building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Vecrīgā vēsturiskā kvartālā tiks veidots mūsdienīgs publiskais un darījumu centrs : building.lv - par būvniecību Latvijā

Vecrīgā vēsturiskā kvartālā tiks veidots mūsdienīgs publiskais un darījumu centrs

Vecrīgā vēsturiskā kvartālā tiks veidots mūsdienīgs publiskais un darījumu centrs
Foto: Vecrīgā vēsturiskā kvartālā tiks veidots mūsdienīgs publiskais un darījumu centrs

Nesen atklātībā parādījās ziņa, ka  "Baltic International Bank" investēs 12 miljonus eiro kvartāla starp Kalēju ielu un Vecpilsētas ielu Vecrīgā atjaunošanā. Kā galvenais uzdevums tiek minēts šīs Vecrīgas daļas atjaunošana mūsdienīgā veidolā, tajā pašā laikā maksimāli respektējot kultūrvēsturisko vidi un apbūves tradīcijas. Iecere paredz šajā teritorijā esošo degradēto ēku un graustu renovāciju, tādējādi iegūstot publisko un darījumu centru. Lai iegūtu detalizētāku informāciju par plānotajiem darbiem, to veikšanas laiku, projekta apjomu, sarežģītību, iespējamajām īpatnībām, kā arī tā sniegtajiem ieguvumiem visiem Rīgas iedzīvotājiem un apmeklētājiem, vērsāmies ar interesējošajiem jautājumiem pie bankas darbiniekiem. Atbildes sniedza Baltic International Bank Nekustamo īpašumu attīstības projektu vadītāja Irina Armanova.

Kādi ir galvenie projekta uzsākšanas mērķi?

Vēlamies, maksimāli respektējot kultūrvēsturisko fonu, apbūves tradīcijas un konkrētās vērtības, šo degradēto Vecrīgas daļu reģenerēt jaunai publiskā un darījumu centra funkcijai – izveidot  vienotu, augstiem mūsdienu standartiem atbilstošu, rīdziniekiem un tūristiem interesantu, publiski pieejamu vēsturisko ēku ansambli.

Ir paredzēta kvartāla visu ēku pārbūve, pagrabstāva izveidošana zem pašreizējā pagalma, neliela savienojošā iekškvartāla korpusa izbūve, kā arī daļēja iekšpagalma pārsegšana ar stiklotu jumtu.

Cik liels ir renovācijai paredzētais Vecrīgas kvartāls, cik un kādā stāvoklī esošas ēkas tas sevī ietver?

Nekustamais īpašums Kalēju ielā 43 un Vecpilsētas ielā 8 ietver iekškvartālu – vienotu zemes gabalu, kurā, savstarpēji bloķētas ap iekšpagalmu, atrodas piecas 2 līdz 6 stāvu ēkas. Divām no tām ir vēsturiskās fasādes – pret Kalēju ielu un pret Vecpilsētas ielu. Gar kvartāla malu pie Kalēju ielas ir saglabājušās Rīgas aizsardzības mūra paliekas (~1200. gads), kuras tiks saglabātas un būs pieejamas publiskai apskatei. Visām ēkām ir pagrabi. Ēku tehniskais stāvoklis ir kopumā neapmierinošs.

Visu 5 ēku kultūrvēsturiskais vērtības līmenis noteikts kā ļoti vērtīgs un vērtīgs. Kvartāls atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs", UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas "Rīgas vēsturiskais centrs" un valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa "Vecrīgas arheoloģiskais komplekss" teritorijā.

Vai tās ir atjaunojamas, jeb nāksies graustus nojaukt un būvēt vietā jaunas ēkas ar seniem vaibstiem?

