building.lv skaitļos

Lietotāji online45
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
"TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus : building.lv - par būvniecību Latvijā

"TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus

"TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus

Pavisam nesen, 7. decembrī, tika paziņots, ka starptautiskajā metu konkursā "TabFab" radošā kvartāla pilnīgas izbūves arhitektoniskā vīzija" uzvarējis Latvijas arhitektu birojs "NRJA". Uzvarētāji tiks aicināti piedalīties sarunu procedūrā par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzību. Visu iesniegto pretendentu darbus vērtēja kompetenta, starptautiska žūrija, un "NRJA" darbs par labāko tika atzīts gandrīz vienprātīgā balsojumā. Projekta par "TabFab" radošā kvartāla Miera ielā 58a attīstītāji ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), bet tā kopējais budžets ir 5,058 miljoni eiro. Vairāk par kvartāla vēsturi, esošajām iecerēm un nākotnes vīzijām pavēstīja VNĪ valdes locekle un "TabFab" žūrijas priekšsēdētāja Kitija Gruškevica.

Tabakas fabrikas kvartāls pazīstams jau sen

Kvartāla teritorijai (Miera iela 58/60) ir sena un bagāta vēsture. XX gs. sākumā te atradās Jāņa Janeļa desu fabrika, bet kopš 1912. gada – tabakas fabrika, kura bija nosaukta tās dibinātāja Samuela Maikapara vārdā "A.S. Maikapars". Fabrikas īpašnieks vēlējās piebūvēt jaunu trīs stāvu ražošanas korpusu, to projektēja izcilais arhitekts un inženieris Pauls Mandelštams (1872–1941), vairāk nekā 70 Rīgas mūra ēku autors. Konkrētā nama fasāde ir ieturēta neoklasicisma stilā.

Latvijas pirmās republikas laikā šis bija viens no lielākajiem un tehniski vislabāk aprīkotajiem tabakas ražošanas uzņēmumiem, kas gada laikā saražoja vairāk nekā 2,5 miljonus dažādu marku papirosu. Uzņēmuma produkcija tika eksportēta uz Ameriku, Ķīnu, Indiju, Āfriku, Eiropu un Krieviju. 1940. gadā rūpnīca tika nacionalizēta un pārtapa par "Rīgas tabakas fabriku".

1992. gadā uz tās bāzes tika dibināts Latvijas un Dānijas kopuzņēmums "Tabakas fabrika "House of Prince Riga". Pēc vairākām nosaukuma un īpašnieku maiņām rūpnīca 2009. gadā tika slēgta. Pēc tam vairākus gadus kvartāls bijis dažādu radošu notikumu mājvieta. Līdz 2017. gadam daļa no vecākās ēkas tika restaurēta un kļuva par Jaunā Rīgas teātra pagaidu rezidenci laika posmam, kamēr notiek tā vēsturiskās ēkas atjaunošana.

"TabFab" kvartāls kļūs par radošo industriju centru

autors: "TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus
Foto: "TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus; autors: "TabFab" radošā kvartāla ieceres īstenotāji lolo ambiciozus mērķus

"TabFab" kvartāls tiek veidots ar mērķi iedot jaunu elpu nozīmīgam pilsētas rajonam, kā arī radīt jaunu vietu radošajām industrijām – vietu, kur mācīties, strādāt, attīstīt un realizēt savas idejas. Kvartālā darbosies radošo industriju biznesa inkubators un darbnīcas, atradīsies īpaši pielāgotas telpas Latvijas Kultūras akadēmijas vajadzībām, kā arī jaunu mājvietu būs ieguvis Rīgas Kino muzejs un Latvijas Fotogrāfijas muzejs. Jau tagad "TabFab" ir sevi pieteikusi kā nozīmīga radošo aktivitāšu norises vieta. Proti, kamēr Lāčplēša ielā 25 notiek būvdarbi, šobrīd topošajā "TabFab" kvartālu teritorijā pagaidu mājas ir radis jaunais Rīgas teātris.

