building.lv skaitļos

Lietotāji online24
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Mērnieki mūsdienās piedāvā daudz dažādu pakalpojumu : building.lv - par būvniecību Latvijā

Mērnieki mūsdienās piedāvā daudz dažādu pakalpojumu

Mērnieki mūsdienās piedāvā daudz dažādu pakalpojumu
Foto: Mērnieki mūsdienās piedāvā daudz dažādu pakalpojumu

Jau vairākus gadsimtus ilgā vēsturē mērnieku galvenais pamatuzdevums ir bijis zemes robežu uzmērīšana, topogrāfisko plānu sastādīšana, kā arī mērnieks ir veicis dažādus darbus būvniecības vajadzībām. Ja zemes īpašumu uzmērīšana ļauj cilvēkam saprast sava īpašuma apmēru un izvietojumu dabā, tad citas mērnieku veiktās darbības jau vairāk saistās ar cilvēku vēlmi veikt būvniecības darbus. Un mūsdienās mērnieki piedāvā arī dažādus citus pakalpojumus, kas ir kļuvuši iespējami, pateicoties tehnoloģiju attīstībai. Vairāk par mērnieka darbu, procesu un mērnieku piedāvātajiem pakalpojumiem pavēstīja SIA "Latvijasmernieks.lv" valdes loceklis Rinalds Smilga.

Mērniecības nozare piedāvā dažādus tehnoloģiskus jaunumus

Mūsdienās mērnieks veic ne tikai topogrāfisko plānu izgatavošanu, kas ir nepieciešami projektēšanas un plānošanas vajadzībām, bet virkni citu darbību. Attīstoties tehnoloģijām, mērniecības nozare kopumā piedāvā daudz jaunu pakalpojumu veidu. Kā piemēru varētu minēt hidrotehnisko būvju zemūdens daļu uzmērīšanu ar samērā augstu precizitāti (līdz dažiem cm), ēku un būvju (arī inženierbūvju)  lāzerskenēšanu.

Šo darbību rezultātā tiek iegūti digitāli 2D un 3D dati par konkrētu objektu, kurus tālāk jau var izmantot, analizējot būvju tehnisko stāvokli. Piemēram, analizēt ēkas fasādes stāvokli un deformācijas, vai konstatēt hidrotehniskās būves pazemes daļu bojājumus, kā arī plānot turpmākās tehniskās attīstības iespējas. Viennozīmīgi šie dati dod iespēju būvniecības speciālistiem precīzi iepazīties ar konkrēto objektu un veikt projektēšanas darbus.

Tāpat mērnieka pakalpojumi būs vajadzīgi, veicot būvniecību (projekta nospraušanai dabā) un pēc būvniecības veicot izpildmērījumu – proti, uzmērot izbūvēto objektu.

Par veicamajiem darbiem mērnieks vienojas ar pasūtītāju

Mērīšanas laikā mērnieks, izmantojot dažādus veidus un tehnisko aprīkojumu, iegūst datus par reālo objekta stāvokli un izvietojumu dabā. Uzmērīšanas metodes un izmantotie mērniecības instrumenti tiek izvēlēti atkarībā no objekta veida, platības un arī no darba uzdevuma.

Ja ir jārisina jautājumi, kas saistīti ar īpašuma robežām, tad par veicamo darbu apjomu pasūtītājs var vienoties ar mērnieku. Tomēr, ja mērnieka pakalpojumi ir nepieciešami plānošanas vai projektēšanas vajadzībām (topogrāfiskā plāna izgatavošana), būtu ieteicams projekta apjomu un uzmērāmo platību pārrunāt ar arhitektu, kas veiks projektēšanas un plānošanas darbus. Uzmērāmo platību noteiks ne tikai konkrētās būves atrašanās vieta, bet arī komunikāciju pieslēgumi, pievadceļi.

Bieži rodas nepieciešamība topogrāfiskajā plānā parādīt informāciju, kas ir zināma tikai pasūtītājam. Kā biežākos piemērus varētu minēt āderu izvietojumu, tāpat arī kādu īpaši svarīgu koku vai krūmu. Ja ir nepieciešama šāda veida informācija, tad tā ir jānorāda mērniekam jau sākumā, dodot darba uzdevumu.

Veicot pasūtījumu, mērnieks un pasūtītājs vienojas par izpildes termiņu, kas atkarīgs no objekta lieluma un darbu apjoma. Taču būtu jāievēro viens būtisks apstāklis – kvalitatīvi veikt mērniecības darbus nebūs iespējams, ja sniega sega būs biezāka par 3 – 5 cm.

Ko vēl būtu nepieciešams zināt pasūtītājam 

Papildus iepriekš minētajam, mērnieka pakalpojumi ir nepieciešami dažādu zemes darbu apjoma aprēķinos. Izplatītākais pakalpojuma veids ir dažādu labiekārtošanas izpildīto darbu apjomu uzmērīšana un platību aprēķins (ieklātais bruģis, zāliena platībā u.t.t.). Tāpat mērnieks veic derīgo izrakteņu ieguves apjoma aprēķinu.

Pašlaik mazāk izmantots ir esošo būvju monitorings, izmantojot sensorus. Šis pakalpojums sevī ietver sensoru uzstādīšanu uz būvēm vai zemes dzīlēs (uzbērumos, dambjos). Tālākajā procesā tiek iegūta nepārtrauktu datu kopa, kas ļauj analizēt būves deformācijas (kustību) nepārtrauktā režīmā. Šīs metodes priekšrocība ir tā, ka dati tiek iegūti nepārtraukti – 24 stundas diennaktī. Pasūtītājam ir iespēja sekot līdzi sensoru kustībai savā datorā vai tālrunī. Tāpat iegūtos datus par būves deformācijām var salīdzināt ar attiecīgo laika periodu. Tas dod iespējas izvērtēt būves deformācijas pie attiecīgas gaisa temperatūras, noslogojuma un gadalaika.

Tā kā mērniecības darbi pārsvarā tiek veikti būvniecības vai projektēšanas vajadzībām, tad vispirms nepieciešams kārtīgi izrunāt ar izvēlēto projektētāju vai būvnieku, kas tieši ir nepieciešams, lai varētu dotu mērniekam precīzu uzdevumu. Jebkura neprecīza darba uzdevuma nianse var radīt papildus darbu apjomu, kas attiecīgi var sadārdzināt mērniecības darbus.

Ja zemes īpašnieks vēlas sadalīt zemes vienību, tad vispirms ir jādodas uz savu pašvaldību, kur jāuzraksta iesniegums par atļauju veikt zemes vienības sadali. Pašvaldība izsniegs noteikumus un atļauju, kas jāņem vērā, veicot zemes vienības sadales darbus. Ar šiem noteikumiem arī jādodas pie mērnieka, kas attiecīgi varēs precīzi sastādīt veicamo darbu tāmi, ņemot vērā visus pašvaldības izsniegtos nosacījumus.

Tāpat mērnieki piedāvā klientiem arī dažādas konsultācijas, piemēram, SIA "Latvijasmernieks.lv" birojos, kas ir izvietoti 13 Latvijas pilsētās, klienti vienmēr var iegūt konsultācijas par dažādiem ar mērniecību saistītiem darbiem biroju kompetences ietvaros.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.