building.lv skaitļos

Lietotāji online38
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Iespējami dažādi sadzīves notekūdeņu attīrīšanas risinājumi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Iespējami dažādi sadzīves notekūdeņu attīrīšanas risinājumi

Iespējami dažādi sadzīves notekūdeņu attīrīšanas risinājumi
Foto: Iespējami dažādi sadzīves notekūdeņu attīrīšanas risinājumi

Daudziem jauno privātmāju īpašniekiem, kas dzīvo pilsētu nomalēs vai ciemos, joprojām akūta problēma ir centralizētās kanalizācijas sistēmas trūkums konkrētajā apvidū. Vienīgais risinājums, kas ļauj legāli novadīt mājas sadzīves notekūdeņus, šādā situācijā ir individuālās notekūdeņu attīrīšanas sistēmas uzstādīšana. Tieša neattīrītu sadzīves notekūdeņu novadīšana grāvjos vai infiltrācija gruntī ir aizliegta ar likumu. Mūsdienās eksistē dažādi individuālās kanalizācijas sistēmu veidi, kas dod katram mājas saimniekam iespēju izvēlēties sev piemērotāko. Taču arī jāatceras, ka eksistē MK noteikumi, kas regulē šādu sistēmu uzstādīšanu un ekspluatāciju, tādēļ pēc jebkādas attīrīšanas iekārtas uzstādīšanas visiem pilsētu un ciemu iedzīvotājiem tās nepieciešams reģistrēt vietējā pašvaldībā. Savukārt par dažādām iekārtām, to izvēles iespējām, priekšrocībām un trūkumiem pastāstīja SIA "August Latvia Serviss" menedžeris Gunārs Ķeipāns.

Eksistē dažādas notekūdeņu savākšanas iekārtas

Jau kopš senākiem laikiem ir pazīstamas izsmeļamās grodu nosēdakas, ko agrāk daudzviet izmantoja mājas kanalizācijas ūdeņu novadei. Tas ir viens no vienkāršākajiem risinājumiem, taču mūsdienās pilsētās vai citās salīdzinoši blīvi apdzīvotās vietās vairs nav izmantojams, jo nav hermētiskas (ūdeņi palēnām sūcas gruntī, var ieplūst gruntsūdeņos u.c.), bet esošie noteikumi uzliek pienākumu izmantot hermētiski noslēgtas tilpnes.

Šādas tilpnes, dēvētas par krājrezervuāriem vai krājtvertnēm, arī daudzi izvēlas uzstādīt. Tās pārsvarā ir dažādu izmēru vienkāršas, slēgtas tvertnes, kuras laiku pa laikam nepieciešams iztukšot ar asenizācijas pakalpojumu mašīnas palīdzību. Otrs risinājums ir hermētiskas uzkrāšanas tilpnes – septiķi ar infiltrācijas lauku gruntī. Visbeidzot, ir iespējams izvēlēties bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Visi pārējie piedāvājumi lielākoties ir šo veidu variācijas (piemēram, BIO septiķi būtībā tie paši septiķi vien ir). Atsevišķos gadījumos mēdz būt dažāda rakstura ierobežojumi izvēlē, kas galvenokārt ir atkarīgi no mājas atrašanās vietas un ko pārsvarā nosaka vietējā pašvaldība.

Katram notekūdeņu attīrīšanas risinājumam piemīt savas priekšrocības un trūkumi

Ideāla risinājuma, kas derētu vienmēr un visur, nav, tādēļ pirms izvēles būtu nepieciešams rūpīgi apsvērt katras notekūdeņu attīrīšanas sistēmas priekšrocības, trūkumus un izmantošanas iespējas tieši konkrētajā vietā.

Trūkumi:

1) Hermētisks krājrezervuārs, bez infiltrācijas – nepieciešams rūpīgi aprēķināt paredzamo tilpumu. Nereti tiek izvēlēts nepiemērots izmērs, kā rezultātā nākas bieži saukt asenizācijas mašīnu, bet asenizācijas auto pakalpojumi ir dārgi. Izmantojot šādu sistēmu, jārēķinās, ka regulāri var būt jūtamas nepatīkamas smakas.  Diezgan bieži visu minēto iemeslu dēļ bezatbildīgi lietotāji mēdz uzkrātos kanalizācijas ūdeņus nelegāli novadīt gruntī, vai arī sūknē neattīrītos ūdeņus pa tiešo uz novadgrāvjiem, lai nebūtu jāmaksā par asenizācijas mašīnām. 

2) Hermētiska tilpne – septiķis ar infiltrācijas lauku gruntī – ātri aizaug infiltrācijas lauks, kā arī rodas nepatīkamas smakas. Slikti darbojas mālainās vides un vietās ar augstiem gruntsūdeņiem.

3) Bioloģiskā attīrīšanas iekārta – diezgan ievērojams elektrības patēriņš, kas sastāda aptuveni 30 – 55 EUR gadā. Dārgākā izbūve no visiem minētajiem risinājumiem. Iespējama kompresora salūšana. Lai sistēma pilnvērtīgi darbotos, obligāti nepieciešams reizi gadā veikt iekārtas apkopi.

Priekšrocības:

1) Hermētisks krājrezervuārs, bez infiltrācijas – lēta izbūve, der vietās, kur ir ļoti minimāla apdzīvotība.

