building.lv skaitļos

Lietotāji online35
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32872
Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk : building.lv - par būvniecību Latvijā

Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk

Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk

Pirms neilga laika atklātībā parādījās ziņa, ka Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa būvniecības izmaksas provizoriski pieaugušas par trešdaļu no kopējās līdzšinējās summas jeb aptuveni 30 miljoniem eiro. Lai noskaidrotu, kādēļ šīs izmaksas pieaugušas, ko paredz tālākā būvniecība un kā uz šādu izmaksu pieaugumu raugās atbildīgās ministrijas, vērsāmies ar jautājumiem pie slimnīcas administrācijas. Atbildes sagatavoja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Informācijas telpā nesen parādījās ziņa, ka Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai būs nepieciešami papildu 30 miljoni eiro. Kādēļ ir sadārdzinājusies šī būvniecība?

Vispirms jāmin slimnīcas paaugstināta efektivitāte – projektā mainīts gultu skaits. Slimnīca paredzēta par 33 procentiem efektīvāka, tajā varēs ārstēt vairāk pacientu.  Kā jau vairākkārt esam skaidrojuši – sadārdzinājums saistīts ar vairākiem faktoriem, tostarp sadārdzinājušās būvniecības izmaksas, tāpat daļa finansējuma paredzēta tehnoloģiskajam nodrošinājumam, kā arī autostāvvietas izbūvei. Iepriekšējie aprēķini, kuros Stradiņa slimnīcas projekta izmaksas ir 91,069 miljonu eiro apmērā, tika veikti 2016. gadā, un kopš šī laika daudz kas mainījies, tostarp mainījušās slimnīcas funkcijas, šobrīd plānā ir uzlabota arī ēkas funkcionalitāte. Lielāks gultu skaits nozīmē arī lielākas izmaksas par tehnoloģijām, jo katra gulta aprīkojama ar īpašu medicīnisko konsoli.

Kā šādu izmaksu pieaugumu vērtē atbildīgās ministrijas? Vai ir saņemts akcepts? Ja ir, kad un cik lielā apmērā finansējums varētu tapt piešķirts?

Veselības ministrija ir iepazinusies ar sadārdzinājuma pamatojumu un piekrīt, ka papildus finansējuma nepieciešamība ir pamatota, kā arī ir iesniegusi Finanšu ministrijai papildus finansējuma pieprasījumu. VM ir nosūtījusi saskaņošanai informatīvo ziņojumu "Par papildu nepieciešamo publisko finansējumu "VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai" un protokollēmuma projektu, lūdzot atbalstīt finansējumu līdz 30,684 miljonu eiro no valsts budžeta. Finanšu ministrija ir prasījusi paskaidrojumus, kuri arī tika sniegti, slimnīcas pārstāvjiem tiekoties ar FM speciālistiem.

Kādus papildu darbus ir plānots paveikt par šiem līdzekļiem, jeb tos sastāda tikai jau plānotās būvniecības izmaksu pieaugums?

Būvniecības izmaksas augušas par aptuveni 16 procentiem, savukārt medicīnisko tehnoloģiju izmaksas pieaugušas par aptuveni 12,8 procentiem. Prasībām atbilstoša stāvlaukuma izbūvei nepieciešami papildus 1,2 procenti, kas kopā veido 33 procentus, jeb 30 683 577 eiro.

Vai nav izslēgts, ka izmaksas var vēl vairāk pieaugt?

Šādu iespējamību mēs nevaram izslēgt. Reālo izmaksu pieaugumu parādīs būvfirmu iesniegtie piedāvājumi iepirkuma konkursa otrajā kārtā.

Ko paredz jaunā A korpusa otrās kārtas būvniecība, un kāda ir kompleksa vispārējā vīzija pēc visu iecerēto darbu paveikšanas? Kad paredzēts visus darbus pabeigt?

Šobrīd tiek izstrādāts jaunā korpusa 2. kārtas projekts, vienlaicīgi domājot arī par vēsturiskā mantojuma – R. Šmēlinga arhitektūras pieminekļu – restaurēšanu, nākotnē tur izvietojot mācību un zinātnes parku.

Jaunā Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca tiek projektēta un celta pēc izcilākajiem Eiropas daudzprofilu medicīnas iestāžu paraugiem. Šobrīd ir izbūvētas plašas ambulatorās (poliklīnikas) telpas, kas kalpo gan pacientu, gan personāla ērtībām. Projekta ietvaros tiek ieviestas arī tādas pasaulē atzītas tehnoloģijas kā mūsdienīgi aprīkotas manipulāciju zāles un laboratorijas, jaunākās diagnostikas iekārtas un pneimopasts.

Projektējot jauno ēku un apkārt esošās teritorijas, uzmanība pievērsta tam, lai jaunizveidotā slimnīcas teritorija kļūtu publiski atvērtāka. Visā pasaulē valda tendence, ka ārstniecības iestādes teritorijai ir jābūt ērti pieejamai, ar plašām pastaigu un atpūtas zonām, lai arī vide rosinātu cilvēka atveseļošanos. Galvenais Stradiņa slimnīcas teritorijas plānojuma priekšnosacījums ir tās plašais parks. Mūsu šodienas mērķis ir ienest parku pašā slimnīcā, veidojot "dārza pastaigas" koridorus un stiklotus ātrijus ar kokiem un skatu uz parku, kas slimniekiem radītu dziedinošu vidi. Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skices autori ir piedāvājuši inovatīvu risinājumu – "ārstējošie dārzi" – apzaļumotas, gaišas telpas, kas izvietotas slimnīcas iekštelpās ar mērķi veicināt pacientu atveseļošanos.

Visu informāciju par kompleksa kopējo vīziju atradīsiet mūsu mājaslapā www.stradini.lv, sadaļā Jaunā būvniecība. Darbus paredzēts pabeigt 2022. gadā.

autors: Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk
Foto: Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk; autors: Stradiņu jaunā korpusa būvniecība izmaksās par 30 miljoniem dārgāk

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.