building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1673
Nozares raksti32872
Tiks veiktas 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu izturības pārbaudes : building.lv - par būvniecību Latvijā

Tiks veiktas 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu izturības pārbaudes

Tiks veiktas 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu izturības pārbaudes
Foto: Tiks veiktas 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu ēku balkonu izturības pārbaudes

"Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) līdz šī gada beigām cer sākt padomju gados celto ēku tehniskā stāvokļa pārbaudes, lai pārliecinātos par to drošību", 28. augustā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja BVKB vadītāja Svetlana Mjakuškina. Cenšoties iegūt vairāk informācijas par plānotajām pārbaudēm, BVKB darbinieki ieteica vērsties Ekonomikas ministrijā (EM), jo šobrīd ar šo jautājumu vairāk nodarbojas tieši ministrija. Vairāk par gaidāmajām pārbaudēm pavēstīja EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.

Daudzu balkonu stāvoklis ir kritisks

Daudzām daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumiem  Nr. 907 "Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām" paredzētais vidējais kalpošanas ilgums balkonu un lodžiju plātnēm, lieveņiem un to norobežojošajām konstrukcijām strauji tuvojas beigām, tāpēc nepieciešams apzināt tipveida daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkonu tehnisko stāvokli, nepieciešamo turpmāko pārbaužu veikšanas biežumu un tipveida risinājumus balkonu atjaunošanai vai pārbūvei, lai nodrošinātu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes prasības. Par šādu nepieciešamību jau no 2016. gada pastiprināti informē namu pārvaldnieki, norādot, ka balkonu stāvoklis ir kritisks, jo dzīvokļu īpašnieki nav kompetenti eksperti, kuri spētu novērtēt balkona stāvokli, tā nolietojumu, drošumu vai bojājumu pakāpi, līdz ar to atsevišķos gadījumos tiek ekspluatēti balkoni, kas rada apdraudējumu personu veselībai un dzīvībai.

Iepirkums paredz veikt balkonu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti

Līdz ar to Ekonomikas ministrija šobrīd gatavo dokumentāciju, lai tuvākajā laikā izsludinātu iepirkumu par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti un tipveida risinājumu sagatavošanu. Iepirkuma ietvaros plānots veikt laika posmā no 1950. – 1991. gadam būvēto daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku – 316. vai 318. sērijas ēku – balkonu tehniskā stāvokļa izpēti un noteikt atbilstību mehāniskās stiprības un stabilitātes prasībām, vienlaikus sagatavojot vairākus balkonu pārbūves vai atjaunošanas tipveida risinājumus un piedāvājot priekšlikumus balkonu ekspluatācijas termiņiem un nosacījumiem, kad obligāti veicami atjaunošanas darbi konstrukcijām. Būtiski norādīt, ka namu apsaimniekotāji norādījuši, ka tieši 316. vai 318. sērijas ēku balkoni varētu būt vissliktākajā stāvoklī, tāpēc prioritāri izpētei izvēlētas tieši šo sēriju ēkas.

Pamatojoties uz izpētes rezultātiem un ekspertu sniegtajiem priekšlikumiem, paredzēts izvērtēt nepieciešamību veikt izmaiņas spēkā esošajā regulējumā, lai nodrošinātu nepieciešamo pasākumu veikšanu, kas novērstu apdraudējumu personu veselībai un dzīvībai. Plānots, ka izpētes rezultāti varētu būt gatavi līdz šā gada beigām.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.