building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Ugunsdrošie ķieģeļi no citiem atšķiras ar augstāku karstumizturību : building.lv - par būvniecību Latvijā

Ugunsdrošie ķieģeļi no citiem atšķiras ar augstāku karstumizturību

Ugunsdrošie ķieģeļi no citiem atšķiras ar augstāku karstumizturību
Foto: Ugunsdrošie ķieģeļi no citiem atšķiras ar augstāku karstumizturību

Ēku būvniecībā mūsdienās tiek izmantoti daudzi un dažādi ķieģeļu veidi, un katrs ķieģelis domāts konkrētu mājas sastāvdaļu būvēšanai. Namu ārsienu un iekšējo sienu būvēšanai tiek izmantoti parastie celtniecības ķieģeļi, apdares ķieģeļi, arī silikātu ķieģeļi – atkarībā no konkrētā gadījuma, mājas īpašnieka vēlmes un vajadzības. Turpretī krāšņu un kamīnu būvēšanai parastie ķieģeļi nederēs, tur nepieciešami citi, kas ir izturīgāki pret karstumu – krāsns, dūmvada un šamota ķieģeļi. Vairāk par ugunsizturīgo ķieģeļu veidiem un izmantošanu pavēstīja krāšņu mūrnieks Raivo Stepiņš.

Ķieģeļu karstumizturību nosaka to sastāvs un izgatavošana

Ugunsizturīgie ķieģeļi no ēku fasādes, apdares ķieģeļiem atšķiras ar augstāku temperatūras noturību. To sastāvā ir vairāk māla, tāpat tie tiek žāvēti, karsēti īpašās krāsnīs, līdz sasniedz savu cietību. Karstumizturības pakāpi nosaka ķieģeļu ražošanā izmantotā māla kvalitāte, kā arī to izgatavošanas process, proti, cik pareizi un ilgi tie tiek karsēti. Jo blīvāki, cietāki ir māla, keramiskie ķieģeļi, jo augstākas temperatūras tie var izturēt.

Blīvumu var pārbaudīt pēc skaņas, sasitot kopā divus ķieģeļus. Cietākiem būs dobja, skanīga skaņa. Var veikt pārbaudi, arī tos iemērcot ūdenī – ja novērojama pastiprināta gaisa burbulīšu izdalīšanās, ķieģelis ir poraināks, mazāk blīvs, un, attiecīgi – mazāk izturīgs pret karstumu. Poraināko, mazāk blīvo ķieģeļu priekšrocība ir labāka siltumvadāmība un ātrāka uzsilšanas spēja, bet tie iztur nedaudz mazākas temperatūras līdz kušanas jeb sadalīšanās stadijai. Vidēji keramisko krāsns ķieģeļu karstumizturība ir līdz ~800°C. Tie nav piemēroti ēku ārējo fasāžu mūrēšanai, jo ātri uzsūc mitrumu un ūdeni, kas, ziemas apstākļos sasalstot, var izraisīt ķieģeļu sairšanu. Citādā ziņā keramiskie ķieģeļi ir ļoti labi izmantojami, jo ir ilgmūžīgs, dabisks, silts un cilvēkam draudzīgs materiāls.

Augstām temperatūrām paredzēti šamota ķieģeļi

Vieni no ķieģeļiem, kas spēj izturēt augstas temperatūras, ir dūmvadu ķieģeļi. Tie ir piemēroti skursteņu daļas mūrēšanai virs ēkas jumta daļas vai griestu līmeņa, ja ir nesiltinātā jumta konstrukcija. Šie ķieģeļi ir ilgāk dedzināti un izgatavoti no augstvērtīgākām izejvielām, tamdēļ mazāk poraini, kas samazina ūdens uzsūkšanās spēju, līdz ar to ir izturīgāki pret salu un ilgmūžīgāki. Iztur augstas temperatūras. Būvniecībā dūmvadu ķieģeļus var izmantot pirts starpsienu vai katla telpu atdalīšanai no pārējām ēkas daļām, kā arī rūpnieciskām telpām, kur ir paaugstināta uguns bīstamība, attiecīgi izbūvējot griestus un ierīkojot metāla durvis.

Šamota ķieģeļi ir visizturīgākie pret uguni no visiem ugunsdrošajiem ķieģeļiem. Tos paredzēts izmantot vietās, kur ir vistiešākā saskare ar atklātu uguni. Šie ķieģeļi ir dedzināti, to sastāvā ir kvarca smiltis, sasmalcināts ugunsizturīgs māls un šamota pulveris. Ķieģeļu sastāvdaļas un izgatavošanas tehnoloģija nodrošina to, ka tie iztur augstas temperatūras, atklātas liesmas iedarbību un pēkšņas karstuma maiņas. Šamota ķieģeļi piemēroti krāšņu, kamīnu, pavardu utt. kurtuvju izbūvei, tiešās uguns iedarbības zonās. Tie arī labi, ātri vada siltumu, turklāt lēni atdziest. Šamota ķieģeļi un plāksnes piemēroti tikai apkures ierīcēm.

Latvijā iespējams iegādāties visdažādākos ķieģeļus

Dažkārt var rasties jautājums – vai ugunsdrošie un ugunsizturīgie ķieģeļi ir viens un tas pats? Mūsu eksperts dod pozitīvu atbildi, piebilstot, ka tad drīzāk var nodalīt ugunsdrošos – keramiskos jeb māla sastāva ķieģeļus un karstumizturīgos – šamota ķieģeļus.

Ķieģeļu kalpošanas laiku ēku būvniecībā, kas pakļauti atmosfēras iedarbībai, nosaka ar sasalšanas cikliem, ko nosaka ražotājs. Tas var būt no 50 līdz pat 100 gadiem.

Dažāda veida ķieģeļus var iegādāties būvmateriālu veikalos vai pie ražotāja. Latvijā tie ir "LODE" un "CEPLIS". Šamota ķieģeļi biežāk ir Baltkrievijas ražojuma.

Nopērkami ir arī Igaunijā vai Vācijā ražoti Klinker, Agande ķieģeļi. Kā stāsta meistars, tad ziemas mēnešos, kad Latvijā sezonāli mazāk krāšņu darbu, viņš bieži dodas darba vizītēs mūrēt uz Vāciju, kur fasādes ķieģelim Klinker ir milzīgs pieprasījums. Tur līdz pat 90% jaunbūvju tiek apmūrētas ar šiem daudzkrāsainajiem, dekoratīvajiem ķieģeļiem, kas ēkai piešķir īpašu vizuālo skatu un prestižu. Šādi izmūrētas un skaisti nošuvotas sienas rada ēkas monumentalitāti jeb ilgmūžības noturību, kas ceļ tās vērtību, turklāt šāda fasādes apdare ir viegli kopjama un saulē neizbalē, pretstatā krāsotajām fasādēm.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.