building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Stikla šķiedras tapešu īpašības paver tām plašas izmantošanas iespējas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Stikla šķiedras tapešu īpašības paver tām plašas izmantošanas iespējas

Stikla šķiedras tapešu īpašības paver tām plašas izmantošanas iespējas
Foto: Stikla šķiedras tapešu īpašības paver tām plašas izmantošanas iespējas

Mūsdienās ir pieejami trīs populāri tapešu veidi – papīra, vinila un stikla šķiedras. Papīra tapetes pazīstam visilgāk, taču tām piemīt viens būtisks trūkums – tās ir grūti kopjamas. Vinila tapetes Latvijā šobrīd ir samērā populāras, taču vinils ir blīvs sintētisks materiāls, kas sienām neļauj elpot, nav piemērots guļamistabām un bērnu istabām. Tādēļ nereti daudzi dod priekšroku stikla šķiedras tapetēm, kam piemīt vairākas būtiskas priekšrocības, salīdzinājumā ar papīra un vinila tapetēm. Vairāk par stikla šķiedras tapešu priekšrocībām un to izmantošanas iespējām pavēstīja SIA "Tikkurila Mācību centra" vadītājs Arnis Pastars.

Stikla šķiedras tapetes tiek izgatavotas no dabīgām izejvielām

Tapetes tiek izgatavotas no stikla šķiedras auduma. Audums rūpnīcā tiek austs tāpat kā jebkurš cits audums, tikai īpaši stiprie un elastīgie diegi šajā gadījumā tiek savērpti no stikla šķiedriņām. Stikla šķiedras izgatavošanā nepieciešamas tikai četras dabiskas izejvielas – kvarca smiltis, dolomīts, kaļķis un soda. Pēc tam gatavo audumu iestīvina, iemērcot klīsterim līdzīgā šķidrumā, kā iedarbības rezultātā tas kļūst stabils un stingrs, iegūstot stikla šķiedras tapetei raksturīgās īpašības.

Visas stikla šķiedras tapetes sākotnēji ir baltas, jo pieder krāsojamo tapešu grupai, un savā starpā atšķiras tikai ar iespējamo faktūru – dažādiem rakstiem, vai arī ir līdzenas, bez jebkāda raksta.

Stikla šķiedra – vērtīgs izejmateriāls

Stikla šķiedras tapetēm piemīt vesela virkne gan izcili funkcionālu, gan citu lielisku īpašību. Materiāls, no kā izgatavotas tapetes, ir apveltīts ar daudzām vērtīgām un noderīgām īpašībām. Tieši no tā izriet arī daudzas stikla šķiedras tapešu priekšrocības:

  • Armējošas īpašības. Stikla šķiedras tapetes nostiprina sienu, noslēpj mikroplaisas un aizkavē jaunu plaisu parādīšanos. Vai tās būtu strauji celtas jaunbūves, mansardi, jeb jumta izbūves, koka mājas, vai arī veco laiku skaliņu – kaļķa apmetums, armēšana ar stikla šķiedras tapetēm novērsīs mikroplaisu risku, ko nodrošina tapešu elastīgums.
  • Ugunsdrošība. Tiek iegūtas visaugstākajiem ugunsdrošības standartiem atbilstošas sienas.
  • Ekoloģija. Stikla šķiedras tapetes ir saņēmušas OEKO-TEX sertifikātu, kas apliecina, ka tās nesatur kaitīgas vai alerģiju izraisošas ķīmiskas vielas. Tapete ir antialerģiska, cilvēkam un videi draudzīga.
  • Elpojošas. Veido tvaika caurlaidīgu, jeb elpojošu sienas pārklājumu, ko nodrošina atvērtā cilpu sistēma tapetes struktūrā,  tādējādi būtiski uzlabojot telpas mikroklimatu.
  • Ērta apkope. Stikla šķiedras tapetes ir arī viegli kopjamas. Salīdzinot ar tādā pašā kvalitātē vienkārši krāsotu sienu, telpa izskatīsies tīrāka, jo tapetēm piemīt antistatiskas īpašības, ko īpaši labi var novērtēt pie elektrības kontaktiem.
  • Ilgs mūžs. Daudz garāks kalpošanas laiks, salīdzinot ar citām tapetēm.
  • Iespēja pārkrāsot. Daudzreiz pārkrāsojamas, neierobežotā toņu gammā.
  • Ļoti augsta mehāniskā izturība lielas noslodzes apstākļos. Šīs tapetes var droši lietot visur, kur plānota regulāra kopšana, un sienas vajadzēs bieži un stipri berzt. Mitrās telpās, kā vannas istabās, dušās, pirts priekštelpās vai SPA zonās, stikla šķiedras tapetes kopā ar hidroizolāciju un pret mitrumu izturīgu krāsu spēj veiksmīgi aizvietot flīzes.

