building.lv skaitļos

Lietotāji online18
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
"TabFab" radošā kvartāla būvniecību un attīstību paredzēts īstenot līdz 2022. gada beigām : building.lv - par būvniecību Latvijā

"TabFab" radošā kvartāla būvniecību un attīstību paredzēts īstenot līdz 2022. gada beigām

"TabFab" radošā kvartāla būvniecību un attīstību paredzēts īstenot līdz 2022. gada beigām
Foto: "TabFab" radošā kvartāla būvniecību un attīstību paredzēts īstenot līdz 2022. gada beigām

Starptautiskais metu konkurss "TabFab" radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija" noslēdzies ar Latvijas arhitektu biroja "NRJA" ("No Rules Just Architecture") uzvaru. Uzvarētāju redzējums par "TabFab" radošā kvartāla attīstību par labāko atzīts gandrīz vienprātīgā starptautiskās žūrijas vērtējumā. Uz dažādiem jautājumiem par konkursa norisi, dalībnieku skaitu un uzvarētāju piedāvājuma priekšrocībām, kā arī par konkursa prioritātēm un projekta īstenošanas termiņiem atbildēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes locekle un "TabFab" žūrijas priekšsēdētāja Kitija Gruškevica.

Starptautiskais metu konkurss "TabFab" radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija" noslēdzies ar Latvijas arhitektu biroja "NRJA" uzvaru. Vai rīkotāji apmierināti ar konkursa norisi, piedāvājumu skaitu un uzvarētāju piedāvājumu?

"NRJA" redzējums par "TabFab" radošā kvartāla attīstību par labāko atzīts gandrīz vienprātīgā starptautiskās žūrijas vērtējumā. Kopumā metu konkursā tika saņemti 130 konkursa dokumentācijas pieprasījumi, savukārt atbilstoši nolikumam tika iesniegti 17 pieteikumi no dažādām pasaules valstīm, piemēram, Dānijas un Apvienotās Karalistes. Pēdējā brīdī, kā varēja spriest pēc adreses, pat saņēmām darbu no Japānas. Šādos konkursos pieteikumus iesniedz līdz 10% interesentu, tādēļ konkursa organizatoru ieskatā tas vērtējams kā izcils sasniegums!

Šo rezultātu palīdzēja sasniegt arī balvu fonds – kopā 50 tūkstoši eiro – , par ko liels paldies jāsaka mūsu sadarbības partneriem no Dānijas – Dānijas ārlietu ministrijai un Dānijas kultūras institūtam, kuri šo atbalstu sniedza kā daļu no Dānijas ieguldījuma un dalības Latvijas simtgades svinībās.

Mazliet vairāk informācijas par uzvarētājiem – kas ir "NRJA", cik sen darbojas, kādus darbus veikuši, un kādi ir viņu iepriekšējie sasniegumi?

Arhitektu birojs "NRJA" jeb "No Rules Just Architecture" dibināts 2005. gadā. Tajā pašlaik strādā sešu arhitektu komanda. Starp "NRJA" darbiem, kuri ir redzami rīdziniekiem, var minēt augstceltņu kompleksu "Z torņi", vēl vairāki projekti tiek saskaņoti Rīgas pilsētas Būvvaldē. Starp tiem var minēt Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja ēkas pārbūves un attīstības projektu, kā arī sešu stāvu biroju un dzīvokļu ēku Eksporta ielā. Arhitektu birojam šis ir jau otrs nozīmīgais panākums pēdējā pusgada laikā – vasaras sākumā viņi izpelnījās augstāko novērtējumu arī starptautiskajā metu konkursā par Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanu un teritorijas attīstības vīziju.

Galvenās konkursa prioritātes – kādi kritēriji tika vērtēti, kādiem aspektiem tika pievērsta sevišķa uzmanība?

Konkursa darbus vērtēja starptautiska žūrija, kurā darbojās pieredzes bagāti Dānijas un Latvijas arhitekti, kā arī nākamie kvartāla iemītnieki – Latvijas Kultūras akadēmija. Konkursa dalībniekiem bija izvirzītas ļoti stingras prasības un dots sarežģīts uzdevums – izveidot  sinerģiju starp izglītību, mākslu un uzņēmējdarbību. Žūrija vērtēja arhitektoniskā risinājuma kvalitāti, ideju un atbilstību topošo lietotāju vajadzībām, tā iekļaušanos pilsētas ainavā un teritorijas labiekārtojuma funkcionalitāti un pievilcību. Tikpat svarīgi bija arī ēkas ilgtermiņa ekspluatācijas aspekti – energoefektivitātes un ilgtspējīgie risinājumi.

Ar ko atšķīrās uzvarētāja – arhitektu biroja "NRJA" – piedāvājums no citiem? Kādas bija galvenās idejas un risinājumi, ar kuriem šis piedāvājums izpelnījās žūrijas atzinību?

Uzvarētāja piedāvātais risinājums ir drosmīgs, krāsains un oriģināls, ar potenciālu piesaistīt gan pilsētas iedzīvotājus, gan ārvalstu viesus. Šajā vīzijā žūrija saskatīja spēcīgu kompozīciju, arhitektu izpratni par pilsētvidi un meistarīgi apvienotas radošā kvartāla lietotāju vajadzības.

Piekrītu žūrijas locekles un Latvijas Kultūras akadēmijas Radošo industriju programmas vadītājas Agneses Hermanes paustajam, ka piedāvātais ēku vizuālais tēls, kaut arī netipisks tradicionālajai izpratnei par vēsturisku ēku rekonstrukciju, tomēr  saglabā Tabakas fabrikas kvartāla kopiespaidu. Idejas autori ļoti veiksmīgi uztvēruši un iedzīvinājuši akadēmijas garu. Simboliski veiksmīgs risinājums augstskolas darbības kontekstā ir bibliotēkas novietojums pie kvartāla ieejas. Īpašu paldies Latvijas Kultūras akadēmija saka par iespēju paņemt līdzi uz šo pilsētvidi dārzu un ugunskura vietu, saglabājot saikni ar tagadējo akadēmijas pagalmu Maskavas priekšpilsētā.

Tālākie darbi, kas tiks veikti, un kad sāksies reāla projekta īstenošana un būvniecības darbi? Kad paredzēts visu pabeigt, cik lielus ieguldījumus šī projekta īstenošana prasīs?

Saskaņā ar konkursa nolikumu, nākamais solis ir sarunu procedūra ar konkursa uzvarētāju, lai vienotos par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Radošā kvartāla būvniecību un attīstību VNĪ plāno pabeigt līdz 2022. gada beigām. Projekta kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro, no tiem 4,980 miljoni eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums un Latvijas budžeta līdzekļi, bet 78 tūkstoši ir Dānijas Karalistes atbalsts, kas ietver arī kopējo balvu fondu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.