building.lv skaitļos

Lietotāji online102
Aktīvie uzņēmumi1669
Nozares raksti32869
Radiatoru nomaiņu daudzdzīvokļu ēkās regulē zināma kārtība : building.lv - par būvniecību Latvijā

Radiatoru nomaiņu daudzdzīvokļu ēkās regulē zināma kārtība

Radiatoru nomaiņu daudzdzīvokļu ēkās regulē zināma kārtība
Foto: Radiatoru nomaiņu daudzdzīvokļu ēkās regulē zināma kārtība

Vēl arī mūsdienās rodas situācijas, kad daudzdzīvokļu ēku dzīvokļos esošie radiatori dažādu iemeslu dēļ (novecojuši, nepiemēroti esošajai siltumapgādes sistēmai, aizsērējuši utt.) nespēj nodrošināt pilnvērtīgu siltumatdevi un – attiecīgi – arī pietiekamu dzīvokļa apsildi. Spilgti jūtams tas bija 90.- tajos gados, kad izpaudās atsevišķu veco padomju laika radiatoru modeļu (konvektora tipa radiatoru) nepiemērotība pēc neatkarības atgūšanas izmantojamajai apkurei, jo taupības dēļ tika būtiski samazināta siltumnesēja temperatūra, un tiem vairs nepietika jaudas.

90.- tajos gados trūkstošo siltumu centās iegūt dažādos veidos pēc savām iespējām

Tādēļ trūkstošā siltuma iegūšanai tika masveidā veikta nekontrolēta esošo radiatoru nomaiņa pret lielākiem, jaudīgākiem radiatoriem. Citur, tāpat kā iepriekš, nepieciešamo siltumu centās nodrošināt ar karstāka ūdens cirkulāciju siltumapgādes sistēmās. Taču šādā gadījumā strauji pieaug izdevumi par apkuri lielāku siltuma zudumu dēļ. Tas savukārt paredzēja lielus rēķinus par apkuri, bet toreizējā ekonomiskajā situācijā daudzi iedzīvotāji nebija spējīgi tos apmaksāt, un kā domino efekts radās daudzas citas problēmas gan iedzīvotājiem, gan apsaimniekošanas un apkures uzņēmumiem.

Deviņdesmitajos gados katrs rīkojās pēc savām iespējām, kontroles praktiski nebija, taču nekontrolētas radiatoru nomaiņas rezultātā nereti tika izjaukts mājas siltumapgādes sistēmas līdzsvars, un kā sekas radās situācijas, kad viena daļa mājā esošo dzīvokļu siltumu saņēma pārāk maz, bet otra – par daudz. Problēma bija aktuāla ilgi, katrs cīnījās ar to, kā māk, tomēr pamazām situācija tika apzināta, un tika izstrādāts pasākumu kopums, kā būtu nepieciešams rīkoties, un problēma vairāk vai mazāk tika novērsta.  Mūsdienās ir noteikta kārtība, kādā veicama radiatoru maiņa atsevišķos daudzdzīvokļu māju dzīvokļos. Dažādās pašvaldībās tā var atšķirties, bet zināmi noteikumi, kurus nepieciešams ievērot, eksistē visur. Šoreiz par pieredzi šajā jomā vairāk pavēstīja Baldones novada pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "BŪKS" valdes loceklis Sergejs Kirilovs.

Dažādās pašvaldībās esošā situācija var būtiski atšķirties

Pēc uzņēmuma veiktajiem novērojumiem, dzīvokļu īpašumos Baldonē lielākoties ir veco laiku čuguna vai mūsdienu tērauda sildelementi (radiatori). Dažādās pašvaldībās gan situācija var atšķirties, jo starp tajās esošajām centralizētās siltumapgādes sistēmām bieži mēdz būt būtiskas atšķirības. Tomēr kopējā tendence ir līdzīga – neatjaunotajās daudzdzīvokļu ēkās dominē vecie čuguna un mūsdienīgāki tērauda radiatori. Lielu lomu tajā, kādi radiatori dotajā brīdī ir uzstādīti daudzdzīvokļu māju dzīvokļos, spēlē arī tas, cik daudz konkrētajā pašvaldībā savulaik, juku laikos, tika veikta patvaļīga radiatoru nomaiņa, cik ātri tika sakārtota šī sfēra un ieviesti noteikumi, kā arī tas, vai un cik daudz ir veikta māju renovācija.

Baldones pilsētas specifika ir tāda, ka vien retajā daudzdzīvokļu mājā ir centralizētā apkures sistēma. Ņemot vērā šo situāciju, speciāli normatīvie akti, kas regulētu siltumapgādes sistēmu atjaunošanas vai remonta darbus, nav izdoti. Taču pastāv vienkāršota kārtība, kādā baldoniešiem ir iespējams pieteikt sildķermeņu (radiatoru) nomaiņu. Citās pašvaldībās situācija var būt savādāka, tādēļ visiem, kas vēlas veikt radiatoru nomaiņu savā dzīvoklī, vispirms jāgriežas pie savas pašvaldības, māju apsaimniekotāja vai siltumapgādes uzņēmuma (kā kurā vietā) un jānoskaidro, kāda kārtība eksistē konkrētajā novadā.

Parasti ar radiatoru nomaiņu nekādas problēmas nerodas

Parasti tas nav nekas sarežģīts – piemēram, Baldonē, lai veiktu dzīvokļa radiatoru nomaiņas remonta darbus, dzīvokļa īpašniekam/īrniekam jāiesniedz SIA "BŪKS" pieteikums (iesniegums) tehnisko noteikumu sagatavošanai. SIA "BŪKS" sagatavo tehniskos noteikumus (pielikumā nosūta paraugu), saskaņā ar kuriem tiek veikta radiatoru nomaiņa. Būtisku ierobežojumu nav, galvenā prasība – radiatoru nomaiņai jānotiek atbilstoši tehniskajiem noteikumiem. Ar līdzīgām prasībām jārēķinās arī citu pašvaldību iedzīvotājiem.

Izmaksas, ar kurām jārēķinās, veicot radiatoru nomaiņu (Baldonē, citur šie skaitļi var atšķirties):

  • tehnisko noteikumu izstrāde - 17,28 EUR (ar PVN);
  • karstā ūdens stāvvada iztukšošana un uzpildīšana pēc radiatoru nomaiņas, kā arī uzstādīto radiatoru montāžas pārbaude, kopā - 22,84 EUR (ar PVN);
  • radiatora iegādes izmaksas, kas atkarīgas no radiatora izmēra;
  • ja nepieciešams demontēt esošo radiatoru un tā vietā uzstādīt jaunu, darba izmaksas tiek aprēķinātas atsevišķi, ņemot vērā darbu apjomu.

Radiatoru izvēles ziņā īpašu ierobežojumu nav, vienīgā prasība – tiem jāatbilst tehniskajiem noteikumiem. Ja visi nosacījumi tiek ievēroti, nekādi sarežģījumi nerodas.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.