building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Nākamgad sāksies ilgi lolotie Zaķusalas TV torņa pārbūves darbi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Nākamgad sāksies ilgi lolotie Zaķusalas TV torņa pārbūves darbi

Nākamgad sāksies ilgi lolotie Zaķusalas TV torņa pārbūves darbi
Foto: Nākamgad sāksies ilgi lolotie Zaķusalas TV torņa pārbūves darbi

Zaķusalā esošā televīzijas torņa pārbūves darbi tiek plānoti jau labu laiku. Projekta sagatavošanas darbi rit jau vairāk nekā 5 gadus, un paredzams, ka nākamā gada otrajā pusē sāksies praktiskie būvniecības darbi, lai šo projektu sāktu iemiesot dzīvē. Interese sabiedrībā par šī projekta realizāciju ir liela, jo Zaķusalas tornis ir viens no ievērojamākajiem objektiem Rīgā un reizē ir augstākais tornis Eiropā. Tas ne tikai veic savas tiešās funkcijas, bet arī dod iespēju apmeklētājiem pavērties uz mūsu valsts galvaspilsētu un tās apkaimi no tuvākajā apkaimē nepieejama augstuma. Vairāk par plānotajiem torņa pārbūves darbiem, iecerēm un mērķiem pavēstīja VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Pēc projekta īstenošanas apmeklētājus gaida daudz inovāciju un pārsteigumu

Pārbūves projekts ietver gan torņa tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo TV torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes, gan tornim pieguļošo teritoriju, kas pārtaps estētiski baudāmā parkā, kura centrālais elements būs miniatūra Latvija. Apmeklētājiem paredzēts piedāvāt ne tikai izklaides un atpūtas iespējas, bet arī zinātnes un inovāciju centru un radošas darbnīcas ar interaktīvu ekspozīciju par radio un TV, kā arī IKT nozares attīstību kopumā.

Paredzams, ka plašu sabiedrības interesei raisīs arī inovāciju centrs, kas būs izvietots torņa pakājē esošajā ēkā, kā arī iespēja aplūkot bumbu patvertni, kas torņa celtniecības laikā bija neatņemama šādas nozīmes objektu sastāvdaļa. Tāpat iecerēts apmeklētājus pārsteigt ar pasaulē augstāko un smagāko Fuko svārstu, kas tiks iekārts starp torņa balstiem. Svārsts tiks iekārts vairāk nekā 70 m augstumā, un tā lode būs pustonnu smaga.

Paredzēts, ka pēc pārbūves tornis uzņems 200 tūkstošus tūristu gadā. Šobrīd tornis gada laikā  uzņem teju desmit reizes mazāku apmeklētāju plūsmu. Būvprojektā tiks paredzēta arī divos torņa balstos esošo slīpo ātrgaitas liftu nomaiņa, kas nepieciešama šī ambiciozā mērķa sasniegšanai.

Projekta sagatavošanas darbi rit jau vairāk nekā 5 gadus, un paredzams, ka nākamā gada otrajā pusē sāksies praktiskie būvniecības darbi, kas ilgs līdz pat 2022. gada nogalei.

Esošās iekārtas turpinās darboties arī pārbūves procesa laikā

Viens no sarežģītākajiem uzdevumiem torņa pārbūves laikā ir nodrošināt tornī esošo iekārtu un klientu aparatūras darbības nepārtrauktību. TV tornis nodrošina televīzijas un radio apraidi pusei no Latvijas teritorijas, turklāt pēdējo desmit gadu laikā torņa tehniskās funkcijas būtiski paplašinājušās, un šobrīd tornis nodrošina arī datu centra, kolokācijas un citus pakalpojumus vairāk nekā 90 iestādēm un organizācijām, tostarp vairāk nekā 40 pašmāju un virknei starptautisko elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju. Tornī izveidots arī Baltijā modernākais kolokācijas centrs elektronisko sakaru komersantiem. Pārbūves laikā torņa tehnoloģiskā sadaļa tiks izolēta no visiem pārbūves procesiem un būs pieejama tikai klientiem un LVRTC darbiniekiem.

Pārbūve palielinās torņa izmantojamo platību un radīs jaunas iespējas apmeklētājiem

Pārbūves iecere paredz, ka kopējā torņa platība palielināsies par 30%, nodrošinot, ka kopējā pakalpojumu sniegšanai izmantojamā platība pieaugs līdz pat 85% no torņa un tehniskās ēkas platības. Šobrīd pakalpojumu sniegšanai tiek izmantoti tikai 30%, jo, tehnoloģijām attīstoties, izvietoto iekārtu gabarīti ir būtiski samazinājušies, atbrīvojot vietu jaunu pakalpojumu attīstībai.

Esošajā skatu laukumā, 97 m augstumā, tiks izvietoti seši stikla kubi, kuros apmeklētāji varēs "iziet ārpus" torņa sienām, lai apskatītu Rīgu "no augšas". Tāpat apmeklētājiem kļūs pieejams arī gandrīz četrdesmit metrus augstākais skatu laukums, kurā līdz šim apmeklētāji nevarēja nokļūt. Tajā tiks izveidota atklāta skatu platforma, kurā apmeklētāji varēs sajust "vēju matos" un izbaudīt laikapstākļu mainību un dažādību, esot krietni virs putna lidojuma augstuma. Asu izjūtu tīkotājiem TV tornis piedāvās arī pastaigu ārpus torņa 220 m augstumā, izmantojot drošības sistēmas un stiprinājumus. Ir doma arī paredzēt telpas restorānam, kas Zaķusalas TV tornī ir slēgts jau vairāk nekā 10 gadus.

Apmeklētājiem tornis tiks slēgts nākamā gada 4. maijā, un paredzēts, ka pēc rekonstrukcijas tas tiks atvērts  2022. gada nogalē. Tādēļ, ja ir vēlme doties ekskursijā uz torni, negaidot 4 gadus, tad jāņem vērā šie ierobežojumi un jāieplāno to laicīgi. Turklāt vizīte uz torni neilgi pirms un pēc pārbūves var sniegt lielisku efektu otrajā reizē, redzot notikušās pārvērtības.

Zaķusalas TV torņa pārbūves projekta izmaksas ir ap 50 miljoniem eiro. Lielāko daļu izdevumu segs Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), bet atlikušās summas finansējuma piesaistes iespējas vēl tiek apzinātas. Savukārt, kā ne reizi vien jau dzirdēts, tuvāko gadu laikā ir plānots uzsākt Zaķusalas attīstības plānu īstenošanu, kas sevī paredz jaunu ēku un infrastruktūras būvēšanu. Zaķusalas attīstības plānus pozitīvi vērtē arī TV torņa darbinieki, un Vineta Sprugaine uzsver, ka "priecājamies, ka ir centieni šobrīd teju neapdzīvotajai salai piešķirt jaunu elpu, attīstīt infrastruktūru un pilnībā izmantot vietas potenciālu". Bet tas jau ir jauna raksta temats.

TV TORNIS 2.0 from LVRTC on Vimeo.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.