building.lv skaitļos

Lietotāji online26
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības : building.lv - par būvniecību Latvijā

Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības

Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības

Turpinās darbi nacionālā stadiona "Daugava" pārbūves projekta īstenošanai. Lai īstenotu šo projektu, ir piesaistīti ES līdzekļi. Darbi tiek veikti projekta "Kultūras un sporta kvartāla izveide Grīziņkalna apkaimē" ietvaros. Projektu īsteno Daugavas stadions sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu un VAS "Valsts nekustamie īpašumi". Piesaistītie līdzekļi ir paredzēti nevis sporta būvēm, bet degradētas pilsētvides sakārtošanai. Par projekta izpildes gaitu, termiņiem un galvenajiem mērķiem vairāk pastāstīja VSIA "Kultūras un sporta centrs "Daugavas stadions" valdes loceklis Elmārs Martinsons.

Pirmās kārtas darbu galvenais izaicinājums – salikt kopā dažādas prasības

Daugavas stadiona pārbūves pirmā kārta tika uzsākta jau 2016. gadā, objekts būvniekiem tika nodots un darbi uzsākti 2017. gada aprīlī, un 2018. gada 26. maijā būvnieki tajā bija uzbūvējuši centrālo stadiona tribīni, visu apkārtējo infrastruktūru, t.sk. stadiona un teritorijas apgaismojumu, skaņas sienu, kā arī uzstādīts viens no lielākajiem tablo Baltijā – ar izmēriem 9x14 metri.

autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības
Foto: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības; autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības

Visa sporta infrastruktūra tika projektēta plānoti, ieklausoties visās ieinteresētajās sporta federācijās, viņu vajadzībās un starptautiskajās prasībās, ko uzliek, piemēram, augstākās klases starptautisku futbola maču vai vieglatlētikas sacensību rīkošanas noteikumi. Tas pats tika ņemts vērā arī attiecībā uz Dziesmu un deju svētku organizatoriem un viņu izvirzītajām vajadzībām, tādēļ stadions tika veidots tāds, lai to varētu izmantot vairākiem, dažādiem mērķiem. Tas arī bija lielākais izaicinājums – salikt visas vajadzības (futbolam, vieglatlētiem un dejotājiem domātās) kopā, lai stadions derētu visiem.

Paveiktie darbi ļauj rīkot augstas klases sporta pasākumus

autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības
Foto: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības; autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības

Daugavas stadiona rekonstrukcijas pirmā posma ietvaros pilnībā atjaunota Rietumu tribīne un tās iekštelpas vairāk kā 5000 m2 platībā. Jaunais telpu plānojums iekļauj sportistu ģērbtuves, vairākas sporta un deju zāles, trenažieru zāli, fizioterapijas un medicīnas kabinetus, dopinga kontroles telpas, konferenču un izstāžu zāles, rekreācijas zonu, VIP telpas un mediju centru. Pārdomātā iekštelpu funkcionalitāte ļauj nodrošināt ne vien augstas kvalitātes treniņprocesu un rīkot starptautiska līmeņa sacensības vieglatlētikā un futbolā, bet vienlaikus izmantot telpas dažāda veida sporta un kultūras norišu vajadzībām ikdienā.

Piebūvējot jaunās Dienvidu un Ziemeļu tribīnes, skatītāju sēdvietu skaits tika palielināts līdz 10 461 iepriekšējo 5560 vietā, tādējādi nodrošinot iespēju divreiz lielākam skatītāju pulkam klātienē vērot Vispārējos latviešu dziesmu un deju svētkus, kas notika šī gada jūlijā. Jauno tribīņu virs zemes paceltā konstrukcija ļauj apmeklētājiem brīvi pārvietoties zem tribīnēm, būtiski atvieglojot kultūras un sporta pasākumu norisi. Pirmo reizi Daugavas stadiona vēsturē ir izbūvēts lifts, kas atvieglo pārvietošanās iespējas cilvēkiem ar kustību traucējumiem un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību un būvniecību veica PS LNK INDUSTRIES Partnership par kopējo līguma summu 10 697 085,25 EUR, būvuzraudzību nodrošināja SIA "P.M.G." būvuzraugi.

autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības
Foto: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības; autors: Daugavas stadiona pārbūves pirmās kārtas darbi attaisno cerības

Pateicoties veiktajiem rekonstrukcijas darbiem, tagad Daugavas stadions kopā ar infrastruktūru atbilst augstākajiem starptautiskajiem futbola standartiem (UEFA 4. kategorija, kas ietver veselu virkni noteiktu prasību – telpu iekārtojumā, tehniskajos risinājumos, speciālu mediju darba vietu un telpu izveidošanā, jābūt nodrošinātam īpašam interneta pieslēgumam, arī bezvadu internetam, speciālām sporta zonām, kuru kādreiz Daugavas stadionā nebija, u.c.) un ļauj rīkot augstākās raudzes futbola spēles, ar ko Latvijā līdz šim bija lielas problēmas.

Pirmās ugunskristības izturētas

Paraugoties uz aizvadīto gadu atpakaļ, E. Martinsons saka, ka paveikto darbu pirmās ugunskristības nu esot izturētas – ir notikuši simtgades deju svētki, Latvijas futbola izlase ir atgriezusies un Futbola federācija atzinusi, ka Daugavas stadions ir futbola mājvieta. Ir notikušas pirmās lielās starptautiskās futbola spēles, ir spēlējušas arī vietējās komandas, ir notikušas starptautiskas vieglatlētikas sacensības "Rīgas kausi", un gan futbolisti, gan vieglatlēti, gan kultūras cilvēki ir devuši augstu atzinību par Daugavas stadiona pārbūves procesa pirmās kārtas veiksmīgu īstenošanu. Ir augsti novērtēta gan kvalitāte, gan pieejamība, gan citi uzlabojumi. Tāpat projekta vadīšanas trijstūris laiks – nauda – kvalitāte ir perfekti ieturēts.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.