building.lv skaitļos

Lietotāji online25
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Zaķusalas tuvākajā nākotnē gaidāmas grandiozas pārvērtības : building.lv - par būvniecību Latvijā

Zaķusalas tuvākajā nākotnē gaidāmas grandiozas pārvērtības

Zaķusalas tuvākajā nākotnē gaidāmas grandiozas pārvērtības
Foto: Zaķusalas tuvākajā nākotnē gaidāmas grandiozas pārvērtības

Raugoties no šodienas skatu punkta, bet reizē ņemot vērā nākamgad uzsākamo TV torņa pārbūves projektu un arī plānošanas stadijā esošo Zaķusalas attīstības projektu aprises, arvien vairāk iezīmējas nākotnes vīzijas par Zaķusalu kā modernu, tuvu Rīgas centram esošu un viegli pieejamu plaša profila sabiedrisko aktivitāšu rajonu. Ja visus iecerētos projektus izdosies veiksmīgi īstenot, tuvāko 10 gadu laikā Zaķusala būs pārvērtusies līdz nepazīšanai. Gaidāms, ka savu pozitīvo ietekmi uz Zaķusalas attīstību atstās arī Rail Baltica projekts, kura ietvaros būvējamais dzelzceļa tilts pār Daugavu šķērsos arī Zaķusalu un nodrošinās tai gājēju un velosipēdistu tiešu piekļuvi no Rīgas vēsturiskā centra un Pārdaugavas. Vairāk par gaidāmajām Zaķusalas attīstības vīzijām pastāstīja Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Plānošanas stadijā šobrīd atrodas vairāki projekti

SIA "Merks" izstrādātais priekšlikums dotajā brīdī vēl joprojām atrodas plānošanas fāzē, kas prasa diezgan lielu laiku. It sevišķi, ja ņem vērā, ka šīs teritorijas ir tiešā ūdens tuvumā, jo tam ir sava specifika un savi sarežģījumi, kādēļ tās ir grūtāk īstenot. Diemžēl Rīgas pilsētā jau gatavu piemēru ar mājokļiem pie ūdens, kas varētu palīdzēt projektu izstrādē, pagaidām nav, tādēļ trūkst arī normatīvo aktu, prakses u.c. lietu, kas varētu palīdzēt paātrināt šādu projektu īstenošanu. SIA "Merks" šobrīd iet atklājēju, pionieru ceļu, pārvarot dažādas pretestības un ieviešot jaunas lietas, līdz ar to viņiem neiet tik ātri, kā citiem citās vietās, braucot jau pa gatavu ceļu.

Nesen, arī pirms pāris gadiem, pilsētas domē tika izskatīts uzņēmuma SIA "Biznesa centrs Zaķusala" projekts, kas paredzēja attīstības vīziju ar multifunkcionālā konferenču un biznesa centra būvniecību, kas tiktu būvēts blakus esošajam TV centram, kur atrodas Latvijas Televīzija.

Starp Salu tiltu un šo ēku atrodas teritorija, kas ir rezervēta šim biznesa centram. Tā attīstītājs un īpašnieks savā idejā redz multifunkcionālu biznesa centru, kas ietvertu, iespējams, gan viesnīcu, gan biroju kompleksu, gan konferenču zāles, tāpat savulaik tika runāts arī par iespējamo Rīgas akustiskās koncertzāles izvietošanu.

Multifunkcionālā biznesa centra ārējās aprises būtu līdzīgas kā esošajam TV centram, jo ideja tiek bāzēta uz savulaik līdz galam nerealizētā TV centra projekta, kura autors bija Andris Purviņš. Viņa autortiesību mantinieki ir birojs "Jonika", kas tad arī rūpētos par projekta arhitektūru. Sākotnēji projekts otrajā kārtā paredzēja vēl vienas līdzīgas augstceltnes izbūvi līdzās esošajai TV ēkai. Otrā augstceltne, kas bija paredzēta 12,3 m augstāka par esošo, tika plānota radio vajadzībām, taču šī iecere, diemžēl, palika nerealizēta. Bet nu ir radusies iespēja to pabeigt.

