building.lv skaitļos

Lietotāji online14
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
ES finansējums māju renovācijai būs pieejams līdz 2020. gadam : building.lv - par būvniecību Latvijā

ES finansējums māju renovācijai būs pieejams līdz 2020. gadam

ES finansējums māju renovācijai būs pieejams līdz 2020. gadam
Foto: ES finansējums māju renovācijai būs pieejams līdz 2020. gadam

18. septembrī, SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) aicināja visus interesentus uz atvērto durvju dienām ēkā Viestura prospektā 83, lai dalītos ar savu informāciju par dzīvojamo māju atjaunošanas iespējām un projekta īstenošanas ieguvumiem, tostarp Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta saņemšanas iespējām. Šādu projektu izdevīgums ir acīmredzams – iespējams saņemt dāvinājumu – grantu no ES fondu līdzekļiem līdz 50 % apmērā no attiecināmajiem izdevumiem. Tas ir būtisks atbalsts to māju iemītniekiem, kuri ir izšķīrušies veikt savas ēkas atjaunošanu. Piemēram, ēkā Viestura prospektā 83 no kopējām atjaunošanas izmaksām 180 764,10 € vērtībā 83 825,31 € tika segts ar AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" (ALTUM) granta jeb dāvinājuma no ES fondu līdzekļiem palīdzību. Turklāt, līdz ar mājas atjaunošanu, iedzīvotājiem samazināsies arī citi maksājumi – Rīgas pilsētas pašvaldība piešķirs atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim 90 % apmērā turpmākajiem 10 gadiem, samazināsies maksa plānotajiem remontdarbiem mājas uzkrājumu fondā, nebūs nepieciešami uzkrājumi ārpuskārtas remontiem, samazināsies maksājumi par koplietošanas telpu elektroenerģijas patēriņu u.c.

ES fondu līdzfinansējums sedz 50 % no attiecināmajām izmaksām

Kā stāsta SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs, šī nav pirmā renovācijas programma. Sākotnēji līdzmaksājums bija lielāks – vēl iepriekšējā periodā varēja saņemt 60 % līdzmaksājumu. Šobrīd maksimālais apjoms no attiecināmajām izmaksām ir 50 %. Spēkā esošās renovācijas programmas ietvaros Latvijas iedzīvotājiem (energoefektivitātes programmā līdz 2020. gadam) pieejams ES atbalsts 156 miljonu € apmērā, lai atjaunotu savus mājokļus. Tiek lēsts, ka aptuveni no 20 000 daudzdzīvokļu mājām naudas pietiks mazliet vairāk nekā 1000 namiem.

Lai pieteiktos finansējumam, sākotnēji būtu jāvēršas pie sava pārvaldnieka vai ALTUM. Šeit strādā cilvēki, kas sagatavojuši, izvērtējuši, īstenojuši ne vienu vien projektu un palīdzēs visās tā stadijās.

Runājot par ALTUM līdzdalību, jāsaka, ka māju iedzīvotājiem un to pilnvarotām personām tiek nodrošinātas:

  • bezmaksas konsultācijas ALTUM klientu apkalpošanas centros visā Latvijā;
  • dāvinājums – grants līdz 50 % apmērā no  projekta attiecināmajām izmaksām, ņemot aizdevumu kredītiestādē;
  • ALTUM aizdevums līdz 30 gadiem;
  • iespējama ALTUM garantija līdz 80 % no aizdevuma, lai nodrošinātu aizdevumu kredītiestādē.

Lai šis process noritētu raiti, to nepieciešams veikt ar pilnvarotās personas starpniecību!

