building.lv skaitļos

Lietotāji online40
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Turpinās stīvēšanās ap Zolitūdes traģēdijas vietā esošo daudzdzīvokļu namu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Turpinās stīvēšanās ap Zolitūdes traģēdijas vietā esošo daudzdzīvokļu namu

Turpinās stīvēšanās ap Zolitūdes traģēdijas vietā esošo daudzdzīvokļu namu
Foto: Turpinās stīvēšanās ap Zolitūdes traģēdijas vietā esošo daudzdzīvokļu namu

Līdzās vietai, kur pirms 5 gadiem Zolitūdes mikrorajonā iebruka veikals "Maxima", aizvien slejas savdabīgas formas daudzstāvu ēka. Aizvadīto gadu laikā tā ir mainījusi savus īpašniekus, it kā pamesta likteņa varā, bez pienākošās apkopes kļuvusi nepievilcīga, laika gaitā nolupusi un jau ierindojama graustu B kategorijā. Daudzi uzskata, ka šī ēka ir jānojauc, un nekāds cits risinājums nav iespējams. Tomēr tajā pašā laikā aizvien ir cilvēki, kas to izmanto, lai risinātu dažādas biznesa intereses. Par samezglojumiem, kas laika gaitā radušies ap šo ēku, vairāk pavēstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Gailīte.

Kopš pagājušā gada ēka pieder igauņu uzņēmējiem

Sākotnēji daudzstāvu ēka Priedaines ielā 20 piederēja SIA "Homburg Zolitūde", kas bija attīstītājs visam Priedaines ielas 20 projektam – gan sabrukušajam tirdzniecības centram, gan tam blakus esošajai daudzdzīvokļu mājai. Pērnā gada jūnijā izsolē par 3,9 miljoniem eiro namu ieguva Igaunijas banka "Eesti Krediidipank", kas bija šī īpašuma ķīlas turētājs. Patlaban ēka pieder SIA "Prana Property", un "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka tas ir meitas uzņēmums Igaunijas bankai AS "Coop Pank".

Rīgas domes Īpašumu departaments ir saņēmis vairāku iedzīvotāju sūdzības par ēkas neapmierinošo ārējo izskatu, tajā skaitā arī par uz ēkas fasādes izvietotā dekoratīvā pārsega bojājumiem. Lai gan departaments ir lūdzis novērst nama trūkumus, īpašnieki to nav izdarījuši.

Igaunijas banka AS "Coop Pank" Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Priedaines ielā 20, nākotnē gribētu izbūvēt projektu ar dzīvojamo namu, pazemes autostāvvietām un labiekārtotu parku, kurā atrastos arī memoriāls traģēdijas upuriem.

Jaunie īpašnieki uz vecās ēkas bāzes grib realizēt savu projektu

Šī gada 19. oktobrī Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisija skatīja jautājumu par minētās ēkas uzturēšanas trūkumiem. "Prana Property" pārstāvis Rauls Keskūla sanāksmē nenoliedza, ka nama dekoratīvais apvalks tiešām ir neapmierinošā stāvoklī, un saprot, ka sabiedrībai tas nav pieņemams. Lai labotu situāciju, uzņēmums esot pasūtījis jaunu apmetumu, ko plāno uzlikt tuvākajā laikā. Tāpat viņš pauda nožēlu, ka uzņēmums nav savlaicīgi sniedzis atbildi Īpašumu departamentam, taču kā iemeslu minēja to, ka uzņēmums vēstuli vienkārši nav saņēmis. "Tas gan, protams, nav attaisnojums un namu mēs savedīsim kārtībā," sacīja Keskūla. Uz jautājumu par nama sakārtošanas termiņu igauņu uzņēmuma pārstāvis atbildēja, ka tas ir atkarīgs no jaunā dekoratīvā apmetuma piegādes datumiem, bet ne vēlāk kā 15. decembrī.

Igaunijas uzņēmuma pārstāvis arī aicināja Rīgas domes atbildīgās institūcijas aktīvāk ar viņiem sadarboties, jo objektam ir vairākas nesakārtotas problēmas un uzņēmums ir gatavs iesaistīties situācijas risināšanā. Viņš arī sacīja, ka, lai gan 70% objekta domājamo daļu pieder Rīgas domei, ar objekta uzkopšanu nodarbojas tikai "Prana Property". Proti, pašvaldībai pieder šajā adresē esošā zeme un liela daļa no zem nama esošās stāvvietas, bet igauņiem – ēka un arī daļa no autostāvvietas. Kopējā īpašuma platība ir 10 065 kvadrātmetri.

Vidi degradējošo būvju komisijas vadītājs Oļegs Burovs interesējās, kādi ir uzņēmuma plāni attiecībā uz ēku. Keskūla sacīja, ka banka "Coop Pank" plāno izbūvēt šo daudzstāvu namu līdz galam. "Mēs esam sākuši sarunas ar Rīgas domi par šo ieceri, taču neskaidrību vēl ir daudz, lai gan mūsu redzējums ir tāds, ka šajā vietā būs trīs projekti – daudzstāvu dzīvokļu māja, apakšzemes autostāvvieta un labiekārtots atpūtas parks, kas būtu pieejams ikvienam rīdziniekam," stāstīja Keskūla, piebilstot, ka obligāti tiks saglabāts arī memoriāls, kas izveidots Zolitūdes traģēdijas upuriem, jo parks tiktu veidots ap to.

Rīgas dome ir kategoriski pret autostāvvietu un jebkādu biznesu minētajā vietā

Burovs Igaunijas uzņēmēju pārstāvjiem atgādināja, ka departaments ir piedāvājis veikt īpašuma sadali, un ka Rīgas dome jau iepriekš ir noraidījusi tikko prezentēto ieceri. Dome vēlētos veikt sadali tā, lai dzīvojamā teritorija ap šo īpašumu ir minimāla, kas ļautu domei pārņemt šo teritoriju savā pārziņā, ierīkot memoriālu un likvidēt apakšzemes stāvvietu, kas atrodas zem nama.

"Nekādā gadījumā mēs nepiekritīsim saglabāt šo autostāvvietu. Tas ir mūsu un rīdzinieku viedoklis. Es neredzu tur nekādu komercdarbību, nekādu biznesu. Es personīgi uzskatu, ka tur jābūt tikai piemiņas vietai," sacīja Burovs. Keskūla uz to atbildēja, ka jautājumu par stāvvietu varētu mēģināt izrunāt, lai tas neradītu tādus strīdu kā patlaban.

"Prana Property" sēdē pārstāvēja arī zvērināts advokāts Kaspars Novicāns, kurš norādīja, ka viņi šai lietai pieiet ļoti nopietni. "Mēs apzināmies šo nelaimi un sekas, bet mēs nevaram vainot to nama daļu, kas nesabruka. Protams, jums ir tiesības gribēt radīt tur tikai memoriālu, bet mēs esam otra iesaistītā puse un arī mums ir savas tiesības. Ja mēs sadarbotos, es domāju, ka šo projektu varētu attīstīt tā, lai abas puses būtu apmierinātas," pauda Novicāns. Viņš norādīja, ka trīs mēnešu laikā plānots veikt ekspertīzi par nama tehnisko stāvokli.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.