Šajā TV ēkas dvīņu tornī varētu atrasties viesnīca un arī atsevišķi ekskluzīvi dzīvokļi, bet centra zemākajā daļā – biroju, konferenču un, iespējams, arī koncertzāles komplekss. Visa kompleksa kopējā platība varētu sasniegt 55 000 m2, tas spētu uzņemt 3000 viesu, projekts paredz telpas arī restorāniem un dzīvokļiem. Projektu plānots realizēt neatkarīgi no tā, vai tiks saņemts ES līdzfinansējums, vienīgi akustiskās koncertzāles iekļaušana projektā ir atkarīga no papildu investīcijām.

Arī šis projekts šobrīd iet pa plānošanas ceļu, process nav viegls un nav vienkāršs. Šī projekta virzītāji arī ir privātie investori. Uzņēmuma lielākais īpašnieks (55%) ir SIA "Eiroholdings", kura vadītājs Vasīlijs Meļņiks ir arī "Biznesa centra Zaķusala" valdes priekšsēdētājs, tāpat īpašnieku vidū ir arī SIA "Ave Astra", AS "Grindeks", SIA "Vitalian" un Latvijas Darba devēju konfederācija. Projekta prezentācijas laikā to pārstāvēja uzņēmēji Vitālijs Gavrilovs un Vasīlijs Meļņiks.

Rail Baltica padarīs Zaķusalu pieejamāku Rīgas centra apmeklētājiem

Savukārt atlikušajā Zaķusalas daļā – skatoties no TV ēku kompleksa uz vēsturiskā centra pusi – ir paredzēts parks. Tas stieptos līdz pat jaunajam Rail Baltica dzelzceļa tiltam, kas ies pāri Daugavai no vēsturiskā centra uz Pārdaugavu blakus esošajam dzelzceļa tiltam, pa ceļam atbalstoties arī uz Zaķusalas gala. Kad šis jaunais tilts taps uzbūvēts, gājējiem un velosipēdistiem parādīsies iespējas gan no Rīgas vēsturiskā centra, gan no Pārdaugavas ērti nokļūt uz salas. To nodrošinās minētā tilta projektā paredzētās gājēju un velo joslas. Līdz ar to Zaķusala tuvākajā nākotnē var kļūt daudz labāk pieejama, ko nodrošinātu jau minētā kuģīšu satiksme, kā arī šis jaunais tilts. Tas kopā neapšaubāmi rosinātu daudz lielāku interesi un varētu papildus stimulēt salas attīstību. Parkam nekāds konkrēts plāns šobrīd nav izstrādāts, bet ir paredzēts minēto zonu atstāt kā zaļo teritoriju. Pagaidām tur teritorija nav labiekārtota, bet to paredzēts īstenot pēc citu projektu īstenošanas vai paralēli tam.

Runājot par konkrētiem termiņiem dažādu projektu realizācijai, šobrīd kaut ko prognozēt grūti, jo, kā minēts, abi apjomīgie būvniecības projekti vēl atrodas plānošanas stadijā. Vienīgais puslīdz zināmais datums varētu būt saistīts ar Rail Baltica atklāšanu 2022. gadā, par ko šī projekta īstenotāji ir pārliecināti. Tad arī zaļā teritorija pie tilta varētu kļūt pieejamāka.

Galvenais, lai abi plānošanā esošie investīciju un attīstības projekti taptu īstenoti, jo kopā ar jau zaļo gaismu saņēmušo TV torņa pārbūves projektu, kurā darbi tiks uzsākti jau nākamgad, tie varētu dot spēcīgu grūdienu Zaķusalas attīstībai, pārvēršot to par neatņemamu modernās Rīgas daļu. Tāda šobrīd rādās galvenā Zaķusalas attīstības vīzija, kuras piepildīšanās laiks, neminot konkrētus datumus, varētu būt tuvākā desmitgade.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.