building.lv skaitļos

Lietotāji online54
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32867
Cik maksā samits un ko mēs no tā iegūstam? : building.lv - par būvniecību Latvijā

Cik maksā samits un ko mēs no tā iegūstam?

Cik Latvijai izmaksās NATO samita organizēšana? Kādiem mērķiem tiks izmantots NATO samitam piešķirtais finansējums?

No 27. līdz 29. novembrim Rīgā ieradīsies 500 prominenti viesi, 25 valstu līderi, piemēram, Džordžs Bušs, Tonijs Blērs, Žaks Širaks, Romano Prodi u.c., un viņu dzīvesbiedrus, NATO ģenerālsekretāru Jāpu de Hopu Sheferu. Aptuveni 2000 valstu delegāciju pārstāvju (t.sk. ministrus un padomniekus),apmēram, 1500 mediju pārstāvju, apmēram 200 pasaulē atpazītu akadēmiķu, nevalstisko organizāciju pārstāvju un viedokļu veidotāju.

Aktuālākais jautājums, kas vienmēr interesējis Latvija iedzīvotājus ir – cik daudz mums tas izmaksās un ko mēs no tā iegūsim, šobrīd apskatīsim pieejamo informāciju par dažām no samita izmaksām.
Cik Latvijai izmaksās NATO samita organizēšana? Kādiem mērķiem tiks izmantots NATO samitam piešķirtais finansējums?
Pašlaik NATO samita organizēšanai no valsts budžeta ir iedalīti 15 miljoni latu, t.i., 10 miljoni no 2005. gada budžeta un 5 miljoni no 2006. gada budžeta. Samita izmaksu segšanai tiks piesaistīts arī privātā sektora finansējums.
Visi termiņi un tāmes tiek precīzi ievērotas, un galīgās NATO samita izmaksas tiks paziņotas decembrī, pēc samita. Kādas tad ir kopējā summa, ko būsim iztērējuši šim būtiskajam notikumam, uzzināsim pēc pāris nedēļām, taču varam paskatīties uz tiem faktiem un skaitļiem, kas medijos un oficiālajā samita mājas lapā ir pieejami jau šobrīd.

No 2005. gada budžeta samitam atvēlētajām finansēm lielākā daļa summas tiek izlietota infrastruktūras sakārtošanai: 4,5 miljoni latu ir atvēlēti Iekšlietu ministrijai transportlīdzekļu, ekipējuma un tehnikas iegādei, 4 miljoni latu Dailes teātra rekonstrukcijai, 1 miljons latu starptautiskās lidostas "Rīga" attīstībai.

No 2006. gada budžeta samitam atvēlētā summa tiks izmantota NATO sanāksmes norises vietas – Olimpiskā centra – būvniecības darbiem un iekārtošanai, kā arī citiem ar samitu saistītiem izdevumiem.

NATO samita laikā daudzās vietās Rīgā būs izvietoti plakāti ar samita logotipu un ar sveicieniem samita dalībniekiem vairākas valodās. Visos plakātos apvienota būs vienotības un kopēju svētku ideja. Galvaspilsētas noformējums NATO samitam izmaksās 37 000 lati. Ministru kabinets jau piešķīris 20 000 latus, bet pārējos 17 000 latus piešķirs Rīgas dome.

Dāvanas NATO samita dalībniekiem un žurnālistiem izmaksās vairāk kā 73 000 latus.
46 353,50 lati, tik liela summa tiks iztērēta par cimdiem- dūraiņiem, kas tiek adīti pēc Latvijas etnogrāfisko novadu tradīcijām.

Par 7200 latiem tiks iegādātas 4500 pudeļu Rīgas melnā balzāma.
3851,70 lati aizies Lieldzērvenēm liepziedu medū, 5670 lati liepziedu tējai linu auduma maisiņos, un 5625 lati mūzikas CD.
Visas šīs dāvanas dalībniekiem un viesiem tiks iesaiņotas kartona kārbā, kuru kopējā izmaksa vien sasniedz 4823latus.

Paredzēts, ka viesu ērtībām tiks īrētas Mercedes Benz automašīnas, šis pakalpojums varētu izmaksāt ap 131 000 latu.

115 samita dalībnieki saņemšot arī īpašas ādas mapes, kuras izmaksās 7500latu.

Atceries! Rīdziniekiem papildu brīvdienas!!!!
Zināmas priekšrocības iegūsim arī mēs, Rīgas iedzīvotāji, tiksim pie papildu brīvdienām. Lai iespējami mazinātu neērtības Latvijas, īpaši Rīgas, iedzīvotājiem NATO valstu un valdību vadītāju sanāksmes laikā š.g. 28. un 29.novembrī, Ministru kabinets ir noteicis 2006.gada 28. un 29.novembri par brīvdienām. Šis Ministru kabineta rīkojums attiecas uz valsts pārvaldes iestādēm, kā arī rekomendē šādu kārtību pašvaldībām, komersantiem un organizācijām.

Lai racionāli izmantotu darba laiku, Ministru kabinets ir pārcēlis darba dienu no pirmdienas, 27.novembra, uz sestdienu, 2.decembri. Ja paskaitām, redzam, ka iegūstam 3 brīvdienas. Izmantosim tās!

Lai iegūtu sīkāku informāciju par sabiedriskā transporta, lidotas un ostas darbību, kā arī citu svarīgu informāciju par pārvietošanās ierobežojumiem un izvairītos no problēmām samita laikā iesakām apmeklēt samita oficiālo mājas lapu un iepazīties ar aktuālo informāciju.

Zināms, ka samita laikā nestrādās arī dažas pasta nodaļas, taču Latvijas komercbankas oficiāli izsludinātajās brīvdienās 27.,28.,29. novembrī plāno strādāt.

Sagatavots pēc interneta materiāliem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.