building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Automatizētas apkures sistēmas ļauj vadīt mājas apkuri attālināti : building.lv - par būvniecību Latvijā

Automatizētas apkures sistēmas ļauj vadīt mājas apkuri attālināti

Automatizētas apkures sistēmas ļauj vadīt mājas apkuri attālināti
Foto: Automatizētas apkures sistēmas ļauj vadīt mājas apkuri attālināti

Lai gan daudzi iedzīvotāji savu ēku apkurei vēl izmanto senākos laikos būvētas un uzstādītas apkures iekārtas, arvien vairāk cilvēku tomēr sāk skatīties arī uz jaunām apkures tehnoloģijām, ko piedāvā mūsdienu pasaules iespējas. Galvenās priekšrocības, ko piedāvā mūsdienīgas apkures sistēmas, ir automātiska apkures nodrošināšana, telpu temperatūras regulēšana, efektīvāka siltuma patēriņa nodrošināšana un iespējas vadīt savas mājas apkures sistēmu attālināti, ar interneta, kā arī speciālu mobilo aplikāciju palīdzību. Vairāk par apkures sistēmu automatizācijas iespējām un priekšrocībām pavēstīja SIA "Commodus" tirdzniecības un montāžas vadītājs, apkures sistēmu eksperts Sandis Ainārs.

Dažādu centrālās apkures sistēmu automatizācijas iespējas nosaka apkures veids

Ar apkures sistēmas automatizāciju saprotam, ka pati apkures sistēma lielāku vai mazāku periodu var darboties autonomi, uzturot uzstādīto temperatūru apkures sistēmā, telpās, kā arī sagatavot silto ūdeni uzstādītajā temperatūrā. Tāpat vēl papildus var būt iekšējā zonu vadība, kad katrā istabā, telpā iespējams uzstādīt atšķirīgu temperatūru, vadīt to ar pie sienas esošā termostata vai arī pat ar viedtālruņa palīdzību.

Centrālās apkures sistēmas automatizācija atkarīga no apkures veida. Ja ir malkas katls, krāsns, plīts vai kamīns, un nav akumulācijas tvertnes, kur uzkrāt siltumu, šādam apkures variantam automatizāciju veikt nebūs iespējams. Ja ir jau mūsdienīgāka apkure, piemēram, malkas katls ar akumulāciju, granulu apkure, siltumsūknis, gāzes apkures katls, elektriskā apkure vai šķidrā kurināmā apkure, tad ir visas iespējas padarīt to par automatizētu apkures sistēmu.

Automatizētās apkures galvenās priekšrocības salīdzinājumā ar parasto apkuri

Automātiskās apkures sistēmas priekšrocības ir tādas, ka nav nepieciešams to pastāvīgi uzraudzīt un darboties ar to. Tā var darboties neatkarīgi – dienu, nedēļu, mēnesi, visu gadu. Par pilnīgi automatizējamu sistēmu var saukt gāzes apkuri, siltumsūkņu apkuri, elektrisko apkuri un šķidrā kurināmā apkuri. Jo šie apkures veidi praktiski visu cauru gadu var darboties automātiskā variantā bez uzraudzības, vienu vai divas reizes gadā uztaisot tikai tehnisko apkopi. Sistēma pati sagatavos silto ūdeni vajadzīgajā temperatūrā, var pati automātiski ieslēgties, pazeminoties āra temperatūrai, vai arī atslēgt ēkas apkuri, atkal iestājoties siltākam laikam. Granulu apkuri var saukt par daļēji automātisku apkures veidu, jo reti kurā vietā ir nodrošināta kurināmā pietiekamība visai sezonai, tāpat arī pelni no pelnu konteinera periodiski jāizber.

Mūsdienīgi apkures sistēmu risinājumi kļūst arvien populārāki

Populārākie apkures veidi pēc veiktajiem pirkumiem ir granulu katli, siltumsūkņi, gāzes apkure. Gan lielākas ēkas, gan privātmājas tiek celtas arvien labāk nosiltinātas, nepieciešamā siltuma jauda samazinās. Dzīvojam 21. gadsimtā, tehnoloģijas attīstās, un reti kurš klients grib pavadīt lieku laiku katla telpā. Tāpēc arvien biežāk cilvēki sāk uzstādīt gaiss – ūdens tipa siltumsūkņus, atkal pieaug interese un pieprasījums pēc ģeotermālajiem siltumsūkņiem, tāpat nemainīgu vērtību ir saglabājusi granulu apkure ar ikgadējo pieaugumu gandrīz par 50 %. Turpretī malkas apkure no gada uz gadu tiek pieprasīta arvien mazāk.

Apkures sistēmas attālinātās vadības iespējas nodrošina ērtu lietošanu

Jaunākās apkures sistēmas katlus var vadīt attālināti. Problēmu un bojājuma gadījumā var saņemt ziņojumu uz telefonu vai e-pastu. Apkures servisa dienestam arī vieglāk veikt servisa un uzturēšanas pakalpojumus, ja katls vai apkures iekārta ir apgādāta ar attālinātās vadības funkciju. Tas dod iespēju pieslēgties caur internetu un lielāko daļu problēmu atrisināt attālināti. Tāpat pie centrālās vadības sistēmas ir iespējams pieslēgt katru istabu atsevišķi un attālināti tajās regulēt temperatūru.

Automatizācija ļauj arī samazināt apkures izmaksas

Automatizāciju iespējams uzstādīt praktiski jebkuram automātiskā veida apkures katlam, kā arī siltumsūknim. Tā ļauj laika periodos, kamēr neviena telpās nav, pazemināt tajās temperatūru, bet, atgriežoties mājās, atkal paaugstināt līdz to komfortablam līmenim. Tāda pieeja ļauj ietaupīt enerģiju un izmaksas. Savukārt, rodoties kādam bojājumam un/vai temperatūrai neplānoti pazeminoties, iespējams saņemt ziņojumu par to.

Automatizācija dod iespēju regulēt temperatūru telpās. Tas nozīmē, ka nebūs ne par karstu, ne par aukstu, bet tieši tik, cik tiks iepriekš uzstādīts. Katram brīvas izvēles iespējas. Tāpat tā arī dod iespēju ekonomēt kurināmo. Laikā, kad neesam mājās, varam telpās samazināt temperatūru, lai siltums tiktu izmantots lietderīgāk. Tāpat arī automatizētā apkures sistēma var tikt saslēgta ar gudrās mājas funkcijām – piemēram, atverot logu telpu ventilācijai, tiks atslēgts pie tā esošais radiators, un daudzi citi risinājumi, kas kopā vairos dzīves komforta līmeni.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Rasma 27.10.2019 19:09
    Mūsu mājā Rīga,Progresa iela 2A ir atslēgta manuāli apkure ar mājas pārvaldnieces Lailas Smelteres komandu. Dotā momentā āra gaisa temperatūra ir +8 grādi Celsija,bet nakts laikā tā pazemināsies vismaz līdz +4 grādiem.Lūdzu a/s Siltums iejaukšanos apkures problēmā mūsu mājā un ļaut darboties automatizētajam siltummezglam.kurš ir mūsu mājā! Ar cieņu : Rasma Pāvuls-Pāvuliņa (2.grupas kustību invalīde,78.gadi veca no 53.dzīvokļa)