Turklāt vecā Tabakas fabrika ir kaut kas vairāk nekā tikai vēl viena vieta, kura jāatjauno. Mēs runājam par teritoriju, kuras kopējā platība ir 7229 m2 un kopējā apbūves platība – 13 362 m2. Īstenojot "TabFab" radošā kvartāla metu konkursa uzvarētāja, arhitektu biroja "NRJA" ("No Rules Just Architecture") ideju, tas kļūtu ne vien par radošu vidi Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, muzejiem un radošo industriju biznesa inkubatoram, bet par magnētu, kas pievilinās Miera ielas iedzīvotājus un tūristus.

Radošais kvartāls savienos pagātni ar nākotni

"TabFab" kvartālā tiks rasta vieta daudzām un dažādām radošo industriju izpausmēm, sākot ar vēsturiskajām ēkām un muzejiem, kas vēstīs par pagātnē radītajām vērtībām, līdz mūsdienīgiem radošā gara veikumiem ar pievienotām augstajām tehnoloģijām. Šāda dažādu laiku simbioze vienuviet ļaus kvartālam paralēli tajā ritošajai aktīvajai, radošajai tagadnes dzīvei darboties arī kā vārtiem starp pagātni un nākotni.

Īstenojot metu konkursa uzvarētāja – arhitektu biroja "NRJA" – redzējumu, pie "TabFab" radošā kvartāla ieejas būs izvietota Latvijas Kultūras akadēmijas bibliotēka, kas tiks "apaudzēta" ar grāmatnīcu, kafejnīcu, apzaļumotu jumta terasi un āra trenažieru terasi.

Otrā stāva izbūve virs vēsturiskajām ķieģeļu mūra sienām nodrošinās dienasgaismu lasītavām. Savukārt ķiršu dārzs kopā ar stacionārajiem soliem un apgaismojuma elementiem vizuāli turpinās bibliotēkas apjomu Latvijas Kultūras akadēmijas virzienā. Ķiršu koki uz sarkanā seguma izcelsies visos gadalaikos. Pašas Latvijas Kultūras akadēmijas ēkā tiktu izveidots jauns ieejas mezgls pagalma līmenī, paredzot plašu stiklojumu un ieejas ātriju divu līmeņu augstumā ar eksponētām dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām, tādā veidā parādot daļu no apslēptā industriālā mantojuma. Plašs stiklojums fasādē ir ieplānots arī Lielās zāles foajē zonā un kustību zāles gala sienā.

Meta autori kā radošā kvartāla publisko pasākumu enkurobjektu plāno kinoteātri, kas nodrošinātu papildus mācību procesa un publisku pasākumu iespējamību, kas saistīti ar filmu skatīšanos. Tas būs savienots ar blakus esošo ēku, kuras pirmajā, otrajā un trešajā stāvā atradīsies abi muzeji. Plānots, ka nacionālā kino skola aizņems telpas ceturtajā un piektajā stāvā ar atsevišķu ieeju pagalma līmenī. Kā filmēšanas paviljonu paredzēts izmantot bijušo Mazo zāli. "TabFab" radošā kvartāla teritorijā tiks iekārtota arī Latvijas Kultūras akadēmijas dienesta viesnīca, bet iepretim tai – radošo industriju biznesa inkubators.

Virs akadēmijas un kino skolas ēku jumtu pārsegumiem tiks izvietots fotovoltu paneļu klasteris un divi baseini, kuros uzkrātais lietus ūdens tiks izmantots labierīcību darbības nodrošināšanai un teritorijas augu laistīšanas sistēmām.

Gaisa un vides kvalitātes uzlabošanai tiks veikti koku un krūmu stādīšanas darbi. Starp Latvijas Kultūras akadēmiju un radošo industriju biznesa inkubatoru atradīsies ābeļu dārzs ar ugunskura vietu kā saikne ar tagadējo akadēmijas pagalmu Maskavas priekšpilsētā. Šī teritorija ar pārnēsājamiem krēsliem būs paredzēta brīvdabas lekciju un citu pasākumu norisei. Pie inkubatora ieejas augs bērzu birzs, muzeja kāpņu sistēmā tiks integrētas efeju stādījumu joslas un pie dienesta viesnīcas zaļos krūmu stādījumi. Radošā kvartāla teritorijā ir paredzētas arī ērtas velosipēdu novietnes un ērti gājēju un veloceliņi.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.