building.lv skaitļos

Lietotāji online49
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Rīgas īres tirgus aktivitāte ir augsta, tomēr būtiskas tirgus svārstības tuvākajā laikā nav gaidāmas : building.lv - par būvniecību Latvijā

Rīgas īres tirgus aktivitāte ir augsta, tomēr būtiskas tirgus svārstības tuvākajā laikā nav gaidāmas

Rīgas īres tirgus aktivitāte ir augsta, tomēr būtiskas tirgus svārstības tuvākajā laikā nav gaidāmas
Foto: Rīgas īres tirgus aktivitāte ir augsta, tomēr būtiskas tirgus svārstības tuvākajā laikā nav gaidāmas

Rīgas īres tirgū turpina saglabāties augsta aktivitāte. Dažādos segmentos ir manāmas atsevišķas atšķirības, ko nosaka arī dažāds piedāvājums un pieprasījums. Tomēr, vērtējot visu kopumā, speciālisti īres tirgū kādas straujas pārmaiņas neparedz. Vairāk par situāciju Rīgas īres tirgū pavēstīja SIA "Latio" valdes loceklis Aldis Riekstiņš.

Kāda ir pašreizējā situācija Rīgas īres tirgū? Informatīvajā telpā dzirdēts, ka pieprasījums pēc Rīgas dzīvokļiem sasniedzis augstāko punktu. Ko rāda tirgus prognozes?

Īres tirgus aktivitāte ir visai augsta, īpaši vidējā segmentā, taču būtiskas tirgus svārstības tuvākajā laikā nav paredzamas. Īres maksu līmenis jau ilgāku laiku saglabājas stabils, nedaudz pieaugot tipveida dzīvokļu īres maksai, kas ir atbilstoši esošajai piedāvājuma un pieprasījuma attiecībai šajā segmentā. Tirgū novērojam, ka īrnieki interesējas par arvien labākas kvalitātes dzīvokļiem.

Protams, ir dzīvokļi, kas pēc sērijas, platības vai atrašanās vietas un citiem parametriem ir ļoti pieprasīti, bet to piedāvājums ir ierobežots, attiecīgi arī īres maksas šādiem dzīvokļiem ir augstākas un, iespējams, vērojams lielāks pieaugums ilgākā laika periodā.

Kādi mājokļi šobrīd ir vispieprasītākie? Vai piedāvājums spēj apmierināt visu īrēt gribētāju vēlmes? Kāda ir situācija ar dzīvokļu īres cenām dažādos tirgus segmentos?

Lielākais pieprasījums ir pēc labas kvalitātes ekonomiskās klases dzīvokļiem, kas parasti tiek realizēti 1 – 2 nedēļu laikā no brīža, kad parādās tirgū. Šādu dzīvokļu īres maksas ir robežās no 250 līdz 350 EUR mēnesī. Savukārt jaunajos projektos mikrorajonos atkarībā no atrašanās vietas un platības īres maksas sasniedz 350 – 600 EUR/mēnesī.

Kādas ir īrnieku galvenās prasības pret dzīvokļiem – cena, atrašanās vieta, kvalitatīvs remonts, citi faktori? Kādas tendences vērojamas pēdējā laikā?

Pēdējā gada laikā esam novērojuši tendenci, ka palielinās pieprasījums pēc dzīvokļiem ar kvalitatīvi veiktu remontu, kas attiecīgi ir arī ar dārgāku īres maksu – ne tikai to augstākās kvalitātes dēļ, bet arī ierobežotā piedāvājuma dēļ. Šobrīd klienti bieži izvēlas kvalitatīvāku, bet mazāku dzīvokli, nekā lielākas platības ar ne tik augstvērtīgi veiktu remontu.

Piedāvājuma trūkums jūtams arī dārgajā segmentā, kur īres maksas ir virs 1000 EUR mēnesī. Tas saistīts ar faktu, ka šādu dzīvokļu īpašnieki ļoti negribīgi laiž mājoklī īrnieku, jo tas var pazemināt tā vērtību, savukārt īpašnieka rocība ļauj turēt dzīvokli tukšu, gaidot tā pircēju.

Kādus secinājumus var izdarīt no esošās situācijas pārskata?

Galvenais secinājums – mēs neredzam un arī neparedzam kādas straujas pārmaiņas īres tirgū tuvākajā laikā. Mainās īrnieku prasības, tiek meklēti kvalitatīvāki dzīvokļi, bet piedāvājums noteiktos pieprasītos segmentos ir ierobežots.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.