building.lv skaitļos

Lietotāji online9
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi : building.lv - par būvniecību Latvijā

Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi

Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi

Viedās jeb gudrās mājas vairs nav nekāds jaunums arī Latvijā. Par viedajām mājām dēvē tādus mājokļus, kuros dažādas sistēmas spēj darboties automātiskā režīmā. Proti, viedās mājas risinājumi paredz ēku automatizāciju dažādos līmeņos atkarībā no klienta vēlmēm un vajadzībām. Ar šādas automatizētas sistēmas palīdzību iespējams dažādus procesus ēkā vadīt attālināti (piemēram, siltumapgādi, ventilāciju, elektroiekārtas, novērošanas kameras, viedās atslēgas u.c.). Viedajās mājās izmantojamās jaunākās tehnoloģijas paredz to kontroli un vadīšanu ar viedtālruņu palīdzību. Galvenie ieguvumi ir labāka drošība un augstāks komforta līmenis. Vairāk par viedajām mājām un dažādiem ar tām saistītiem jautājumiem pavēstīja Endijs Magone, ELEME salona vadītājs tirdzniecības centrā "Riga Plaza".

Viedo māju raksturo attālinātas vadības iespējas

autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi
Foto: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi; autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi

Parasta māja kļūst par gudro jeb viedo māju tad, kad tajā atrodas kāda ierīce, kuru iespējams kontrolēt ar viedtālruni – neatkarīgi no tā, kur mēs atrodamies. Piemēram – apgaismojums, ko ieslēdzam/izslēdzam ar tālruni, kad ierodamies mājās. Vēl "gudrāka" tā kļūst, kad tā sāk darboties pati un – šajā gadījumā – ņem vērā to, kur mēs atrodamies. Piemēram – tas pats apgaismojums, kurš vairs nav jāieslēdz manuāli, bet ieslēdzas pats, jo sistēma ir saņēmusi informāciju, ka tikko atslēdzi durvis. Vai apkures vadības sistēma, kura divu nedēļu garumā analizēja tavu ikdienas rutīnu un nu ir automātiski izveidojusi darbības grafiku, papildus ņemot vērā tavu atrašanās vietu, izmantojot viedtālruņa GPS signālu, pašreizējos un gaidāmos laikapstākļus tava mājokļa apkaimē, tāpēc tā vienmēr būs informēta, kad uzsākt mājokļa apsildi, bet tu turpmāk vienmēr ieradīsies siltā mājā, un nebūs jāņemas ar kurināšanu un jāgaida, kamēr aukstā māja uzsilst.

Lai viedā māja spētu darboties, ir praktiski nepieciešama tikai elektrība, jo ierīces lokāli darbojas arī bez Wi-Fi, taču, lai viedās ierīces lietotu pilnvērtīgi, nepieciešams Wi-Fi rūteris, kas vairumā gadījumu jau arī atrodas mājās, un viedtālrunis ar interneta pieslēgumu.

Viedās mājas pārvaldīšanas iespējas ir praktiski neierobežotas

autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi
Foto: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi; autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi

Vispopulārākā viedo ierīču grupa ir saistīta ar apkures vadīšanu, jo tā ir visiem aktuāla un visi vēlas uz tās rēķina maksimāli ietaupīt. Viedās apkures ierīces attiecīgi to arī piedāvā, jo tās ļauj apsildīt mājokli tikai tad, kad tas patiešām ir nepieciešams. Neskaitot apkuri, ļoti populāras ir arī video novērošanas kameras, jo tās ir viegli uzstādīt, lietot un pārvaldīt – nav nepieciešama ne apsardzes kompānija, ne serveris, kur uzglabāt milzīgo video ierakstu apjomu. Tas viss ir pieejams pāris pieskārienu attālumā, tavā viedtālrunī.

autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi
Foto: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi; autors: Mūsdienās pieejami dažādi viedās mājas komplektācijas risinājumi

