building.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi1672
Nozares raksti32871
Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei : building.lv - par būvniecību Latvijā

Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei

Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei

Jau labu laiku dzirdams par tuvākajos gados plānotajiem Rīgas Centrāltirgus atjaunošanas darbiem. Pagaidām gan nekas no ārienes vēl nav manāms, taču skaidrs, ka šādu apjomīgu projektu iekustināšanai nepieciešams zināms laiks. Par to, kādā stadijā ir esošie projekti un darbi, kas tiek plānots un kādi būs galvenie ieguvumi pēc projekta iemiesošanas dzīvē, pavēstīja projekta realizētāju – Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta – Direktora biroja Sabiedrisko attiecību vadītāja Solvita Brence.

Tuvāko gadu laikā plānoti vērienīgi atjaunošanas darbi Rīgas Centrāltirgus teritorijā. Kādi bija galvenie iemesli, kas lika ķerties pie šāda apjomīga pārbūves plāna realizācijas?

Projekts tiek virzīts atbilstoši Rīgas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam noteiktajam: [212] Maskavas forštates atjaunošanai nepieciešams izstrādāt īpašu revitalizācijas programmu, orientējoties uz dzīvojamās vides attīstību. Forštates rekonstrukcija ir dalāma vairākos posmos, sākotnēji turpinot uzsāktos projektus centrālās dzelzceļa stacijas rajonā, Miera dārzā un Spīķeru kvartālā. Izvērtējami ir projekta "Radi Rīgu" risinājumi Maskavas ielā. Maskavas forštates attīstībai spēcīgs impulss būs iecerētā Rīgas Centrāltirgus un apkārtējās teritorijas revitalizācija. Atjaunotais Rīgas Centrāltirgus kalpos kā nozīmīgs uzņēmējdarbības centrs reģiona zemniekiem, kā arī tas turpinās pildīt pilsētas tūrisma un atpazīstamības funkciju.

Projekta aktivitātes tika plānotas, ņemot vērā to, ka Rīgas Centrāltirgus publiskā ārtelpa ir kļuvusi nolietota un vizuāli nepievilcīga, kas neveicina mūsdienīga tirgus tēla attīstību. Arī Rīgas Centrāltirgus pagrabos esošās inženierkomunikācijas ir fiziski nolietojušās un pilnvērtīgi nepilda savas funkcijas, tāpēc nozīmīgi ir sakārtot arī Centrāltirgus pamatus. Papildus tika izvērtēta arī iespēja piesaistīt līdzfinansējumu no Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF).

Kādus darbus un cik ilgā laikā paredzēts veikt? Varbūt paredzēts tos sadalīt atsevišķās kārtās? Kad darbi tiks uzsākti?

Būvniecības darbus plānots uzsākt 2019. gadā. Ņemot vērā projekta apjomu, būvobjekts ir sadalīts atbilstoši realizācijas kārtām.

Projekta 1. kārtas ietvaros paredzēta kanālmalas pārbūve posmā no Maskavas ielas līdz Prāgas ielai un posmā gar Gaļas paviljonu, Centrāltirgus ielas pārbūve, Centrāltirgus pagrabu sakārtošana un piegādes zonas pārbūves darbi.

Cik tālu šobrīd šis projekts ir izstrādāts? Proti, vai rekonstrukcijas plāns ir izstrādāts un vai notiks kāda plašāka diskusija par tālāko rekonstrukcijas gaitu?

Uzsākot Rīgas Centrāltirgus revitalizācijas projekta ieceres realizēšanas darbus, Pilsētas attīstības departaments jau 2015. gadā nodrošināja sabiedrības iesaistes pasākumus ar mērķi noskaidrot Rīgas Centrāltirgus attīstības virzienus un iespējamos risinājumus teritorijas pārbūvei, uzmanību pievēršot gan sabiedriskā transporta lietotājiem, gājējiem, velobraucējiem, gan autovadītājiem, un lai tirgus teritorija tiktu padarīta pieejamāka, mūsdienīgāka un drošāka. Papildus ir notikuši vairāki sabiedrības informēšanas pasākumi.

Šobrīd izstrādātie būvprojektu risinājumi atrodas saskaņošanas procesā.

Tiek uzsvērts, ka projektu realizēs RD Pilsētas attīstības departaments. Kas veiks projekta izstrādi, pašus pārbūves darbus, un kas tos finansēs?

Būvobjekta projektēšanas un būvniecības darbu pasūtītājs ir Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments. Būvprojekta izstrādi šobrīd nodrošina SIA "Baltex group", savukārt būvniecības darbu veicējs tiks noskaidrots iepirkuma procedūras rezultātā. Projektu plānots realizēt, izmantojot Rīgas domes finansējumu un Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu.

Kādi būs galvenie ieguvumi, ko dos šāda Centrāltirgus pārbūves plāna īstenošana? Kas būs galvenie ieguvēji?

Galvenie ieguvumi būs atjaunota un sakārtota Rīgas Centrāltirgus redzamākā publiskās ārtelpas daļa, kas paveras uz Vecrīgas pusi, pārveidojot to par iedzīvotājiem un viesiem pieejamu kultūras un atpūtas telpu, turklāt tā nākotnē saslēgsies ar Rail Baltica projektu, veidojot vienotu pilsētas centra ārtelpu. Savukārt ieguldījumi inženiertehniskajās komunikācijās Centrāltirgus pagrabos sekmēs uzņēmējdarbības aktivitāti.

Kā mainīsies Centrāltirgus un tā apkārtnes vizuālais izskats pēc projekta īstenošanas un visu darbu pabeigšanas?

Publiskā ārtelpa kļūs vizuāli pievilcīgāka un ērtāka, Centrāltirgus ielā tiks sakārtotas tramvaja pieturvietas un izveidota plaša terase, kas aizsegs piegādes zonu, tāpat tiks nodrošināta vieta publisku pasākumu organizēšanai un atpūtai, tiks ierīkoti  soliņi, atpūtas vietas, kā arī tiks labiekārtota krastmalas zona.

autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei
Foto: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei; autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei

autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei
Foto: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei; autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei

autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei
Foto: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei; autors: Rīgas Centrāltirgus pamazām briest gaidāmajai pārbūvei

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.