building.lv skaitļos

Lietotāji online46
Aktīvie uzņēmumi1661
Nozares raksti32868
Viedie elektroenerģijas skaitītāji ļauj izmantot enerģiju efektīvāk : building.lv - par būvniecību Latvijā

Viedie elektroenerģijas skaitītāji ļauj izmantot enerģiju efektīvāk

Viedie elektroenerģijas skaitītāji ļauj izmantot enerģiju efektīvāk
Foto: Viedie elektroenerģijas skaitītāji ļauj izmantot enerģiju efektīvāk

Kopš 2014. gada Latvijā turpinās viedo elektroenerģijas skaitītāju uzstādīšana mājsaimniecību klientiem. Skaitītāju nomaiņu veic AS "Sadales tīkls". Aizvien vairāk lietotāju var reāli pārliecināties par jaunākās paaudzes elektrības skaitītāju izmantošanas priekšrocībām. Vairāk par to sniegtajiem ieguvumiem un citām ar to izmantošanu saistītajām lietām pavēstīja AS "Sadales tīkls" preses sekretāre Tatjana Smirnova.

Viedie skaitītāji ļauj nolasīt datus un apkalpot ierīci attālināti

Līdz ar tehnoloģiju attīstību attīstās arī elektroenerģijas skaitītāju funkcionalitāte. Elektromehānisko un elektronisko elektroenerģijas skaitītāju galvenais uzdevums bija patērētās elektroenerģijas uzskaite, bet šobrīd, atbilstoši lietotāju un elektroenerģijas tirgotāju vajadzībām, visā pasaulē tiek uzstādīti jaunākās paaudzes jeb viedie elektroenerģijas skaitītāji. Būtiskākās atšķirības starp elektromehānisko vai elektronisko elektroenerģijas skaitītāju un viedo elektroenerģijas skaitītāju ir, ka jaunākās paaudzes elektroenerģijas skaitītāji ļauj nolasīt datus un apkalpot ierīci attālināti.

Galvenās priekšrocības – iespējas analizēt un optimizēt elektrības patēriņu

Viedie elektroenerģijas skaitītāji ir ieguvums gan klientiem, gan tirgotājiem. Viedie skaitītāji ļauj attālināti un operatīvi iegūt informāciju par klientu elektroenerģijas patēriņu un rādījumiem, kā arī nodrošinās AS "Sadales tīkls" informāciju par elektroapgādes traucējumiem un samazinās skaitītāju apkalpošanas izmaksas, jo tie nodrošina iespēju attālināti pieslēgt un atslēgt elektroenerģijas piegādi. Bojājumu gadījumos automātiskā sistēma noteiks, vai problēma ir īpašuma iekšējā elektrotīklā vai kādā no sadales sistēmas operatora elektrolīnijām, tādējādi ļaujot problēmu konstatēt un novērst daudz ātrāk. Viedie skaitītāji sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām, tādēļ elektroenerģijas tirgotāji var sagatavot rēķinus atbilstoši klienta faktiskajam patēriņam un piedāvāt ne tikai nakts un dienas elektroenerģijas tarifus, bet arī iespēju veikt norēķinus pēc elektroenerģijas cenas, kas piesaistīta biržai. Savukārt klientiem tā ir iespēja analizēt savu elektroenerģijas patēriņu, izmantojot elektroenerģiju daudz efektīvāk un samazinot savas izmaksas.

Klienti savam elektroenerģijas patēriņam varēs sekot internetā

Mainīt elektroenerģijas lietošanas paradumus, uzņēmuma ražošanas procesus vai noteikt elektroiekārtas, kuras visvairāk patērē elektroenerģiju, klienti var arī, ja objektā elektroenerģiju uzskaita elektroniskais vai elektromehāniskais elektroenerģijas skaitītājs. Viedā elektroenerģijas skaitītāja galvenā priekšrocība ir detalizēta informācija par elektrības patēriņu pa stundām.

Brīdī, kad no viedā elektroenerģijas skaitītāja tiek uzsākta attālināta uzskaites datu nolasīšana, klients saņems individuālu paziņojumu no AS "Sadales tīkls" vai elektroenerģijas tirgotāja. Līdz ar šīs informācijas saņemšanu klientiem vairs nebūs pašiem jānodod elektroenerģijas skaitītāju rādījumi, un elektroenerģijas patēriņu klienti varēs apskatīt AS "Sadales tīkls" portālā www.e-st.lv vai sava elektroenerģijas tirgotāja portālā. 

Informācija par elektroenerģijas patēriņu pa stundām tiek attēlota viegli pārskatāma grafika veidā un to var salīdzināt dažādos periodos. Šādi var analizēt savus elektroenerģijas lietošanas paradumus, un, ja nepieciešams, tos mainīt, lai samazinātu kopējo ikmēneša elektroenerģijas patēriņu. Analizējot to, klienti var noteikt, kurā diennakts laikā ir vislielākais elektroenerģijas patēriņš, noteikt elektroiekārtas, kuras visvairāk patērē elektrību, kā arī secināt, vai esošā elektrotīkla pieslēguma jauda ir optimāla.

Skaitītājam jābūt pieslēgtam pie elektrotīkla

Lai viedais elektroenerģijas skaitītājs spētu nodrošināt visas klientam pieejamās priekšrocības, tam ir jābūt pieslēgtam pie elektrotīkla. Piemēram, ziemas periodā, kad klienti neizmanto savu vasarnīcu, elektroenerģija īpašumā jāatslēdz, neatslēdzot skaitītāju (izmantojot drošinātājus vai ievadaizsardzības aparātu, kas atrodas klienta piederības robežā). Ja skaitītājs nebūs pieslēgts pie elektrotīkla, tas nenolasīs datus attālināti un patērētās elektroenerģijas rēķinu nebūs iespējams izrakstīt atbilstoši faktiskajam patēriņam. Šādā gadījumā pat tad, ja elektroenerģija objektā reāli nav lietota, rēķins par patērēto elektroenerģiju tiks izveidots pēc izlīdzinātā maksājuma principa, par pamatu ņemot vidējo patēriņu.

Klientiem gan jāņem vērā, ka viedā elektroenerģijas skaitītāja uzstādīšana vēl nenozīmē, ka uzreiz tiek uzsākta attālināta datu nolasīšana. Skaitītāju pieslēgšana attālinātajai datu nolasīšanas sistēmai notiek pakāpeniski un tas var aizņemt ilgāku laiku, līdz tiek uzstādītas visas nepieciešamās iekārtas tuvākajā teritorijā. Tikai pēc tam, kad lietotājs ir individuāli saņēmis informāciju, ka ir stājušās spēkā viņa īpašumā uzstādītā viedā skaitītāja priekšrocības, viņš var uzsākt izmantot tā datus sava elektroenerģijas patēriņa analīzei, kā arī no tā brīža vairs nav jānodod elektroenerģijas skaitītāja rādījumi.

(turpinājums sekos)

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.