2) Hermētiska tilpne – septiķis ar infiltrācijas lauku gruntī – lētāka izbūve, salīdzinot ar bioloģiskajām attīrīšanas iekārtām. Šī sistēma ir piemērota, ja teritorijā ir zems gruntsūdens līmenis un labi filtrējoša grunts – smilts, mālsmilts vai viegls smilšmāls.

3) Bioloģiskā attīrīšanas iekārta – augsta attīrīšanas pakāpe, līdz minimumam tiek samazināts kaitējums dabai, un nepiemēslo vidi, arī vietās, kur tiek ņemts dzeramais ūdens. Viegli apkopjama, un, ja iekārtas ekspluatācijā tiek ievēroti visi ražotāja noteikumi, kā arī regulāri veikta apkope, var iztikt bez asenizācijas mašīnas pakalpojumiem.

Bioloģisko iekārtu izmantošanas gadījumā nepieciešams nodrošināt kvalitatīvu servisu

Ja ir nolemts dot priekšroku bioloģiskās attīrīšanas uzstādīšanai, sākumā būtu jākomunicē ar projektētājiem, piemēram, projektetajs.lv, kas sagatavotu dokumentāciju un projektu, noskaidrotu, kādi risinājumi ir atļauti un ko konkrētajā vietā drīkst izbūvēt. Tad nepieciešams sazināties ar kanalizācijas risinājuma pārdevēju/konsultantu, lai atrastu pareizāko risinājumu attīrīšanas iekārtai un varētu aprēķināt izbūves izmaksas. Iekārtas uzstādīšanas darbus iespējams veikt gan saviem spēkiem, gan arī uzticēt to montāžniekiem, kas ar to nodarbojas ikdienā.

Atbildīgas firmas kā SIA "August Latvia Serviss" nodrošina klientu ar nepieciešamo dokumentāciju, kā arī sniedz konsultāciju iekārtas izvēlē. Mūsu eksperts iesaka dot priekšroku iekārtas iegādei pie konkrēta ražotāja pārstāvja, jo Latvijas tirgū, diemžēl, tiek ievestas arī tādas iekārtas, kurām Latvijas teritorijā neviens ne sniedz garantiju, ne veic apkopes darbus. To veicina fakts, ka Latvijā tirgus ir ļoti piesātināts ar iekārtu montāžniekiem.

Problēmu gadījumā šie pārstāvji pārsvarā noveļ vainu uz ražotāju, jo paši ir tikai iekārtu montētāji un neuzņemas nekādu atbildību. Tādēļ jāspēj novērtēt, vai konkrētais pārdevējs spēj nodrošināt iekārtu apkopi un garantiju, jo pretējā gadījumā klients paliek kā ķīlnieks ar iekārtu, kuras apkope ir dārga un bieži veicama, sabojājot visu iespaidu par sākotnējo ieceri. Piemēram, SIA "August Latvia Serviss" ikdienā strādā trīs servisa speciālisti, kuri nodrošina iekārtu uzstādīšanu, apkopi un uzraudzību, gan sava pārstāvētā ražotāja piedāvātajām, gan arī citu ražotāju iekārtām. Tādēļ, izvēloties bioloģiskās attīrīšanas iekārtas, jāņem vērā pārdevēja piedāvātais serviss – bez pienācīgas, regulāras apkopes šīs iekārtas nespēs normāli darboties.

Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas – ērtas un videi draudzīgas

Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas var izmantot ikviens, kam nav pieejams centralizētais kanalizācijas pieslēgums, bet ir nepieciešams kaut kur novadīt kanalizācijas ūdeņus. Tas attiecas gan uz jaunu māju būvniekiem, vecāku ēku pārbūvētājiem, gan arī uz esošu māju saimniekiem, kur laika gaitā ir radušās problēmas ar veco kanalizācijas sistēmu. Kā stāsta uzņēmuma pārstāvis, ik gadu vairāki klienti griežas pie viņiem ar jautājumiem par sistēmas rekonstrukcijas iespējām, jo esošā vairs netiek galā, rada smakas vai pārplūst visnepiemērotākajā brīdī. Šādu problēmu iemesls visbiežāk ir tas, ka sistēmas netiek atbilstoši uzturētas, vai arī senāk būvētās sistēmas vairs netiek galā ar mūsdienu pieaugošo noslodzi un moderno ķīmisko līdzekļu ietekmi.

Lai bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izvēle, uzstādīšana un ekspluatācija neradītu liekas raizes, sākumā nepieciešams griezties pēc padoma pie pieredzējušiem speciālistiem, lai atrastu sev piemērotāko risinājumu. Kā minējām, visērtāk būs griezties pie ražotāja pārstāvja, kurš var ieteikt labākos risinājumus, projektu izstrādātājus. Labākie savas jomas speciālisti nodrošina patērētāju ar visu – sākot ar vienkāršu konsultāciju, līdz pat pilnīgai sistēmas izbūvei un tās ikgadējās  apkopes veikšanai.

Galvenais – nepieciešams sekot līdzi arī saviem paradumiem un patēriņam, ievērot ražotāja dotos lietošanas noteikumus, lai nodrošinātu kvalitatīvu iekārtas darbību, un pareizas ekspluatācijas gadījumā iekārtai pietiek veikt apkopi reizi gadā.  

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.