **  **  **  **     **  **     ** 
    **     ********    ***  ***   **     **  ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727