building.lv skaitļos

Lietotāji online49
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Rekuperācija samazina apkures izmaksas un uzlabo gaisa kvalitāti telpās : building.lv - par būvniecību Latvijā

Rekuperācija samazina apkures izmaksas un uzlabo gaisa kvalitāti telpās

Rekuperācija samazina apkures izmaksas un uzlabo gaisa kvalitāti telpās
Foto: Rekuperācija samazina apkures izmaksas un uzlabo gaisa kvalitāti telpās

Gaisa rekuperācijas iekārtas Latvijā pieejamas jau labi sen, taču cilvēkus diezgan bieži no rekuperatoru iegādes un uzstādīšanas ir atturējusi šo iekārtu visai augstā cena. Turklāt daudziem trūkst informācijas par rekuperācijas sniegtajiem labumiem un reālajiem ieguvumiem, līdz ar to nav pietiekamas izpratnes par rekuperatoru īsto vērtību. Lai palīdzētu saprast, kas ir rekuperatori, kādi ir to darbības principi un kādus labumus tie spēj dot, griezāmies pie šīs jomas speciālistiem.

Rekuperācija ar izplūstošo silto gaisu sasilda ieplūstošo auksto

Rekuperācija pēc definīcijas ir daļēja materiālu vai enerģijas atgūšana atkārtotai izmantošanai tajā pašā tehnoloģiskajā procesā. Šajā gadījumā, izmantojot rekuperatorus ventilācijas sistēmās, iet runa par siltuma rekuperāciju, kas ir siltuma apmaiņas process, kurā siltums tiek "izņemts" no izvadāmā gaisa un nodots svaigam, pieplūstošam gaisam. Rekuperācija tiek īstenota ar speciālām iekārtām, kurās ir uzstādīts rekuperācijas siltumapmaiņas aprīkojums (siltummainis u. c.). Rekuperācijas procesā izvadāmais un svaigais gaiss tiek nošķirti, līdz ar to nav jāuztraucas par to sajaukšanos.

Siltuma nodošanas – iegūšanas process notiek siltummainī, kur siltais gaiss pirms izplūdes ārā sasilda no ielas ieplūstošo auksto, svaigo gaisu. Rekuperācijas procesā notiek gaisa kvalitātes uzlabošana telpās, jo tiek izvadīts ārā liekais CO2 un mitrums. Tas palīdz novērst dažādus simptomus, kas saistīti ar ilgstošu uzturēšanos nepietiekami vēdinātās telpās – hronisku nogurumu, nespēku u.tml.

Turklāt svaigais gaiss pirms nonākšanas telpās papildus tiek filtrēts, tādējādi novēršot dažādu putekļu, alergēnu (ziedputekšņu u.c.) nokļūšanu telpās. Ieplūstošais gaiss ir patiešām svaigs un tīrs, telpām tiek nodrošināta laba ventilācija, ar ko daudzās mājās un dzīvokļos mēdz būt nopietnas problēmas. Un otrs galvenais ieguvums ir enerģijas patēriņa un līdz ar to arī apkures izmaksu samazināšanās, jo nav nepieciešams sildīt ventilācijas rezultātā ieplūstošo auksto gaisu, jo tas telpās ieplūst jau daudz siltāks, nekā ir tobrīd ārā.

Mūsdienās tiek izmantoti dažāda veida rekuperatori

Rekuperācijas nodrošināšanai tiek izmantotas dažādas iekārtas, kas atšķiras gan pēc jaudas, gan uzbūves, gan papildaprīkojuma. Ņemot vērā mūsu klimatiskos apstākļus, Latvijā būtu lietderīgi izvēlēties rekuperatoru ar iebūvētu nelielu elektrisko sildītāju, kas nodrošinātu pietiekami augstu ieplūstošā gaisa temperatūru arī pašās aukstākajās ziemas dienās. Tādēļ derētu pārliecināties, ka iekārta ir paredzēta darbam arī lielā salā.

Rekuperatoros var būt iebūvēti dažāda tipa siltummaiņi, kas atšķiras pēc to uzbūves un efektivitātes. Visaugstākā efektivitāte (pie optimāliem apstākļiem) ir pretplūsmas plākšņu tipa siltummaiņiem. Tie tiek uzstādīti gan sadzīves, gan komerciālajās ventilācijas iekārtās. Pretplūsmas siltummaini veido krustveida formas alumīnija plāksnes, starp kurām šķērsām un paralēli plūst izolētas pieplūdes un nosūces gaisa straumes. Nosūces gaiss šīs plāksnes piesilda, kuras savukārt atdod siltumu pieplūstošajam gaisam. Šī tipa rekuperatoriem piemīt ļoti augsta pieplūdes un nosūces gaisa atdalīšanas efektivitāte – līdz pat 99,9%, bet to efektivitāte siltuma atgriešanas ziņā sasniedz 95 %. Visaugstāko efektivitāti tie spēj sasniegt temperatūrās līdz 0…-5°C; lai nodrošinātu to efektīvu darbību lielākā salā, nepieciešams pievienot  papildu sildītāju, kas sasilda ieplūstošo gaisu līdz 0…-5°C.

Ir pieejamas arī iekārtas, kurās siltuma atgriešanai tiek izmantots rotējošais siltummainis. Šādā iekārtā uz gultņiem tiek uzstādīts rotors, kuru veido plakanas un viļņotas alumīnija lentes, kas veido gaisa caurplūdes kanālus. Tā efektivitāte ir nedaudz zemāka, tomēr joprojām augsta, sasniedzot 85 %. Atgaisošanas sektors līdz minimumam samazina netīrā (nosūces) gaisa pārplūdi un samaisīšanos ar svaigo pieplūdes gaisu, tomēr 2 – 5 % robežās ir iespējama gaisa pārplūšana.

Vispopulārākais no siltuma rekuperācijas veidiem ir šķērsplūsmas plākšņu tipa siltummainis, jo tā izmaksas ir salīdzinoši nelielas, un to var uzstādīt arī vienkāršā atsevišķu komponentu ventilācijas sistēmā. Šķērsplūsmas siltummaini veido krustveida formas alumīnija plāksnes, starp kurām šķērsām pārmaiņus plūst izolētas pieplūdes un nosūces gaisa straumes. Nosūces gaiss šīs plāksnes piesilda, kuras savukārt atdod siltumu pieplūstošajam gaisam. Tā efektivitāte ir līdz 70 %, un šī tipa siltummaiņiem, tāpat kā pretplūsmas plākšņu tipa siltummaiņiem, piemīt ļoti augsta pieplūdes un nosūces gaisa atdalīšanas efektivitāte – līdz pat 99,9 %.

Rekuperatori atšķiras arī pēc saviem izmēriem un jaudas, iespējams izvēlēties gan nelielu, vienas dzīvokļa istabas vēdināšanai paredzētu aparātu, gan jaudīgu iekārtu, kas spēj nodrošināt ventilāciju daudz plašākās telpās, tostarp sabiedriskās ēkās – veikalos, biroju ēkās, skolās, baseinos utt. Tāpat iespējams izvēlēties arī iebūvējamās rekuperācijas sistēmas, kas nodrošina ar svaigu gaisu visu māju, vienīgi to uzstādīšanu parasti jāieplāno jau mājas projektēšanas laikā. Otrs risinājums – tās arī var tapt iebūvētas ēkas kapitālā remonta laikā.

Materiāls sagatavots sadarbībā ar kompānijas majaelpo.lv speciālistiem.

(turpinājums sekos)

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.