building.lv skaitļos

Lietotāji online23
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Būvniecības valsts kontroles birojs pērn veica vairāk nekā 1300 dažādas pārbaudes : building.lv - par būvniecību Latvijā

Būvniecības valsts kontroles birojs pērn veica vairāk nekā 1300 dažādas pārbaudes

Būvniecības valsts kontroles birojs pērn veica vairāk nekā 1300 dažādas pārbaudes
Foto: Būvniecības valsts kontroles birojs pērn veica vairāk nekā 1300 dažādas pārbaudes

2018. gadā Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) veica vairāk nekā 500 publisko ēku ekspluatācijas pārbaudes, vairāk nekā 800 pārbaudes būvdarbu kontroles jomā un pieņēma ekspluatācijā 159 objektus. Būtiskākie darbi Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) bija būvniecības ieceres e-saskaņošanas ieviešana, sistēmas pilnveide un arvien plašāka izmantošana - būvniecības lietu skaits pērn palielinājās par 52% un lietotāju skaits par 26%.

Publisko ēku ekspluatācijas uzraudzības rezultāti liecina, ka 52% no pārbaudītajām ēkām bija drošas, 40% - konstatētas atkāpes, un nepieciešams veikt pasākumus drošības stāvokļa uzlabošanai, bet 8% bija ēkas avārijas vai pirms avārijas stāvoklī. Biežāk konstatētās neatbilstības bija mehāniskās stiprības un stabilitātes bojājumi, lietošanas drošības risks, patvaļīga būvniecība.

Būvdarbu kontrolē 2018. gadā ievērojami pieauga darba apjoms - biroja pārziņā nonāca par 40% vairāk būvobjektu nekā gadu iepriekš. Pērn ekspluatācijā tika pieņemti 159 objekti, galvenokārt izglītības iestāžu, sporta un kultūras iestāžu būves, kā arī tirdzniecības centri. 2018. gadā bija raksturīga pozitīva tendence attiecībā uz būvniecības procesa kvalitāti, tomēr joprojām biežāk fiksētās neatbilstības būvdarbu veikšanā bija saistītas ar būvprojekta izmaiņām, kuras nebija savlaicīgi saskaņotas.

Veicot būvvaldes funkciju nacionālo interešu energoapgādes būvēm, kā arī Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku būvēm, Būvniecības valsts kontroles birojs pērn pieņēma 264 lēmumus - tika akceptētas būvniecības ieceres, veiktas atzīmes par projektēšanas nosacījumu izpildi, atzīmes par būvdarbu nosacījumu izpildi u.c.

Kopējais būvniecības lietu skaits Būvniecības informācijas sistēmā pērn palielinājās līdz 72,5 tūkstošiem (par 52%), bet sistēmas lietotāju skaits līdz 16,9 tūkstošiem (par 26%). BIS visa gada laikā notika dažādi uzlabošanas darbi: sistēma tika pielāgota grozījumiem normatīvajos aktos, ieviesta un pilnveidota klientu atbalsta sistēma, pilnveidota e-parakstīšanas funkcionalitāte u.c. darbi.

Būvniecības valsts kontroles biroja BIS klientu atbalsta dienests 2018. gadā, sniedzot tehnisko atbalstu lietotājiem, ir atbildējis uz pieprasījumiem vai sniedzis konsultācijas kopā 6930 reizes:

  • pa tālruni - 1864;
  • e-pastā - 4304;
  • pieteikumu reģistrācijas sistēmā - 762.

2018. gada laikā ar ERAF finansiālu atbalstu īstenotā projekta "Būvniecības procesu un informācijas sistēmas attīstība (1.kārta)" ieviešanas un uzraudzības gaitā notika 6 BIS konsultatīvās padomes sēdes, 7 projekta valdes sēdes, 51 projekta vadības darba grupas sanāksme, 56 projekta komandas sanāksmes un 95 projekta darba grupas sanāksmes. Ekonomikas ministrija projekta uzraudzībai organizēja vienu projekta uzraudzības padomes sēdi.

Būvspeciālistu sertificēšanas jomā BVKB 2018. gadā veica reakreditāciju atbilstoši standarta LVS EN ISO/IEC 17024:2012 prasībām, paplašinot reglamentēto akreditācijas sfēru saskaņā ar Ministru kabineta 2018. gada 20. marta noteikumiem Nr.169 "Būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības noteikumi". Akreditācijas sfēras paplašināšanas ietvaros tika pārskatīta un pilnveidota līdzšinējā būvspeciālistu sertificēšanas kārtība.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.