Visas vēsturiskās vērtības tiks saglabātas. Ņemot vērā tehniskajās izpētēs noteikto koka pārsegumu tehnisko stāvokli, nepieciešamo ugunsdrošību un jauno plānojumu, ēkās ir paredzēts saglabāt ķieģeļu sienas, ķieģeļu velvju un dzelzsbetona pārsegumus, bet demontēt vecos koka pārsegumus. Jaunās mansarda stāva ārsienu konstrukcijas – no monolītā dzelzsbetona un armēta vieglbetona mūra. Vienā no ēkām ir plānots saglabāt koka pārsegumus un arī jumta konstrukciju, nodrošinot tiem nepieciešamo uguns aizsardzību. Fasādēs paredzēts saglabāt vai atjaunot koka logus pēc vēsturiskajiem paraugiem, paredzēts nomainīt esošo cinkotā skārda jumta segumu pret valcēto skārdu atbilstošā tonī. Pagrabstāvā – naudas muzeja telpās – paredzēts eksponēt saglabājušos viduslaiku nocietinājuma mūra fragmentus.

Kad projekts ir/tiks uzsākts, un kas veiks nepieciešamos projektēšanas un celtniecības darbus?

Lai iespējami ātrāk būtu iespējams uzsākt būvdarbus, būvniecības ieceri ir paredzēts realizēt 2 posmos. Divu ēku pārbūves projekts jau ir akceptēts Rīgas pilsētas būvvaldē, un pašlaik tiek uzsākti būvdarbi, kurus paredzam pabeigt 2019. gada beigās.

Pārējo 3 ēku pārbūve sāksies pēc pirmā posma noslēguma, projekta akceptēšanas un pilnas arheoloģiskās izpētes veikšanas kvartāla iekšpagalmā.

Kvartāla projektu izstrādājusi arhitektu kompānija "Ivara Šļivkas birojs". Būvprojekta vadītājs – arhitekts Juris Šūpols. Būvniecība uzticēta kompānijai "Ramej Construction". Būvuzraudzības pakalpojumus veic Tehnisko ekspertu SIA "TUV NORD Baltik".

Cik sarežģīts ir projekts? Vai tā sarežģītību neietekmē minētā kvartāla atrašanās vieta vai kādi citi apstākļi? Cik ilgā laikā paredzēts projektu realizēt?

Tā kā kvartāls atrodas Vecrīgā un UNESCO aizsargājamajā teritorijā, būvprojektam tika pievērsta pastiprināta uzmanība no saskaņojošo institūciju puses. Apbūve atrodas blīvā vietā, veicot būvdarbus, jārespektē gan kaimiņi, gan jāatrod risinājumi inženierkomunikāciju veiksmīgai izbūvei. Realizējot izklaides vai biroju centru jaunos attīstības rajonos, projekts varētu tikt realizēts gan divas reizes ātrāk, gan arī lētāk. Pilna projekta pabeigšana ir paredzēta 2021. gadā.

Ko ietvers sevī atjaunotais kvartāls pēc visu plānoto darbu pabeigšanas? Vai tiek plānots darījumu centrs, jeb arī vietas kādiem atpūtas, kultūras un izklaides pasākumiem?

Kvartāls sastāvētu no divām galvenajām funkcionālajām zonām – tirdzniecības galerijas, jeb pasāžas ēku apakšējos 3 stāvos, kas ietvertu arī augstas klases restorānu un naudas muzeju. Augšējos stāvos ir iecerēts izveidot "Baltic International Bank" bankas biroja telpas. Iekšpagalmā izbūvētajā ātrijā būs vieta nelielām izstādēm un koncertiem.

Kādi būs galvenie ieguvumi – gan bankai kā projekta finansētājai, gan citiem uzņēmumiem, gan kvartāla apmeklētājiem?

Pilsēta atgūs Vecrīgas daļu, radīsim rīdziniekiem un tūristiem interesantu vidi, vietējiem uzņēmējiem piedāvāsim telpas biznesa attīstīšanai, banka iegūs jaunas biroja telpas. Mūsu jau līdz šim Vecrīgā rekonstruētās vēsturiskās ēkas Grēcinieku un Kalēju ielās ir pierādījums, ka mākam rast līdzsvaru un apvienot vēstures vērtību saglabāšanu ar veiksmīgu biznesu.

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.