building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1642
Nozares raksti32858
Viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana turpinās pēc iepriekš izstrādāta plāna : building.lv - par būvniecību Latvijā

Viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana turpinās pēc iepriekš izstrādāta plāna

Viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana turpinās pēc iepriekš izstrādāta plāna
Foto: Viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana turpinās pēc iepriekš izstrādāta plāna

AS "Sadales tīkls" izstrādātais viedo skaitītāju ieviešanas plāns paredz līdz 2022. gadam Latvijā esošos elektroenerģijas skaitītājus pilnībā nomainīt pret viedajiem skaitītājiem. Skaitītāju un to sniegto datu drošību nodrošinās AS "Sadales tīkls". Modernās tehnoloģijas ļauj nodrošināt drošu attālinātu datu nolasīšanu. Par izmantotajām tehnoloģijām datu drošības nodrošināšanai, kā arī principiem, pēc kādiem tiks turpināta viedo skaitītāju uzstādīšana, vairāk pavēstīja AS "Sadales tīkls" preses sekretāre Tatjana Smirnova.

Skaitītāju un datu drošību nodrošina AS "Sadales tīkls"

Uz viedajiem elektroenerģijas skaitītājiem kā mērinstrumentiem, ko izmanto energoresursu uzskaitē, attiecas tādas pašas metroloģiskās un drošuma prasības kā uz ekspluatācijā esošajiem, un tās Eiropas Savienības līmenī ir noteiktas ar Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvu 2004/22/EK "Par mērinstrumentiem". Direktīva nosaka augstas elektroenerģijas uzskaites precizitātes un datu drošības prasības, ko AS "Sadales tīkls" ievēro. Ikviens AS "Sadales tīkls" klientu objektos uzstādītais elektroenerģijas skaitītājs, tostarp arī viedais skaitītājs, atbilst šīs direktīvas prasībām, un klientu objektos uzstādītie viedie skaitītāji precīzi uzskaita klienta patērēto elektroenerģiju.

Viedo elektroenerģijas skaitītāju patēriņa dati tiek nolasīti, izmantojot distances nolasīšanas sistēmu. Viedo skaitītāju attālinātai nolasīšanai šobrīd tiek izmantotas pārsvarā divas tehnoloģijas – datu pārraide, izmantojot zemsprieguma elektrolīnijas, un mobilais datu tīkls. Viedo elektroenerģijas skaitītāju sistēmas tiek aizsargātas, izmantojot vairāku līmeņu piekļuves principus, tāpat visos līmeņos tiek izmantotas datu šifrēšanas metodes, kas garantē, ka elektroenerģijas skaitītāja rādījumus nav iespējams koriģēt. Datu apmaiņā tiek izmantoti unikāli identifikatori, tādējādi izslēdzot jebkādu iespēju datu apmaiņas procesā identificēt konkrētā klienta vārdu, uzvārdu vai adresi. Attālināti iejaukties vai arī laboratorijā mainīt viedā elektroenerģijas skaitītāja uzskaitītos rādījumus nav iespējams. Viedais elektroenerģijas skaitītājs atrodas valsts metroloģiskai kontrolei pakļauto ierīču sarakstā, tādēļ uz to attiecas paaugstinātas prasības, izstrādājuma pārbaudes un metroloģiskā kontrole.

Skaitītāju uzstādīšanas plānā tiek ņemti vērā vairāki faktori

Viedo elektroenerģijas skaitītāju iespējas jau no 2007. gada novērtē gan juridiskie klienti, gan elektroenerģijas tirgotāji, bet mājsaimniecību klientiem viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšanu AS "Sadales tīkls" uzsāka 2014. gadā. Šobrīd klientiem uzstādīto viedo elektroenerģijas skaitītāju skaits ir jau teju 500 tūkstoši, un to ieviešanas plāns paredz līdz 2022. gadam Latvijā esošos elektroenerģijas skaitītājus pilnībā nomainīt pret viedajiem skaitītājiem.

AS "Sadales tīkls" veic esošā elektroenerģijas skaitītāja maiņu un uzstāda viedo elektroenerģijas skaitītāju, ja tuvojas skaitītāja verifikācijas termiņa beigas, vai tā ir nepieciešama tehnisku iemeslu dēļ. Tāpat viedos elektroenerģijas skaitītājus AS "Sadales tīkls" uzstāda atbilstoši uzņēmuma izstrādātajam skaitītāju modernizācijas plānam, kas ir izstrādāts, ņemot vērā objektu teritoriālo plānojumu, to elektroenerģijas patēriņu un piemērotāko datu pārraides tehnoloģiju konkrētā reģionā, prioritāri izvēloties teritorijas, kur iespējams izmantot datu pārraidi pa zemsprieguma tīklu, lai uzņēmums varētu paaugstināt darbības izmaksu efektivitāti. Papildus tam, plānojot tiek ņemti vērā klienti, kuri ir pieteikušies elektroenerģijas piedāvājumam, kas ir piesaistīts elektroenerģijas cenai biržā, jo šiem klientiem ir nepieciešami dati par objekta katras stundas elektrības patēriņu. Par plānoto elektroenerģijas skaitītāja nomaiņu AS "Sadales tīkls" individuāli informē katru klientu, tādēļ aicina klientus nepieciešamības gadījumā atjaunot savu kontaktinformāciju.

Ikviens AS "Sadales tīkls" uzstādītais elektroenerģijas skaitītājs, tajā skaitā arī viedais elektroenerģijas skaitītājs, atbilst Eiropas Savienības direktīvas 2004/22/EK "Par mērinstrumentiem" prasībām, tādēļ visi var būt droši, ka viņu objektā uzstādītie viedie elektroenerģijas skaitītāji uzskaita elektroenerģiju tikpat precīzi, kā iepriekš mājsaimniecībās uzstādītie. Tie atbilst visām Eiropas Savienības standartu prasībām, un CE marķējums apliecina atbilstību visām vides nekaitīguma prasībām. Tajā skaitā – tas neapdraud veselību vai dzīvību, ja elektroenerģijas skaitītāju izmanto atbilstoši tā pielietojuma mērķim.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.