building.lv skaitļos

Lietotāji online44
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" : building.lv - par būvniecību Latvijā

11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"

11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"

Sagaidot valsts simtgadi, Latvijas Būvuzņēmēju partnerība apkopojusi savu biedru – Latvijas vadošo būvuzņēmēju – pēdējo gadu spilgtākos sasniegumus. Katrs no tiem ir veltījums valsts nākotnei – atjaunoti arhitektūras pieminekļi ir nākamajām paaudzēm nodotas pagātnes vērtības, savukārt mūsdienīgas jaunbūves un infrastruktūras objekti – tālredzīgs ieguldījums Latvijas izaugsmē. 

Šajā rakstu sērijā par Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars" – uzņēmuma "Merks" 2015. gada veikumu.

autors: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"
Foto: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"; autors: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"
Foto: LETA, Ieva Lūka
Pasaulslavenā arhitekta Folkera Gīnkes projektētais «Lielais dzintars» ir vairāk nekā koncertzāle — tā ir arī mājvieta Liepājas simfoniskajam orķestrim un Liepājas Mūzikas vidusskolai, kā arī jauns starptautiska mēroga kultūras galapunkts. Lielā zāle spēj uzņemt līdz 1080 skatītājiem, bet Kamerzālē ir 200 skatī ­ tāju vietas. Ēkas tehniskā projekta risinājumi tapuši Austrijā un Latvijā, piesaistot augsti kvalificētus ekspertus no visas Eiropas. Koncertzāles koncepcija ir «ola olā» — celtni tur nesošais metāla karkass, kurā iekārta otra konstrukcija, radot iespaidu, ka ēkā ir ievietota otra ēka. Šāds risinājums Latvijā izmantots pirmo rei ­ zi. Projekts paredzēja arī ļoti sarežģītu būvniecības procesu, jo celtnē ir tikai dažas taisnas plaknes un līnijas. Lai precīzi atvei ­ dotu projekta nestandarta ģeometriju, objektā ik dienu strādāja ģeodēzists, uz vietas nospraužot konstrukciju novietojumu. Īpašu precizitāti prasīja ārējā fasāde, kur katram dzintarkrāsas stikla segmentam ir atšķirīga forma — dažādos saules gaismas leņķos tie veido ēkas neatkārtojamo izskatu.
autors: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"
Foto: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"; autors: 11 Latvijas būvuzņēmēju spilgtākie veikumi: Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars"
Oskars Ozoliņš, «Merks» valdes priekšsēdētājs: "Merks" darba princips ir vienmēr izkāpt no komforta zonas un ieviest Latvijā vēl neizmantotus risinājumus. «Lielais dzintars» ir ēka, kas mūs pozitīvi izaicināja un ļāva pacelt Latvijas būvniecības latiņu augstākā līmenī. Ivo Brālēna vadītās komandas rūpīgs darbs pārvērta «Lielo dzintaru» no ekstravagantas arhitekta idejas par funkcionējošu realitāti."

Raksta avots: Latvijas Būvuzņēmēju partnerības žurnāls "Būvēt", Nr.1, 2018, 16. lpp., www.latvijasbuvnieki.lv

(Turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.