Diezgan strauji ir pieaugusi interese par viedajām slēdzenēm, kas ir ļoti noderīgs risinājums telpām vai ēkām, kuras ik dienu izmanto dažādi cilvēki, jo viedās slēdzenes sniedz iespēju izsniegt piekļuvi noteiktām personām, specifiskos laika posmos, bez nepieciešamības fiziski nodot atslēgas. Dažādi sensori un slēdži, kas darbojas bez vadiem un ar kuru palīdzību iespējams veidot scenārijus, arī nav mazāk populāri, taču šie risinājumi jau ir daudz specifiskāki. Piemēram, savienojot ūdens detektoru ar krāna uzgali, iespējams novērst ūdens noplūdi tieši tās sākuma stadijā, vai, savienojot viedo pogu ar slēdzi, kas iebūvēts kafijas aparātā, apkures sistēmu un mūzikas atskaņotāju, iespējams ar vienu pogas spiedienu aktivizēt "rīta" scenāriju, kas automātiski reizē paaugstinās temperatūru vannasistabā omulīgākai rīta dušai, aktivizēs kafijas aparātu un ieslēgs radio jautrākai noskaņai. Iespējas ir neierobežotas.

Izmantotās tehnoloģijas paaugstina komforta līmeni un atvieglo ikdienu

Galvenā viedo māju priekšrocība noteikti slēpjas resursu ietaupīšanā, proti, viedās mājas ierīces uzlabo energoefektivitāti, drošību, komfortu, ļauj aizmirst par dažādām ikdienas problēmām, piemēram – par to, vai izslēdzām gludekli, plīti, vai aizslēdzām durvis, vai bērni nav savārījuši ziepes un vai viņi vispār ir pārradušies mājās no skolas, vai nav palicis vaļā kāds logs utt. Viedie risinājumi atvieglo ikdienu, taupa resursus un uzlabo dzīves kvalitāti kopumā – tas ir labs ieguldījums, taču tas ne vienmēr uzreiz atmaksāsies.

Iespējams automatizēt jebkuru telpu, kur ir elektrība un Wi-Fi

Dažreiz rodas jautājums – vai automatizēt iespējams jebkuru ēku un dzīvokli? Eksperts nešaubīgi atbild, ka jā. Nosacījumi, kurus nepieciešams ievērot, visticamāk, jau ir izpildīti, proti – nepieciešams Wi-Fi un elektrība, kas ir gandrīz visās mājsaimniecībās. Automatizēt iespējams jebkuru ēku vai telpu, neatkarīgi no tā, vai ēka ir privātā māja, dzīvoklis daudzdzīvokļu ēkā, kaut vai garāža vai noliktava. Ierīcēm ir neskaitāmi daudz pielietojumu.

Dažreiz cilvēkiem var rasties arī cits jautājums – vai šāds risinājums vienmēr ir ieteicams? Uz to var atbildēt dažādi. Galvenais – vēlmēm jābūt samērīgām. Ja klients teiks, ka vēlas malkas šķūnī ierīkot gaisa kvalitātes sensoru, viedo durvju zvanu un iekštelpu drošības kameru, kas atpazīst sejas, bet šķūnī tiešām atrodas tikai malka – noteikti pārvaicāsim, vai tas tiešām ir tas, kas klientam nepieciešams.

Ja klients uztraucas par to, ka dzīvo īrētā dzīvoklī vai mājā un kādreiz mainīs dzīvesvietu, bet iekārtas nevarēs paņemt līdz – arī šajā gadījumā var droši teikt, ka raizēm nav pamata. Lielākā daļa ierīču, principā visas, strādā pēc Plug’n’play principa, kas nozīmē, ka vispirms ierīce tiek novietota nepieciešamajā vietā, pēc tam ieslēgta (vai – ja nepieciešams – iesprausta kontaktligzdā), un visbeidzot pievienota Wi-Fi tīklam, izmantojot attiecīgo lietotni. Ja ierīci nepieciešams pārvietot – nav problēmu to atvienot, aiznest, pārvest un novietot jaunajā vietā, arī citā ēkā, pēc tam pieslēdzot ierīci jaunajam Wi-Fi tīklam. Tas ir daudz vienkāršāk, nekā varētu likties.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.