building.lv skaitļos

Lietotāji online40
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus : building.lv - par būvniecību Latvijā

Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

Paralēli pirmās kārtas darbu veikšanai ir noritējusi arī otrās kārtas darbu plānošana. Jau pagājušajā gadā tika izveidota starptautiska žūrija, kurā ietilpa Holandes pilsētas vides speciālisti, sporta būvēm – arī vācu pārstāvji, lietuviešu un pašmāju kolēģi – arhitekti. Žūrijas uzdevums bija vērtēt iesniegtos darbus metu konkursam. Diemžēl iesniegto darbu kvalitāte izrādījās diezgan vāja, līdz ar to no esošajiem pieteikumiem tika izvēlēti divi otrās vietas ieguvušie projekti. Turklāt vēlāk radās jauni prioritāri uzstādījumi, kas lika mainīt sākotnējos plānus. Par otrās kārtas darbu plānošanas un realizācijas procesu vairāk pastāstīja VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Kā prioritārs objekts izvirzījās hokeja halle

Sākotnējā konkursā 2. vietu ieguvušie pretendenti tika nominēti tālākam darbam, saņēma naudas balvas, un pēc tam sākās sarunu process, lai noskaidrotu, ar kuru no arhitektiem slēgt līgumu. Diemžēl dažādu iemeslu dēļ šī procedūra bija jāpārtrauc, un viens no iemesliem bija tāds, ka otrajā kārtā kā prioritārs mērķis izvirzījās viens objekts – hokeja halle. Pavisam otrajā Daugavas stadiona rekonstrukcijas darbu kārtā bez hokeja halles ir paredzēts uzbūvēt arī vieglatlētikas manēžu, kā arī sakārtot visu esošo Daugavas stadiona teritoriju kopumā 10,6 ha platībā.

Hokeja halles uzbūvēšana izvirzījās veicamo darbu saraksta augšgalā tādēļ, ka 2021. gadā Latvijā (kopā ar Baltkrieviju) notiks Pasaules čempionāts hokejā, un, lai organizatoriem nerastos sarežģījumi, hokeja hallei jābūt uzbūvētai jau 2020. gadā. Taču sākotnējie projekta 2. kārtas nosacījumi un tajos paredzētās procedūras šādu risinājumu neļāva īstenot, tādēļ Daugavas stadiona komanda izvēlējās iet citu ceļu. Tika izsludināts konkurss ar mērķi iegūt projektu šai atsevišķai būvei, jo aprēķini rādīja, ka šāds ceļš ļauj halli uzbūvēt nepieciešamajā termiņā – 2020. gadā, kad hallei jābūt jau nodotai un funkcionējošai. Līdz ar to sākotnēji Daugavas stadiona pārbūves projektam iesniegtie arhitektu projekti, kas bija arī nesamērīgi dārgi, vairs netika skatīti tālāk, un šobrīd tiek veiktas atsevišķas iepirkumu procedūras.

Pašlaik norit dažādi otrās kārtas projekta īstenošanas darbi

Jau 2018. gada septembrī Daugavas stadiona komanda ir uzsākusi otrās kārtas īstenošanu, kuras ietvaros tiek izsludinātas iepirkumu procedūras ledus halles būvprojekta minimālā sastāvā izstrādei un būvniecības ieceres – apliecinājumu kartes izstrādei stadiona centrālā sporta laukuma atjaunošanai. Līgums noslēgts šī gada 7. novembrī. Savukārt 2018. gada nogalē tiks izsludināts iepirkums par vieglatlētu ilgi gaidītās vieglatlētikas manēžas būvprojekta minimālā sastāvā izstrādi. 2019. gada sākumā tiks uzsākts otrais būvniecības posms, kura ietvaros tiks izbūvēts apsildāms dabīgā zālāja futbola laukums un atjaunoti vieglatlētikas skrejceliņi. Pēc šī posma pabeigšanas Daugavas stadions būs izpildījis visas prasības, lai tiktu sertificēts atbilstoši UEFA 4.kategorijai un IAAF II kategorijai.