Pēc pielīmēšanas stikla šķiedras tapetes kļūst par sienas sastāvdaļu

Lai tapetes varētu kvalitatīvi pielīmēt, pamatnei jābūt sagatavotai līdzīgi kā pirms krāsošanas. Tai jābūt stabilai, stiprai un pietiekami līdzenai. Irdenas un birstošas virsmas jāattīra vai jāsasaista ar dziļumgruntīm. Virsma pirms līmēšanas jānogruntē, lai samazinātu tās uzsūktspēju un tādējādi paildzinātu līmes žūšanas laiku, kad notiks tapešu līmēšana. Var izmantot kvalitatīvas gruntskrāsas, vai to pašu tapešu līmi, ar kuru tiks līmētas tapetes.

Pašā līmēšanas procesā būtisku atšķirību nav – stikla šķiedras tapetes līmē tāpat, kā citas tapetes. Atšķirība ir līmē, jo jālieto kvalitatīva PVA līme, kas paredzēta tieši stikla šķiedras tapetēm. Līmējot stikla šķiedras tapetes mitrā telpā, jāizmanto speciāla līme mitrām telpām.

Līmi ar garspalvainu rulli pietiekami bagātīgi uzklāj uz sienas, vienas slejas platumā. Tad līmē tapeti, to vienmērīgi piespiežot un maigi nolīdzinot ar plastmasas lāpstiņu. Tā turpina līmēt sleju pēc slejas. Tā kā šo tapešu malas ir izcili taisnas un precīzas, sleju ar sleju iespējams salaist ar sadursavienojumu, vienkārši sabīdot slejas kopā, bet var veidot arī pārlaidsavienojumu un izdarīt dubulto griezumu cauri abām slejām. Katrs var izmantot sev ērtāko paņēmienu. Abas metodes ir vienlīdz precīzas un dod labu rezultātu.

Svarīgi! Ja tiek līmēts tā saucamais gludais audums, bez raksta (kas patiesībā nemaz nav audums, bet presētas stikla šķiedras tapete), tādā gadījumā tūlīt pēc katras sienas aplīmēšanas, kamēr tā vēl nav pavisam nožuvusi, pēc metodes "slapjš uz slapja" pa virsu klāj to pašu tapešu līmi. Līmi klāj ar rulli, līdzīgi kā krāsu. Tas jādara tāpēc, lai, šai tapetei žūstot, pielīmētos, nogludinātos un nepaceltos gaisā šķiedru matiņi. Pretējā gadījumā pēc nožūšanas virsma būs asa un to būs grūti vienmērīgi nokrāsot. Auduma tapetēm ar rakstu tas nav jādara.

Stikla šķiedras tapetes nekad vairs nav jānoņem, jo, pielīmētas ar kvalitatīvu (piemēram, TASSOFIX) līmi, tās kļūst par sienas sastāvdaļu uz visiem laikiem. Ja pēc kāda laika esošā krāsa apnīk, virsmu var pāršpaktelēt un krāsot, līmēt citas tapetes, vai pat flīzēt.

Krāsošana jāveic kvalitatīvi

Tapetes krāso nākamajā dienā pēc pielīmēšanas, divās kārtās. Īpaša gruntēšana nav nepieciešama. Jārēķinās, ka, krāsojot tapetes ar reljefu, krāsas patēriņš būs aptuveni divas reizes lielāks nekā līdzenas virsmas gadījumā. Ir īpaši svarīgi bagātīgi uzklāt pirmo krāsas kārtu, lai vienmērīgi piesūcinātu un aizpildītu visu tapetes reljefu. Otro kārtu tad varēs klāt nedaudz plānākā slānī.

Svarīgi! Krāsot tapetes ir viegli, taču to nedrīkst darīt nevienmērīgi un pavirši. Krāsa jāuzklāj vienmērīgā biezumā, lai raksts aizpildītos vienmērīgi. Pretējā gadījumā siena izskatīsies lāsumaina ar tumšākiem un gaišākiem laukumiem, attiecīgi plānāk un biezāk krāsotajās vietās.

Pārkrāsošanas gadījumā nav nepieciešama virsmas labošana, atliek vien tapetes attaukot, nomazgāt un veikt pārkrāsošanu. Vien jārēķinās, ka, vairākkārt pārkrāsojot, mazinās tapešu raksta reljefs.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.