building.lv skaitļos

Lietotāji online11
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
"Rīgas Siltums" plāno veikt siltumavotu rekonstrukciju un modernizāciju : building.lv - par būvniecību Latvijā

"Rīgas Siltums" plāno veikt siltumavotu rekonstrukciju un modernizāciju

"Rīgas Siltums" plāno veikt siltumavotu rekonstrukciju un modernizāciju
Foto: "Rīgas Siltums" plāno veikt siltumavotu rekonstrukciju un modernizāciju

Kā nesen tapa zināms, AS "Rīgas Siltums" saņēmis 10 miljonu eiro lielu ilgtermiņa aizdevumu no SEB bankas, kas paredzēts uzņēmuma veikto ieguldījumu refinansēšanai, kā arī siltumapgādes infrastruktūras uzlabošanai un attīstībai. Lai uzzinātu vairāk par AS "Rīgas Siltums" iecerēm un plāniem šajā jomā, griezāmies pie uzņēmuma atbildīgajiem darbiniekiem. Atbildes uz iesūtītajiem jautājumiem sagatavoja Agnete Bušta, AS "Rīgas Siltums" Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Ko šajā gadījumā nozīmē "uzņēmuma veikto ieguldījumu refinansēšana"? Kādēļ tieši šobrīd izvēlēts laiks šādu attīstības plānu īstenošanai?

Refinansēšana šajā kontekstā attiecas uz naudas plūsmas organizāciju, proti,  darbus, kuriem tiek piešķirts kredīts, uzsākam veikt par saviem līdzekļiem vēl līdz kredīta piešķiršanai. AS "Rīgas Siltums" ir 10 gadu investīciju plāns, pēc kura uzņēmums strādā. Šobrīd kredītlīdzekļu izmantošana ir izdevīga, tādēļ to arī izmantojam, lai realizētu savus investīciju projektus.

Kādi darbi tiek plānoti minētajā siltumapgādes infrastruktūras uzlabošanas un attīstības scenārijā? Lūdzu, nosaukt kādus konkrētus pasākumus, darbus, kas ir iekļauti esošajā (vai topošajā) plānā.

Tie ir darbi, kas tiek veikti pastāvīgi un ilgtermiņā – pamatā siltumtīklu un siltumavotu rekonstrukcijas un remontdarbi. Konkrēti šajā bankā kredīts ņemts siltumavotu rekonstrukcijas darbiem. Domājot par videi draudzīgāku vietējo energoresursu izmantošanu, samazinot oglekļa dioksīda (CO2) negatīvo ietekmi uz vidi.

Siltumapgādes drošības un efektivitātes paaugstināšanai paredzēts turpināt AS "Rīgas Siltums" siltumavotu modernizāciju, piemēram, lai samazinātu siltumenerģijas ražošanas pašizmaksu, tiek un arī turpmāk tiks veikta pašpatēriņa koģenerācijas dzinēju uzstādīšana vairākos siltumavotos.  

2017./2018.–2019./2020. finanšu gados paredzēta biokurināmā katlumāju ar katlu un dūmgāzu kondensatoru kopējo jaudu līdz 50 MW izbūve SC "Imanta" teritorijā demontētās mazuta saimniecības vietā. Biokurināmā katli samazinās SC "Imanta" dabasgāzes izmantošanas apjomu un mazāk efektīvo dabasgāzes ūdenssildāmo katlu izmantošanu.

2017./2018.–2019./2020. finanšu gados SC "Daugavgrīva" plānots veikt modernizāciju ar automatizētu bezpersonāla katlu mājas izbūvi. 1. etapā, izmantojot ES struktūrfondu līdzfinansējumu, plānots izbūvēt divus biokurināmā katlus ar jaudu 2x4 MW ar dūmgāzu kondensatoru, bet 2. etapā – uzstādot papildus jaunu dabasgāzes katlu, kā arī realizējot iekārtu vadību no SC "Imanta". Modernizācija ļaus atteikties no novecojušo, neefektīvo iekārtu izmantošanas.

Kādus labumus šādu pasākumu īstenošana varētu dot Rīgas iedzīvotājiem, uzņēmumiem u.c. patērētājiem, kas izmanto AS "Rīgas Siltums" pakalpojumus? Kādi būs galvenie ieguvumi no šiem attīstības plāniem – gan pašam uzņēmumam, gan patērētājiem?

Modernizācija ļaus atteikties no novecojušo, neefektīvo iekārtu izmantošanas un samazinās dabasgāzes izmantošanas apjomu. Uzņēmums savu iespēju robežās samazinās siltumenerģijas ražošanas pašizmaksu un atkarību no dabasgāzes importa, bet rīdziniekiem būs stabils un zems siltumenerģijas tarifs un tīrāka apkārtējā vide. Visi minētie pasākumi, kas nodrošina efektīvāku enerģijas ražošanu, palīdz noturēt zemu siltumenerģijas tarifu – tas šobrīd ir zemākais Latvijas pilsētu vidū un ilgstoši ir bijis zemākais arī starp Baltijas valstu galvaspilsētām. Zems siltumenerģijas tarifs, savukārt, svarīgs uzņēmuma konkurētspējas nodrošināšanai – gadu no gada mums izdodas piesaistīt jaunus klientus, tādējādi veicinot gan paša uzņēmuma attīstību, gan arī palīdzēt, veicināt īstenot pilsētas attīstības plānus.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.