Pilnai projekta realizācijai atliek 4 gadi

Vēl gan daudz darbu jāpaveic, jo projekts ir apjomīgs, kas iekļauj sevī vairāku jaunu, modernu, apjomīgu, daudzfunkcionālu būvju uzbūvēšanu un plašas teritorijas sakārtošanu. Vērtējot no šī skatu punkta, nemaz tik daudz laika nav – visiem darbiem jābūt pabeigtiem līdz 2022. gada decembrim. Tad visam saplānotajam ir jābūt uzbūvētam – tātad arī vieglatlētikas manēžai.

Paralēli visiem augstāk minētajiem darbiem šobrīd tiek strādāts arī pie tā, lai centrālais futbola laukums un vieglatlētikas celiņi arī tiktu nomainīti, jo uz doto brīdi tiek izmantota līdzšinējā laukuma infrastruktūra, taču futbola prasības iekļauj sevī apsildāma laukuma nepieciešamību. Līdz ar to tiks mainīts arī esošais laukums un tam apkārt esošie celiņi, kas būtībā ir kā trešais objekts, kurā paredzēts ieguldīt darbus un līdzekļus. To paredzēts veikt nākamgad.

Projekta īstenošanai paredzētā ES fondu nauda nāk caur Kultūras ministriju. Līdzšinējās ieceru īstenošanas pamatā jāatzīmē arī veiksmīgā sadarbība starp Kultūras un Izglītības ministrijām, jo Daugavas stadions kā struktūra pieder Izglītības ministrijai. Realizētā mijiedarbība arī ar citām valsts iestādēm, tostarp Finanšu ministriju, ir garantējusi to, ka ir izdevies, kā uzskata E. Martinsons, "kvalitatīvi saplānot pašu projektu, naudu un vajadzības, līdz ar to mums ir izdevies perfekti noīstenot gan pirmo kārtu, gan īstenot otro kārtu".

Projekta realizācijā ieguvēji būs visi

Vēl var piebilst, ka visa apkārtējā teritorija, kas atrodas pie Deglava pārvada, Grīziņkalna, jau ir savesta kārtībā, un Daugavas stadiona vēl nerekonstruētā teritorija ir palikusi pēdējā no līdzīgām tuvējā apkārtnē – ar nesakoptu vidi, novecojušu infrastruktūru, un pēc Daugavas stadiona pārbūves projekta pilnīgas realizācijas arī tam piederošā teritorija harmoniski iekļausies apkārtējā atjaunotajā pilsētvidē.

Stadiona teritorijā projekta darbības turpinājumā laika posmā līdz 2022. gadam turpināsies teritorijas labiekārtošana, un tās ietvaros tiks izveidota aktīvā atpūtas zona ar mini-pitch laukumiem, āra trenažieriem, vingrošanas laukumu un bērnu rotaļu laukumu, kā arī Park&Ride stāvparku.

Nobeigumā var atzīmēt, ka 10 miljoni eiro no Daugavas stadiona projekta tika novirzīti, piešķirti Rīgas domei – stadionam pieguļošās teritorijas sakārtošanai. Un Rīgas dome par šo naudu atjauno Deglava pārvadu – gan brauktuves, gan gājēju daļu, gan apgaismojumu, tāpat arī noejas no tilta abos galos – gan Daugavas stadiona, gan Purvciema pusē. Tāpat arī pieguļošajās ielās ir nomainītas komunikācijas un asfaltbetona segums. Šo 10 miljonu ietvaros tiek risināts arī visa rajona lietus ūdens kanalizācijas izbūves jautājums. Sadarbība ar pašvaldību ir laba, un tādu to plānots arī turpināt. Daļa darbu jau ir paveikti, citi vēl ir procesā vai gaida savu kārtu, bet līdz projekta beigām arī tie taps īstenoti.

autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus
Foto: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus; autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus
Foto: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus; autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus
Foto: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus; autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus
Foto: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus; autors: Daugavas stadions uzsāk projekta otrās kārtas īstenošanas darbus

Foto: Emīls Desjatņikovs

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.