building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1639
Nozares raksti32858
Atjaunojamo energoresursu izmantošana nedrīkst notikt ar visiem uzspiestu maksājumu palīdzību : building.lv - par būvniecību Latvijā

Atjaunojamo energoresursu izmantošana nedrīkst notikt ar visiem uzspiestu maksājumu palīdzību

Atjaunojamo energoresursu izmantošana nedrīkst notikt ar visiem uzspiestu maksājumu palīdzību
Foto: Atjaunojamo energoresursu izmantošana nedrīkst notikt ar visiem uzspiestu maksājumu palīdzību

Pirms neilga laika, 18. jūlijā, lielākais sauso būvmaisījumu ražotājs SIA "Sakret" organizēja mediju pasākumu, lai pastāstītu par atjaunojamās enerģijas izmantošanu ikdienas ražošanas procesos, jo uzņēmuma rūpnīcas Baltijas valstīs jau veselu gadu darbina atjaunojamā elektroenerģija. Tika uzsvērts, ka, pirms gada nolemjot turpmāk savā ražošanas procesā gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā izvēlēties atjaunojamos energoresursus, noslēdzot līgumu ar "Latvenergo", ieguvēji ir visi. Kā galvenie ieguvumi tika nosauktas rūpes par vides kvalitāti un valsts nākotni, iespēja rādīt piemēru citiem uzņēmējiem, kā arī arvien atzinīgāki vārdi par šādu saimniekošanu no mūsu tuvākajiem kaimiņiem – Ziemeļvalstīm.

Tomēr Latvijas sabiedrībā atjaunojamo energoresursu izmantošana tiek vērtēta neviennozīmīgi esošās obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksājumu sistēmas dēļ, kuras rezultātā visiem tirgus dalībniekiem tiek uzspiests maksājums, no kura labumu gūst atsevišķi atjaunojamo energoresursu ražotāji, bet elektroenerģijas cena Latvijā tādēļ ir augstāka nekā tuvējās valstīs. Par atjaunojamās elektroenerģijas izmantošanas pieredzi savās rūpnīcās aizvadītā gada gaitā un savu skatījumu uz OIK problēmu Latvijā pavēstīja SIA "Sakret" komercdirektors Juris Grīnvalds.

Aizņemties energoresursus no nākotnes vairs nedrīkst

Kā uzskata Juris Grīnvalds, zaļās enerģijas iepirkumu izvēlējāmies, jo esam sociāli atbildīgs uzņēmums un apzināmies, ka vides kvalitātes jautājumi ilgtermiņā ir mūsu visu atbildība. Šādu mūsu soli atzinīgi novērtē arī mūsu skandināvu klienti un domājams, kā pieprasījums pēc "zaļi ražotām" lietām pieaugs arī pie mums.

Mēs nespēsim savu zemi nodot saviem bērniem labākā stāvoklī, nekā to saņēmām no saviem vecākiem, ja nebūsim spējuši rast līdzsvaru enerģijas patēriņā.  Ir pienācis brīdis, kad  aizņemties energoresursus no nākotnes vairs nedrīkst." Tādēļ "Sakret" kā uzņēmums grib būt nevis problēmas pastiprinātājs, bet daļa no risinājuma. "Mēs jau esam daudz darījuši siltināšanas sistēmu izstrādē, tādējādi palīdzot samazināt enerģijas patēriņu. Jo, kā zināms, viszaļākā enerģija ir neiztērētā enerģija!"

Powered by Green sertifikāts ir loģisks solis tālākā uzņēmuma attīstībā, kā arī savas ražošanas sakārtošanā, tā, lai ar to varētu lepoties un kalpot par piemēru arī citiem ražotājiem. "Sakret" komercdirektors uzsver, ka no tehniskā viedokļa šādas enerģijas lietošanas uzsākšana nekādas izmaiņas uzņēmuma ikdienā nerada un tam nav nepieciešami nekādi sagatavošanās vai pārejas darbi.

Latvijas OIK modelis kropļo enerģētikas nozares attīstību

Apliecinot savu virzību pretī atjaunojamo energoresursu aizvien plašākai izmantošanai, tajā pašā laikā Juris Grīnvalds uzsver: "Vienlaicīgi, ar šādu savu izvēli, gribam teikt, ka kategoriski nepiekrītam esošajam OIK modelim. Šāds atjaunojamo resursu finansēšanas modelis, mūsuprāt, nevis veicina, bet kropļo efektīvu enerģētikas nozares attīstību. Visiem tirgus dalībniekiem uzspiests maksājums, ko saņem šaurs loks komersantu – tikai par to, ka viņi vienu reizi ir investējuši kādās tehnoloģijās, nekādi neveicina konkrētās nozares turpmāku attīstību. Mēs, ražojot savus apmetumus, betonus, mūrjavas un citus materiālus, zinām, ka, tiklīdz mēs atpaliksim savā efektivitātē no konkurentiem, tā tirgus būs nežēlīgs, un nevienam mūsu produktus nevajadzēs, ja tie tiks piedāvāti par konkurēt nespējīgu cenu. Un nebūs nekāda sentimenta! Tad kāpēc ir izredzētā nozare, kas var dusēt uz lauriem, un viņiem tiek garantēta ne tikai dubulta samaksa par kilovatstundu, bet arī maksājums par jaudu esamību? Tikai brīva konkurence var nodrošināt nozares attīstību ilgtermiņā. Var un vajag palīdzēt labām idejām un jaunām tehnoloģijām, bet Latvijas OIK modelis esošajā izpildījumā ir labs piemērs tam, kā to nevajag darīt."

 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.