Attiecināmās izmaksas veido būtisku nepieciešamo darbu sadaļu:

  • energoefektivitātes projekta tehniskās dokumentācijas sagatavošana;
  • būvdarbu veikšana ēkas norobežojošajās konstrukcijās un koplietošanas telpās – ārsienu un jumta konstrukciju papildus siltināšana, logu un durvju nomaiņa, kāpņu telpu remonts u.c.
  • ēkas inženiersistēmu atjaunošana, pārbūve vai izveide – apkures un karstā ūdens sistēmas nomaiņa, sistēmas balansēšanas un regulēšanas uzlabošana, aukstā ūdens un kanalizācijas sistēmas nomaiņa, ventilācijas sistēmas izveide, šahtu tīrīšana u.c.;
  • atjaunojamo energoresursu izmantojošu siltumenerģijas ražošanas un ūdens sildīšanas avotu iegāde un uzstādīšana – saules kolektoru, siltumsūkņu, granulu un šķeldas ūdenssildāmo katlu uzstādīšana  u.c.;
  • projekta autoruzraudzība un būvuzraudzība;
  • projekta vadīšanas izmaksas;
  • pievienotās vērtības nodoklis – grantu gadījumā PVN ir attiecināms, ja to nevar atgūt atbilstoši normatīvajiem aktiem nodokļu politikas jomā.

Neattiecināmās izmaksas:

  • izmaksas, kas radušās pirms atbalsta piešķiršanas;
  • izmaksas, kuru atmaksāšanās periods pārsniedz 30 gadus.

Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem nevar saņemt atbalstu, izmaksas tiek segtas no citiem līdzekļiem, proporcionāli samazinot grantu.

Jau tuvākajā nākotnē daudzas ēkas būs jāatjauno nolietošanās dēļ

Ēku renovācijas notiek jau vairāk nekā desmit gadus. To iedzīvotāju ieguvumi ir acīmredzami. Pirmo renovēto ēku īpašnieki jau ir samaksājuši visu kredīta summu bankai un turpina dzīvot ne vien energoefektīvā, bet arī sakoptā īpašumā, kur par siltumu ir jāmaksā daudz mazāk, kur nav jākrāj nauda pakāpeniskiem un apjomīgiem inženierkomunikāciju remontdarbiem. Nemaz nerunājot par pašvaldības samazinātu nekustamā īpašuma nodokli 90 % apmērā un lielisku vidi sev un savai ģimenei.

Turklāt liela daļa no renovācijas ietvaros veiktajiem darbiem lielā daļā daudzdzīvokļu māju jau pārskatāmā nākotnē būs jāveic tik un tā. Bet – jau bez Eiropas līdzfinansējuma.

Dzīvokļu īpašnieku interese par ēku atjaunošanas iespējām strauji pieaug

Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē iedzīvotāju ieinteresētību dzīvojamo ēku atjaunošanā, ir energoresursu cena. Tieši salīdzinoši zemā energoresursu cena ir viens no iemesliem zemākai ēku renovēšanas intensitātei galvaspilsētā. Ja mēs apskatāmies uz renovēto ēku karti valsts mērogā, tad augstākais īpatsvars ir reģionos ar augstu maksu par siltumenerģiju.

Papildus izmaksas būtiski atkarīgas no darbaspēka izmaksām. Šobrīd tās ir salīdzinoši augstā līmenī. Vidējā alga valstī sasniegusi 1000 € atzīmi.

Tomēr, neraugoties uz to, vairumā ēku pēc aprēķiniem mēneša maksājums renovācijas iespaidā būtiski nepalielinās. Tas ir – neierēķinot potenciālās nākotnes izmaksas ēkai nepieciešamajiem remontiem nākotnē. Kopējās izmaksas varētu sasniegt vidēji 150 – 200 €/m2 – atkarībā no tā, kādus darbus un materiālus izvēlas.

Būtiskākā informācija – strauji pieaugoša interese no dzīvokļu īpašnieku puses. RNP Māju atjaunošanas nodaļā sāk veidoties rinda. Protams, tas saistīts arī ar plašo informatīvo darbu. Gada sākumā visos iecirkņos, maksimāli tuvu dzīvokļu īpašniekiem, RNP speciālisti sniedza konsultācijas par ēku atjaunošanu. Līdzīgi semināri ir organizēti arī māju vecākajiem. Tas atmaksājas, un ieguvēji būs tie, kuri pasteigsies, lai izmantotu arī ALTUM atbalsta programmas priekšrocības. 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.