building.lv skaitļos

Lietotāji online19
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Biokamīns ienesīs uguns burvību jebkurā vietā : building.lv - par būvniecību Latvijā

Biokamīns ienesīs uguns burvību jebkurā vietā

Biokamīns ienesīs uguns burvību jebkurā vietā
Foto: Biokamīns ienesīs uguns burvību jebkurā vietā

Daudzi cilvēki savos mājokļos vēlas redzēt īstu kamīnu, pasēdēt pie tā, sildoties vēsos vakaros un raugoties mūžam mainīgajās liesmās, taču tradicionālā kamīna izbūve ne visur ir iespējama. Šādos gadījumos labs risinājums būs mūsdienīga biokamīna iegāde. Tam nav nepieciešams pieslēgums pie dūmvada, tajā pašā laikā biokamīnos deg īsta liesma. Turklāt biokamīnu dizaina iespējas ir teju neierobežotas, un var apgalvot, ka jebkurš spēs atrast savai gaumei un iespējām atbilstošu modeli.

Biokamīnus var uzstādīt jebkur

Viena no galvenajām biokamīnu priekšrocībām ir iespējamība to uzstādīt jebkurā vietā – ne tikai piemērotā (ar dūmvadu aprīkotā) dzīvojamā mājā, bet arī dzīvoklī, birojā, uz terases un daudz kur citur. Biokamīns ir novatorisks risinājums cilvēkiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar uzstādīt tradicionālo kamīnu. To nosaka fakts, ka biokamīniem nav nepieciešams savienojums ar dūmvadu. Līdz ar to biokamīns var kļūt par jebkura interjera dvēseli, radot patīkamu atmosfēru un ienesot telpā dzīvās uguns burvību.

Galvenā biokamīna atšķirība no gāzes ierīcēm un tradicionālajiem, ar malku kurināmajiem kamīniem, ir to ārējais izskats. Lielākā daļa biokamīnu nemaz nelīdzinās parastajiem kamīniem. Biokamīns var izskatīties ļoti dažādi, formu un veidolu izvēle ir praktiski neierobežota. Tas var izskatīties kā akvārijs, kā stikla vāze ar metāla karkasu utt., tomēr visos biokamīnos iekšā deg īsta uguns.

Kā kurināmo biokamīnos izmanto bioetanolu – ekoloģiski tīru, no dabīgām izejvielām ražotu spirtu. Šis kurināmais sadeg pilnībā, neizdalot smaku, neveidojot dūmus un pelnus, tādēļ, atšķirībā no tradicionālajiem kamīniem, nebūs jāuztraucas ne tikai par malkas piegādi, bet arī par sadegšanas produktu likvidēšanu. Biokamīnu kurināmā sadegšanas produkts ir ūdens tvaiki un oglekļa dioksīds, un tā izdalīto gāzu sastāvs līdzinās cilvēka izelpotajam gaisam, tāpēc nav kaitīgs veselībai.

Biokamīni ir pilnībā autonomas ierīces

Tāpat biokamīniem nav vajadzīgs nekāds pieslēgums – ne pie gāzes, ne pie elektrības, kā tas ir nepieciešams gāzes un elektriskajiem kamīniem. Biokamīns ir pilnībā patstāvīga ierīce. To var uzstādīt jebkurā vietā, uzpildīt ar biodegvielu, un – lūdzu, kamīns strādā. Vienīgi gadījumos, ja tiek izvēlēts iebūvējamais biokamīns, būs nepieciešams kamīnam izbūvēt sienā nišu. Nav vajadzīga arī pieplūdes – nosūces ventilācija. Biokamīnu svars ir atkarīgs no to izmēriem, un tos var izvietot dažādās vietās atkarībā no konkrētā modeļa. Vieglākie modeļi sver ap 2 kg, savukārt lielākie un jaudīgākie – līdz pat 20 – 30, atsevišķos gadījumos vairāk par 50 kg.

Liesmas stipruma regulēšanai ir paredzēts speciāls tērauda rokturis. Pēc degvielas tvertnes uzpildīšanas (tās tilpums dažāda izmēra kamīniem atšķiras, pārsvarā 0,5 – 1,5 litri) liesma deg 2 – 6 stundas, atkarībā no tvertnes tilpuma un liesmas stipruma. Savukārt biokamīnu patērētā gaisa daudzums vairumā gadījumu ir no 1 – 1,5 m3 stundā, kas aptuveni līdzinās divu degošu sveču patērētajam.

Var piemeklēt katrai gaumei un telpai atbilstošu biokamīnu

Lai gan biokamīni kā jaunākās paaudzes ražojumi vairumā gadījumu ir mūsdienīgi un vairāk ir tendēti uz moderno stilu, tomēr ir iespējams iegādāties arī tradicionālā stila biokamīnus, kas pēc izskata līdzinās vecajiem, parastajiem kamīniem. Līdz ar to izvēle ir ļoti plaša, un dažubrīd tā var pat apmulsināt. Ja rodas grūtības izvēlēties, vispirms nepieciešams definēt savas prioritātes, un pēc tam ar speciālista palīdzību izdarīt izvēli par labu vienam vai otram ražojumam.

Der zināt, ka eksistē dažādu veidu biokamīni – iebūvējamie un pārvietojamie. Var izvēlēties arī pie sienas piestiprināmus biokamīnus. Tāpat jāņem vērā, ka biokamīns nevar kalpot kā pilnvērtīga apkures ierīce, bet tikai kā papildinājums esošajai mājas vai dzīvokļa apkures sistēmai. Tomēr starpsezonā, kad centrālā apkure vēl nav pieslēgta, dancojošās liesmas var sniegt ne tikai estētisku baudījumu, bet arī patīkamu siltumu telpā, kurā kamīns uzstādīts. Tomēr pārsvarā biokamīns kalpo kā dizaina elements.

Nobeigumā var piebilst, ka biokamīni Latvijā pazīstami jau diezgan sen, ir stabils pieprasījums pēc tiem, bet to cenu diapazons ir ļoti plašs – no 20 – 30 eiro lētākajiem un mazākajiem modeļiem līdz pat 1500 eiro un vairāk atsevišķiem ekskluzīviem ražojumiem. Bet galvenais iemesls, kādēļ cilvēki izvēlas iegādāties biokamīnu, ir vēlme papildināt sava mājokļa interjeru ar kamīnu, taču parasto kamīnu uzstādīt nav iespējams. Un šādās situācijās lieliski noder biokamīns.

Raksts sagatavots sadarbībā ar projektu "Latvijas Ekoloģija".

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.